رادیو زمانه

تاریخ انتشار مطلب: ۱۲ مهر ۱۳۸۷
سفری همراه با موسیقی به دور دنیا

موسیقی آنتورپ

سهند صاحب دیوانی
با همکاری علیرضا

بلژیک، کشوری است که با وجود کوچک بودن سرزمین‌اش زمینه‌ی خوبی به‌خاطر خلاقیت در موسیقی دارد. به‌خصوص شهر ‌آنتورپ‌ که دارای موقعیت بی‌نظیری است. این شهر، مرکز گروه‌های خوب موسیقی و فستیوال‌های مهم است.

از نوازنده‌های هلندی در این مورد زیاد شنیده‌ام که با وجود آن‌که مدرسه‌های مختلف موسیقی این شهر، موزیسین‌های فراوان با تکنیک‌های سطح بالا تربیت می‌کنند ولی با این وجود اتفاقات جدید موسیقی را باید در بلژیک دید.

Download it Here!

برای همین بسیاری از نوازنده‌های هلندی برای کسب تجربه‌های جدید و دیدن اتفاق‌های تازه در موسیقی در بلژیک حضور پیدا می‌کنند یا گروهای بلژیکی را به هلند دعوت می‌کنند.

با این مقدمه از یکی از محبوب‌ترین گروه‌های موسیقی بلژیک گروه «د‌ِ‌یوس» که جزو گروهای موفق موسیقی در دنیا است، می‌گویم.

۱۹ سال برای فعالیت یک گروه زمان زیادی است. ولی «دِ‌یوس» بعد از این همه وقت، هنوز مثل یک کوسه در حرکت است و هم‌زمان مرتباً در حال تغییر نوازنده‌ها و سازها و خلق کردن سبک‌های جدید است.


گروه «د‌ِ‌یوس» (عکس: hotellounge)

گروه بعدی که می‌خواهم در موردش اطلاعاتی بدهم گروه «آنتورپ جیپس‌اسکا ارکسترا» (Antwerp Gipsy Ska Orchestra) است. از اسم‌اش پیداست که از بچه‌های آنتورپ و از همشهریان دِ‌یوس هستند.

‌آنتورپ‌ مثل آمستردام شهر مهاجران است. نوازنده‌های‌اش مثل بعضی از گروه‌های آمستردام از ملیت‌های مختلف هستند.

البته بد نیست این را هم بگویم که بچه‌های این گروه به‌جز موسیقی سرشان برای فعالیت‌های سیاسی هم درد می‌کند.

رهبر این گروه که خواننده و ترومپیست گروه هم هست قبل از یکی از اجراهای‌اش یکی از انگشتان‌اش را به من نشان داد که بگوید «از بس با فاشیست‌ها درگیر شده است انگشت‌اش از کار افتاده است.»

«داو» اسم مخفف گروه «دی‌آنارشیستیزا آبنت اونترهالتوم» است. که اشاره‌ای به یکی از جمله‌های «هرمان هسه» است. این گروه یکی از عجیب‌ترین گرو‌هایی است که معرفی می‌کنم.


گروه «آنتورپ جیپس‌اسکا ارکسترا» (عکس: وب‌سایت جیپس‌اسکا)

بعضی از کارهای این گروه به درد سالن‌های موسیقی کلاسیک می‌خورد. از طرف دیگر تیپ و برخورد نوازنده‌های این گروه خیلی با هم فرق دارد.

به همین دلیل آن‌ها به جای اجرا در سالن‌های شیک موسیقی در کلاپ‌ها مردم را سرحال می‌آورند. به طوری که کمپانی سونی که آلبوم‌های این گروه را چاپ می‌کرد در کار این گروه ماند و حق این گروه را به گروهی دیگر فروخت.

اکنون می‌خواهیم به سراغ «زیتاسون» یک گروه دیگر از ‌آنتورپ برویم. با این‌که همه‌ی این گرو‌ه‌ها از یک شهر هستند ولی هرچه بیشتر به کارهای این گروه‌ها گوش بدهید پیدا کردن ارتباط بین کارهای این گروه‌ها مشکل‌تر می‌شود.

این خاصیت شهر آنتورپ است: همه یکدیگر را می‌شناسند کارهای یکدیگر را گوش می‌دهند، با هم همکاری می‌کنند و از تجربه‌های یکدیگر استفاده می‌کنند.

ولی با این وجود کارهای‌شان متفاوت با یکدیگر است. بنیانگذار گروه «زیتا‌سون» چند سال پیش یکی از اعضای «دِ‌یوس» بود. اما آن‌قدر سبک‌ها و کارهای این گروه‌ها متنوع است که شنونده فکر می‌کند هر کدام از این‌گروه‌ها از یک قاره آمده‌اند.

Share/Save/Bookmark