رادیو زمانه

تاریخ انتشار مطلب: ۲۶ مرداد ۱۳۸۶

دوست من از قبیله‌ی فرشته‌هاست

نوشته و اجرا: سهند صاحب‌دیوانی
با همکاری: علیرضا

شنیدن فایل صوتی

تا حالا توی دنیای موسیقی هنرمندهای زیادی آمده‌اند که خیلی‌هاشان واسه‌ خودشان اسم و رسمی دارند و کارهایشان همیشگی‌ست. از میان آنها ما امروز می‌خواهیم از کسانی صحبت کنیم که توانستند موسیقی یک منطقه‌ای را به جاهای دیگر دنیا بشناسانند و توجه میلیونها آدم را به موسیقی آنجا جلب کنند.

البته خیلی وقتها اینجور نبوده که آنها حتما مهمترین نوازنده‌ی کشورشان باشند، ولی نقش‌شان در بردن موسیقی یک کشور به جاهای دیگر مهم بوده است. مثلا توی کشور ما درست است که «حسین تهرانی» به‌عنوان تنبک‌نوازی جدید شناخته می‌شود، ولی امروزه کسانی مثل «سامانی»، «خلج» و «پژمان حدادی» هستند که دارند این ساز را به دنیا معرفی می‌کنند.

به‌هرحال، این‌روزها توی دیسکوها یا سالن‌های موسیقی خیلی برمی‌خوریم به اینکه شبهایی با عنوان «شب بالکان» دارند.


منظور از موسیقی بالکان موسیقی کشورهای یوگسلاوی سابق و کشورهای آن دوروبرها و موسیقی کولی‌هاست. این شبها توی اروپا خیلی استقبال می‌شود و مردم زیادی واسه شنیدن موسیقی بالکان به این سالن‌ها می‌روند. یکی از دلایل مهم معروف‌شدن این موسیقی ساخته‌های «گوران برگوویچ» است که برای فیلم‌های «اِمیر کوستوریچا» ساخته است.

«ادرلتسی» از اولین کارهای معروف «بروگویچ» است که واسه فیلم «زمان کولی‌ها» ساخته است.

بومی‌های اسکاندیناوی در شمالی‌ترین منطقه‌ی اروپا زندگی می‌کنند، فرهنگ خاص خودشان را دارند و تا حدی از جاهای دیگر اروپا دور هستند. «ماری بوینه» خواننده‌ای‌ست که موسیقی آنجاها را به دنیا معرفی کرد و این بخش از فرهنگ اسکاندیناوی را به ما نشان داد.

***

توی الجزیره یک موسیقی‌ای هست به اسم «رای» که می‌شود به آن گفت، پاپ الجزیره. این نوع موسیقی بیرون از این کشور تقریبا فقط توی فرانسه شنونده داشت،‌ آن هم به این خاطر که مهاجرهای فرانسوی توی الجزیره زیادند. با آهنگهای «خالد» موسیقی «رای» توی جاهای دیگر هم خیلی طرفدار پیدا کرد.

آهنگ «عایشه» گل سرسبد کارهای خالد است که توی اروپا خیلی سروصدا کرده است.

شصت‌- هفتادسال پیش سالامان لیندا و گروه‌اش توی آفریقای جنوبی یک آهنگی ساختند به‌نام «موبوبه»، یعنی «شیر» که البته از «شیر» منظورشان «شکازولو» است، بزرگترین پادشاه «زولو» بوجود می‌آورد، می‌تواند در مقابل اروپایی‌ها دفاع جانبه‌ای بکند که خیلی معروف است. درست است که «زولو»ها شکست می‌خورند، ولی خاطره‌ی این مبارزه‌ها هنوز زنده مانده است. «زولو»‌ها توی بعضی داستان‌ها می‌گویند که «شکازولو» نمرده، او خوابیده و یکروزی دوباره بیدار می‌شود و برمی‌گردد.

این آهنگ بارها و بارها اجرا شده و معروفترین اجرای جدید آن توی فیلم «لایین کینک» بود.

چندسال پیش اگر به هر رستوران آمریکای لاتین وارد می‌شدی، حتما کم کم یکبار آهنگهای آلبوم «بونافیستا سوشل کلاپ» را می‌شنیدید. «بونافیستا» باعث شد که موسیقی کوبا میلیونها شنونده‌ی جدید توی دنیا پیدا کند. جالبی داستان این است که خواننده‌ها و نوازنده‌های این آلبوم توی جوانی توی کوبا معروف بودند، اما بعد از چندسال که ازشان خبری نبود، توی پیری و گمنامی دوباره کشف شدند و تو همه‌ی دنیا بسیار محبوب شدند.

Share/Save/Bookmark

نظرهای خوانندگان

Barname jaleb bood, good job sahand
Amsterdam

-- DJ Siamak ، Aug 17, 2007 در ساعت 07:40 PM