رادیو زمانه > خارج از سیاست > حقوق بشر > پناهندههای ایرانی و سیاست خارجی آلمان | ||
پناهندههای ایرانی و سیاست خارجی آلمانشکوفه منتظریshokoofeh@radiozamaneh.comحدود دو هفتهی پیش، در روز هشتم مارس، «گابریل هرمانی» سخنگوی وزارت کشور آلمان، در کنفرانسی خبری در برلین اعلام کرد، دولت آلمان به تعدادی از پناهجویان ایرانی که به دلایل سیاسی، کشورشان را ترک کردهاند و در کشورهای ناامن به سر میبرند، پناهندگی میدهد.
خانم هرمانی اعلام کرد، این کار با همکاری و مشورت کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل انجام میشود. او از تعداد دقیق پناهجویانی که مورد پذیرش قرار میگیرند و همچنین از شرایط مشخصی که هر پناهجو برای پذیرش باید داشته باشد، صحبتی نکرد. در این زمینه با فرین فخاری گفتوگو کردهام. فرین فخاری یکی از فعالان حقوق بشر در برلین است که به شدت پیگیر پروندهی پناهجویان ایرانی و روند پذیرفته شدن آنان از سوی دولت آلمان است. از فرین پرسیدم که آیا پروسهی عملی این تصمیم هم آغاز شده یا همچنان در حد یک اظهارنظر باقی مانده است؟ در رابطه با پذیرش پناهجویان ایرانی از کشورهای غیراروپایی، این تصمیم گرفته شده است. این یک ادعا نیست، بلکه تصمیمی است که در حال حاضر به طور جدی در مورد آن در آلمان مذاکره میشود. خانم گابریل هرمانی، سخنگوی وزارت کشور آلمان، در سخنان خود گفتند که وزارت کشور و وزارت امورخارجهی آلمان برای همکاری نزدیکتر در این زمینه، در حال انجام مذاکراتی هستند.
این مذاکرات تا جایی که ما اطلاع داریم، هنوز به نتیجهی نهایی نرسیده ولی در این حد پیش رفته است که بین دولت فدرال آلمان و ایالتهای مختلف دارد تصمیمگیری میشود که هرکدام از این ایالتها چه تعدادی پناهنده میتوانند بپذیرند. در حقیقت تصمیم اصلی گرفته شد و آنچه هنوز باید روی آن بحث شود و به نتیجه برسد، تعداد این پناهجویان است. اعلام کردهاند که تعداد آنان یک عدد دو رقمی خواهد بود، اما این که دقیقاً چقدر خواهد بود هنوز مشخص نیست. این به آن معنا است که تعداد پذیرفته شوندگان بستگی به میزان همکاری ایالات مختلف در آلمان دارد. آیا تاکنون ایالتهایی بودهاند که در این رابطه اعلام آمادگی و همکاری کنند؟ این صحبتها دارد با ایالت برلین، هامبورگ و نورد راین وست فالن ( واقع در غرب آلمان با مرکزیت کلن و دوسلدورف) انجام میگیرد. هرقدرهم این مذاکرات بیشتر طول بکشد، احتمال دارد این رقم بزرگتر شود و این امید هست که تعداد بیشتری پناهنده پذیرفته شوند. قدم بعدی، بستگی به نتیجهی مذاکراتی دارد که بین دولت فدرال، یعنی وزارت کشور آلمان و ایالتهای مختلف این کشور انجام میگیرد. هنوز مشخص نیست که پروندهها بر چه اساس و با چه معیاری مورد بررسی قرار میگیرند یا مثلا چه نکاتی در روند انتخاب هر پرونده تاثیرگذار است؟ در شرایط دیگری میتوانستیم به این سؤال جواب بدهیم؛ مثلا بگوییم به کسانی که در آلمان خانوادهی درجهی یک دارند و یا به افرادی که زمان بیشتری است منتظر رسیدگی به تقاضای پناهندگیشان هستند، اولویت داده میشود. ولی چون در شرایط خاصی هستیم و تعداد پذیرفته شدگان و نحوهی تقسیم آنها به این ایالات هم هنوز مشخص نیستند، تنها چیزی که میدانیم این است که شیوهی پذیرش، تقسیم و گزینش این پناهندگان، در هماهنگی با کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل در ترکیه انجام خواهد شد. حوزهی فعالیت شما بیشتر در ترکیه و شمال عراق است. ممکن است توضیحی از وضعیت پناهجویان ایرانی در این دو منطقه بدهید؟ وضعیت پناهجویان ایرانی در ترکیه و شمال عراق بد است و هر روز هم بدتر میشود. تعداد آنان نیز روزبهروز بیشتر میشود و رقم بیش از ۴هزار نفری که گفته میشود، واقعاً در ترکیه وجود دارد. عدهای هم هستند که خود را به کمیساریای عالی حقوق بشر معرفی نکردهاند. هرکدام هم دلایل خاصی برای این مساله دارند. یا هنوز منتظرند سه ماهی که میتوانند به طور قانونی در ترکیه بمانند، بگذرد و بعد خود را معرفی کنند. یا این که اصلا میترسند خود را به این کمیساریا معرفی کنند. بیشتر این پناهندگان نیز در شرایط روحی، جسمی و مالی وحشتناکی بهسر میبرند.
گروهها و افراد زیادی مانند خود شما، در خارج از ایران مشغول فعالیت برای پناهجویان ایرانی در ترکیه، عراق و دیگر کشورهای ناامن هستند. میتوانید به ما بگویید تا کنون چه کارهایی برای این گروه از پناهجویان انجام گرفته و یا چه کارهایی در دست انجام است؟ کاری که گروههای مختلف به طور پراکنده و در کشورهای مختلف دارند انجام میدهند، این است که سعی میکنند با جمعآوری کمک مالی و ارسال آن به این پناهجویان، حداقل شرایط زندگی آنان را کمی مناسبتر کنند. از سوی دیگر گروههای مختلفی از وکلا، پزشکان و سازمانهای حقوق بشری با اعزام هیأتهای مختلفی به خصوص به ترکیه، سعی میکنند با جمعآوری اطلاعات بیشتر در مورد وضعیت پناهجویان ایرانی، به کشورهایی که خود در آن زندگی میکنند و به دولتهای این کشورها اطلاعرسانی کنند و از این طریق به آنها کمک کنند. این کمکهای مالی از چه طریقی به دست پناهجویان میرسد؟ سازمانهای مختلفی این کمکها را جمعآوری میکنند و سعی میکنند از طریق افرادی که مستقیماً میشناسند این کمکها را به حساب آنان واریز کنند. مشکل این است که یک لیست اصلی وجود ندارد و بین گروههای مختلف هماهنگیای وجود ندارد و ممکن است یک پناهنده از دو یا سه جای مختلف و حتی از خانوادهی خود در کشورهای اروپایی کمک مالی دریافت کند و در عین حال پناهندههایی هم باشند که هیچ کمکی به آنان نمیشود. به نظر من، بهترین کاری که ما بتوانیم انجام بدهیم، ایجاد هماهنگیای بین گروههای مختلفی است که در حال انجام این کار هستند. البته در این جهت تلاشهایی میشود و فعلا بین گروههای مختلف مذاکراتی در جریان است. گفتید که پولها بخشاً به حساب خود پناهجو واریز میشود. آیا اساساً این امکان برای پناهجو، مخصوصا در ترکیه که حوزهی کاری شما است، وجود دارد که بتواند حساب بانکی داشته باشد؟ پناهجویی که اقامت رسمی نداشته باشد، در ترکیه نمیتواند حساب بانکی داشته باشد. ولی میتوان این پول را به اسم او از طریق بانکهایی به حساب ریخت و پناهجو میتواند با ارائهی کارت شناسایی خود و دادن شمارهای که از طریق ارسال کنندهی پول به او داده شده است، این پول را دریافت کند. این امکان وجود ندارد که از طریق کمیساریای عالی حقوق بشر، این کمکها را به دست پناهجویان رساند که یک مرکز معتبری باشد و بتواند اعتماد دیگران را هم برای کمکرسانی جلب کند؟ با وجود این که کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل کمک مالی به پناهجویان ایرانی در ترکیه و عراق نمیکند و فقط در موارد خیلی مشخص و محدودی به برخیها کمکهای ارائه میدهد، اگر اطلاع پیدا کنند که به این پناهندهها کمک مالی میشود، آن میزان محدود را هم کم میکنند. در حقیقت اگر کسی قصد ارسال کمک مالی به این پناهجویان را دارد، باید طوری این کار را بکند که به آنها صدمهای نخورد. آیا نمونههایی از این برخورد وجود داشته که منجر به قطع کمک از سوی سازمان ملل به پناهجویان بشود؟ اگر از سوی دفتر سازمان ملل اطلاع پیدا کنند که به پناهجویی کمک مالی میشود، حتی ممکن است پول کمی را که در موارد بخصوصی به آنها داده میشود و یا مثلا سهیمهی زغال آنها را در زمستان قطع کنند و منجر به ایجاد مشکلات بیشتری برای پناهجویان شود. |
نظرهای خوانندگان
با سلام
-- یک پناهجو ، Mar 26, 2010 در ساعت 11:40 PMمن یک پناهنده ایرانی در مسکو هستم.بعد از 8 سال انتظار برای تعیین سسرنوشت و بعد از بارها دریافت جواب رد از روسیه ، از طرف سازمان ملل نیز برای ازسال به کشور دیگراقدام لازمی انجام نمیشود .من از کجا میتوانم کمکهای حقوقی لازم را برای اعزام به کشور سوم دریافت کن
من یک خبرنگارم و قصد دارم که به کشور آلمان پناهنده شوم چگونه می توانم اقدام کنم کمکم می کنید
-- nadia ، Mar 26, 2010 در ساعت 11:40 PM