رادیو زمانه

تاریخ انتشار مطلب: ۱۱ آبان ۱۳۸۹

«مادر اپرای ایران» درگذشت

ئِولین باغچه‌بان، از هنرمندان پیشکسوت در عرصه اپرا و آواز گروهی ایران در استانبول درگذشت. وی ۸۲ سال داشت.


ئِولین باغچه‌بان در ترکیه متولد شده بود. مادر او فرانسوی و پدرش ترک بود. او از سن پانزده سالگی در کنسرواتوار دولتی آنکارا به تحصیل در رشته‌های پیانو و آواز پرداخت. ضمن تحصیل با ثمین باغچه‌بان، آهنگساز ایرانی آشنا شد و با او ازدواج کرد.

ئِولین در سال ۱۳۲۸ به اتفاق همسرش به ایران آمد و در هنرستان عالی موسیقی به تدریس مشغول شد. هنرمندانی مانند حسین سرشار، پری ثمر و پری زنگنه در کلاس آواز او پرورش یافتند.

ئولین باغچه‌بان : «با بچه‌های یتیم کار کردم و دیدم که موسیقی، این‌ها را چگونه خوشبخت کرده و پرورش داده است.»

با گشایش تالار رودکی (مرکز اپرای ایران) در سال ۱۳۴۶ فعالیت‌های ئولین باغچه‌بان گسترده‌تر شد. او در اجرای اپرای آتوسا، اثر توماس کریستین داوید، در جشن گشایش تالار رودکی، تکخوان بود. ئولین همزمان با این فعالیت‌ها، در هنرستان موسیقی گروه کر ملی تهران را به‌وجود آورد.

هومن خلعتبری، رهبر اپرا، در گفت‌وگويی با رادیو زمانه، ئولین را «مادر اپرای ایران» نامید و ضبط منتشر نشده‌ای که از اپرای آتوسا با صدای این هنرمند به یادگار مانده را «اجرایی بسیار حرفه‌ای» خواند.

نمونه‌ای از اجرای ئولین باغچه‌بان با ارکستر سمفونیک تهران به رهبری حشمت سنجری، آهنگساز ثمین باغچه‌بان، دهه ۱۳۴۰:

Download it Here!

باغچه‌بان پس از تغییر مدیریت تالار رودکی در آن زمان با مدیریت جدید اختلاف پیدا کرد و استعفا داد، اما با پادرمیانی دربار مأمور شد گروه کر تازه‌ای از کودکان بی‌سرپرست تشکیل دهد.

تأسیس گروه کر کودکان بی‌سرپرست با پشتیبانی مؤسسه خیریه فرح پهلوی از دیگران خدمات هنری ئولین باغچه‌بان در ایران بود.

ئولین سال گذشته در گفت‌وگويی با پژمان اکبرزاده از «رادیو زمانه» گفت: «موسیقی کوبنده است. موسیقی زبان بسیار مؤثر و سازنده‌ای است. با موسیقی برخی درمان و برخی شکنجه می‌کنند. موسیقی سازنده، واقعاً مادر انسان است. من در یک جمعیت بهزیستی و آموزشی فرح پهلوی کار کردم. با بچه‌های یتیم کار کردم و دیدم که موسیقی، این‌ها را چگونه خوشبخت کرده و پرورش داده است.»

تنها اثر منتشر شده که در آن صدای ئولین شنیده می‌شود آلبوم «رنگین کمون» ساخته ثمین باغچه‌بان است. این آلبوم دربرگیرنده چندین قطعه برای کودکان است که با همکاری نوازندگان ارکستر سمفونیک رادیو وین اجرا شده است.


سال گذشته در لندن، ئولین باغچه‌بان در برنامه‌ای که بنیاد توس ویژه روند موسیقی کلاسیک در ایران ترتیب داده بود شرکت جست. در این برنامه از او و شماری دیگر از هنرمندان پیش کسوت موسیقی کلاسیک و اپرا در ایران تجلیل شد.

پیوند مرتبط:

بزرگداشت حسین دهلوی و ئولین باغچه‌بان در لندن

گالری عکس «همایش بررسی روند موسیقی کلاسیک در لندن»

Share/Save/Bookmark

نظرهای خوانندگان

در فارسی همزه اول با الف نوشته می شود، مثل احمد، و البته اولین. حتی اگر چنین نبود، خود زنده یاد اسمش را اولین می نوشت و در تمام سندهای قدیمی از قبیل بروشورهای تالار رودکی به همین شکل ثبت است. این نوآوریهای خودساخته باعث شده هرگز به شیوه واحدی در املای فارسی نرسیم.

-- فاریا پیربازاری ، Nov 2, 2010 در ساعت 02:15 PM

جبار باغچه بان، پایه گذار اولین کودکستان و مدرسه ی ناشنوایان در هشتاد و شش سال پیش.
ثمین باغچه بان، پسر او، که ترجمه های خوب از ادبیات ترک به یادگار گذاشت و به ترانه ی کودکان نگاهی سازنده و جدی داشت.
و عروس او، اولین باغچه بان، بانوی اپرای ایران که همراه این جمع خانوادگی بود
یاد این بزرگان زنده و احترام شان پا بر جا باد
ده ترانه ی «رنگین کمون» کار مشترک ثمین و اولین باغچه بان به شکل نوشته و صوتی
http://www.parand.se/t-ranginkaman.htm
. .

-- هانیه ، Nov 2, 2010 در ساعت 02:15 PM