رادیو زمانه

تاریخ انتشار مطلب: ۶ فروردین ۱۳۸۷

سالِ اوجِ موسیقی عربی

سهند
با همکاری علیرضا

Download it Here!

قبل از شروع برنامه، سال جدید را تبریک می‌گویم و برای همه آرزوی شادی می‌کنم. از همین شروع سال نو، نشانه‌هایی وجود دارد که می‌گوید دنیای موسیقی باید منتظر سورپرایزهای خوبی باشد. خب، مگر ما چه چیزی‌مان از کسان دیگر کمتر است که برای سال نو پیشگویی نکنیم؟ پیش‌بینی من این است که امسال، سال موسیقی عربی و ترکیب سازها و موسیقی عربی با موسیقی جاهای دیگر جهان است.

در این چند ساله، نوازنده‌های سازهای عربی نشان دادند که چه امکانات خوبی دارند و چقدر خوب می‌توانند با نوازنده‌های دیگر همکاری داشته باشند. در دنیای موسیقی، خیلی شاهد بودیم که موسیقی یک منطقه مد شده و همه به دنبال آن رفتند. مثلاً بعد از سفر بیتل ها به هندا، ‌سال‌ها موسیقی هند مد می‌شود. بعد با کارهای پل سایمن و پیتر گابریل، علاقمندان موسیقی آفریقا زیاد شدند. به نظر من، الان هم وقت آن است که موسیقی عربی، مثل یک موج بیاید و توجه خیلی‌ها را به خودش جلب کند. ربی ابوخلیل، یک نوازنده لبنانی است که شادی و طنز قشنگی در کارهایش است. ربی با همکاری نوازنده‌های همه دنیا، به خصوص نوازنده‌های موسیقی جاز، کارهای قشنگی کرده است.

در هلند هم از این همکاری‌ها داریم. گروه نو‌بلوز که از آتسفانس هلندی، هیثم سخیه اهل اورشلیم و چند نوازنده دیگر تشکیل شده، بلوز را با موسیقی عربی میکس کرده است. اگر با دقت به بقیه کارهای سخیه گوش کنیم، متوجه می‌شویم که موسیقی ایرانی هم در کارهای او تاثیر گذاشته است.

موسیقی یک منطقه، زمانی خیلی مد می‌شود که عده‌ای بیرون از دنیای آن موسیقی با سازهای آنجا آشنا بشوند و بتوانند آنها را بزنند. این روزها عده زیادی غیر‌عرب به سازهای موسیقی عربی علاقه پیدا کردند و کسانی که خوب می‌توانند آنها را بزنند، کم نیستند. گروه کاسپا، یک گروه مراکشی است که در هلند تشکیل شده است. این گروه، هروقت در مراکش کنسرت داشته، با استقبال زیادی مواجه شده و سی‌دی‌های آنها خیلی فروش کرده است.

چند نفر از نوازنده‌های گروه کاسپا، هلندی هستند و همین بیشتر باعث معروف شدن این گروه در مراکش شده است. چون مراکشی‌ها خیلی افتخار می‌کنند که چند تا نوازنده اروپایی، این همه به موسیقی مراکشی علاقه نشان می‌دهند.

گفته بودم برای معروف شدن موسیقی یک کشور، همکاری یک خواننده یا یک گروه مهم، خیلی تاثیر دارد. مثل موسیقی هند که با بیتل‌ها معروف شد. یا موسیقی آفریقا با پل سایمن و پیتر گابریل مطرح شد. در موسیقی عربی هم، خواننده معروفی مثل استینگ با شب ممی الجزیره‌ای، قدم‌های اول را برداشتند. ولی هنوز کافی نیست. مثلاً اگر یک خواننده خیلی معروف مثل مادونا، چند تا آهنگ عربی اجرا کند؛ آن وقت است که همه شروع می کنند به عربی رقصیدن و عربی ‌خواندن.

حالا مادونا، اگر داری به برنامه ما گوش می‌دهی، چند تا آهنگ عربی بخوان. بگذار پیشگویی عید امسال ما درست دربیاید. اگر هم فارسی ما را نفهمیدی، از دوستان ایرانی خود سوال کن، به تو می‌گویند که ما چه خواهشی از تو داریم.

سیو جبران، سه تا برادر اهل ناصره هستند که از نوازنده‌های مهم این نسل هستند و از همه جای دنیا برای اجرای کنسرت دعوت می‌شوند.

پیش از آنکه برنامه ما تمام شود، باید بگویم که موسیقی ایرانی هم یک گنجینه‌ای است که از موسیقی جاهای دیگر، چیزی کم ندارد و قابلیت‌های زیادی دارد که با تلاش هنرمندان ایرانی، یواش یواش دارد خودش را به دنیا نشان دهد. اگر ما می‌گوییم امسال موسیقی عربی گل می‌کند، برای این است که می‌بینیم قدم‌های اولیه برای معرفی این هنر برداشته شده. خیلی دلم می‌خواهد و امیدوارم تا یکی دو سال دیگر، موقعیت موسیقی ایرانی هم طوری باشد که ما با خوشحالی پیشگویی کنیم، امسال، سال موسیقی ایرانی است. به امید آن روز

Share/Save/Bookmark