رادیو زمانه

تاریخ انتشار: ۱۱ شهریور ۱۳۸۷

لایحه «حمایت از خانواده» از دستور کار مجلس خارج شد

lیک عضو هیأت رییسه مجلس هشتم از خارج شدن لایحه «حمایت از خانواده» از دستور کار مجلس خبر داد.

به گفته حمیدرضا حاجی بابایی، مهم‌ترین علت این تصمیم، «بررسی بیشتر و کار کارشناسی» بوده است.

لایحه «حمایت از خانواده» که از سوی قوه قضاییه تهیه و از طریق دولت به مجلس فرستاده شده، تا کنون اعتراض‌های فراوانی را برانگیخته است.

بر اساس یکی از بند‌های این لایحه، ضرورت موافقت و رضایت همسر اول در ازدواج مجدد مردان حذف شده است.

این لایحه قرار بود این هفته در دستور کار مجلس قرار گیرد که به گفته آقای حاجی بابایی، هیأت رییسه به این نتیجه رسید که «این لایحه باید به کمیسیون حقوقی و قضایی برگردد.»


حضور فعالان زن معترض به لایحه حمایت از خانواه در مجلس (عکس: میدان زنان)

بنا به گزارش سایت‌های فعال در حقوق زنان، امروز حدود یکصد تن از شهروندان زن تهرانی و شهرستانی و از جمله برخی وکلا و فعالان شناخته شده حقوق زنان در دفاتر و راهروهای منتهی به صحن علنی مجلس حضور یافتند و با تعداد زیادی از نمایندگان و اعضای کمیسیون قضایی و نمایندگان تهران و شهرهای مختلف دیدار کردند.

این فعالان، ضمن اعلام اعتراض خود به لایحه در دستور کار مجلس، دلایل و پیشنهادات خود در این زمینه را مطرح کردند. قرار است این ملاقات‌ها ادامه یابد.

بنا به همین گزارش‌ها، پذیرش مردان نماینده در قبال انتقادها و بحث های مطرح شده از سوی فعالان زن، بیش از زنان نماینده بوده است.

در صورتی که لایحه مزبور در دستور کار مجلس قرار می‌گرفت، نهاد‌های فعال حقوق زنان قصد داشتند برای نشان دادن اعتراض خود مقابل مجلس شورای اسلامی تجمعی اعتراضی برگزار کنند.

بسیاری از فعالان حقوق زن در ایران مخالف لایحه مزبور هستند.

حمید‌رضا حاجی‌ بابایی امروز یکشنبه به خبرگزاری فارس گفت: «به نظر می‌رسد که این لایحه باید به کمیسیون حقوقی و قضایی برگردد تا کار کارشناسی بیشتری روی آن صورت گیرد.»

وی امیدوار است که پس از بررسی‌های کارشناسی، «محاسن این لایحه از معایب آن بیشتر شود.»

از این اظهار نظر چنین بر می‌آید که هیأت رییسه مجلس به این نتیجه رسیده که معایب لایحه فعلی بیش از محاسن آن است.

لایحه «حمایت از خانواده» در شهریورماه سال گذشته از سوی قوه‌ قضاییه ایران تدوین و به دولت محمود احمدی‌نژاد ارائه شد.

این لایحه سپس با تغییراتی از سوی دولت نهم به کمیسیون فرهنگی مجلس هفتم ارائه شد؛ اما پس از بررسی‌های اولیه در این کمیسیون مسکوت ماند.

اعتراض‌ها به این لایحه از سوی فعالان مدنی در ایران از زمانی آغازشد که مفاد این لایحه در کمیسیون قضایی مجلس هشتم بدون بازنگری تأیید و آماده ارائه به صحن علنی مجلس برای تصویب نهایی شد.

طی چند هفته گذشته سایت ها و نهاد های مختلف مدافع حقوق زنان به همراه بیش از ۲۲۰۰ نفر از فعالان مدنی ،سیاسی و فرهنگی از طیف‌های مختلف در داخل و خارج از کشور، با امضای بیانیه‌ای، مخالفت خود را با این لایحه ابراز داشتند.


در همین رابطه:
شیرین عبادی: با کشتن من هم این لایحه تصویب نمی‌شود
لایحه‌ی حمایت از خانواده، علیه کیان خانواده
رییس مرکز زنان و خانواده: تعدد زوجات قانون الهی است
گزارشی از جلسه‌ی اعتراض به لایحه‌ی حمایت از خانواده
«تعدد زوجات بین مردان ایرانی هم امری ناپسند است»
اعتراض مدافعان حقوق بشر به لایحه حقوق خانواده
نگرانی از حذف احکام سنگسار و تعدد زوجات در ایران

نظرهای خوانندگان

احکام شریعت حضرت محمد (ص) برای تعدیل و یا اصلاح سنت های جاهلی یک جامعه مشخص بدوی و مردسالار بود. در این راه بسیار هم موفق بود. متاسفانه گسترش این احکام به جوامع دیگر با فرهنگ و زیان های دیگر و بویژه جوامع رشد یافته تر، مسبب دردسر های فراوان شده است.
به گمان من در تدوین هر قانون خانواده باید به این اصل بدیهی توجه نمود:
هم مرد و هم زن به رابطه جنسی (و ترجیهن با عشق) نیاز دارند. این که زن کالایی را عرضه می کند و مرد باید برایش پرداخت کند، باید از معادله حذف شود.
خانواده کانونی ترین، مهمترین و بلکه حیاتی ترین واحد اجتماعی است. صحه گذاشتن قانونی بر سنت های جاهلی نظیر چند همسری، و "تمتع" جنسی در مقابل "اجرت" (موسوم به صیعه)، بدترین گزینه است که کانون خانواده را در ایران بیشتر از پیش از هم خواهد پاشید!

-- آرش ، Aug 31, 2008 در ساعت 07:59 PM

زنده باد همبستگي زنان

مبارك باد اين پيروزي بر تمام برابري خواهان

-- كاوه ، Aug 31, 2008 در ساعت 07:59 PM

حتي مطرح شدن چنين لايحه اي هم دور از شان مردم كشوري است كه ادعاي مديريت بر جهان را دارند !

-- بدون نام ، Sep 1, 2008 در ساعت 07:59 PM

اینکه به جای تجمع اعتراضی که باعث جبهه گیری موافقان و نماینده ها می شد به صورت دسته جمعی رفتند و با صحبت و ارائه دلایل کار رو پیش بردند واقعا جالبه.امیدوارم نتیجه بده و معایب لایحه اصلاح بشه

-- مرضیه ، Sep 1, 2008 در ساعت 07:59 PM