Sep 2008


گفت و گو با نوال سعداوی، نویسنده و فعال حقوق زنان:
«‌جراحی پلاستیک، حجاب پسامدرن است»

نوال سعداوی پزشک، روان‌پزشک، فعال حقوق زنان، فعال اجتماعی و نویسنده‌ای است که فقط در جهان عرب شهرت ندارد. خانم سعداوی در غرب و شرق، به دلیل مبارزات سیاسی‌ـ اجتماعی‌ در مقابل حکومت مصر و همین‌طور کتاب‌ها و رمان‌هایش در مورد مشکلات اجتماعی و سنتی زنان، چهره‌ شناخته شده‌ای است. او در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «من اسم آرایش و جراحی پلاستیک را حجاب پسامدرن می‌گذارم؛ چون زنان گاهی اوقات از این حجاب ناآگاهند.»



روز «پیشگیری از خودکشی» و بی‌تفاوتی در ایران

دهمین روز از ماه سپتامبر، روز جهانی «پیشگیری از خودکشی» است. سازمان بهداشت جهانی در این روز تلاش می‌کند توجه جهانی به آمار سالی یک میلیون خودکشی را جلب کند. اما موضوع خودکشی در دانشگاه‌ها، مترو، خانه‌ها و حتی در مدارس ایران تبدیل به خبر معمولی شده است که فقط هر ‌از چند گاهی خبر یا گزارشی در این زمینه در رسانه‌ها منتشر می‌شود. در این زمینه دکتر شهلا اعزازی، استاد رشته‌ جامعه‌شناسی در دانشگاه علامه طباطبایی صحبت می‌کند.



گفت و گو با سلمان جریری، نویسنده اولین وبلاگ فارسی
«وبلاگ‌نویسی دوی استقامت است، نه دوی سرعت»

۱۶ شهریور ماه هفت سال پیش، وبلاگ‌نویسی فارسی شروع شد. سلمان جریری نخستین پست وبلاگ ایرانی را نوشت. در این پست او درباره‌ی وبلاگ توضیح داد. با جریری؛ متخصص IT و مدیر پروژه در یک شرکت کامپیوتری و اینترنتی در دوبی، به مناسبت هفتمین سالگرد شروع وبلاگ‌نویسی فارسی گفت و گو کردم. جریری به زمانه می‌گوید: «راستش من برای یکی از بچه‌هایی که برای سالگرد وبلاگ‌نویسی نوشته‌ها را جمع می‌کرد، نوشتم که نویسنده اولین وبلاگ فارسی بودن آنقدر مهم نیست. من دوست دارم نویسنده‌ی آخرین وبلاگ فارسی باشم.»



کاهش ساعات کار ادارات دولتی در ماه رمضان در گفت و گو با کارشناسان
«کاهش ساعت کار‌، نه توجیه فرهنگی دارد نه اقتصادی»

چند سالی است که قبل از شروع ماه رمضان در مورد تغییر ساعت کاری و همین‌طور کاهش زمان کار در ادارات و مدارس بحث می‌شود. این موضوع از دید اقتصاد‌دانان و کارشناسان اقتصادی، با واکنش و برداشت‌های مختلفی روبرو شده است. دکتر فرشاد مومنی، اقتصاددان و استاد دانشگاه علامه طباطبایی در این‌باره می‌گوید: «چرا باید الغا کنیم که برای رعایت واجبات دینی باید حتماً کمتر کار کنیم؟ ما هم یک کشور در حال توسعه هستیم و هم بزرگ‌ترین فضیلت اولیای دین ما پرکاری فوق‌العاده بوده است. من فکر می‌کنم که (کاهش زمان کار) یک برداشت نادرستی از دین را در جامعه القا می‌کند که نه از نظر فرهنگی برای ما مناسب است و نه منطق اقتصادی دارد.»



گزارش روز هشتم جشنواره فیلم ونیز:
لباس ناتالی پورتمن و بخت‌های تصاحب شیر طلایی ونیز

تا هشتمین روز از شصت و پنجمین جشنواره‌ فیلم ونیز، ۱۸ فیلم در بخش مسابقه نمایش داده شده است. از فیلم‌های «Teza» ساخته هایله جریما فیلم‌ساز اتیوپیایی‌الاصل آمریکایی، «شیر» ساخته‌ سمیح کاپلان‌اغلو فیلم‌ساز موج نوی ترکیه و دو فیلم انیمیشن «The sky crawlers» و «پونیو، روی صخره کنار دریا» ساخته مامورو اوشی و هایائو میازاکی ژاپنی به عنوان بخت‌های تصاحب شیر طلایی ونیز نام برده می‌شود. اما موضوع مورد علاقه عکاسان پاپاراتزی، لباس ساده‌ ناتالی پورتمن است.



گفت و گو با امیر نادری، فیلم‌ساز مقیم آمریکا:
تنها دویدن از «وگاس» تا «ماه»

در روزهای برگزاری فستیوال فیلم ونیز، هر روز می‌شد امیر نادری را دید که یا در حال کار با کامپیوترش است، یا تنهایی قدم می‌زند و یا در حال جستجو در اطراف فستیوال است. ‌اولین بار که او را دیدم خوشحال شد که یک ایرانی در جشنواره است. ولی وقتی متوجه شد با خبرنگار حرف می‌زند، خداحافظی کرد و رفت. در این روزها بارها تاکید کرد: حرف هایم را ضبط نکن! بگذار یک وقت دیگر... آخرین بار هم همین را گفت ولی آه از نهادم برآمد و گفتم ما در ایران به این روش می‌گوییم "پیچاندن"! آن‌قدر از این اصطلاح خوشش آمد، که آن‌را یادداشت کرد. بعد هم قبول کرد که حرف بزنیم و من ضبط کنم.