رادیو زمانه > خارج از سیاست > در مجلس ایران > معرفی وزرا، شکاف بین دولت و مجلس را بیشتر میکند؟ | ||
معرفی وزرا، شکاف بین دولت و مجلس را بیشتر میکند؟مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comبر اساس مادهی صد و هشتاد و هشت آییننامهی داخلی مجلس، رییس جمهور موظف است، حداکثر طی دو هفته پس از مراسم تحلیف، لیست وزرای پیشنهادی خود را برای هیأت رییسهی مجلس ارسال کند. روندی که در اولین دورهی ریاست جمهوری آقای احمدینژاد، با کشش و کوشش فراوان همراه بود و موجب شد بسیاری از وزیران دولت نهم با رأی اعتمادی پایین منصوب شوند و چهار سال تنشزا میان دولت و مجلس سپری شود.
با توجه به این تجربه، از اولین بحثهایی که پس از انتخابات ریاست جمهوری اخیر، در ارتباط با کابینه شنیده میشد، ضرورت مشورت رییس جمهور با مجلسیان برای تعیین وزرا بود. امری که قانون بر آن تاکید ندارد، ولی در دورههای پیشین، به نوعی سنت سیاسی بین رؤسای جمهور و مجلس، تبدیل شده بود. ولی در این میان، اقدام سه روز پیش آقای احمدینژاد که در یک برنامهی تلویزیونی، اسامی شش تن از وزرای پیشنهادی خود را با مردم درمیان گذاشت، نارضایتی باز هم بیشتری در میان برخی از نمایندگان ایجاد کرد. مهلت دو هفتهای آقای احمدینژاد برای ارسال لیست اسامی وزرای خود به مجلس، چهارشنبه، بیست و هشت مرداد پایان یافت و لیست تقریباً کاملی از وزرا، در رسانههای عمومی در ایران، انتشار یافت. در حالی که حداقل دو تن از نمایندگان مجلس به ما گفتند که این اسامی برای مجلس ارسال نشده است. موضوع این برنامهی «روی خط زمانه» بررسی این روند در گفت و گو با حجتالاسلام ابراهیم نکونام، نمایندهی مردم گلپایگان و خوانسار در مجلس، حجتالاسلام قدرتالله علیخانی، نمایندهی مردم قزوین و همچنین کیوان مهرگان، نویسندهی سرویس سیاسی روزنامهی اعتماد در تهران، است.
حجتالاسلام علیخانی، نمایندهی مردم قزوین در ساعت بیست دقیقه قبل از شش بعد از ظهر چهارشنبه در تهران، اطمینان دارد که لیست منتشره به مجلس ارسال نشده است: من تا الان مجلس بودم. هنوز لیست مکتوب وزرا، به مجلس نرسیده است. تا این لحظه، تا اندازهای که من اطلاع دارم، به هیأت رییسه اعلام نشده است. نظرتان در مورد لیستی که در مطبوعات انتشار پیدا کرده است، چیست؟ الان که نمیتوانم نظر بدهم. بگذارید لیست کامل را به مجلس بدهند، بعد اظهارنظر کنیم. ایشان هنوز لیست کامل را به مجلس نداده است و آنچه در مطبوعات آمده، گمانهزنیها است. لذا فعلاً اظهارنظر بیهوده است. آقای علیخانی، تقریباً اسامی همهی وزرا در این لیست آمده است. فقط وزیر دادگستری نیست. اسامی شش وزیر نیز که دو روز پیش اعلام شد. وقتی همهی اسامی اعلام شد، آن وقت اظهار نظر میکنم. الان هنوز اظهار نظر نمیکنم.
حجتالاسلام نکونام، در حالی که ترکیب نسبتاً جوان کابینه را در اساس مثبت ارزیابی میکند، گفت: توقع و انتظار ما این است که یک سری از نیروهایی که توانایی انجام کارهای سنگین را داشته باشند و در میدان کار هم آبدیده شده باشند، معرفی شوند. اکثر آقایان و خانمهایی هم که معرفی شدند، دارای این ویژگی هستند. ولی در هر صورت افکار عمومی مجلس و نمایندگان بررسی میکنند، با خود افراد معرفی شده، صحبت میشود و تصمیم نهایی را انشاالله مجلس و صحن علنی مجلس میگیرد. نظر شما، شخصاً یا فراکسیون اصولگرایان در مورد اسامیای که منتشر شده، چیست؟ البته، هنوز اسامی به صورت رسمی، از طریق آقای احمدینژاد، به مجلس ارائه نشده است. امکان دارد که به هیأت رییسه اعلام شده باشد؟ چون قرار بود که چهارشنبه اسامی به مجلس اعلام شود. تا کمتر از نیم ساعت پیش که من در هیأت رییسه بودم، این اسامی هنوز اعلام نشده بود. آقای نکونام، دو تن از نمایندگان مجلس، آقای غفوری فرد از فراکسیون اصولگرایان و آقای کواکبیان از فراکسیون اقلیت، در یکی از برنامههای صدا و سیما برای ایرانیان خارج از کشور، در مورد شش نفری که آقای احمدینژاد پیش از این اعلام کرده بود، صحبت میکردند و هر دو معتقد بودند که اسامی تا کنون اعلام شده، کابینهای حتا ضعیفتر از کابینهی نهم را تصویر میکند. نظر شما در این باره چیست؟ توقع و انتظار این است که یک سری انسانهای قوی و کارآمد معرفی میشدند. اگر بنا بر معرفی آدمهای خدای ناکرده، ضعیف باشد، کابینهی قبلی که بود. گرچه آنها دیگر کارکشته شده بودند. یعنی آدمهای متدین متعهدی بودند و تخصص نیز داشتند. منتها میدان عمل زیاد نبود. ولی به هر صورت در این چهار سال، اکثرشان دیگر آبدیده شده بودند و اگر بنا بر حضور آدمهای جدید و غیرکارآمد باشد که ما با همانها میساختیم. مشکلی نبود. به هرحال، صبحت بر سر قوهی مجریه است و رییس قوهی مجریه هم آقای رییس جمهور است و ایشان است که باید بارهای سنگین را بردارد و کارها را به سرانجام برساند. ولی مجلس هم معیارهایی دارد و یک سری شرایطی دارد که به آن شرایط و معیارها توجه و عنایت ویژه خواهد داشت. آیا نظر آقای غفوری فرد و آقای کواکبیان را میتوانیم به عنوان نظر اکثریت و اقلیت مجلس محسوب کنیم؟ خیر، اعتقاد ندارم به این شکل. چرا که مجلس آن سوی قضیه را هم میبیند و کاری نمیکند که دولت از نظر قانونی، تشکیل نشود. چون الان وضعیتی است که اکثر وزرای کابینه، باید رأی اعتماد بیاورند و دولت تشکیل شود. مجلس هم توجه دارد که به آدمهای ضعیف رأی اعتماد ندهد و هم توجه دارد به اینکه ضرورتاً، دولت با شکل قانونیاش، انشالله تشکیل شود. یعنی مجلس با این معیارها تصمیم میگیرد. ولی تقریباً تمام نمایندگانی که تا به حال صحبت کردهاند، میزان مشاورهی آقای احمدینژاد را با مجلسیان کافی ندانستهاند… ایشان در چهارچوب قانون میخواهد حرکت کند. ایشان رییس قوهی مجریه است و قانوناً هم تکلیفی ندارد که حتماً قبل از معرفی کابینه، با مجلس مشورت کند. این واقعیتی است که ایشان چنین دیدگاهی دارد. گرچه میشد، به سمت و سویی رفت که خیلی زودتر افراد قویتر و کارآمدتر و افرادی که در صحنههای کاری حضور بیشتری داشتند، معرفی میشدند. ولی در هر صورت ایشان کار خلاف قانون انجام نداده است. در حیطهی وظایف قانونی خود، این حق را از آن خود دانسته و لیست وزرا را معرفی کرده است. البته مجلس هم با معیارهایی که پیش روی خود گذاشته است، انجام وظیفه میکند.
اما کیوان مهرگان، نویسندهی سرویس سیاسی روزنامهی اعتماد، در تهران، علت عدم مشورت رییس جمهور با مجلس را اینگونه بیان میکند: آقای احمدینژاد، با بیست و چهار و نیم میلیون رأیای که به نامش اعلام شده است، خود را یک رییس جمهور رکورددار میشناسد و نمیتواند برای انتخاب وزرایش، با نمایندگانی که نهایتا با سی یا چهل درصد آرا انتخاب شدهاند، مشورت کند. آنها را در این سطح نمیبیند و فقط توقع دارد که وقتی کابینه معرفی میکند، آنها تایید کنند. آقای مهرگان در مورد ترکیب کابینهی آقای احمدینژاد، میگوید: آقای احمدینژاد در کارهایش چندان برنامه محور نیست. بنابراین، ترکیب نیروهایش را هم مبتنی بر یک برنامهی مشخص و از پیش تعیین شده نمیبندد. ایشان نشان داده است که مرد اهداف کوتاه مدت است، نه میان مدت و بلند مدت. فقط به اهداف کوتاهی فکر میکند. بنابراین نگاهش هم در انتخاب همکارانش همین است. به همین دلیل، میبینیم که جامعه دیگر غافلگیر نشد و برایشان طبیعی بود که این رفتار را از آقای احمدینژاد ببیند. فکر میکنید، پذیرش مجلس نسبت به این کابینه چگونه خواهد بود؟ صحبتهایی بود مبنی بر این که آقای لاریجانی آماده است در مورد وزرا مماشات نکند… الان آقای نکونام میگفتند که مجلس بر این است که حداکثر مماشات را انجام بدهد تا دولت تشکیل شود… آقای نکونام و دوستان ایشان، آقای حسینیان، آقای کوچکزاده و… هواداران دولت هستند. اما مجلس را بیش از همه چهرههای متنفذی مانند آقای باهنر، آقای توکلی و آقای مطهری، هدایت میکنند. موضعگیریهای منتشر شده از این سه نفر تاکنون، چنین چیزی را تایید نمیکند. معرفی وزرا به مجلس، به این شکل و با این کیفیت، قطعاً شکاف بین مجلس و دولت را بیش از پیش خواهد کرد و باید منتظر اتفاقات عجیب و غریبی در درون خود اصولگراها، پس از معرفی وزرا، باشیم. چون نمایندگان مجلس بالاخره فردا، پس فردا باید در برابر موکلین خود پاسخ بدهند. نمیتوانند سهل بگیرند و فردا در روند امور اجرایی کارشان مشکل پیدا شود و شروع کنند به سوال پرسیدن یا استیضاح کردن. از همین الان محکم برخورد میکنند که حداقل در ادامهی راه، مشکلات کمتری از جانب وزرای آقای احمدینژاد، متوجه خودشان کنند. فکر میکنید، چه تعداد از این وزرا مورد قبول مجلس واقع میشوند؟ مجلس برای این که بتواند در ادامهی کارش، بهتر با این دولت کار کند، ناگزیر است که به بخش عمدهای از وزرایش رأی ندهد. اگر در دور گذشته، آقای احمدینژاد بدون هیچ مشکلی انتخاب شد و چهار تن از وزرای کلیدیاش رأی نیاوردند، این بار، پیشیبینی من این است که حداقل دو سوم این وزرا نمیتوانند رأی لازم را از مجلس کسب کنند. در همین رابطه: • سه وزیر زن در کابینه جدید احمدینژاد |