رادیو زمانه > خارج از سیاست > زندان و مجازات > پروندههای قضایی یکسان؛ احکام متفاوت! | ||
پروندههای قضایی یکسان؛ احکام متفاوت!مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comدر بارهی میزان و نوع دستگیریهایی که این روزها در ایران از فعالان سیاسی، حقوق بشری و فعالان جامعهی مدنی صورت میگیرد، اصطلاحی باب شده است که پیش از این در بارهی توقیف و بسته شدن مطبوعات در ایران به کار رفته بود؛ اصطلاح «فلّهای» که روزگاری در برخورد با مطبوعات با عنوان «بسته شدن فلّهای مطبوعات» رایج شده بود، اینک تحت عنوان «بازداشتهای فلّهای» عمومیت یافته است. سرعت و تعداد دستگیریها در ابعاد آنچنان بیسابقهای در ایران پیش میرود که اعلام خبر و گزارش در بارهی هریک از دستگیر شدگان تقریبا غیرممکن به نظر میرسد. به منظور توضیح گوشهای از این فضا، با خانم نسرین ستوده، وکیل دادگستری که تعداد قابل توجهی از موکلیناش در زمرهی همین دستگیرشدگان هستند، گفتوگویی انجام دادهام.
خانم ستوده، نگاهها به نوعی متوجه قوهی قضاییه و اقدامات آن شده است و نگرانیهایی را در فعالان سیاسی – اجتماعی ایجاد کرده است. شما به عنوان وکیل مدافع برخی از این دستگیرشدگان، اقدامات اخیر قوهی قضاییه و وضعیت موکلین خود را چگونه میبینید؟ متاسفانه هر بار با بحرانی شدن اوضاع سیاسی متهمان سیاسی و وکلای حقوق بشری نگران نتیجهی اظهار نظرهای قضایی میشوند که به شدت تحت تاثیر جو سیاسی است و عدم استقلال قضات به ویژه در شرایط بحرانی کنونی بسیار عیان و آشکار است. طبیعی است که من پس از توصیههای سیاسی به قضات نگران نتیجهی تصمیمگیریهای قضایی در مورد موکلانام باشم. ممکن است به برخی از مواردی که موجب نگرانی شما شدهاند اشاره کنید؟ بله؛ موکل من آقای حسن کلانی که مادر و برادرشان در خارج از کشور مشغول فعالیت سیاسی هستند در حکمی کاملا نامتناسب به ۱۰ سال حبس توأم با تبعید به زندان کرمان محکوم شده است. در حالی که در پروندهی دیگری موکل دیگر من که عینا مرتکب همان جرایم شده بود از سوی دادگاه به یک سال حبس محکوم شد. به نظر میرسد که آقای کلانی به دلیل فعالیتهای مادر در خارج از کشور به چنین حکم سنگین و نامتناسبی محکوم شده است. همچنین پروندههای آقای ایوب پرکار، آقای آرش رحمانیپور و آقای رضا خادمی که به اعدام محکوم شدهاند، برای اظهار نظر قضایی به دیوان عالی کشور رفته است و ما منتظر اظهار نظر نهایی این دیوان هستیم. پروندهی آقای مهندس کیوان صمیمی در شعبهی ۲۶ دادگاه انقلاب در حال رسیدگی است؛ کیفرخواست آقای عیسی سحرخیز نیز صادر شده و ایشان باید خود را برای دفاع در دادگاه آماده کند. در کیفرخواست آقای سحرخیز، چه حکمی برای ایشان تقاضا شده است؟ من هنوز کیفرخواست ایشان را ندیدهام. اما در ارتباط با سه تن دیگر از موکلانام؛ خانم دکتر نوشین عبادی که بازداشت ایشان بیشتر به گروگانگیری شبیه است، خانم منصوره شجاعی و آقای مرتضی کاظمیان که جدیداً بازداشت شدهاند، علیرغم مراجعات مکرر من و خانوادههایشان به دادگاه انقلاب، تا کنون هیچکس به ما پاسخی نداده است. نتیجه میگیریم که احکام صادره اساسا بسیار تحت تاثیر مسایل خارج از دادگاه قرار میگیرد.
منظورتان از مسائل خارج از دادگاه چیست؟ واقعیت این است که در ذهن هر آدم منصفی حتی اگر غیرمتخصص هم باشد بیطرفی قضایی ایجاب میکند که قضات بدون داوری سیاسی به این پروندهها رسیدگی کنند. اما از چپ و راست در ملاء عام توصیههای آشکار قضایی به قضات صورت میگیرد. در حالی که توصیه به قاضی با هر انگیزهای هم که باشد طبق قانون جرم است. منظورتان از این توصیهها چیست؟ ممکن است اشارهای داشته باشید. وقتی جمعیتهای چندهزار نفره در خیابان راه میاندازند، به تحریک جمعیت میپردازند و با عنوان کردن مسائل غیرواقعی از آنها میخواهند تقاضای اعدام برای این یا آن فرد بکنند، طبیعی است که من به عنوان وکیل تمام کسانی که نام بردم و پروندهشان در دادگاه انقلاب در جریان است نگران سرنوشت موکلان خودم باشم. همچنین طبیعی است که این متهمین سیاسی که الان یا در زندان به سر میبرند یا با وثیقه آزاد شدهاند و در انتظار حکم و سرنوشت خود هستند نگران باشند از این که در یک جامعه، حکم افراد در وسط خیابان توسط عدهای افراد تحریک شده صادر میشود! توصیه به قاضی، هر انگیزهای هم که داشته باشد، اساسا جرم است و اینگونه توصیهی آشکار در ملاء عام جرم آشکار است و هیچ ابهامی نیز در این موضوع وجود ندارد. متاسفم بگویم که نگرانی در این زمینه بیش از پیش به ایجاد بحران منجر میشود. به این ترتیب شما فضای عمومی دادگاهها و احکام را روشن نمیبینید. من فقط میتوانم این را بگویم که برای متهمین سیاسی، وکلای آنها و وکلای حقوق بشری در ایران، روزهای بسیار سختی دارد میگذرد. |