رادیو زمانه

تاریخ انتشار مطلب: ۶ آبان ۱۳۸۶
سفری همراه با موسیقی به دور دنیا

«اركستر خاطره‌ی فراموش شده‌ی ماهی»

نوشته و اجرای سهند، با كمك علیرضا


این برنامه را بشنوید و دانلود کنید

كسانی كه با كاروان ما سفر می‌كنند، خبر دارند كه ما معمولا با هر برنامه‌ی كاروان به كشوری یا جایی در دنیا می‌رویم و همراه با نوازندگان آنجا یك جریان خاص فرهنگی و هنری را دنبال می‌كنیم و در مورد آن‌ها بحث می‌كنیم. اما در دنیا كم نیستند نوازندگان یا گروه‌های خوبی كه متعلق به یك جریان یا سبك خاص، و همینطور اهل كشور معینی نیستند. اما بالاخره، آن‌ها نیز اهل این دنیا هستند و از همین دنیا الهام می‌گیرند. آن‌ها با اینكه سبك خود را دارند، ولی سطح كار خیلی‌هایشان در حدی است كه نمی‌شود (و نباید) بی تفاوت از كنارشان گذشت.

چندی پیش در كرواسی با یك جوان آشنا شدم كه هم اكنون مسافر دور اروپاست و با اجرای تئاتر و موسیقی و فروش سازهایی كه خودش می‌سازد، اموراتش را می‌گذراند و خرج سفرش را تامین می‌كند. این جوان كه «آندرس روبین» نام دارد، وقتی به آمستردام رسید، یكی از سی‌دی‌هایش را به من داد و شما هم اكنون مشغول گوش دادن به بخشی از آن هستید.

روبین كه تارینتیست خوبی نیز هست، همه‌ی آهنگ‌های این سی‌دی را خودش ساخته‌است و همه‌ی سازهای آن را خودش نواخته‌است.

این روزها، هلندی‌هایی كه با علاقه و با سطح بالا موسیقی كشورهای دیگر را اجرا می‌كنند، زیاد هستند. یكی از آن‌ها خانمی است به نام «ایدت موسول» كه یكی از نوازندگان بسیار خوب سازهای كوبه‌ای آفریقا و آمریكای لاتین است و بخاطر اجراهایش، در میان نوازندگان هلند، خیلی صاحب نام است. بسیاری از كسانی كه با این خانوم آشنا هستند، آن را به اسم مستعارش «لاتیگرسا» یعنی ماده ببر، می‌شناسند.

زمینه‌ی این آهنگ‌ها با كامپیوتر ساخته شده‌است و سه نفر نوازنده‌ی اصلی رو آن ساز زده‌اند.

لازم به گفتن نیست كه علاقه‌ی این هلندی‌ها فقط به موسیقی آفریقا و آمریكای لاتین نیست. مثلا اگر به كارهای گروه «كاسپا» گوش كنید، متوجه می‌شوید كه در بین هلندی‌ها عشق به موسیقی سایر كشورها نیز وجود دارد.

با اینكه خواننده گروه كاسپا مراكشی است و زبانشان نیز به آنجا تعلق دارد، اما بیشتر نوازندگانشان هلندی هستند.

حالا یك خبر خوب! امروز می‌خواهم یك گروه را معرفی كنم كه به اصطلاح، در اهل فن خیلی طرفدار دارند. آن‌ها پس از دو سال غیبت دوباره به صحنه آمده‌اند. اسم این گروه «فورگاتن فیش مموری اركسترا» به معنی «اركستر خاطره‌ی فراموش شده‌ی ماهی» است. این گروه در این چند سالی كه فعالیت دارند 30 اجرا داشته‌اند كه هیچكدام از آن‌ها شبیه همدیگر نیست و هر اجرا منحصربفرد است. در اجراهای این گروه، طراحی لباس و صحنه پردازی، نقش خیلی مهمی دارد كه متاسفانه در رادیو نمی‌توان آن‌ها را دید.

گروه اركستر خاطره‌ی فراموش شده‌ی ماهی، موسیقی كشورهایی مانند تركیه، مصر، ژاپن، تبت و خیلی كشورهای دیگر را با سازهای عجیب و غریب خودشان ترتیب می‌كنند و تا حالا توانسته‌اند با این تكنیك‌ها، كارهای خوبی ارائه كنند. اگر از كارهای این گروه خوشتان آمد، می‌توانید سری به سایت آن‌ها بزنید. www.forgottenfish.net

این گروه نزدیك به دوسال غیبت داشت ولی دو نفر از نوازندگان این گروه، دراین مدت، یك سی‌دی پر كرده‌اند به نام «جادو شده‌ها». در این كار از موسیقی كامپیوتری نیز كمك گرفته شده‌است تا جای نوازندگان غایب گروه را پركند.

گروه‌هایی كه امروز معرفی نمودیم، غیر از كاسپا، همه با امكانات ناچیز خود، كارهایشان را منتشر می‌كنند. آن‌ها امیدوارند كه به زودی مانند گروه كاسپا، بیشتر شناخته شوند و موقعیت بهتری پیدا كنند.

حالا گروه بعدی امروز ما كه آخرین گروه برنامه امروز است: اسم این گروه «اوی‌واگوی» است كه كارشان خوب گرفته‌است. آن‌ها تا چندی پیش ناشناس بوده‌اند، ولی مدتیست كه گل كرده‌اند و روز به روز در حال معروف‌تر شدن هستند. گروه اوی‌واگوی یه سی‌دی به بازار داده‌است كه یكی از آهنگ‌های آن به نام «یوری» به خاطر یوری گاگارین (اولین انسانی كه به فضا رفت) ساخته شده‌است.

Share/Save/Bookmark

نظرهای خوانندگان

سلام سهند،
چرا از كنسرت شجاعت حسين خان به همراه Sandeep Das و كيهان کلهر در Tropentheater آمستردام گزارش تهيه نكردى؟ بايد آنجا بودى و ميديدى كه اين دو نوازنده هندى چه ميكردند، اين يكى از زيبا ترين كنسرت هايى بود كه تو عمرم ديده ام. اين ۳ نفر به خصوص دو عضو هندى گروه، چنان روح ما را به لرزه درآوردند كه بيا و ببين. جمعه شب ۲۶ oktober من هنر موسيقى را به راستى شناختم! آنچه که اين سه نفر در cdهای غزل و باران ضبط کردند, فقط نمونه کوچکيست از آنچه که پريشب بطور زنده اجرا کردند. کنسرتی سراسر شور و احساس!

-- دختر خوب ، Oct 28, 2007 در ساعت 04:12 PM