خانه > آزاده اسدی > گفتوگو > ما را جدی بگیرید؛ ما فیلمسازیم | |||
ما را جدی بگیرید؛ ما فیلمسازیمAzadeh@radiozamaneh.comمدت زیادیست که تعداد زیادی فیلم کوتاه در ایران ساخته میشود؛ فیلمهایی که با حمایت انجمنهای سینمایی مختلف در تهران یا شهرستانها تولید میشوند و گاهی به جشنوارههای بینالمللی هم میروند. اما مراحل ساخت و حتی اکران فیلم کوتاه با همه مشکلات فیلمسازی بلند متفاوت است. طبق گفته سازندگان فیلم کوتاه، کار و تجربه در این نوع فیلمسازی اصلا جدی گرفته نمیشود. آخرین فیلم او «اینجا تهران است» درباره شکلگیری ارتباط بین یک زن و مرد معمولی در یک کافه است با تعدادی روشنفکر که همزمان وقتشان را در آن محل میگذرانند. انوشیروان این فیلم را با هزینه شخصی و کاملا مستقل ساخته است. دلیلش را قوانین و شرایط انجمنهای سینمایی جوانان برای ساخت فیلم میداند که دستوپاگیر است و موفق نمیشود آزادانه ایدهاش را تصویری بکند. با انوشیروان که سال ۱۳۸۱ فیلمسازی کوتاه را تجربه و از آن سال کارش را شروع کرده، درباره مشکلات فیلمسازی، دیدگاه مسئولان و مردم نسبت به فیلمهای کوتاه و البته محدودیتهای فیلمساختن بهصورت مستقل و تجربی صحبت کردم. او همان ابتدای صحبت میگوید:" برای فیلم کوتاه مستقل ساختن سه مسئله وجود دارد؛ با مجوز ساخت فیلم، مسائل شروع میشود که باید از نیروی انتظامی و ارشاد بگیریم. مسئله بعدی تامین مالیست و سومی هم انتخاب عوامل است.
وقتی میخواهی فیلم مستقل بسازی، چطور میتوانی مجوز بگیری؟ در سطح شهر شامل تکه کوچکی از پیادهرو یا داخل یک ماشین هم میشود؟ مسائل مالی فیلم را چطور تامین میکنی؟ باید خیلی گشت و افرادی را پیدا کرد که بهخاطر فرهنگ، اندیشه و از این دست مسایل حاضر به سرمایهگذاری باشند. یا باید با یک جشنوارهای صحبت کرده باشید یا با یک برنامهای باشد که بدانید وقتی فیلم را ساختیدف میتوانید بفروشید. در غیراینصورت تهیهکننده باید عاشق فرهنگ و هنر و این چیزها باشد، تا برای شما تهیهکنندهگی را انجام بدهد. به همین دلیل است که ما میبینیم بسیاری از جوانهای فیلمساز ما میروند سراغ فیلمهای سهل و ممتنع، یعنی در یک روستای دورافتاده، با عوامل غیرحرفهای و نابازیگر کار میکنند که هزینهای نداشته باشد و بتوانند فیلم را بدهند به فستیوالهای مختلف . مسئلهی دیگری که وجود دارد، مسئله عوامل است. چون با یک حجم عظیمی از فیلمهای آماتور و دانشجویی روبهرو هستیم، که این فیلمها حتی در همان مجامع دانشجویی هم نمایش داده نمیشوند و در فستیوالها به عنوان فیلم حرفهای نمایش داده میشوند. در نتیجه فیلم کوتاه خیلی جدی گرفته نمیشود و عوامل حرفهای که توی سینمای ما مشغولند، با احتیاط نزدیک میشوند به فیلمهای کوتاه. دلیلش همین آماتوربودن کارهاست که خیلی هم اذیتکننده و آزاردهنده است. من برخلاف تو معتقدم که فیلم کوتاه جدی گرفته میشود. به چند دلیل؛ جشنوارههای بینالمللی فیلم کوتاه در تمام دنیا بهخصوص به فیلمهایی که در ایران ساخته میشوند، اهمیت میدهند. در ایران هم جشنواره فیلم کوتاه در شکلهای مختلف از «سینمای جوان» گرفته تا «رشد» به بهانههای مختلف برگزار میشود!
داخل ایران هم به هزار دلیل و بهانه جشنواره فیلمهای کوتاه برگزار میشود! در واقع کار دانشجوییست ، ولی حتی همان جشنوارههایی که میگویی ، در حدی نیستند که فیلمهای کوتاه ما را جدی بگیرند. منظورم این است که عوامل حرفهای حاضر نمیشوند در یک فیلم کوتاه، کار کنند. چرا؟ بخاطر اینکه فیلمهای کوتاه ما اصلا حرفهای نیستند وکار با این شرایط بسیار آزاردهنده است برای عوامل حرفهای. بهمن قبادی، جعفر پناهی و خیلی از کارگردانهای دیگر از فیلم کوتاه شروع کردند و ازهمین جشنوارهها و با نابازیگران و عوامل غیرحرفهای! پلهها باید طی شود. این جدینگرفتنها و جشنوارهایی که تو میگویی محل تجربهاند و عوامل غیرحرفهای، چیزهایی هست که باید در این روند باشند، اگر بخواهی یک فیلمساز حرفهای شوی. چرا اینقدر عجله داری؟ اما تو که سعی میکنی از عوامل حرفهای استفاده کنی و ساخت فیلم کوتاه را جدی بگیری؟ فستیوالهای ایرانی هم که اصلا حرفهای نیستند. یکسری فستیوال هر روز مثل قارچ سبز میشوند و به همان سرعت هم از بین میروند. یکسری جشنوارههای موضوعی داریم که همان «جشنواره رشد» است که بههرحال راجع به یک موضوع خاص است. تنها جشنواره حرفهای فیلم کوتاه که در ایران برگزار میشود، «جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران» است که متولیاش «انجمن سینمای جوان» است. وقتی «انجمن سینمای جوان» خودش تولید فیلم دارد، آنهم بهصورت انبوه، به فیلمهای خودش اقبال و روی خوش نشان میدهد و مثلا امکان فیلمهای دیگر که در این جشنواره بتوانند شرکت کنند کمتر میشود. پس میماند فستیوالهای خارجی که بههرحال فکر میکنم فیلمها را جدی میگیرند و روی استعدادها سرمایهگذاری و حساب میکنند. این فستیوالها هم باز ریسک است. اینکه من نمیدانم فیلمم اصلا آنطرف با استقبال روبهرو میشود یا نه واصلا بازاری برایش وجود دارد یا نه! در نتیجه هیچگونه افق خوشبینانهای وجود ندارد برای آینده این فیلمها. اگر اینطور به نتیجه رسیدهای، چرا فیلم میسازی؟ یعنی از حالا به بیستسال دیگر فکر میکنی؟ اگر موفق نباشد، چه اتفاقی برای تو میافتد؟ انجمن سینمای جوان یا انجمنهای مشابه چه قوانینی دارند که حاضر نیستی با کمک آنها در مرحله ساخت تا پخش فیلم، خوشبینانهتر عمل کنی؟ یعنی تو بهعنوان کارگردان حق نداری هیچ صحنهای را زمان فیلمبرداری تغییر دهی یا هیچ دیالوگی را اضافه یا کم کنی؟ بسیاری از بچهها میگویند، فکر نمیکنم کارمان مجوز بگیرد، میرویم زیرزمینی میسازیم. یعنی یک چنین برخوردهایی هست که اصلا به این کارها مجوز نمیدهند. وقتی نگاه انتقادی داشته باشید یا نگاهتان سیاسیـ اجتماعی باشد، فیلمنامه مجوز نمیگیرد. بیشتر کارهای فرمالیستی یا بهرحال غیرانتقادی مجوزی از این انجمنها میگیرند. این مسائل است که آدم ترجیح میدهد خودش کار را به عهده بگیرد.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
مسئله ای که به نظر من درباره نسل جوان جالب است و در مورد آقای مسعودی نیز صادق ، نگرش این دوستان به مسائل است . نگرشی که می خواهد مستقل باشد ، از دولت بیزار است ، می خواهد سخن بگوید ، حرف بزند و مهمتر از همه " انتقاد کند " ، محسن نامجو در موسیقی ، علی عبدالرضایی در شعر ، و خیل فیلمسازان و داستان نویسان نسل جدید ، به هر حال این روح عصیان اعتراض نشان دهنده و شاید نماد یک نسل جدید است .
آی پی: 91.98.12.18
-- سعید از کی یف ، Oct 24, 2007آقای مسعودی
-- حمیرا ، Oct 24, 2007کاش می شد فیلمهای شما را دید ؟ در ککدام فستیوال ها شرکت می کند این فیلم آخرتان ؟ اصلا آیا امکانی وجود دارد که بشود کارهایتان را دید؟
چون اگر فیلمها دیده شود آن موقع راحت تر می شود قضاوت کرد و نظر داد .
عجیب و غریب ! ما هم ایرانیم و با بچه های فیلمساز کوتاه در ارتباط . هیچ کسی همچی چیزی نگفته بود ، مجوز ؟؟؟؟؟ قرار داد ؟؟؟؟ این چیزا جیه راه انداختید ، البته از رادیو زمانه بعید نیست ، کلا سعی می کنید همه چیز را سخت نشون بدید ، حتما حالا هم ما می شیم مزدور حکومت ، آقا جمع کنید این کارا رو ، اون از عبدالرضایی ، اون از نبوی ، اون ناصر زرافشان ، این هم از مسعودی ، یکی از یکی هوچی گر تر ، یکی از یکی ... همه شون دنبال مطرح کردن خودشون هستن ...
حالم بع هم خورد.
آی پی:91.98.12.18
-- بی نام ، Oct 24, 2007موفقيت هاي کيارستمي و دنباله رو هاي او تا حنا مخملباف وامثالهم همه را وسوسه کرده است.هر کس يک دوربين ديجيتال به دستش مي رسد خود را فيلم ساز تصور ميکند وهزار ادعا دارد.با توجه به اينکه هر توريستي يک دوربين فيلمبرداري دارد،آيا مي شود گفت که هر روز حدود هزاران فيلمساز ژاپوني مثلا در خيابان هاي لندن وپاريس ونيويورک در حال توليد فيلم هاي کوتاه ومستند هستند؟ (اين مثال را سالها پيش از يک هموطن شيرازي شنيدم، کپي رايت وحقوق مولف را رعايت کنيد!) محسن
-- محسن ، Oct 25, 2007با عرض سلام خدمت همکاران راديو زمانه و همه صاحبنظراني که پيام ميگذارند به ويژه آقاي محسن .در شماره ماه گذشته ماهنامه فيلم«شماره368 مهرماه 86» آقاي محمد رضا اصلاني که گويا از سالهاي پيش از انقلاب کارگردان فيلم کوتاه و مستند بوده است ميگويد : ما سالي 1500 فيلم مستند ميسازيم.با اين حساب آيا هنوز بايد چشممان در انتظار کمک دولت باشد يا بقول «محسن» با در دست گرفتن يک دوربين خودمان را « آلفرد هيچکاک» يا « محسن مخمل باف» مي بينيم؟!
-- بي نام از اصفهان ، Oct 25, 2007چرا بیشتر بچه های این نسل جدید فکر می کنند کشف نشدن و استعداداشون داره هدر می ره و کسی نیست پیداشون کنه و بهشون جوایز رو اهدا کنه؟
-- ایمان برنا ، Oct 25, 2007این مصاحبه رو هم خوندم.قبلا از بچه ها شنیده بودم.اما فکر می کردم مجوز گرفتن راحت باشه.اما گاهی میان ییهویی گیر اساسی می دن و دوربینتو می گیرن.حتی با خبرنگار اخبار 20:30 این کار رو کردن.دیگه چه برسه به ما که بخوایم یه جای یه ذره شلوغ فیلمبرداری کنیم.خلاصه که اوضاع ناجوریست
-- دیوید ، Oct 25, 2007اقای مسعودی فیلمای شما هنریه ؟یعنی چقدر حرف برای گفتن داره؟
-- گلسا ، Oct 29, 2007حیف اسم علی عبدالرضایی نیست که قاطی این نامها می کنید علی وقتی آوانگارد کار می کرد که بقیه توی کوچه ها گردوبازی می کردند
-- محمود سرابی ، Nov 24, 2009