Jan 2009


نگاهی به فيلم ‌«کشتی‌گير» ساخته دارن آرونوفسکی
اندوه يک پهلوان پوشالی

دارن آرونوفسکی در فيلم کشتی‌گير نشان می‌دهد که برای ساختن يک فيلم خوب و ماندگار تنها به يک شخصيت قدرتمند و يک بازيگر خوب که نقش آن شخصيت را خوب بازی کند، نياز هست. «کشتی‌گير»، فيلمی شخصيت‌ محور است. شخصيت محوری آن کشتی‌گير قديمی و باسابقه‌ای از دهه هشتاد است که حال روزهای پيری، تنهايی و بيماری‌اش را می‌گذراند و در اينجا ميکی رورک، بازيگر باسابقه هاليوود با قدرت و مهارت اين نقش را بازی می‌کند. نقشی که جايزه گلدن گلوب را به خاطر آن به دست آورد و جايزه اسکار را نيز انتظار می‌کشد.



نگاهی به فيلم «ميليونر زاغه‌نشين» ساخته دنی بويل
چه کسی می‌خواهد يک ميليونر باشد

فيلم «ميليونر زاغه‌نشين» در طول هفته‌های گذشته يکی از بحث‌برانگيزترين فيلم‌های به نمايش درآمده در آمريکا و بريتانيا بوده. فيلمی که تا کنون چندين جايزه معتبر از جمله چهار جايزه گلدن گلوب، جايزه انجمن منتقدان آمريکا و جايزه «کريتيکز چويس اوردز» را به عنوان بهترين فيلم سال ٢٠٠٨ به دست آورد و نامزد دريافت ده جايزه اسکار نيز هست. دنی بويل فيلمساز نوگرای انگليسی در «ميليونر زاغه نشين» تمام تلاش‌اش را کرده که فيلمی پشت ديوارهای باليوود بسازد اما متهم به داشتن نگاه توريستی و سطحی نشود اما تلاش او چندان موثر نبوده است.



نگاهی به کتاب «علف: داستان‌های ناگفته» نوشته بهمن مقصودلو
حماسه کوچ ايل بختياری

فيلم مستند صامت «علف: نبرد مردم برای زندگی»، يکی از نخستين نمونه‌های فيلم‌های مستند قوم‌نگار است که به وسيله سه فيلمساز آمريکايی يعنی مريان سی کوپر، ارنست شودزاک و مارگريت هريسون در سال ۱۹۲۴ در ايران تهيه شده است. کتاب «علف: داستان‌های ناگفته» نوشته بهمن مقصودلو، منتقد و تهيه‌کننده سينما، که به تازگی از سوی انتشارات مزدا در آمريکا منتشر شده، تا حد زيادی اين خلاء را پر کرده و روايت خواندنی و جذابی از زندگی اين سه شخصيت شگفت‌انگيز تاريخ سينما ارائه می‌کند.



نگاهی به فيلم «استراليا» ساخته باز لرمن
لالايی سفيدپوست خوب

فيلم «استراليا» ساخته کارگردان استراليايی «باز لرمن» با بازی نيکول کيدمن و هيو جکمن، می‌خواهد يک فيلم پسا استعماری (پست کلنياليستی) و يک عذرخواهی رسمی دولت استراليا از بوميان اين کشور باشد. بوميانی که با هجوم سفيدپوست‌های انگليسی به اين قاره، قتل‌عام شده يا از سرزمين خود رانده شده‌اند. اما آيا اين کافی است و فيلم او توانسته بومی استراليايی را از موقعيت «ديگری بودن» درآورده و به جايگاه «خودی بودن» ارتقا دهد؟ بدون شک پاسخ اين سوال منفی است.



کاتيوشا، شعری برای مردم غزه

در حملات هوايی نيروهای اسرائيلی به نوار غزه، بيش از ۴۰۰ فلسطينی کشته و نزديک به دو هزار نفر زخمی شده‌‌اند که بيشتر آن‌ها زنان و کودکان بی‌گناه بوده‌اند. شون اوبراين، شاعر برجسته انگليسی در واکنش به اين حملات بی‌رحمانه اسرائيل به غزه و کشتار مردم بی‌دفاع فلسطينی، شعری سروده است با نام کاتيوشا که در شماره امروز روزنامه گاردين منتشر شده است.