رادیو زمانه > خارج از سیاست > زندان و مجازات > «روند اعلام اتهامات رکسانا صابری مبهم است» | ||
«روند اعلام اتهامات رکسانا صابری مبهم است»مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comسه ماه است که رکسانا صابری، خبرنگار ایرانی ـ آمریکایی به اتهام جاسوسی برای آمریکا بازداشت و در زندان به سر میبرد. صابری از سوی دادگاه انقلاب ایران به هشت سال زندان محکوم شده است. با وجود پیگیریهای نهادهای حقوق بشری و اعتراضات کشورهای مختلف به این مسأله، رکسانا همچنان در زندان به سر میبرد. به تازگی نیز جمعی از روزنامهنگاران و وبلاگنویسان ایرانی در نامهای خطاب به مسئولان قضایی و امنیتی در خصوص رکسانا صابری، خواستار این شدهاند که روزنامهنگاران را وارد بازی سیاسی نکنند. در همین رابطه با بدرالسادات مفیدی، دبیر انجمن صنفی روزنامهنگاران و از امضاکنندگان این بیانیه گفت و گو کردهام.
بیانیهای تحت عنوان «سوء استفاده از روزنامهنگاران در بازیهای سیاسی محکوم است» با امضای جمعی از روزنامهنگاران و وبنگاران منتشر شد که امضای شما را هم داشت. در این بیانیه، به «دیپلماسی رکسانا» و وضعیت خانم رکسانا صابری اشاره شده است. ممکن است در این مورد کمی توضیح بدهید؟ با توجه به وضعیتی که برای خانم رکسانا صابری، به عنوان یک روزنامهنگار پیش آمده است و نگرانی که در مورد شرایط کنونی ایشان وجود دارد، طبیعی است که جمعی از روزنامهنگاران ایرانی بخواهند نگرانی و دغدغهی خود را از وضعیت این خبرنگار، طی نامه یا بیانیهای مکتوب، به مقامات ایران اعلام کنند و خواستار حل این مسأله باشند و تقاضای آزادی هرچه سریعتر ایشان را داشته باشند.
علاوه بر این نامه که با امضای شخصی روزنامهنگاران منتشر شده، «انجمن صنفی روزنامهنگاران ایران» طی نامهای به آقای شاهرودی، این درخواست را کرده بود. همینطور است؟ میخواهم روی این نکته تأکید کنم که امضای من پای این بیانیه یک امضای شخصی، به عنوان یک روزنامهنگار است و نه به صفت دبیری انجمن صنفی روزنامهنگاران. اما از سوی انجمن صنفی روزنامهنگاران ایران، در تاریخ ششم اردیبهشت، نامهای سرگشاده خطاب به آقای هاشمی شاهرودی ارسال شد که در اختیار روزنامهها و سایتها هم قرار گرفت. طی آن نامه، از رییس قوهی قضاییه خواسته بودیم، روند رسیدگی به پروندهی خانم صابری، روندی کاملاً حقوقی، قانونی و مطابق با اصل ۱۶۸ قانون اساسی صورت بگیرد. یعنی اینکه پروندهی ایشان در یک دادگاه علنی و با حضور هیأت منصفه برگزار شود و چون ایشان خبرنگار هستند، افکار عمومی در جریان روند پروندهی ایشان قرار بگیرد. اما متأسفانه در آن زمانی که ما این نامه را ارسال کردیم، به رغم اینکه به صورت سرگشاده بود و در اختیار رسانهها و سایتها قرار گرفت، حتا روزنامههای مستقل و وابسته به جریان اصلاحات هم نتوانستند آن را به چاپ برسانند و این نامه بسیار محدود به چاپ رسید. به این دلیل که مطبوعات، متأسفانه، طی این سالها در رابطه با بحث آزادی بیان و اطلاعرسانی شفاف، تحت فشارهای شدیدی قرار دارند و با محدودیتهایی مواجهه هستند و طبیعی است که به منظور حفظ بقای خود، از انتشار برخی اخبار و گزارشها یا بیانیهها و نامههایی که ممکن است تا حدودی برخی از خط قرمزهایی را که حکومت تعیین کرده بشکند، خودداری کنند. چه نشانههایی شما را نگران میکند که مسألهی خانم رکسانا صابری، به شکلی که در بیانیه آمده است، امری سیاسی باشد؟ روند اعلام اتهامات خانم رکسانا صابری برای ما شبههانگیز و مبهم بوده است. برای اینکه به گونههای مختلف و در زمانهای متفاوت، از سوی مقامات در ایران در خصوص اتهامات ایشان، اظهارنظرهای متفاوتی شد؛ در ابتدا گفتند که ایشان به دلیل خرید مشروب بازداشت شدهاند، بعداً اعلام کردند ایشان فعالیت خبرنگاری بدون مجوز ارشاد را داشتند، بعد از آن اعلام شد که دلیل بازداشت ایشان جاسوسی بوده است. فکر میکنید، دخالت آقای رییس جمهور در پروندهی ایشان، به همین علت بود؟ نمیدانم. به هر ترتیب ما داریم به ایام انتخابات ریاست جمهوری در ایران نزدیک میشویم. ممکن است که دخالت و ورود آقای احمدینژاد به این پرونده، جنبههای تبلیغاتی هم داشته باشد. البته ما امید داریم که ایشان با آن انگیزهها، خواستار رسیدگی عادلانه به پروندهی خانم صابری نشده باشند و واقعاً بخواهند که حقوق شهروندی این خانم رعایت بشود. در همین رابطه: • قشقاوی: پرونده صابری پیچیده نیست • «رأفت انسانی» در تجدیدنظر حکم صابری |