رادیو زمانه > خارج از سیاست > موسیقی ملل > مهاتما گاندی! جای تو خالی است در این جنگزار | ||
مهاتما گاندی! جای تو خالی است در این جنگزار
اما من در این موسیقی که زمانی همه ما عاشق ترانه ها ی فلم هیندی بودیم، فلسفه ای را کشف کرده ام و شاید دروست ترش این است که بگویم در این آن نکته مهیمی را پیدا کرده ام. آن هم این است که شجاعترین رفتارهای انسانی در معصومیت و در این ساده گی روخ داده اند. از سیب گاز زدن و یا به اصطلاح دیگر گندوم خوردن حوا تا به پیروزی مردم هیند از دست استبداد گران انگلیس. شباهت چشم گیریست نه؟ چه کسی باور می کرد که اولین جویای آزادی و استقلال حوا بوده است و یا این که ماهاتما گاندی توانسته است مردم خودرا به پیروزی و استقلال رساند.
اصل ماجرا در این است که امروز روز تولود ماهاتما گاندی است و با همین دلیل امروز را روز عدم خشونت نامیده اند. امروز در هند روز تعطیل است. گاندی با سورود های خود بین مردم ظاهر می شد و این ترانه آیه های بودند که مردم را به یگانه گی می طلبیدند و به این که همه انسانها چه بوت پرست و چه مسلمان همه برادران همند. به تیکه ای از ترانه گاندی گوش کنیم که می گوید: "- اشور(Ishva ) یا الله یا هر خدای که داری به باید بدانی که خدا یگانه است این جمله آخر مرا به یاد گفته های زردشت می اندازد: رفتار نیک گفتار نیک و کردار نیک. حالا که بیش از 60 سال است که ماهاتما گاندی زنده نیست مردم هند از او چه برداشتی دارند و از او چه گونه یاد می کنند؟
این روزها در هند تعطیل است و مردم در کوچه و خیابان روز عدم خشونت و صلح را جشن می گیرند. سازمان ملل نیز از امروز تا 30 روز آینده را به عنوان پاسداشت زادروز گاندی روز عدم خشونت و صلح اعلام کرد. یعنی زادروز گاندی تا 30 روز دیگر جشن گرفته خواهد شد و برای جذب کمک مالی برای صندوق گاندی مراسمی را برگزار خواهد کرد. در هند اسباب موسیقی هست که به آن سرود میگویند. پاکستانیها و هندیها از از این اسباب موسیقی بهره استادانه زیادی میبرند. این اسباب موسیقی شبیه سه تار افغانی است. فکر کنم این نوع موسیقی را در کوچه بازارهای این کشور میشنوید، چون اسباب دوست داشته مردم هند است. صدای این اسباب موسیقی مرا به یاد فیلمهای هندی میاندازد که پر طرفدارترین فیلمها در زمان شوروی محسوب میشد. دوست داشتهترین فیلم ما فیلم آواره بود. در اجرای راج کاپور و یادم هست که تغایم یعنی داییام آنرا برایم ترجمه میکرد و از یگانه بودن فرهنگ فارسی و هندی حرف میزد.
یادتان هست آن سالهای که هنوز معصومانه و با اندیشههای شیرین، چشم به دیوارهای سینما اشک میریختیم. تغایم میگفت که قیمت فیلم آواره با یک کفش نو برابر بود. اما او ترجیح داده بود که با دستمزد دانشجوییاش به دیدن فیلم آواره برود با کفشهای سوراخ. جایش جنت باد تغایم که قصهگوی خوبی بود. فیلم "آواره" با بازی راج کاپور از فیلمهای دوست داشته خانواده ما بود که بازی زیبای راج کاپور در این فیلم سیمای دوست داشتنیی چارلی چاپلین را دو باره برایم زنده می کند. فیلم "آواره" با کارگردانی راج کاپور سال 1951 یعنی 3 سال بعد از مرگ ماهاتما گاندی به روی پرده آمد، زمانی که مردم هند به آزادی رسیده اند اما هنوز آواره و فقیرند. من ترانه دیگر راج کاپور را دوست داشتم که می گوید: من یک عاشقم با یک جفت کفش ژاپنی و لباس انگلیسی و کلاه فرانسه که تنها قلب هندوستانی دارد. از سانجای کومار دوستی هندی که در ترجمه این آهنگها به من کمک کرد سپاسگزارم. --------------- |