گزارش


آنفولانزای خوکی و سفر حج

شیوع آنفولانزای خوکی، در جهان نگرانی‏های زیادی را به وجود آورده است. این نگرانی در روزهای اخیر به جهان عرب هم سرایت کرده است. در ماه رمضان، مسجدالحرام و مسجدالنبی بسیار شلوغ‏تر از روزهای معمول هستند و مدت سفر حجاج هم بیش از روزهای معمول است. از زمانی که در ایران اعلام شد سفرهای حج عمره از شروع ماه رمضان برای پیشگیری از ابتلا به این ویروس، لغو می‏شوند، نگرانی بعضی از خانواده‏ها کاهش پیدا کرد. اما مشکلات دیگری در این تصمیم وجود دارد که زائران را نگران کرده است.



«سقوط هواپیما، در مرحله ایمن پرواز بود»

سقوط هواپیمایی از شرکت کاسپین به مقصد ایروان و کشته شدن دست کم ۱۶۸ سرنشین آن، اولین سقوط در سال ۸۸ را رقم زد. کاپیتان امیر کسروی، از خلبان‏های قدیمی ایرانی در این باره می‌گوید: « هشتاد درصد حوادث پرواز هنگام بلند شدن و نشستن اتفاق می‏افتد و دقیقه‏ شانزده در پرواز، معمولاً زمانی است که هواپیما مراحل اولیه‏ خطرات را پشت سر گذاشته است. این هواپیما از آن مرحله گذشته بود. یعنی در مرحله‏ای بوده که معمولاً هواپیما ایمن‏تر است. بنابراین، سانحه در مرحله‏ای اتفاق افتاده که هواپیما از خطر آماری رد شده است.»



«ماه، خورشید، گل، بازی»

فیلم مستند «‌خانه سیاه است» که فروغ فرخزاد حدود ۴۸ سال پیش درباره‌ی‌ بیماران مبتلا به جذام ساخت، زندگی یک پسربچه را هم تغییر داد که در کنار نقدها و بررسی‌های مختلف فیلم و جشنواره‌های جهانی تقریبا به چشم نیامد. چهار کلمه‌ «ماه، خورشید، گل، بازی» که بین بقیه‌ شعرها و دیالوگ‌های فیلم گم شد؛ زندگی گوینده آن در فیلم را، آن‌قدر متغییر کرد که فروغ فرخزاد شاعر را واداشت کودک را از محل «آسایشگاه جذامیان بابا باغی» در تبریز دور کند.



«سانسور ایدئولوژیک زنان در کتاب‌های درسی ایران»

گروهی پنج نفره از دانشجویان ایرانی در آمریکا زیر نظر اعضای هیأت علمی دانشگاه‌های کانادا،نیو‌یورک، مریلند و پاریس طرح بررسی کتاب‌های درسی ایران را انجام دادند. در این تحقیق، ۱۰۰ کتاب درسی از سال اول دبستان تا آخرین سال دبیرستان بررسی شده است. یازده‌ هزار صفحه کتاب درسی و سه هزار و صد تصویر در این کتاب‌ها تحلیل شده است. دکتر سعید پیوندی، استاد دانشگاه پاریس‌ هشت می‌گوید: «بر اساس این تحقیق مشخص شده است که تئوری جنسیتی و نگاه به زنان از ابتدای سال تحصیلی به نوعی به گوشه‌نشینی زنان می‌انجامد. آیا ترسی از استقلال زنان از سوی حکومت ایران وجود دارد؟»



گپی با برنامه‌سازان ویدئویی سایت ببین تی وی
ببین تی ‌وی؛ نه تلویزیون و نه ویدئوبلاگ

«ببین تی‏وی» اسم یک سایت اینترنتی‌ست که تولیدش ویدیو و فیلم‏های کوتاهی است که معمولاً ‌به ایران مربوط می‏شود. کیوان عباسی، مدیر و پایه‏گذار «ببین تی‏وی»، اسم‏هایی را که برای قالب این سایت به کار می‌رود، چندان نمی‏پسندد: ‌«‌پخش‌ ویدیو روی اینترنت، هنوز درست تعریف نشده. اما ما مسلماً تلویزیون اینترنتی یا ویدیوبلاگ نیستیم.»
یکی از ویژگی‌های ببین تی‌وی در این است که بدون استفاده از برنامه‌ساز و مجریان مشهور، توانسته در این مدت کوتاه با نیروهای جوان و پرانرژی ایرانی که بیشترشان مهاجر هستند و در آمریکا زندگی می‌کنند، برنامه‌های متنوع و جذابی تولید کند.



روز «پیشگیری از خودکشی» و بی‌تفاوتی در ایران

دهمین روز از ماه سپتامبر، روز جهانی «پیشگیری از خودکشی» است. سازمان بهداشت جهانی در این روز تلاش می‌کند توجه جهانی به آمار سالی یک میلیون خودکشی را جلب کند. اما موضوع خودکشی در دانشگاه‌ها، مترو، خانه‌ها و حتی در مدارس ایران تبدیل به خبر معمولی شده است که فقط هر ‌از چند گاهی خبر یا گزارشی در این زمینه در رسانه‌ها منتشر می‌شود. در این زمینه دکتر شهلا اعزازی، استاد رشته‌ جامعه‌شناسی در دانشگاه علامه طباطبایی صحبت می‌کند.



کاهش ساعات کار ادارات دولتی در ماه رمضان در گفت و گو با کارشناسان
«کاهش ساعت کار‌، نه توجیه فرهنگی دارد نه اقتصادی»

چند سالی است که قبل از شروع ماه رمضان در مورد تغییر ساعت کاری و همین‌طور کاهش زمان کار در ادارات و مدارس بحث می‌شود. این موضوع از دید اقتصاد‌دانان و کارشناسان اقتصادی، با واکنش و برداشت‌های مختلفی روبرو شده است. دکتر فرشاد مومنی، اقتصاددان و استاد دانشگاه علامه طباطبایی در این‌باره می‌گوید: «چرا باید الغا کنیم که برای رعایت واجبات دینی باید حتماً کمتر کار کنیم؟ ما هم یک کشور در حال توسعه هستیم و هم بزرگ‌ترین فضیلت اولیای دین ما پرکاری فوق‌العاده بوده است. من فکر می‌کنم که (کاهش زمان کار) یک برداشت نادرستی از دین را در جامعه القا می‌کند که نه از نظر فرهنگی برای ما مناسب است و نه منطق اقتصادی دارد.»



گزارش روز هشتم جشنواره فیلم ونیز:
لباس ناتالی پورتمن و بخت‌های تصاحب شیر طلایی ونیز

تا هشتمین روز از شصت و پنجمین جشنواره‌ فیلم ونیز، ۱۸ فیلم در بخش مسابقه نمایش داده شده است. از فیلم‌های «Teza» ساخته هایله جریما فیلم‌ساز اتیوپیایی‌الاصل آمریکایی، «شیر» ساخته‌ سمیح کاپلان‌اغلو فیلم‌ساز موج نوی ترکیه و دو فیلم انیمیشن «The sky crawlers» و «پونیو، روی صخره کنار دریا» ساخته مامورو اوشی و هایائو میازاکی ژاپنی به عنوان بخت‌های تصاحب شیر طلایی ونیز نام برده می‌شود. اما موضوع مورد علاقه عکاسان پاپاراتزی، لباس ساده‌ ناتالی پورتمن است.



گزارش روز چهارم جشنواره فیلم ونیز
جشنواره ونیز، تقدیم به یوسف شاهین‬

شصت و پنجمین جشنواره‌ی فیلم ونیز، به یوسف شاهین تقدیم شده است. فیلم‌ساز فقید مصری که ماه گذشته درگذشت. از ۲۱ فیلم در بخش مسابقه‌ی شصت و پنجمین فستیوال فیلم ونیز تا روز چهارم‌، هشت فیلم نمایش داده شده است. فیلم «خستگی»؛ ساخته‌ی بهمن معتمدیان، در روز سوم جشنواره، در بخش افق‌های جشنواره فیلم ونیز به نمایش درآمد. فیلمی با مایه داستانی مستند درباره‌ی هفت ترانسکشوال در تهران.



گزارش دومین روز جشنواره ونیز
کیارستمی، آشیل و والنتینو در جشنواره فیلم ونیز

دومین روز از فستیوال جهانی فیلم ونیز در حالی شروع شد که هنوز بحث بر سر فیلم «بعد از خواندن بسوزان» ساخته‌ی برادران کوئن ادامه دارد. در این روز، دو فیلم «آشیل و لاک‌پشت» ساخته‌ تاکیشی کیتانو و «جریشو» کریستین پتسولد نیز در بخش مسابقه به نمایش در آمدند که این دومی، بازسازی فیلم کلاسیک نوآر «پستچی همیشه دو بار زنگ می‌زند» است. در بخش خارج از مسابقه، فیلم «شیرین» ساخته‌ی کیارستمی نمایش داده شد که 113 بازیگر ایران همراه با ژولیت بینوش در آن گریه می‌کنند.



گزارش اولین روز جشنواره ونیز
ستارگان روی فرش قرمز ونیز

در بیست و هفتمین روز از ماه اوت، جشنواره‌ی شصت و پنجم فیلم ونیز با حضور فیلم‌سازان و سینماگران مختلف اروپایی، آمریکایی و آسیایی شروع شد. عباس کیارستمی، امیر نادری و بهمن معتمدیان در کنار فیلم‌سازان آمریکایی مثل برادران کوئن و فیلم‌سازان آسیای دور، مثل کشیکی تانو و کاوازاکی در جشنواره‌ی امسال حاضر شدند.



گزارشی درباره مدهای تقلبی چینی در روزهای المپیک
پرادا و گوچی در محله چینی‌ها

این روزها در چین فقط موضوع المپیک نیست که برای توریست‌ها و رسانه‌ها جذاب است. ۴۵ دقیقه دورتر از هنگ‌کنگ، در چین، شهر بندری شن‌جن واقع شده که یک مرکز خرید تجاری‌ست و نقطه‌ دوم جذابی است که خیلی از توریست‌ها بعد از عبور از مرز هنگ‌کنگ می‌خواهند، ببینند؛ این منطقه به‌خاطر فروش اجناس تقلبی معروف است؛ منطقه مورد علاقه بسیاری از توریست‌هایی که به‌خاطر المپیک در چین به سر می‌برند.



«قطع برق، خودزنی دولت احمدی‌نژاد بود»

از دو ماه پیش که برق در ایران جیره‌بندی شد و دولت به دلیل کمبود برق در ساعاتی از شبانه‌روز، برق مناطق مختلف را قطع می‌کند، نارضایتی مردم از این موضوع هم‌چنان بالا می‌رود. در این باره با چند شهروند در تهران، کرج، شیراز، مشهد، و اهواز و نیز علی خردپیر، روزنامه‌نگار حوزه انرژی صحبت کردم. او در ‌مورد انتقاداتی که به این طرح وارد است، این چنین توضیح می‌دهد: «مردمی که در یک کشور ثروتمند از لحاظ ذخایر انرژی زندگی می‌کنند، انتظار دارند در‌ مورد مسأله‌ای مثل برق دچار مشکل نباشند.»



«مدرک جعلیِ وزیرِ حافظ رای مردم»

مدرک دکترای یکی از وزیران پیشنهادی رییس جمهوری اسلامی ایران به مجلس به عنوان وزیر کشور یکی از موضوع‌های خبری این روزها در رسانه‌های خبری و سایت‌ها و وبلاگ‌هاست. در این مدت این سوال برای خیلی‌ها پیش آمد: چه طور می‌شود یک مدرک دکترا از یکی از دانشگاه‌های اروپایی گرفت. دکتر محمدعلی همایون کاتوزیان، جامعه‌شناس و اقتصاددان و استاد دانشگاه آکسفورد می‌گوید: «‌در آکسفورد برای این‌که شما دکترا بگیرید، باید اول مدارک قبلی، لیسانس و فوق لیسانس خود را به دانشگاه تسلیم کنید و از دانشگاه برای پذیرفته شدن درخواست کنید.»



با کمی آرایش خلیجی در خیابان

در برنامه اختصاصی روشنایی‌های شهر در مورد «جواتیزم شکافی»، جوانان ایرانی از آرایش خلیجی در خیابان می‌گویند و خواننده‌هایی که به این عنوان شهرت دارند. در بخشی دیگر از همین برنامه در مورد قضاوت‌کردن می‌شنویم؛ بعضی‌ها در بخش ششم این برنامه می‌گویند: «اصلا چرا اول قضیه باید فکر کنیم طرف اوکی نیست!»



آیت‌الله دیباجی: گفتگوی پیروان ادیان ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است

نشست جهانی گفت و گوی ادیان جمعه هفته گذشته (۱۸ ژوییه) به پایان رسید. ‌در این کنفرانس که با همکاری دو پادشاه عربستان و اسپانیا در مادرید برگزار شد، شخصیت‌های برجسته‌ مذهبی و رهبران ادیان اسلام، مسیحیت، یهودیت و بودیسم مقاله ارائه کردند. آیت‌الله محمدعلی تسخیری، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی درباره عدم حضور سید محمد خاتمی در این کنفرانس گفت: «آقای خاتمی دعوت شدند؛ اما گویا کار داشتند و خودشان نخواستند بیایند.»



دو بخش دیگر از "روشنایی‌های شهر" که نباید از دست داد
صفاسیتی تابستونی

در «روشنایی‌های شهر» این بار از سفر تابستانی و کار تابستانی می‌‌شنویم. در دو بخش مختلف به این دو موضوع از زوایای مختلف نگاه می‌شود؛ اینکه چرا جوانان ایرانی دوست ندارند تابستان‌ها به جای کلاس زبان و کامپیوتر مثلاً در یک کافه کار کنند.
به این موضوع هم می‌پردازیم که یک سفر در تابستان گرم چقدر می‌تواند برایتان ارزان تمام شود؟



فتواهایی که تروریسم را حرام اعلام می‌کنند

رئيس شوراي فقه در امريکاي شمالي و مدير مجمع اسلامي در اورنج کانتی کاليفرنيا، در مورد شرایط مسلمانان در آمریکا به زمانه گفت: بعد از يازده سپتامبر سوءتفاهم هاي زيادي در باره اسلام و مسلمان ها به وجود آمد. از آن زمان ما مجبوريم مشخص کنيم که اسلام واقعي چيست و در این مورد فتوا صادر کنیم.



مانکن‌هایی که تا به حال نبودند

شبکه بی‌بی‌سی بر اساس ایده‌ای جدید در مد، درباره مانکن‌های معلول برنامه‌ای را با عنوان «مانکن برتر بریتانیایی که تا به حال نبود» تهیه کرده است. این برنامه یک سریال واقعی و مستند تلویزیونی است که در آن هشت معلول جسمی با هم رقابت می‌کنند تا سرانجام عکس یکی از آنها در چهار صفحه یکی از شماره‌های مجله «ماری کلر» در بریتانیا چاپ شود. این برنامه نشان می‌دهد که چطور برای نخستین بار دختران معلول می‌توانند به عنوان مدل برتر در دنیای مد با هم رقابت کنند. اما آیا با این ایده می‌توان دنیای مد را با یک تغییر عمده در زمینه زیبایی فیزیکی روبه‌رو کرد؟



درباره کنسرت لئونارد کوهن در آمستردام
لئونارد کوهن با کلاه شاپو در آمستردام

پیرمرد ۷۳ ساله برای نخستین بار روی صحنه، با کلاه شاپو حاضر شده که بعد از هر آهنگ به احترام نوازنده و شنونده‌هایش آن را از سر برمی‌دارد و تعظیم می‌کند. لئونارد کوهن بعد از ۱۵ سال تور کنسرت جهانی گذاشته که از ماه مه ۲۰۰۸ از کانادا شروع شده و دیروز به آمستردام رسید. جوان اسراییلی که برای ادامه تحصیل به هلند آمده در حاشیه این کنسرت می‌گوید: «ما یهودی‌ها تعداد زیادی کوهن می‌شناسیم اما این یکی از بهترین‌هاست.»