خانه > آزاده اسدی > نویسندگان > هدایتِ نویسنده، ماندگارتر است | |||
هدایتِ نویسنده، ماندگارتر استAzadeh@radiozamaneh.com
امسال صد و پنجمین سال تولد یکی از نویسندههای مطرح ایرانی است؛ صادق هدایت؛ نویسنده، مترجم و روشنفکری که از پیشگامان داستاننویسی نوین ایران، محسوب میشود. رمان بوف کور مشهورترین اثر اوست که به زبانهای مختلف ترجمه شده است که آن را درخشانترین اثر ادبیات داستانی معاصر ایران میدانند. اما صادق هدایت، همیشه حواشی برای خودش داشته که گفته میشود در محبوبیت او، بیتاثیر نبوده است. درباره تاثیر هدایت بر نسل جدید و دلایل محبوبیت او با علی دهباشی و حورا یاوری صحبت کردم. دهباشی سردبیر و مدیر مسوول نشریه بخارا، معتقد است آثار هدایت، هنوز به شکل درست و بجا، بررسی نشده است. به نظر شما، آیا صادق هدایت تاریخ مصرف داشت؟ میتوانید در این مورد مثال بزنید؟
اینکه ما نظریات او را در این مورد بپذیریم یا نپذیریم، موضوع دیگریست، چون او مورخ نبود و در این زمینه استنتاج تاریخی نکرده بود، بنابراین میشود گفت که او به عنوان یک نویسنده، تعصبات خودش را نشان میداد. زمان خودش این تعصبات و این تفکرات چقدر طرفدار داشت؟ واقعیت این است که در بحث تاریخی، علل سقوط پادشاهان ساسانی و موارد دیگر، آنچنان نبوده که بهصورت افراطی در این سالها، به آن نگاه میکنند. یک دوره تاریخی بهسر آمده بود، یک حکومتی از درون نابود شده و آن اتفاق تاریخی افتاده بود. این افراط و تفریط، همواره نسبت به صادق هدایت وجود داشته است. در حال حاضر هم به علت نوع گرایشاتی که گاهی وجود دارد در جریان ضد اسلامی و ضد عربی بودن، فقط به بخشی از عقاید هدایت تکیه میشود و عدهای با برجسته کردن بخشهایی از آثاراین نویسنده، سعی میکنند گفتههای خودشان را مستند کنند. به نظر من آنچه از صادق هدایت میماند، این مسایل نیست. هدایت داستان نویس باقی میماند و نه هدایت مورخ و نه هدایتی که بر اثر احساسات و تعصبات خودش نسبت به حوادث تاریخی داوری کرده است. البته شواهد نشان میدهد، طرفداری از صادق هدایت، مخصوصا طی سالهای اخیر، بیشتر به خاطر داستانهای اوست. آیا می شود گفت، هدایت نویسنده مد نظر است؟ غیر از این چیزی که شما اشاره کردید، یعنی دلیل استقبال از صادق هدایت، به خاطر وجه مورخ بودن او؛ فکر میکنید چرا غیر از دوران خودش این سالها طرفداران بیشتری پیدا کرده و جوانان بیشتر به او به عنوان "صادق هدایت نویسنده" علاقهمند شدند؟
یعنی این حواشی باعث شده که طرفداران بیشتری پیدا بکند یا خود متونی که از او بهجا مانده است؟ اما بیشترین ایرادی که مخالفان صادق هدایت به این نویسنده میگیرند، چیست؟ هدایت مربوط به همه نسلهاست حورا یاوری، نویسنده و منتقد معروف ادبی مقیم نیویورک که عضو هیات تحریریه دایرةالمعارف ایرانیکا هم هست درباره محبوبیت هدایت، خارج از مرزهای ایران صحبت میکند.
در بین نسل جدید خارج از ایران، صادق هدایت چه جایگاهی دارد؟ نسل جدید خارج از ایران، نسلی هستند که ممکن است با ادبیات ایران، زیاد آشنایی نداشته باشند، به چند دلیل؛ که بزرگترین علتش میتواند زبان باشد. بنابراین نسل جوان ایرانی، از نظر دسترسی به نوشتههای صادق هدایت، خیلی با مشکل مواجه نیست. از نظر تعداد کتابهایی هم که در مورد صادق هدایت نوشته میشود، باز میبینیم بین نویسندگان ایرانی، ممتاز است. همین دو ماه پیش، کتاب تازهای در آکسفورد انگلستان منتشر شد که به مناسبت صدمین سال کنفرانس هدایت بود. این موضوع یعنی تمایل جوانان به آثار این نویسنده را شما خودتان از نزدیک لمس کردهاید؟ شما فکر میکنید چرا تا این حد علاقه به هدایت زیاد است؟ منظور شما از خوبی آثار، از لحاظ تکنیکی است، محتوا یا دیدگاههای خاص هدایت؟ مثلاً مهمترین آن این است که بازگو کننده نیازهای منحصر به دوران خودش نباشد. در عین حال که آنها را میگیرد و منعکس میکند، ولی این توانایی را داشته باشد که آن را به زبانی بیان کند که نسلهای بعد هم بتوانند، این نشانهها و اشارهها را بفهمند. در مورد بسیاری از نوشتههایی که جنبهی سیاسی آشکار دارند، ما با این مشکل مواجه هستیم. یعنی شاعر یا نویسنده، نشانههای دوران خودش را میگیرد ولی توانایی تبدیلش را به نشانههایی که در دورانمختلف، قابل فهم و قابل دریافت باشند، کمتر دارد. در نتیجه بعد از اینکه یک دوران خاص با زمینههای خاص و با نیازهای خاص میگذرد، آن اثر تمام میشود و توانایی رسانشی خود را از دست میدهد و نشانهها دیگر برای نسلهای بعد، به آن آسانی قابل دریافت و برداشت نیستند. حافظ نمونهی عالی این توانایی است. یعنی گرفتن تمام نشانههای فرهنگ ایران و بیان کردن آن به زبانی که نسلهای بعد هم به همان اندازهای که حافظ در آن دوران زندگی میکرده، بتوانند از آن استفاده کنند.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
نوشتن و گفتن پايان ناپذير در باره صادق هدايت و فروغ فرخزاد ، آنهم توسط کساني که نه آشنايي نزديکي با آنها داشته اند ونه حرف تازه اي براي گفتن دارند ،بسيار کسالت بار و ملال آور شده است و چه خوب بود که لااقل راديو وسايت زمانه اين دکان را تخته ميکرد.
-- فريدون ، Feb 19, 2008ما جواناي که بعد انغلاب دنيا اومديم دوس داريم شاعرا ونويسندهارو بشناسايم
-- ابي ، Feb 20, 2008چه بخواهيم چه نخواهيم هدايت نماينده ادبيات معاصر مان محسوب مي شود و چونان درختي تنومند بر داستان امروز ايران سايه افكنده است و از طرفي مطرح كردن او و آثارش به نوعي دفاع از ادبيات داستاني امروز ماست كه دارد زير فشارهاي پيدا و پنهان زورمداران و قلم به مزدان له مي شود . پس هر حركتي در اين زمينه ها قابل ستايش است. دست راديو زمانه و اهل قلمان فر هيخته مان جناب دهباشي نازنين و سر كار خانم ياوري درد نكند.
-- محمدرضا پريشي ، Feb 20, 2008