رادیو زمانه > خارج از سیاست > برنامه هستهای جمهوری اسلامی > سرعت ایران در غنیسازی اورانیوم | ||
سرعت ایران در غنیسازی اورانیومایرج ادیبزادهadibzadeh@radiozamaneh.com«آژانس بینالمللی انرژی اتمی» در گزارش تازهی خود مینویسد: «جمهوری اسلامی ایران با جامعهی جهانی همکاری نمیکند و همزمان ۲۲ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰درصد تولید کرده است.»
در گزارش یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی آمده است: «ایران قطعنامههای مربوط به شورای حکام و شورای امنیت برای ایجاد اعتماد نسبت به مقاصد صلحآمیز هستهای را به اجرا نگذاشته و با انتصاب دو بازرس که به تازگی به ایران رفته بودند، مخالفت کرده است.»در پی انتشار گزارش تازهی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، کاخ سفید اظهار نگرانی کرده است. خبرگزاری فرانسه نیز گزارش داده است که تهران به بازرسان باتجربهی آژانس، اجازهی ورود نمیدهد. گزارش تازهی آژانس بینالمللی انرژی اتمی چه تفاوت مهمی با گزارشهای پیشین این آژانس دارد؟ این پرسشی است که با دکتر سعید محمودی، استاد روابط بینالملل و متخصص حقوق بینالمللی حفاظت محیط زیست، در دانشگاه استکهلم سوئد، در میان گذاشتهام. سعید محمودی: این گزارش، سومین گزارش آقای یوکیا آمانو، به عنوان دبیرکل آژآنس بینالمللی انرژی هستهای است. میتوان گفت که تمام این سه گزارش، نسبت به گزارشهای آقای البرادعی تفاوت عمدهای دارد و آن لحن گزارشها است که تفاوتی ناشی از تغییر مدیریت آژانس است.
برداشت من این است که در زمان آقای البرادعی، تمام کوشش آژانس این بود که در گزارشهای خود اساس کار را بر این بگذارد که باید ثابت کرد کارکرد ایران در این زمینه مقصود نظامی دارد یا خیر. الان عکس شده، آقای آمانو وظیفهی اثبات اینکه این عمل صلحآمیز است را بر عهدهی ایران گذاشته است. یعنی به جای اینکه از طرفهای مقابل بخواهد ثابت کنند که عملکرد ایران نظامی است یا خیر، ایران را موظف میداند که نشان بدهد کارش صلحآمیز است. البته این تغییر جهت در نحوهی جملهبندی، در نحوهی خواستهها و بیان خواستهها تفاوت عمده کرده است. در اساس، من تفاوت زیادی بین این گزارش و تمام گزارشهای قبلی آژانس نمیبینم. مسئلهی تازهای که در این گزارش ذکر شده، سر باز زدن ایران از پذیرش بازرسها است که البته این کار خلاف حقوق بینالملل نیست. تمام کشورهایی که عضو پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای هستند، ولی به پروتکل الحاقی ملحق نشدهاند، این اختیار را دارند که خودشان در تعیین بازرسها نظر داشته باشند و اگر از بازرسها ناراضیاند، آنها را راه ندهند. بنابراین کار ایران، کار غیر مترقبه یا خلاف قانون نبوده و نیست. مضاف بر اینکه ایران پیش از این هم در چند مورد، حتی زمان آقای البرادعی نسبت به پارهای از این بازرسها و نظرات شخصی آنها سوءظن داشته و اظهار نارضایتی کرده است. منتها اساس- دستکم تا مدتی قبل- این بود که ایران ضمن اینکه از نظر حقوقی این امکان را داشت که بازرسها را راه ندهد، ولی از این امکان استفاده نمیکرد. چون به هر صورت ایران، خود را در این پرونده تحت فشار میدید و سعی میکرد به شکلی با آژانس و کشورهای دیگر کنار بیاید.
برداشت من این است که الان بین ایران و آژانس و کشورهای دیگری که در این امر صاحبنظر هستند، یک حالت مقابلهی کامل پیش آمده است. بههمین دلیل هم هست که ایران بازرسها را نمیپذیرد و همینطور که در گزارش ذکر شده است، احتمال دارد که به عمد مهر و موم تأسیسات غنیسازی را میشکند. البته خودشان گفتهاند که اتفاقی بوده است. ممکن است اتفاقی بوده باشد، ولی اگر عمدی هم باشد، با جوی که در حال حاضر در تهران راجع به این برنامه وجود دارد، تعجبآور نیست. این جو، جو مقابله است و به همین دلیل هم باید بگویم که انتخاب آقای آمانو، شاید انتخاب کاملاً موفقیتآمیزی نبود. جهتگیری ایشان برخلاف آقای البرادعی، جهتگیری فنی نیست، بلکه تا حدود زیادی جهتگیری سیاسی است. برخی کارشناسان اظهار نظر کردهاند که داشتن نزدیک به ۲۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای بالا، میتواند برای تولید یک کلاهک اتمی کافی باشد. گزارش تازهی آژانس میگوید که ایران ۲۲ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰درصد در اختیار دارد. آیا این میزان اورانیوم میتواند برای تولید یک کلاهک اتمی بهکار گرفته شود؟ احتمال آن هست. اما به نظر من، مهمتر این است که ایران بدون وقفه، مشغول غنیسازی با غنای پایینتر است و هزار و ۲۰۰ کیلوگرم اکتبر سال گذشته، تبدیل به دو هزار و ۸۰۰ کیلوگرم، یعنی بیش از دو برابر شده است. این مسئله است که مایهی نگرانی است. علاوه بر آن، ایران امکان فنی غنیسازی در حد ۲۰درصد را در داخل کشور دارد که به این ترتیب غنیسازی بالای ۸۰درصد برای ساختن بمب، برایش غیر قابل دسترس نیست. طبیعی است همهی اینها را که جمع کنید، یعنی ادامهی غنیسازی با درجهی پایین و با سرعت، غنیسازی ۲۰درصدی به مقدار ۲۰ کیلو و ... در جو کنونی ایجاد سوءظن میکند و باعث میشود غرب اصرار بیشتری روی این مسئله بکند که هدف ایران هدف صلحآمیز نیست و هدف نظامی است. یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفته است که «عدم نتیجهگیری از نشست آتی ایران با اعضای گروه ۵+۱، عزم ما را برای تولید سوخت ۲۰درصد راسختر میکند». فکر میکنید در نشست پیش روی کشورهای گروه ۵+۱ تصمیمهای سختتری علیه ایران گرفته بشود؟ پیشبینی آن مشکل است. من گمان میکنم این مذاکرات تا حدود زیادی، دستکم تا جایی که مربوط به ایران است، متأثر از شرایط کلی سیاسی و اقتصادی ایران خواهد بود.یعنی درست است که حالت تقابل وجود دارد و ایران روی ادامهی غنیسازی اصرار میورزد، ولی به هرصورت ایران باید این مسئله را در نظر بگیرد که ادامهی این امر، با توجه به تحریمهایی که تا بهحال اعمال شده و از این بهبعد هم بیشتر اعمال خواهد شد، به صلاح است یا نه. نظر من این است که ایران در پی راه حلی است و ادامهی غنیسازی با این سرعت و مقدار فعلی، شاید قرار است تنها به عنوان اهرمی در مذاکرات بهکار گرفته شود یا لااقل برداشت ایران این است که به عنوان یک اهرم از آن استفاده کند. در این صورت، بعید نیست این مذاکرات به نتیجه برسد. |