جهان


گفت و گو با فریدون خاوند، کارشناس اقتصاد:
عطسه آمریکا و تب بقیه دنیا

بحران مالی آمریکا با عدم تصویب طرح موسوم به نجات در کنگره این کشور ابعاد تازه‌ای پیدا کرده است. دکتر فریدون خاوند، کارشناس اقتصاد می‌گوید: «‌با این توفان مالی که در ایالات متحده‌ی آمریکا آغاز شد و با توجه به ابعاد عظیم اقتصادی آمریکا، این نکته بیش از پیش عیان شد ‌که وقتی آمریکا عطسه کند، دنیا تب می‌کند. این بحران به سرعت از اقیانوس اطلس گذشت. در حال حاضر در اروپا شمار زیادی از بانک‌ها با بحران روبه‌رو شده‌اند و این دولت‌های اروپایی را وادار به مداخله از طریق ملی کردن یا تزریق ارز یا نقدینگی به این بانک‌ها کرده است.»



گفت و گو با هوشنگ حسن‌یاری، کارشناس مسائل استراتژیک در کالج نظامی سلطنتی کانادا:
«ایران نباید روی روسیه حساب کند»

هوشنگ حسن‌یاری، استاد و کارشناس مسائل استراتژیک در کالج نظامی سلطنتی کانادا درباره‌ی احتمال امتیازگیری ایران از مناقشه روسیه و آمریکا در گرجستان می‌گوید: «به اعتقاد من کشوری مثل ایران بهتر است که در چنین موردی حسابی روی روس‌ها باز نکند، به خاطر این‌که روس‌ها نشان دادند که در زمان‌های مشکل، بیشتر با رقبا و دشمنان ایران همکاری می‌کنند تا ایران.»



گفت و گو با ذوالفقار اسماعیلیان، روزنامه‌نگار در مسکو:
«جنگ بر سر منافع استراتژیک روسیه، در گرجستان»

بنابر گزارش‌ها اگرچه گرجستان اعلام داشته که نیروهای نظامی خود را از منطقه‌ی درگیری با ارتش روسیه در اوستیای جنوبی خارج ساخته، اما خطر آغاز مجدد درگیری‌ها و حتی گسترش آن هنوز وجود دارد. ذوالفقار اسماعیلیان، روزنامه‌نگار در مسکو در این‌باره به رادیو زمانه می‌گوید: «‌دلیل پافشاری‌ها و پشتیبانی روسیه از جدایی‌طلبی این دو منطقه، بر سر ‌منافع اقتصادی، سرمایه‌داران روس و به خصوص مقامات روسیه در این دو منطقه است.»



گفت و گو با دکتر حسن منصور، کارشناس اقتصاد انرژی:
«اروپا می‌خواهد اقتصاد ایران را فلج کند»

آمریکا به همراه کشورهای موثر اتحادیه اروپا یعنی بریتانیا، فرانسه و آلمان اعلام کرده‌اند که قصد دارند تحریم‌های علیه ایران را در آن‌چه نقاط آسیب‌پذیر اقتصاد ایران می‌نامند و به‌ویژه در بخش انرژی، تشدید کنند. دکتر حسن منصور، کارشناس اقتصاد انرژی مقیم لندن می‌گوید: «همه می‌دانند که اقتصاد ایران امروز بیش از هر زمان دیگری متکی به نفت است و این دست و دلبازی حکومت، بر مبنای درآمد کلان نفتی است و اگر درآمد نفتی رو به کاهش بگذارد و حتی در شرایط امروزی اگر فقط قیمت نفت به هفتاد دلار برگردد، دولت عملاً از انجام بسیاری از کارهای ضروری خودش ناتوان خواهد شد.»



گفت و گو با دکتر سعید محمودی پیرامون برگزاری اجلاس جنبش عدم تعهد در تهران:
«تأثیرگذاری جنبش غیرمتعهدها محدودتر شده است»

اجلاس وزرای خارجه «کشورهای غیرمتعهد» از دیروز در تهران آغاز به کار کرده است. دکتر سعید محمودی، کارشناس حقوق بین‌الملل مقیم سوئد در گفت و گو با رادیو زمانه می‌گوید: «امکان تأثیرگذاری جنبش غیرمتعهدها محدودتر شده است. اما این را نمی‌توان این گونه تلقی کرد که این جنبش هیچ نقشی ندارد و نمی‌تواند مؤثر باشد. زیرا هنوز این جنبش در داخل سازمان ملل و در جایی که همه کشورها رأی مساوی دارند، می‌تواند تأثیرگذار باشد.»



گفت و گو با مهرداد خوانساری، درباره‌ی اجلاس اتحادیه کشورهای مدیترانه:
«اجلاسی با هدف منزوی کردن ایران»

اجلاس اتحادیه کشورهای مدیترانه، دیروز با شرکت رهبران و نمایندگان ۴۳ کشور جهان در پاریس برگزار شد. دکتر مهرداد خوانساری، کارشناس مرکز مطالعات خاورمیانه در لندن می‌گوید: «‌هرچه منطقه به سوی ثبات و آرامش برود، هر چه سوریه یک نقش مثبت و به درد بخوری برای خود که تأمین بکند، امکان مداخلات جمهوری اسلامی که در ۳۰ سال گدشته صرفاً به منظور ایجاد تشویش در منطقه بوده، کمتر می‌شود.»



گزارش اخیر آژانس بین‌المللی اتمی در گفت و گو با مهران براتی:
«ایران بیش از هر زمانی در خطر است»

محمد البرادعی، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گزارش تازه‌ای را در مورد فعالیت اتمی ایران به شورای حکام خواهد داد. گزارشی که محتوای آن محرمانه نگه داشته شده؛ اما انتظار می‌رود در این گزارش، باز هم ایران به سرپیچی از عمل به قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد متهم شده باشد. در این‌باره با مهران براتی تحلیل‌گر سیاسی در آلمان گفت و گو کردم.



گفت و گو با دکتر مهرداد خوانساری، پژوهش‌گر مرکز مطالعات خاورمیانه در لندن:
«شاید اسراییل به لبنان حمله کند»

درگیری‌های چند روز اخیر در غرب بیروت بین نیروهای طرفدار دولت و شبه‌نظامیان حزب‌الله لبنان که تاکنون هجده کشته برجای نهاده؛ بحران سیاسی این کشور را وارد مرحله جدیدی کرده است. فواد سینیوره، نخست وزیر لبنان از ارتش این کشور خواسته تا برای برقراری نظم و آرامش تلاش کند. دکتر مهرداد خوانساری، پژوهش‌گر مرکز مطالعات خاورمیانه در لندن در گفت و گو با رادیو زمانه، زمینه‌های گسترش درگیری تا مرحله کنونی را مسایل سیاسی متراکم و حل نشده قبلی لبنان می‌داند.



یک سال پس از جنگ سی و سه روزه

محمد عطایی، پژوهشگر در مسایل خاورمیانه، سال گذشته از نزدیک شاهد جنگ سی و سه روزه بین حزب‌الله لبنان و ارتش اسراییل بود. در سالگرد این جنگ زمانه با او گفت‌وگو کرده است.