رادیو زمانه > خارج از سیاست > گفت و گو > ایستادگی افغانستان در برابر برخوردهای دولت ایران | ||
ایستادگی افغانستان در برابر برخوردهای دولت ایرانشهزاده سمرقندیshahzoda@radiozamaneh.comدیروز تعدادی از شهروندان کابل به شمول یکی از نمایندگان افغانستان برای بار سوم طی چند روز اخیر، در مقابل سفارت ایران تظاهرات کردند. آنها به برخورد ناشایستهی دولت ایران با مهاجرین افغانی که در این کشور زندگی میکنند، اعتراض داشتند.
تظاهرکنندگان شعار میدادند که برخورد دولت ایران با مهاجرین افغانی نادرست بوده و افراد بیگناه را، کسانی را که مجبور به مهاجرت به ایران شدهاند و کارگران عادی هستند، به بهانههای مختلف دستگیر و بدون این که تقصیری داشته باشند و یا جرمی مرتکب شده باشند، اعدام میکنند. خواستهی تظاهرکنندگان این بود که دولت افغانستان باید در برابر برخوردهای دولت ایران ایستادگی کند و از آنها بازخواست کند و بخواهد که این اعمال را متوقف کند. این تظاهرکنندگان مدعی هستند که ایران تاکنون بیش از ۴۰ شهروند افغانی را اعدام کرده و دهها تن دیگر را به بهانههای مختلف دستگیر کرده است. خانوادهها را اذیت و آزار میکنند و برخیها را هم بیرون کردهاند. آیا تاکنون از سوی سفارت ایران به تظاهرکنندگان پاسخی داده شده است یا خیر؟ خیر؛ سفارت ایران تا امروز به تظاهرکنندگان هیچ پاسخی نداده است و تظاهرات هم بدون برخورد خشونتآمیزی پایان یافت.
اخبار اعدام شهروندان افغان در ایران، در رسانههای افغانستان چگونه پوشش داده شده است؟ توجه به این موضوع از مجلس افغانستان شروع شد. هیأتی از نمایندگان مجلس افغانستان به دعوت مجلس نمایندگان ایران به این کشور سفر کرده بودند، برخی از این نمایندگان در بازگشت ادعا کردهاند که چنین قضیهای در ایران رخ داده است. تاکنون آمار دقیقی از تعداد اعدام شدگان در دست نیست. منبع رسانهها هم نمایندههای مجلس هستند و هنوز مشخص نیست که چه تعدادی از افغانها در ایران اعدام شدهاند. دولت افغانستان اعلام کرده که از سوی دولت ایران به آنها گفته شده تاکنون شش تن اعدام شدهاند. اما نمایندههای مجلس ادعا میکنند در تماسهایی که مردم مناطق مرزی با ایران داشتهاند، گفته شده که اجساد بیش از ۴۵ شهروند افغان از سوی دولت ایران به آنان داده شده است و در قبال تحویل اجساد از آنان پول هم گرفته است. خود سفارت هم از دولت افغانستان میخواهد این قضیه را دقیق بررسی کند و ببیند مسئله چیست. دولت افغانستان دو روز پیش کاردار سفارت ایران در افغانستان را به وزارت خارجه فراخواند و از او جویای اطلاعات دقیقتر شد. آنها هم گفتهاند که در این باره تحقیق میکنند و به وزارت خارجهی افغانستان اطلاع میدهند که قضیه چیست. چون ابعاد مسئله هنوز دقیق روشن نیست، تظاهرات خیلی گسترده نبود. مردم منتظرند ببیند که آیا این موضوع واقعیت دارد و یا شایعات و تبلیغات رسانهای است که برخی از نمایندههای مجلس و رسانهها علیه دولت ایران بهراه انداختهاند. اگر مشخص شود که مسئله همین گونه بوده که برخی از نمایندهها ادعا میکنند و دولت ایران بیش از ۴۵تن از افغانها را اعدام کرده باشد، تظاهرات گستردهتر خواهد شد و احتمال دارد مردم در ولایات مختلف، علیه این اقدام دولت ایران راهپیمایی کنند.
در بارهی این راهپیمایی صحبت شده و در جایی اعلام شده؟ یا هنوز در حال برنامهریزی است؟ ممکن است در این باره بیشتر توضیح بدهید؟ راهپیمایی امروز از سوی یکی از نمایندگان مجلس و تعدادی از مردم راهاندازی شده بود و خاتمه یافت. هنوز راهپیمایی دیگری برنامهریزی نشده است. مردم منتظر هستند تا قضیه از طریق دولت افغانستان و دولت ایران روشن شود و مشخص شود افرادی که اعدام شدهاند، آیا واقعاً مجرم بودهاند؟ آیا هنگام محاکمه و در دادگاه وکیل مدافع داشتند؟ با روشن شدن این قضیه، تظاهرات احتمالا بزرگ خواهد شد. اما فعلا ابعاد زیادی ندارد و فقط منحصر به کابل است.
تظاهراتی که میگویید خیلی گسترده نبود، شامل چه کسانی میشود؟ خانوادههای افرادی که گفته میشود در ایران اعدام شدهاند، دست به تظاهرات زدهاند و یا مدافعان حقوق بشر و مردم عادی؟ بله؛ خانوادههایی هستند که گفته میشود اقوام آنها در ایران اعدام شدهاند. اما شمار بیشتر آنان شهروندان و مردم عادی کابل هستند که از طریق رسانهها موضوع را شنیدهاند و به خاطر حمایت از هموطنانشان که از روی اجبار به ایران رفتهاند و فکر میکنند بیگناه اعدام شدهاند، راهپیمایی کردند. تظاهرکنندگان از منطقهای از کابل، از فاصلهای تقریباً یک ساعته تا سفارت ایران، شروع به راهپیمایی کردند. ابتدا تعداد آنها کم بود، اما وقتی به مقابل سفارت ایران رسیدند تعدادشان زیاد شد. در برابر سفارت ایران عکس رهبر مذهبی ایران، آیتالله خامنهای را هم در دست گرفته بودند و بالای عکس را خط کشیده بودند. دو روز قبل هم که تظاهرات داشتند، مجسمهای از محمود احمدینژاد، رییس جمهور ایران را هم به آتش کشیدند عکسها از آسوشیتدپرس |
نظرهای خوانندگان
گفته می شود 5500 افغان درایران زندانی اند. ازاین جمله شایع است 3000تن آنها در ارتباط با قاچاق مواد مخدرمحکوم به اعدام می باشند.
-- ناظر ، May 7, 2010 در ساعت 11:42 PMhttp://www.dw-world.de/dw/article/0,,5538461,00.html
-- محمد ، May 8, 2010 در ساعت 11:42 PMافغانستان کشوری اشغال شده است. و این ارزش هر گونه تظاهرات را میکاهد.