رادیو زمانه > خارج از سیاست > آهنگ زمانه > از تصنیف تا ترانه | ||
از تصنیف تا ترانهمحمود خوشنامدر برابر شاخهی فاخر سنتی در ترانهسازی ایران که در برنامهی پیشین از آن یاد کردیم، در سالهای چهل، شاخهی دیگری در حوزهی موسیقی سنتی پدید آمد که گرایش به استفاده از عناصر موسیقی عامیانهی شهری، یعنی از موسیقی کوچه و بازاری داشت.
آهنگسازان این شیوه، چندان به اصالت مایهها توجه نداشتند. حتا گاه ملودیها و ریتمهای موسیقی کشورهای مجاور را در کارهای خود جای میدادند. متننویسان نیز زبان خود را تا حد امکان به زبان محاوره و گاه محاورههای سطح پایین، نزدیک میکردند.
عباس شاپوری، شاید از نخستین آهنگسازان این شیوه باشد که کارش با توفیق بسیار روبرو شد. او از صدای همسرش، پوران شاپوری نیز در اجرای ترانههای خود بهره میگرفت. صدایی که گویی برای اینگونه اجراها ساخته شده است: اشکم دونه دونه به عنوان نمایندهی دیگر اینگونه ترانهها، یعنی ترانههای دو رگهی سنتی، میتوان از عهدیه یاد کرد.
عهدیه، تقریباً، به جای همهی هنرپیشگان زن، سینمای فارسی آواز خوانده است. شاید همین مشغله و همکاری با «فیلم فارسیها» است که رپرتوار او را پر از ترانههای دو رگه و چند رگهی عامیانه کرده است. با این همه، حق را بگوییم؛ عهدیه صدای گرم و پختهای دارد و نشان برجستهی صدای او، ادای «شینهای» مشدد است. ظریفی در همان زمانها گفته بود، شینهای عهدیه، به جای سه نقطه، شش نقطه دارد: بی تو نفس کشیدن |