رادیو زمانه > خارج از سیاست > هفت هنر > یکی از قدیمیترین جشنوارههای هنری جهان | ||
یکی از قدیمیترین جشنوارههای هنری جهانمحمد عبدی در گفت و گو با رادیو زمانه"جشنوارهی هنری ادینبورگ" یا به قول خودشان "ادینبارو" یکی از قدیمیترین جشنوارههای هنری جهان است که حالا به عنوان بزرگترین جشنوارهی هنری دنیا نیز لقب گرفته است و هرساله در ماه آگوست در ادینبورگ، شهر تاریخی اسکاتلند، برگزار میشود.
ادینبورگ در این ماه میزبان صدها هزار توریست است که عمدتاً به خاطر این جشنواره به شهر زیبای همیشه بارانی اسکاتلند سفر میکنند. اما خوشبختانه ظرف سه چهار روز گذشته باران بند آمده و این فرصت را به خیابانهای شهر داده است تا بیشتر و بیشتر شاهد رفتوآمد توریستها و نمایشهای خیابانیای باشد که گاه طی تمام مدت بیست و چهار ساعت ادامه دارند و شهر را زنده نگاه میدارند.
نکتهی جالب این است که در هر گوشهای از شهر، سالنی برای اجرا درست شده و حتی کافهها و بارهای کوچک به مکانهایی برای اجرا تبدیل شدهاند و میزبان اجراهایی در بخش «فرینج» یا حاشیهی جشنواره هستند. جشنوارهی بینالمللی ادینبورگ از سال ۱۹۴۷ آغاز بهکار کرده است و میزبان آثاری بوده که ویژهی این جشنواره انتخاب شدهاند. اما از همان سالهای اول یک سنت حسنه هم در کنار این جشنواره شکل گرفته است و آن بخشی به نام «فرینج» یا حاشیه است که حال دیگر در حاشیه نیست و به بخش مهمی از جشنوارهی ادینبورگ تبدیل شده است که طی آن ۲۰هزار هنرمند به اجرای کارهای خودشان میپردازند. قضیه این است که در همان سالهای اولیه، وقتی چند گروه نمایشی برای بخش بینالمللی جشنواره انتخاب نمیشوند، تصمیم میگیرند که خودشان همزمان سالنهایی را در ادینبورگ اجاره کنند و به اجرای نمایششان بپردازند. این اجاره کردن سالن در کنار جشنواره، سالهای سال ادامه پیدا میکند تا اینکه تبدیل به «جشنوارهی فرینج» میشود که خود از عظمت خاصی برخوردار است. البته اضافه کنم که انتخابی برای این بخش وجود ندارد و هرکس میتواند با اجارهی یک سالن، نمایش خود را در جشنوارهی فرینج اجرا کند.
همین پا گرفتن جشنوارهی فرینج باعث رونق شهر ادینبورگ شده است. سال گذشته تنها برای بخش فرینج، یک میلیون و هشتصدهزار بلیط برای ۲۱۰۰ نمایش فروخته شده است. تعداد گروههای نمایشی امسال به ۲۴۵۳ گروه رسیده که ۱۷درصد رشد را هم نشان میدهد. البته همین امر منافع اقتصادی بسیاری را نیز برای این شهر بهارمغان آورده است. به شکلی که تمام هتلها و رستورانها غالباً پر هستند و هتلها در طول جشنواره با قیمتهای بسیار گزافی به توریستها اجاره داده میشوند. مجموع درآمد شهر در سال گذشته، به خاطر ۱۲ جشنوارهای که در این شهر برگزار میشود، به ۱۸۴ میلیون پوند رسید که رقم بسیار قابل توجهی است.
البته فقط هنرهای نمایشی نیستند که در جشنوارهی ادینبورگ مورد توجه قرار میگیرند، بقیهی هنرها نیز بینصیب نیستند و جشنوارههای مختلفی در این شهر برگزار میشود. جشنوارهی هنرهای تجسمی که میزبان آثار مدرن و کلاسیک بسیاری است، در گالریهای مختلف شهر برپا است و جلوههایی از هنر معاصر و کلاسیک را برای تماشاگران زنده میکند. از جمله، امسال نمایشگاه «باغهای امپرسیونیستها» در گالری ملی اسکاتلند برپا میشود که میزبان آثار درخشانی از اگوست رنوار، ماتیست، وانگو، گوستاو کلیم و… است که تصویر نسبتاً جامعی از هنر امپرسیونیستها و ستایش آنها از طبیعت را ارائه میدهد.
در همین گالری، نقاشیهای کوبک، نقاش معروف دانمارکی که در سن ۳۷ سالگی درگذشته، گرد آمده است که این هم مورد توجه واقع شده است. بسیاری از چیدمانها و ویدئوآرتها هم در گالریهای کوچک شهر بهنمایش درآمدهاند و مورد توجه قرار گرفتهاند. در کنار همهی اینها جشنوارهی «تتو» یا خالکوبی نیز برگزار میشود. همچنین یک جشن بزرگ نظامی است که هرساله ۲۰۰هزار نفر را به خود جلب میکند و هرشب در طول جشنواره برگزار میشود. جشنوارهی فرینج از ششم اوت آغاز شده و امروز آخرین روز خود را طی میکند. اما جشنوارهی بینالمللی از سیزدهم این ماه آغاز شده است و تا پنجم سپتامبر ادامه خواهد داشت. امسال در جشنوارهی بینالمللی آثار متفاوت و غالباً چشمگیری از کشورهای مختلفی مانند امریکا، برزیل، شیلی، اکوادور و چند کشور دیگر بهنمایش درآمدهاند که از میان آنها گروه رقص پیناباوش، طراح رقص برجستهای که بهتازگی فوت کرده است، اجرای بسیار درخشانی داشت و مورد توجه منتقدان قرار گرفت و منتقدان مختلف غالباً پنج ستاره به این اجرا دادند. همچنین اجرای جذابی از مردیت مانک، با فضای روحانیای که بر این اجرا حاکم بود، تماشاگران را مبهوت کرد و تصویری که ارائه میداد، تصویری جالب و زنده از مفهوم صدا بود. همین مسئله باعث شد که در طول اجرا یک فضای روحانی در سالن ایجاد بشود و همه مجذوب این نمایش بشوند. اجرای فلامینکویی از پاکو پنیا، چهرهی برجستهی موسیقی فلامنکو باقی مانده است که در شبهای آتی برگزار خواهد شد. این مسئله را هم اضافه کنم که در بخش بینالمللی هیچ اثری از ایران پذیرفته نشده است. همانطور که سال پیش نیز پذیرفته نشده بود. اما دو سال پیش دو اثر از ایران که از کارهای عباس کیارستمی و آتیلا پسیانی بودند، در این بخش حضور داشت. امسال فقط در بخش فرینج اثری مربوط به ایران شرکت دارد. نام این اثر «لهستان سه، ایران دو» است که کاری مشترک از مهرداد سیف کارگردان ایرانی ساکن بریتانیا و یک کارگردان لهستانی است که بازی فوتبال بین لهستان و ایران در سال ۱۹۷۶ دستمایهی کار قرار گرفته است و نگاهی به تاریخ و وقایع سیاسی- اجتماعی سالهای اخیر در این دو کشور دارد. این نمایش با نگاهی به زندگی خصوصی خود کارگردانها، در ترکیب با وقایع سیاسی- اجتماعی، سعی دارد این وقایع را با زندگی خصوصی ترکیب کند و مخاطب را در اتفاقاتی که در هردو کشور افتاده است، دخیل کند. |