رادیو زمانه

تاریخ انتشار مطلب: ۲۸ اسفند ۱۳۸۸
۳۱ سال پیش در چنین روزی

انقلاب ۵۷ و تعطیلات نوروزی

سعید بشیرتاش، ابراهیم نبوی

تعطیلات نوروزی کارگران پنج روز شد

به گزارش خبرگزاری پارس از تهران، هیأت وزیران در جلسه مورخ ۲۸/۱۲/۵۷ بنا به پیشنهاد داریوش فروهر، وزیر کار و امور اجتماعی برای رفاه بیشتر کارگران تعطیلات نخستین نوروز انقلاب اسلامی ملت ایران را برای کارگران روزهای اول و دوم و سوم و چهارم و پنجم فروردین‌ماه ۱۳۵۸ تعیین و تصویب نمودند.

قبلاً اعلام شده بود که تعطیلات نوروز برای کارگران سه روز خواهد بود. وزارت کار و امور اجتماعی اعلام کرد: به اطلاع کلیه کارفرمایانی که اتباع خارجی را در استخدام دارند می‌رساند سیاست دولت براین اصل استوار است که تا حد امکان به جای اتباع خارجی که در حال حاضر در ایران اشتغال به کار دارند افراد ایرانی به کار گمارده شوند بنابراین:

۱. کلیه پروانه‌های کار اتباع خارجی در رده‌های سرپرستی و پایین‌تر از آن مانند رانندگی و کارگری تا پایان فروردین‌ماه ۵۸ و سایر پروانه‌های کار در رده‌های بالاتر از سرپرستی شامل خدمات مهندسی مدیریت تدریس و نظایر آن تا پایان خرداد‌ماه ۱۳۵۸ اعتبار دارد و در صورت نیاز بازار کار کشور نسبت به تعدید پروانه در تاریخ‌های ذکر شده تصمیم گرفته خواهد شد.

۲. استخدام اتباع خارجی که فاقد پروانه کار هستند، مطلقاً ممنوع است و کارفرمایان مختلف طبق مقررات قانونی مورد تعقیب قرار خواهند گرفت شایسته است کلیه کارفرمایانی که اتباع خارجی را در استخدام دارند در مدت مقرر با مراجعه به اداره کل اشتغال اتباع بیگانه واقع در خیابان ویلا، چهار راه ناصر نسبت به روشن کردن وضع اقدام نمایند.

خبرنگار اطلاعات نوشت، علی‌رغم خروج هزاران کارگر و کارمند خارجی در جریان انقلاب خونین ملت ایران، هنوز گروه کثیری خارجی چه با جواز و چه بی‌جواز در ایران سرگرم کار هستند. اینان حتی مشاغل غیر تخصصی و یا تخصصی‌های ساده‌ای نظیر رانندگی را اشغال کرده‌اند. با تصمیمات جدید وزارت کار و خروج این عده تعداد زیادی شغل خالی برای کارگران ایرانی ایجاد خواهد شد.


داریوش فروهر، وزیر کار و امور اجتماعی

ایران مرز خود با افغانستان را بست

به گزارش خبرگزاری فرانسه، رادیوی ایران اعلام کرد که ایران مرز خود را با افغانستان بسته است. بنابر گزارش‌های رسیده، افغانستان در مبارزه علیه حکومت مارکسیستی احمد تره‌کی شرکت دارند.

مقام‌های ایران اکنون در جست‌وجوی عده کثیری از افغانی هستند که طی چند روز گذشته به خراسان وارد شده‌اند. رادیو صدای ایران گفته به مرزداران و پلیس دستور داده شده است به مهاجران غذا داده شود و وسایل بازگشتشان به افغانستان فراهم گردد. یک سخنگوی دولت موقت انقلاب ایران تایید کرد که ایران در امور هیچ کشوری دخالت نخواهد کرد.

همچنین خبرگزاری‌ها از اسلام‌آباد گزارش دادند، در حالی که شوروی از پاکستان و ایران و چین خواسته است که از حمایت گروه‌هایی که جنگ مقاومت علیه حکومت افغانستان را دامن می‌زنند، خودداری کنند.

دیروز هواپیماهای نیروی هوایی افغانستان روستای شیوان را که جنگجویان مسلمان در آن به مقاومت علیه دولت افغانستان پرداخته‌اند به گلوله بستند و ۱۵ تن را کشتند.

از سوی دیگر، ژنرال محمد ضیاء الحق، رئیس جمهوری پاکستان دیروز به خبرنگار آسوشیتدپرس در اسلام‌آباد گفت که آن‌چه در افغانستان می‌گذرد مربوط به امور داخلی این کشور است و پاکستان قصد هیچ مداخله‌ای در این امور را ندارد. ضمناً دولت ایران مرزهای خود را با افغانستان بسته است.


ژنرال محمد ضیاء الحق، رئیس جمهوری پاکستان

کشاورز آزاد است، سرتیپی جلاد است

خبرنگار روزنامه اطلاعات از هشترود گفت گروهی از اهالی و روستاییان شهرستان هشترود به طرفداری از روستاییان قزل‌آباد تظاهرات کردند و اقدام به راهپیمایی نمودند. آنان همچنین علیه یکی از مالکین سابق به نام سرتیپی شعار دادند و گفتند: «کشاورز آزاد است، سرتیپی جلاد است.»

گفته می‌شود وی در روستای قزل‌آباد زورگویی کرده و یا فشار به روستاییان قصد پس گرفتن زمین‌هایی را داشته که قبلاً به آن‌ها داده شده است. تظاهر کنندگان خواستار رفع ستم از روستاییان از طریق کمیته‌های انقلاب اسلامی شدند.

چریک‌های فدایی خلق: در رفراندم شرکت نمی‌کنیم

شب گذشته جبهه دمکراتیک ملی طی بیانیه‌ای، نحوه برگزاری رفراندومی را که از سوی دولت درباره تعیین نوع رژیم آینده کشور اعلام شده، غیر دمکراتیک خواند و اعلام داشت:

«اگر رفراندوم به همان صورتی که اعلام شده، برگزار گردد، بسیاری از نیروهای مترقی عملاً از حق اظهار نظر محروم خواهند ماند و به همین جهت جبهه دمکراتیک ملی ایران در این رفراندوم شرکت نخواهد کرد. جبهه دمکراتیک ملی در بیانیه خود تأکید کرده است؛ برای تعیین نوع و محتوای رژیم جدید جمهوری، باید همه امکانات برای ارائه راه حل‌های گوناگون به افکار عمومی موجود باشد و مردم برای بررسی بحث و نقد و ارزیابی نظرات متفاوت فرصت کافی داشته باشند، تنها از این طریق است که رأی مردم خواهد توانست آزادانه و آگاهانه راهی را انتخاب کنند که خواه ناخواه تعیین کننده سرنوشت امروز و فردای جامعه ایران خواهد بود.»

به گزارش اطلاعات در بخش دیگری از بیانیه آمده است: «رژیم سرنگون شده سلطنتی برخوردی کاملاً غیرملی و غیرمردمی با مسأله کرد داشت و درست به همین دلیل دست در دست امپریالیسم منافع واقعی خلق کرد را که جدا از منافع واقعی ملت ایران نیست وجه المصالحه قرار می‌داد. حکومت مبعوث انقلاب باید سیاستی درست در جهت مخالف این سیاست غیرملی و خائنانه اتخاذ کند. این سیاست دقیقاً سیاستی است که در جهت تأمین منافع خلق کرد در رابطه نزدیک با منافع خلق‌های سراسر ایران شکل می‌گیرد شناسایی خودمختاری و تقویت نهادهای دموکراتیک و مردمی در سراسر کردستان مصداق واقعی چنین سیاستی است.»

در این بیانیه به دولت در مورد هرگونه برخورد غیردموکراتیک با خلق کرد هشدار داده شده و آمده است: «دولت بازرگان باید با نمایندگان راستین خلق کرد که بارها و بارها حسن نیت خود را نشان داده‌اند برادرانه وارد مذاکره شود. و با همدلی و همداستانی با آنان به شیوه انقلابی موضوع شناسایی خودمختاری خلق کرد را فیصله بخشد هرگونه برخوردی جز این، برخوردی غیر انقلابی خواهد بود که نه تنها جنگ برادرکشی را بالمال به ضرر مجموعه نهضت انقلابی سراسری ایران خواهد بود، تحمیل خواهد کرد، بلکه به عوامل امپریالیسم دشمنان انقلاب امکان خواهد داد که ضربه قاطع بر پیکر انقلاب وارد سازند.»

همچنین براساس گزارش‌های رسیده، جمعیت اتحاد برای آزادی، حزب جمهوری‌خواه، جمعیت آزادی و همبستگی اتحاد چپ (متشکل از گروه‌های مستقل چپ) نیز هرکدام به گونه‌ای خواهان تغییر شکل رفراندوم شده‌اند و اعلام کرده‌اند که با شکل فعلی رفراندوم در انتخابات شرکت نمی‌کنند. جمعیت اتحاد برای آزادی و استقلال در بخشی از بیانیه خود متذکر شده است:

«یک انسان آزاده باید بداند به چه رأی می‌دهد و چه چیز را انتخاب می‌کند و تا شناسایی کامل از چیزی نداشته باشد نمی‌تواند به آن رأی بدهد.» دکتر بقایی، رهبر حزب جمهوری‌خواه نیز خاطرنشان ساخته که دولت چند روز پیش از رفراندوم، قانون اساسی جمهوری اسلامی و نحوه پیاده کردن آن را باید اعلام کند.\


علی کشتگر، فعال سياسی چپ

بیانیه سازمان چریک‌های فدایی خلق

سازمان چریک‌های فدایی خلق ایران طی بیانیه‌ای اعلام کرده است به دلیل این‌که طرح سوال رفراندوم یک جانبه و مستبدانه است و دولت نیز قادر به تضمین آزادی‌های سیاسی برای همه نیروهای سیاسی برای همه نیروها نیست، این سازمان در رفراندوم شرکت نخواهد کرد.

در بیانیه آمده است: «سازمان چریک‌های فدایی خلق ایران لازم می‌داند نظر صریح خود را پیرامون رفراندوم پیشنهادی دولت موقت به اطلاع هم‌میهنان برساند. اعتقاد داریم که بررسی همه جانبه مسأله رفراندوم و نشان دادن نقاط ضعف آن وظیفه هر نیروی انقلابی است. ما هرگونه دنباله روی از جریانات و حوادث روزمره را بدون آن‌که بریک بررسی انتقادی و تحلیلی استقرار باشد محکوم می‌کنیم و آن را برخورد غیرمسئولانه و غیر مردمی می‌دانیم. ما طرفدار آن شکل و محتوای جمهوری اسلامی هستیم که هرچه بیشتر مدافع منافع خلق‌های تحت ستم ایران باشد نه هیچ چیز دیگری.»

در بیانیه این سازمان آمده است: «در اینجا بحث برسر نام جمهوری نیست، چه بسا جمهوری‌هایی که نام‌های فریبنده برخود گذاشته‌اند اما اساسی ضد خلقی دارند. اساس هر جمهوری قانون اساسی، نه نام آن است. اگر قانون اساسی جمهوری اسلامی مدافع حقوق خلق‌های ایران باشد چه کسی می‌تواند با آن مخالف باشد؟ اما آیا بدون تدوین قانون اساسی و روشن شدن محتوای کامل جمهوری می‌توان درباره آن قضاوت کرد؟»

در ادامه گفته شده است: «به اعتقاد ما قبل از هر چیز باید نمایندگان واقعی و راستین مردم برای تشکیل مجلس موسسان انتخاب شوند. این مجلس موسسان است که صلاحیت تدوین قانون اساسی و انتخاب یک یا چند نوع از جمهوری را دارد و باید آن را به نظرخواهی (رفراندوم) بگذارند. در غیر این صورت طراحان و مجریان رفراندوم عملاً مانع شرکت بسیاری از نیروهایی می‌شوند که می‌خواهد و حق دارند بدانند به چه رأی می‌دهند.»

سازمان چریک‌های فدایی خلق افزوده است: «به علاوه پیش از انجام هرگونه انتخابات باید حداقل شرایط و اوضاع و احوال مناسب برای برگزاری انتخابات فراهم باشد. بدون وجود شرایط دمکراتیک همه نیروهای انقلابی و سازمان‌‌های رزمنده نمی‌توانند آزادانه نظرات و عقاید خود را برای مردم توضیح دهند. در قسمت دیگری از بیانیه پس از اشاره عدم شرایط دمکراتیک در حال حاضر آمده است: مردم می‌خواهند بدانند محتوای جمهوری اسلامی چیست. آیا وضع آن‌ها نست به گذشته چه تفاوت‌هایی خواهد کرد. وضع کارگران چه خواهد شد، وضع دهقانان و سایر زحمتکشان ما چه خواهد شد.»

در بیانیه سازمان چریک‌های فدایی خلق تأکید شده است: «به راستی هیچ کس از محتوا و مضمون جمهوری اسلامی اطلاع ندارد. گذشته از این‌ها نحوه برگزاری رفراندوم و طرح این سوال که با جمهوری اسلامی موافقید یا خیر و اگر موافق نیستید طرفدار سلطنت شناخته خواهید شد، توهین به انقلاب خلق است.»

در پایان این بیانیه سازمان چریک‌های فدایی خلق ایران صراحتاً اعلام کرده است از آنجا که طرح سوال رفراندوم یک جانبه و مستبدانه است و دولت نیز قادر به تضمین آزادی‌های سیاسی برای همه نیروها نیست این سازمان در رفراندوم پیشنهادی دولت شرکت نخواهد کرد.


سپهبد حسین فردوست

هفت تن از مقامات پیشین دستگیر شدند

هفت تن از اعمال رژیم سابق دستگیر و زندانی شدند. شش تن از آن‌ها که هم اکنون در زندان قصر زندانی هستند عبارتند از: سپهبد حسین فردوست، رئیس بازرسی و رئیس دفتر ویژه شاه سابق و قائم مقام اسبق ساواک، علیقلی اردلان، وزیر دربار، صفی اصفیا، وزیر مشاور و قائم مقام نخست وزیر در امور اقتصادی، سناتور سرتیپ محمد علی صفاری، رئیس کمیته حمایت از مصرف کننده و رئیس اسبق شهربانی سناتور محسن خواجه نوری و ناصر یگانه، رئیس دیوانعالی کشور. امروز همچنین اطلاع داده شد که منوچهر ظلی، معاون وزارت امور خارجه در فرودگاه دستگیر شد.

مجاهدین: ما در جریان وقایع کردستان قرار نگرفته‌ایم

جنبش ملی مجاهدین طی بیانیه‌ای اعلام داشته است به هیچ وجه در جریان درگیری‌های اخیر کردستان قرار نگرفته و اصولاً هنوز هیچ دفتر و نماینده‌ای در منطقه کرستان ندارد. در این بیانیه آمده است:

«جنبش ملی مجاهدین ضمن ابراز تأسف شدید از درگیری‌ها و خونریزی‌های اخیر کردستان که منجر به قتل تعدادی از برادران عزیز کرد نیز شده است اعلام می‌دارد که به هیچ وجه در جریان این درگیری‌ها قرار نگرفته و اصولاً هنوز هیچ دفتر یا نماینده‌ای در منطقه ندارد.»

در ادامه بیانیه آمده است: «مجاهدین خلق ایران درباره مسأله کردستان مبتنی بر دفاع از حقوق حقه هم‌میهنان کرد و رفع ستم مضاعف از آنان در چهار چوب وحدت ملی و ضد امپریالیستی تمام خلق‌های ایران نیز قبلاً اعلام گردیده و اکنون امیدواریم که با ترک هر نوع مخاصمه زمینه برای اعزام نماینده ذی‌صلاح دولت آقای مهندس بازرگان به منطقه فراهم شده و در اسرع وقت چهارچوب انقلابی و مردمی مناسبی برای حل مسالمت‌آمیز مسأله‌ای که به خوبی می‌تواند به بهانه‌ی مقابله با تجزیه‌طلبی مورد سوء استفاده دشمنان انقلاب قرار گیرد تدارک دیده شود.»

این بیانیه روز ۲۸ اسفند ۱۳۵۷ توسط جنبش ملی مجاهدین صادر شده است.

Share/Save/Bookmark