رادیو زمانه

تاریخ انتشار مطلب: ۱۴ اسفند ۱۳۸۸
۳۱ سال پیش در چنین روزی

یک میلیون نفر بر مزار مصدق

سعید بشیرتاش، ابراهیم نبوی

شنبه چهاردهم اسفند ۱۳۵۷ برابر پنجم مارس ۱۹۷۹ میلادی

هفت نظامی تیرباران شدند

هفت تن از نظامیان و مقامات حکومت سابق ایران تیرباران شدند. روزنامه اطلاعات خبر اعدام این هفت تن را منتشر کرد و تصاویر اعدام شده ها را به چاپ رساند. به نوشته روزنامه اطلاعات دادگاه انقلاب پس از نه ساعت رسیدگی حکم اعدام این هفت تن را صادر کرد.

اعدام شدگان سرتیپ فخر مدرس رئیس اسبق دادرسی ارتش، سرلشگر خواجه نوری رئیس سابق دادگاههای ارتش، سرلشگر بیدآبادی فرماندار نظامی سابق تبریز، سرتیپ یزدجردی فرماندار سابق مشهد، سرهنگ زمانی رئیس زندان سیاسی قصر، سالارجاف نماینده آخرین مجلس حکومت پهلوی و جهانگیر تارخ معروف به جهانگیری از بازجویان و به نوشته روزنامه اطلاعات از شکنجه گران ساواک بود.


به نوشته روزنامه اطلاعات سرتیپ یزدجردی قبل از اعدام به یک پاسدار حمله کرد تا با گرفتن اسلحه او و کشتن افراد بگریزد ولی موفق نشد. روزنامه اطلاعات در مورد جهانگیر تارخ که به عنوان شکنجه گر نام برده شد، نوشت:

«جهانگیر تارخ، جهانگیری، شکنجه گر معروف ساواک بود. خنده‌های شیطانی جهانگیری در زندان اوین موی بر اندام زندانیان راست می کرد. او سادیسم شکنجه داشت و از آزار مبارزان لذت می برد. جهانگیری معروف بود که به بسیاری از زنان و دختران رزمنده تجاوز می کرده و در محافل شبانه، جزئیات عمل خود را با آب و تاب شرح می داده است. او از شکنجه گرانی بود که بارها و بارها، برادران شهید رضایی را به شکنجه گاه برد و شکنجه کرد.»

به نوشته روزنامه اطلاعات «جهانگیر تارخ در دادگاه خود را بی‌تقصیر می‌دانست.»

یک میلیون نفر بر مزار مصدق

به نوشته روزنامه اطلاعات یک میلیون نفر برای بزرگداشت سالگرد درگذشت دکتر مصدق به احمدآباد رفتند. این روزنامه نوشت:


محمد مصدق

«امروز ایران پس از دوازده سال خون دل خوردن و خاموشی بخاطر عجز از برپایی مراسم تجلیل از شادروان دکتر محمد مصدق رهبر ملی خود باشکوهی خیره کننده یاد آن بزرگ مرد تاریخ مبارزات ضد استعماری ملل شرق را گرامی داشت. مراسم تجلیل از این ابرمرد چندان باشکوه بود که بی شک پرتو پرجلالش قرون متمادی بر صفحات تاریخ جدید ایران پرتو خیره کننده‌ای داشت.

برای انعکاس راستین مراسمی که امروز بر مزار دکتر محمد مصدق برگزار شد اطلاعات گروه های ویژه ای را بسیج کرده بود، مطالبی که در زیر می خوانید حاصل گزارش لحظه به لحظه حضور انبود کثیری از مردم در جلوی دانشگاه، حرکتشان به سوی احمد آباد تا زمان چاپ روزنامه است.»

در گزارش روزنامه اطلاعات آمده است:

«نه صبح روز دوشنبه دوازدهمین سالگرد مرگ مردی که در قلب ملت ایران زنده است: هر لحظه که می گذرد موج جمعیت فزونی می گیرد، کسبه، اصناف، بازاریان، دانشجویان، دانش آموزان، کارمندان دولت کارمندان بخش های خصوصی اساتید دانشگاه گروه ها و دستجات مختلف و جمع کثیری از اهالی شهرستان‌های مختلف ایران گروه بی‌شماری از زنان مبارز تهران با هیجان زیادالوصفی به محوطه دانشگاه وارد می شوند.


اتوبوس‌ها در صفوف منظمی در انتظار سوار کردن مشتاقان زیارت مزار دکتر مصدق ایستاده اند. جلوی دانشگاه مالامال از شمار و روزنامه های دیواری است که گروه های مختلف اجتماعی در ستایش از رهبر بزرگ ملت ایران نوشته‌اند:

آرمان ملت عنوان یک روزنامه دیواری است که دانش آموزان دبیرستان البرز بر نرده های دانشگاه نصب کرده اند. این روزنامه دیواری که در نهایت صداقت گروهی نوجوان و جوان تهیه شده، شمه هایی از مبارزات ملی شدن صنعت نفت ایران را بوسیله محمد مصدق عنوان کرده است.

در شرح حال زندگی این رهبر بزرگ آمده است که من افتخار خدمتگذاری مردم را بالاترین و پرقیمت ترین افتخارات خود محسوب داشته و می دارم و به غیر از اطاعت و امتثال فرمان هموطنان محبوب هدفی ندارم.

در اعلامیه دیگری که بین جمعیت تقسیم می شود آمده است درود به روان پاک دکتر محمد مصدق و شهیدان راه آزادی و همچنین مگر نمی بینید که وطن در خطر افتاده و مواریث ملی هدف تهدید دشمنان قرار گرفته است. ساعت ۵/۹ صبح جمعیت از مرز صد هزار گذشته است. صدها اتوبوس از موسسات مختلف از جانب گروههای مختلف سیاسی و اجتماعی و صنفی باشعارها و پلاکاردهایی به محوطه دانشگاه وارد شده‌اند.

با توجه به جمعیتی که دیشب را تا صبح بر مزار مصدق گذراندند جمعیتی که از تاریک روشن بامداد در صفی طولانی عازم احمدآباد شدند و سیل جمعیتی که هم اکنون به سوی دانشگاه و یا مستقلا به سوی احمدآباد در حرکتند، پیش بینی می شود امروز یک میلیون نفر بر مزار مصدق گره آیند.

سازمان چریک های فدایی خلق در خیابان فدایی (میکده سابق) مستقر شدند و هواداران آنان به اتوبوس های مخصوصی که به این خاطر منظور شده سوار می شدند و هر لحظه به تعداد آنها افزوده می شود. حزب توده ایران ده دستگاه اتوبوس در خیابان ۲۱ آذر مستقر کرده و طرفداران این حزب در اتوبوس‌ها جا گرفته اند و گروه دیگری از هواداران این حزب با اتومبیل های سواری عازم رفتن بر سر مزار دکتر مصدق هستند.

جبهه ملی و طرفدارانش که گروه بی‌شماری را تشکیل می دهند از اتوبوس های شرکت واحد برای رفتن به احمدآباد استفاده می کنند. جمعیت لحظه به لحظه بیشتر می شود و متاسفانه اتوبوس کافی برای خیل جمعیت به دانشگاه نیامده است.

هر اتوبوس چند برابر گنجایش خود را سوار کرده است. سقف اتوبوس ها مالامال از جمعیت است. جمعیت کثیری که موفق نشده به داخل دانشگاه بیاید در خیابان دانشگاه جمع شده اند و به طرف اتوبوس هجوم می برند بلکه خود را به اتوبوس برسانند به احتمال زیاد دهها هزار از جمعیت مشتاق موفق نخواهد شد خود را به احمد آباد برساند.

هیچ‌کس تصور چنین استقبالی را برای مراسم بزرگداشت مصدق کبیر نمی کرد. در مقابل دانشگاه این شمار واحد روی تمام اتوبوس ها بچشم می خورد: من ایرانی و مسلمانم و علیه هرچه ایرانیت و اسلامیت را تهدید کند مبارزه می‌کنم.

شماره‌هایی که از طرف حزب توده نوشته شده بدین‌قرار است:

در اختناق پهلوی مبارز مذهبی و پیکار مارکسیست در آتش یک دوزخ می سوختند. اندکی بعد از ساعت ۱۰ صبح حرکت کاروان شکوهمند ستایشگران مرحوم دکتر محمد مصدق به سوی احمدآباد آغاز شد. از این لحظه به بعد کاروانی تشکیل شد که آغاز آن جلوی دانشگاه و انتهایش نامعلوم بود.

اتوبان و جاده قدیم کرج را اتومبیلها یک سره پوشانده بود. در طول مسیر طولانی دانشگاه تا احمدآباد غریو شعارهای ملی فضا را پر کرده بود. در این لحظه ۱۲ ظهر که ما (خبرنگاران اطلاعات) در نیمه راه احمدآباد هستیم سیل جمعیت چند هزار نفری و حتی می توانیم بگوئیم میلیون نفری به سوی احمدآباد سرازیر است.


دستور آیت الله خمینی در مورد موسسه اطلاعات

روزنامه اطلاعات طی مطلبی با عنوان «دستور امام خمینی در مورد روزنامه اطلاعات» از دخالت رهبری انقلاب در کار این روزنامه خبر داد. در اطلاعیه روزنامه اطلاعات آمده است:

«بسمه تعالی، بنام خدا، بنام رهبری انقلاب و به حکم وجدان اعلام می شود: از زمان شروع اعتصاب مطبوعات که آغاز یک حرکت جدی بسوی سرنگونی رژیم سابق در رسانه های گروهی بود، عده ای از کارکنان موسسه اطلاعات، علیرغم خواست یکپارچه کارگران، کارمندان و اعضای تحریری نشریه های موسسه اطلاعات تلاش مذبوحانه ای را در جهت شکستن اعتصاب و انتشار روزنامه و مجلات این موسسه در طول مدت دولت نظامی آغاز کردند.

اگرچه این تلاش همیشه با واکنش اکثریت شرافتمند و معتقد به اصول انقلاب اسلامی ایران روبرو می شد و بهمین دلیل هرگز خللی در اراده ها و اعتقادهای این اکثریت شرافتمند و معتقد به اصول انقلاب اسلامی ایران روبرو می شد و بهمین دلیل هرگز خللی در اراده ها و اعتقادهای این اکثریت بوجود نمی آورد معهذا پس از پایان اعتصاب نیز تحریکات این عده، تا دیروز استمرار داشت.»

در ادامه این اطلاعیه آمده است:

«از آنجا که باید این تحریکات از یک مرکز فرهنگی و اجتماعی بزرگ مثل موسسه اطلاعات برای همیشه خاتمه می یافت شب گذشته خبرنگاران اعزامی روزنامه اطلاعات به حوزه علمیه قم (آقایان خلیل بهرامی و رسول صدرعاملی) جزئیات فعالیت های اخیر این گروه را بعرض امام رساندند. دیشب، پس از خاتمه مذاکراتی که حضرت آیت الله العظمی امام خمینی با حضرت آیت الله العظمی شریعتمداری در مدرسه فیضیه قم داشتند، رسول صدر عاملی خبرنگار اعزامی اطلاعات با کسب اجازه از حجت الاسلام آقای حاج احمد خمینی به حضور امام رسید و گزارش گردش کار روزنامه اطلاعات را عرض کرد.»

در ادامه اطلاعیه که در روزنامه اطلاعات روز چهاردهم اسفند منتشر شد، آمده است:

«امام فرمودند «آنان را که در کار انتشار روزنامه و هدفهای انقلاب اسلامی خلل وارد می‌سازند به روزنامه خود راه ندهید.» سپس خبرنگار اعزامی اطلاعات، مذاکرات خود را به ترتیب با حجت الاسلام حاج سید احمد خمینی و حجت الاسلام شهاب الدین اشراقی و حاج مهدی عراقی دنبال کردند و به توصیه حجت الاسلام حاج احمد خمینی، آقای حاج مهدی عراقی دستور استقرار نیروهای انقلاب به سرپرستی رسول صدرعاملی را در ساختمان موسسه اطلاعات دادند.

به منظور اجرای دستور امام شورای عالی نظارت بر موسسه اطلاعات مرکب از نمایندگان منتخب کارگران کارمندان و اعضای تحریری موسسه اطلاعات تا برقراری کامل نظم و عادی شدن حرکت و گردش کار روزنامه، موقتا از امروز (۱۴/۱۲/۵۷) از ورود عده ای از کارکنان به داخل موسسه جلوگیری کرد. بدیهی است که درباره این افراد برابر مقررات رفتار خواهد شد." این اطلاعیه به امضای شورای عالی نظارت بر امور موسسه اطلاعات رسیده است.

امام: توهین به روزنامه‌ها جایز نیست

آیت اله العظمی امام خمینی روز گذشته در قم اعلام کردند که مردم حق هیچگونه تعرضی به روزنامه ها ندارند. این در حالی بود که آیت الله خمینی در همین روز سرپرستی روزنامه اطلاعات را تغییر داد. به گزارش روزنامه مذکور " به دنبال تظاهرات و اعتراض هایی که طی دو روز گذشته در شهر قم و چند شهر دیگر بعنوان انتقاد از روش مطبوعات به عمل آمد و طی آن عده ای ناشناس از فروش روزنامه های آیندگان، اطلاعات و کیهان جلوگیری کردند و همچنین اشخاصی روزنامه ها را پاره کردند.


این خبر به عرض امام خمینی رسید و به دنبال آن کمیته تبلیغات قم اعلام کرد که امام راجع به مطبوعات فقط روزنامه نگاران را نصیحت کرده اند تا در جهت پیشبرد انقلاب اسلامی قدم بردارند و هیچگاه توهین به روزنامه ها و پاره کردن آنها بوسیله افراد را جایز نمی‌دانند.

همچنین حاج احمد آقا خمینی فرزند آیت الله در این زمینه گفتند: " امام به هیچ وجه راضی به توهین به روزنامه ها و یا پاره کردن آن نیستند بلکه اینگونه کارها را از سوی هرکس که باشد تقبیح می کنند.

«آیت الله العظمی امام خمینی دیروز همچنین به آقای اشراقی دامادشان دستور دادند که با تماس با رادیو و تلویزیون از قول ایشان اعلام شود مردم حق هیچگونه تعرضی به روزنامه ها را ندارند. البته روزنامه ها نیز باید خودشان را اصلاح کنند.»


آیت الله فلسفی در کنار آیت الله بروجردی

فلسفی: مطبوعات باید اسلامی شود

به نوشته روزنامه اطلاعات بدنبال سخنرانی پریروز دانشمند محترم حجت الاسلام آقای فلسفی در صحن حرم حضرت معصومه گروهی در قم علیه مطبوعات شعار دادند و خواستند که مطبوعات اسلامی شود.

این گروه سپس در برابر سرپرستی روزنامه اطلاعات در قم اجتماع کردند و خواستار درج سخنرانی آقای فلسفی و تصفیه مطبوعات شدند. آنگاه آقای حاج سید حسن ابطحی طی سخنانی گفت نهضت اسلامی ما به رهبری امام خمینی تحقق یافته و مطبوعات بایست اسلامی باشند.

روز گذشته پس از اتمام سخنرانی دانشمند محترم آقای دکتر محمد بهشتی در قم بار دیگر بیش از چند هزار نفر در مقابل سرپرستی اطلاعات در قم اجتماع کردند و یکی از خبرنگاران اطلاعات دستور امام را در مورد مطبوعات برای اجتماع کنندگان بیان کرد. تظاهر کنندگان سپس با دادن شعارهایی که روزنامه ها بایستی اصلاح گردد و درود بر اطلاعات متفرق شدند.

مسائل جدی انقلاب و نگرانی‌ها

مقاله علی اصغر حاج سید جوادی با عنوان «مسائل جدی انقلاب و نگرانی‌ها» در روزنامه اطلاعات منتشر شد. در بخشی از این مقاله چنین آمده است:

«رفتار افراطی و خونسردانه افراد و گروهها و مسئولان را باید انتقادی طرح کنند و قالب های منطقی و سازنده را ارائه دهند.» وی در این مقاله گفت:

«مهار کردن بی نظمی و هرج و مرج در سازمان های دولتی و موسسات خصوصی و تعیین حدود منطقی خواست های فردی و گروهی در چهارچوب امکانات اجتماعی و اقتصادی جامعه در صورتی میسر است که مسئولان دولت انقلاب از سوئی با دیدی انقلابی مجهز باشند و از سوی دیگروسایل ایجاد رابطه با افکار عمومی را بطور مستقیم و غیرمستقیم تامین نمایند.»

حاج سید جوادی به شیوه مدیریت کمیته‌های انقلاب اشاره کرد و افزود:

«فاصله ای که بین قدرت و اعمال قدرت کمیته های انقلابی که از سوی روحانیون اداره می‌شود با واحد های دولتی باید هرچه زودتر برداشته شود و بطور کلی این کمیته ها برای جلوگیری از اعمال فردی و شیوه های خصوصی و قدرت نمایی های خلاف شئون انقلابی در شعاع قدرت دولت قرار گیرند و دولت مسئولیت ایجاد نظم و تامین همکاری را برای جلوگیری از گسترش نارضایتی های ناشی از این اعمال برعهده گیرد.»

وی گفت: «ما در گام اول هستیم و همچنان در معرض خطر تهاجم از سوی دشمنان قرار داریم این خطر در صورتی افزایش می یابد که آهنگ انقلابی در مرحله کنونی سست شود و همبستگی و اتحاد انقلابی از بین رود و گروه‌های فرصت طلب به فکر نجات وضع خود و یا شرکت در تقسیم منافع افتاده و اصل و اساس موجودیت انقلاب را به خطر اندازند وسرکوبی ریشه‌ها و عناصر ضد انقلاب به بهانه های مختلف دستخوش عواطف ظریف و بشر دوستانه و عطرآگین کسانی قرار گیرد که در رژیم استبدادی سابق و در رابطه با شیوه‌های فاسد آن ماهی ده‌ها هزار تومان از دفتر وکالت خود عایدی به چنگ می آوردند و اکنون در لباس عالم حقوق و بشر دوست حساس در مقام دفاع از حق و عدالت برآمده اند و یا روشنفکرانی که تا سال قبل اجتماع و کانون نویسندگان خود را جز در کار صنفی وارد نمی کردند و کار سیاسی را خارج از موازین صنفی پیش بینی شده در اساسنامه خود می دانستند امروز با احساس استبداد تازه هراسان و فریادزنان پا به میدان کارزار گذاشته اند.»


علی اصغر حاج سید جوادی

حاج سیدجوادی به خطر شکل گیری استبداد اشاره کرد و گفت:

«و حقیقت اینست که ما نیز از استبداد به‌هر شکل و بهر نوع نگرانیم، اما ترس ما اینست که نه تنها محافظه کاری و ادامه آن کار بازگشت استبداد را آسان می کند نمایش های تبلیغاتی چپ گرایانه نیز بنوبه خود به جنگ داخلی آنچنان دامن می زند که سرانجام زمینه یک نظام فاشیستی تازه را مهیا خواهد کرد.»

وی نوشت:

«نیروهای ضد انقلاب تنها نیروهای وابسته به رژیم استبدادی و برخاسته از رژیم استبدادی نیستند بلکه گروهها و افرادی که منافعشان با روند تکامل انقلابی متضاد است دیر یا زود بدشمنی و خصومت با انقلاب بر می خیزند و بمواضع خاص سیاسی خود در جهت کند کردن هرچه بیشتر آهنگ اجتماعی و اقتصادی انقلاب باز می گردند، از اینجهت است که نباید از مواضع اعتقاد اسلامی ابزار و وسیله ای برای این گروهها در جهت ایجاد خفقان ساخت و یا مواضع اعتقادی را برای آنها بصورت سنگری بجهت مخالفت در مشخص کردن چهره ضد سرمایه داری امپریالیستی انقلاب برآورد.»

پاسخ شایگان به آیت الله العظمی شریعتمداری

دکتر علی شایگان، یکی از رهبران جبهه ملی که پس از انقلاب به ایران بازگشته و با آیت الله خمینی دیدار کرده بود امروز در مقاله ای به آیت‌الله شریعتمداری پاسخ داد. این پاسخ پس از آن داده شد که شایگان در مورد رابطه انطباق اسلام ۱۴۰۰ سال قبل با زندگی امروز ایران انتقاداتی کرده و آیت‌الله شریعتمداری به وی پاسخ شدیداللحنی داده بود. نوشته امروز دکتر شایگان پاسخی به نکات مطروحه در گفته های آیت الله شریعتمداری بود.


آیت الله شریعتمداری

علی شایگان در مورد این‌که آیا برای این‌که رئیس جمهور شود به ایران سفر کرده است، گفت:

«اساساً جز زیارت خاک وطن و دیدن خویشان و دوستان هیچگونه فعالیت سیاسی بخاطر من خطور نمی کرد و در اولین ملاقات با آیت الله العظمی خمینی در ایران بعرض ایشان رساندم که این جمله فقط یک شایعه است و بنده در اظهار آن هیچ دخالتی نداشته ام.»

وی در مورد این‌که چرا به عنوان کسی که فقه نمی داند ولی درباره دین اظهار نظر کرده است، افزود:

«در تمام عمر، اسلام شعار و دثار من بوده است. سوابق من در باب توضیح و تبلیغ اسلام یکی و دو تا نیست. بعضی را ذیلا بعرض می رسانم.


دکتر علی شایگان

الف- افتخار دارم که سید موسوی هستم و شجرنامه خانواده من (خانواده مولی) تا حضرت موسی الکاظم (ع) در خانواده مولی محفوظ است.

ب- رساله دکترای من به‌زبان فرانسه، در تاریخ قرون اولیه اسلام درباره امور مسلمین یعنی قضا و جهاد و خمس و زکات و غیره است.

ج- اولین حقوق یعنی فقه اسلامی را به زبان فارسی در باب نکاح و طلاق و حضانت و ولایت و قیمومیت و منابع فقه اسلام من منتشر کرده‌ام و تا زمانی که در ایران بودم آن را تدریس می‌کردم و تا چندی پیش هم کتاب من کتاب درسی سال اول دانشکده حقوق بوده است.

د- در آمریکا هم از اول تدریس یکی از دروس من برای ایرانی‌ها و آمریکایی‌ها تدریس فقه اسلامی و مزایای فقه و مقایسه با دوره جاهلیت بوده درس دیگر تعلیم ادبیات فارسی بوده.

به خاطر دارم که در چند سال پیش در مجلس خطابه‌ای که برای تبلیغ متعصب یا به قول فرهنگی‌ها فناتیک بودن آیت‌الله العظمی خمینی تشکیل شده بود، به حضار حالی کردم که نه تنها حضرت آیت‌الله خمینی فناتیک نیستند بلکه ایشان مترقی و وارد به سیاست وقت نیز هستند.

بنابراین مقدمات تشبیه بنده به شخصی که از طب و مهندسی سررشته نداشته و در کار اطبا یا مهندسین بخطر دخالت می کند به حقیقت نزدیک نیست و من از فقه اسلامی اطلاع کلی دارم.

وی در مورد این‌که اگر کسی فقیه یا معمم نباشد حق دادن نظر دینی ندارد، اعلام کرد:

«من باب تذکر حدیث علوی پرمعنای ادبوا اولادکم بغیر ادابکم لانهم خلقوا الزمان غیرزمانکم گفته مرا راجع به اداره کشور توضیح می دهد و هیچ بیان دیگری راجع به برگشت به صدر اسلام لازم نیست. حکومت اسلامی (اداره کشور) از قوانین اسلامی که همیشه راهنمای هر مسلمانیست ممتاز و جداست. قوانین اسلام همواره باید برای مسلمانان رعایت شود و هیچ مسلمانی رعایت شود و هیچ مسلمانی نمی تواند برخلاف آن رفتار کند، ولی این امر صحیح نیست که هرکس معمم نیست، فقیه نیست. اگر چنین باشد تمام مردم باید سکوت کنند و فقط روحانیون برای آنها تصمیم بگیرند. چنین چیزی غیر ممکن است.»

دکتر علی شایگان در اهمیت دموکراسی گفت:

«مساله دموکراسی همانطور که کرارا گوشزد کرده‌ام مهمترین مسئله ایست که باید در مد نظر آزادی خواهان باشد. ایران خون داده است تا آزادی مستقر شود. برای مثال عرض می کنم چند روز قبل دستگاه تلویزیون با من مصاحبه ای کرد که من هیچ‌گاه تقاضای آن مصاحبه را نکرده بودم معذالک تاکنون آن مصاحبه منتشر نشده زیرا تصور می کنم از انتشار آن جلوگیری شده است.

همین‌طور از قول من گفته شده است که من معتقدم که دولت آینده باید فرم و شکل حکومتی آلمان فدرال را داشته باشد در حالیکه ابدا چنین نیست. این اختراع، استنباط غلط مصاحبه کننده است. من معتقدم در ایران باید جمهوری مستقل از نفوذ کشورهای بیگانه و نیز متکی بر دموکراسی واقعی به معنای حکومت مردم بر مردم تشکیل شود.»

احمد شاملو به ایران بازگشت


احمد شاملو

به نوشته روزنامه اطلاعات، احمد شاملو شاعر، پژوهشگر و نویسنده معروف ایران به وطن بازگشت. این روزنامه نوشت:

«شاملو قریب دو سال پیش ایران را در تاریک ترین روزهای آن ترک گفت و به آمریکا رفت تا بدور از محیط خفقان مسلط بر ایران از طریق نشر مقالات جهانیان را با مسائل و مصائب ایران آشنا کند." در این روزنامه آمده است: " در لندن شاملو با انتشار روزنامه ایرانشهر به انعکاس انقلاب ایران همت گماشت و با نشر روزنامه ای ملی به یاری نویسندگان ایرانی آزاد اندیش توانست سهمی موثر در مبارزه ملت ایران داشته باشد.»

ابراهیم یزدی: پشت پرده انقلاب ایران چه می‌گذشت؟


دکتر ابراهیم یزدی در کنار آیت الله خمینی

دکتر یزدی معاون نخست وزیر در زمینه انقلاب، در گفتگوئی که در پادگان هوایی انجام داد گفت:

«با انحلال ارتش در شرایط کنونی مخالف هستم. به نظر ما شرایط ارتش را با شکل فعلی بایستی حفظ کرد و بلافاصله یک سری برنامه در حد ایجاد یک انقلاب فرهنگی در ارتش، گندزدایی ارتش های نظام شاهنشاهی، تا این ارتش با از بین رفتن ضوابط حاکم بر ارتش به تدریج بتوانیم یک ارتش ایده آل برای حکومت اسلامی تدارک بدهیم.

تصفیه افراد ناصالح و بسیاری از موارد دیگر جزو برنامه های دراز مدت برای سازندگی ارتش است.


سرلشگر فخر مدرسی

شکی نیست که تغییر نظام ارتشی که ۵۷ سال با این ارزشها خو گرفته کار آسانی نیست." دکتر یزدی در قسمتی دیگر از سخنان خود گفت به اعتقاد من همان اندازه که ساواک در تثبیت رژیم ایران موثر بوده، رسانه های خبری ایران که برای ۵۷ سال در اختیار رژیم بوده اند مقصر هستند.»

دکتر ابراهیم یزدی گفت:

«من نهایت تعجب را دارم که از سازمانهای سیاسی که خودشان را انقلابی معرفی می کنند نسبت به انتصاب یک مدیر کل این اندازه حساس هستند، نسبت به فرمانده ارتش حساسیت از خود نشان می دهند، ولی یک نفر از اینها نیست به این رسانه های خبری که مثل روزنامه ها که چندین سال در خدمت این رژیم بودند کوچکترین حساسیتی نشان ندادند.

یک نفر نگفت که اینها را بایستی تصفیه بکنیم. آنهایی که تا دیروز مدیحه سرای رژیم بودند، امروز مدیحه سرای انقلاب شده اند که اعلامیه اینها را چاپ می کنند. این گله و انتقاد را ما از این آقایان داریم که به این مسئله کم بها داده‌اند.»

ابراهیم یزدی افزود:

«درجه بندی این تصفیه بر این اساس است که در این دوره میلیون ها دلار خرج تبلیغات می شود. به دلیل اهمیت رسانه های خبری اینها تماما در مدت گذشته در اختیار رژیم بوده اند و حالا خودشان را پشت سر چند بیانیه ی انقلابی پنهان نکنند. که این گول زدن مردم است.»

دکتر یزدی در مورد انتخاب صادق قطب زاده به سرپرستی رادیو تلویزیون گفت که چون او از سوی امام برگزیده شده، باید مورد قبول باشد.

Share/Save/Bookmark