رادیو زمانه > خارج از سیاست > میراث فرهنگی > ونیز و هنرهای اسلامی | ||
ونیز و هنرهای اسلامیشاید میان شهرهای تاریخی جهان، ونیز موقعیتی استثنایی داشته باشد. جایی که یک دشواری طبیعی به فرصتی بی نظیر برای شکوفایی خلاقیت انسانی تبدیل شده است. اما دلایل اهمیت این شهر رویایی فقط به دلیل بنا شدنش روی آب نیست. ونیز به مدت چندین سده یکی از مهمترین شهرها و مراکز تجاری اروپا بوده و از طرف دیگر به پایگاه مهمی برای رشد هنر و معماری تبدیل شده است، به طوری که میتوان در قرون میانی و ابتدای دوران مدرن، یعنی از اوایل قرن پانزدهم و شانزدهم، از سبک مخصوص ونیزی صحبت کرد و از هنرمندان تاثیر گذار آن در تاریخ هنر نام برد.
با این همه، نیلوفر آبی هنرهای اروپایی، بیش از آن که شاید در نظر اول به چشم بیاید، بخشی از شکوفایی خود را مدیون تبادل ، وامگیری و ترکیب عناصری از فرهنگ و هنر شرقی و کشورهای اسلامی با پیشینه هنرهای اروپایی است. این موضوع جذاب و بحث انگیز، دستمایه برپایی نمایشگاهی فوق العاده با اهمیت در موزه متروپلیتن (Metropolitan) شهر نیویورک شده است. نمایشگاهی که حاصل مدتها مطالعه و همچنین جمع آوری آثاری از نقاط مختلف جهان است و بر ارتباط این شهر تجاری- فرهنگی با قلمرو صفویان، عثمانیها و حکومت مملوکها در مصر و سوریه تاکید میکند.
ونیز که توسعه و آبادانی خود را از قرن هفتم میلادی آغاز کرده بود در ابتدا روابط سیاسی و تجاری بسیار مستحکمی با امپراتوری بیزانس برقرار کرد. این ارتباط ونیز را از نظر تجاری به چنان درجهای از اهمیت رساند که واحد پول ونیز در بسیاری از نقاط خاورمیانه مبنای معامله و داد و ستد قرار میگرفت. با پیشروی قلمرو سرزمینهای اسلامی به سوی امپراتوری بیزانس، از قرن هشتم میلادی و سپس تسلط کامل عثمانیها بر آن در سال ١۴۵٣، ونیزیها در تماس مستقیم با فرهنگ و نحوه زندگی مناطق مسلمان شده قرار گرفتند.
قدیسی از شرق
ونیز و علوم شرقی در میان کتابهای چاپ شده در ابتدای قرن پانزدهم در ونیز که در میان آثار ارائه شده در نمایشگاه موزه متورپلیتن نیویورک نیز موجود است، ترجمه کتاب قانون ابن سینا، پزشک، دانشمند و فیلسوف ایرانی نیز بسیار جلب توجه میکند. ترجمه لاتین کتاب قانون که کتابی است در پزشکی و نحوه طبابت، همراه با تصاویری به چاپ رسیده که نحوه معالجه بیمار توسط پزشک را تشریح میکند. این کتاب، مرجع اصلی دانشگاه پزشکی پادوا در ایتالیا بوده است. همچنین کتابهای نجوم و ستاره شناسی نیز سهم قابل ملاحظهای در میان آثار چاپ شده توسط ناشران ونیزی در سدههای پانزدهم و شانزدهم میلادی دارد.
اما برگردیم به تاثیر هنرهای شرقی و اسلامی در ونیز.در این زمینه باید بحث را به چند شاخه مختلف تقسیم کرد: نقاشی، معماری، هنرهای تزیینی، فلزکاری، طراحی لباس ،اسلحه سازی، منسوجات و فرش و قالی. در هر کدام از این شاخهها، تاثیراتی از سه حوزه مهم سیاسی اسلامی، یعنی صفویان ، عثمانیها و مملوکها دیده میشود. گرچه اگر سرمنشاء برخی از این هنرها را بیشتر مورد کنکاش قرار دهیم میتوان تاثیرات برجای مانده از هنر ساسانی و اشکانی را نیز مشاهده کرد که قرنها بعد پس از تغییر چهره و استحاله یافتن سر از شهری به نام ونیز درآورده است. در مورد تاثیرات هنر شرقی و اسلامی بر هنر ونیز در گفتارهای آینده بیشتر صحبت خواهیم کرد. |