رادیو زمانه > خارج از سیاست > برنامه هستهای جمهوری اسلامی > «بریدن منابع درآمدی حکومت میتواند کارساز باشد» | ||
«بریدن منابع درآمدی حکومت میتواند کارساز باشد»ایرج ادیبزادهadibzadeh@radiozamaneh.comبحران پروندهی هستهای ایران گستردهتر میشود. قطعنامهی پیشنهادی فرانسه، در مورد پشتیبانی این اتحادیه از هر گونه تحریمهای احتمالی جدید شورای امنیت سازمان ملل بر علیه جمهوری اسلامی ایران، روز جمعه ۱۱ دسامبر توسط ۲۷ کشور عضو اتحادیهی اروپا به تصویب رسید.
نمایندگان امریکا، فرانسه و انگلیس در سازمان ملل متحد نیز تحریمهای سختتر اقتصادی و مالی ایران را از ابتدای سال تازهی میلادی که کمتر از ۲۰ روز دیگر آغاز میشود، در صورت عدم همکاری جمهوری اسلامی ایران با جامعهی بینالمللی در مورد پروندهی هستهای، قطعی دانستهاند. از سوی دیگر، سخنگوی کاخ سفید و وزیر خارجه امریکا هم به جمهوری اسلامی ایران هشدار دادند که اگر به خواستههای شورای امنیت و آژانس بینالمللی انرژی اتمی پاسخ ندهد، با عواقب رفتار خود مواجه خواهد شد. منوچهر متکی، وزیر خارجهی ایران، در منامه پایتخت بحرین، در ارتباط با تحریمهای تازه گفت که این تحریمها غیرقانونی است و مؤثر واقع نخواهد شد. با این حال اشاره کرد که ایران حاضر است ۴۰۰ کیلو اورانیوم را در کیش معاوضه کند و افزود: «ایران برای تأمین برق مورد نیاز خود به ۱۰ تا ۱۵ نیروگاه هستهای دیگر نیاز دارد.» در این زمینه با آقای دکتر مهران براتی، کارشناس سیاسی و پژوهشگر دانشگاه برلین گفتوگویی کردهام. آقای براتی، به نظر میرسد که تصویب طرح تحریم همهجانبهی اقتصادی و مالی ایران تا پایان ماه جاری میلادی، در راه باشد. جمهوری اسلامی تا آن زمان باید یکی از دو راه را انتخاب کند؛ یا انزوای کامل سیاسی و تحریمهای سختتر و یا همکاری با جامعهی بینالمللی. فکر میکنید هشدارها و تهدیدهای کنونی، حاکمیت ایران را به تغییر رفتار با جامعهی بینالمللی وادار کند؟ در حال حاضر این که حاکمیت ایران کیست تبدیل به مسأله شده است. کشورهای اتحادیهی اروپا از این که ایران پیشنهاد دو ماه پیش خود در ژنو به گروه ۵+۱، مبنی بر فرستادن ۱۲۰۰ کیلوگرم اورانیوم سهونیم درصدیاش به روسیه را پس گرفت و پیشنهاد جایگزینی نیز ارائه نکرد، به شدت عصبانی هستند. به همین دلیل در بیانیهای خود میگویند: «این گامها را برمیدارند چون ایران هیچ علاقهای به برداشتن گامهایی جدی یا مذاکرهی جدی نشان نمیدهد». ولی در این میان، آنطور که من مطلع شدهام، آقای احمدینژاد در پشت صحنه به نوعی مشغول مذاکره بوده و از کشورهای اتحادیهی اروپا و شورای امنیت خواسته است تا آنها مواضع رسمی خود را آنگونه که تا کنون اعلام کردهاند، حفظ کرده، ولی در عین حال با آقای احمدینژاد مذاکرات غیررسمی برای پیدا کردن راه حل داشته باشند. اینطور که به نظر میرسد، آقای احمدینژاد در حال حاضر، بهویژه با توجه به وضع بسیار مغشوش سیاسیای که در ایران وجود دارد و با توجه به ناپایداری نظام سیاسی و عدم تعادلی که در تمامی ارکانش به وجود آمده است، آمادگی بیشتری برای ایجاد توافق دارد. اما گویا رقبای سیاسی آقای احمدینژاد و در رأس آن آقای علی لاریجانی، رییس مجلس، ترمزی اصلی برای رسیدن به نتیجه هستند. بنابراین این مسأله که معلوم نیست رژیم تهران چه کسی است، برای نمونه این مورد برجسته شده که حکومتی که درحال مذاکره است، رییس جمهورش میخواهد در پشت صحنه گفتوگو کند، اما نه به عنوان رییس جمهور و به صورتی رسمی و علنی در جلسات، بلکه در صدد است با اینگونه روشها راهحلی پیدا کند که بتواند آن را به رقبای خود نیز (در این مورد جناح لاریجانی) بقبولاند.
در صورتی که تحریمهای بینالمللی عملی شود، مراکز حساس اقتصادی و مالیای که در تحریمهای تازه هدف قرار گرفتهاند، کدامها هستند؟ فکر میکنید خرید نفت را نیز شامل شود؟ بله، بحثی در میان این کشورها در جریان است که تحریمهای تاکنونی فقط هزینههای حکومت ایران را بالا بردهاند و با بالا رفتن مجدد بهای نفت، تحریمهای گستردهتر که تا به حال بهطور کامل قابل کنترل نبوده است، نتیجهای نخواهد داشت. بنابراین باید منابع درآمدی حکومت ایران را از او گرفت که نفت یکی از آنها است. بیشتر از آن، جلوگیری از داد و ستد در هر زمینهای مسألهی اصلیای است که در برنامهریزی این کشورها قرار دارد. ولی چنین چیزی در عمل امکانپذیر نیست. اما در حال حاضر حدود ۳۵۰ شماره حساب و مبالغی که از سران حکومت در این حسابها وجود دارد، در تمامی کشورهای اروپایی شناخته شده است. این اموال میتواند به درخواست شورای امنیت با این عنوان که ممکن است از راههای غیرقانونی به دست آمده باشند، تا زمانی که قانونی بودن آن و چگونگی واریز شدنش به این حسابها روشن شود، ضبط شود. این یکی از سلاحهایی است که در درست غرب هست اما این که تا چه حد از آن استفاده کنند را نمیتوان حدس زد. تحریم مؤثر دیگر فروش بنزین خواهد بود. از نظر منابع درآمدی، مورد دیگری که در دست جامعهی بینالمللی هست، سرمایهگذاریهایی است که ایران از طریق شرکتهای واسطه در تمامی کمپانیهای بینالمللی در آسیا و اروپا انجام داده است. شناسایی کردن این سهام و ضبط آنها، بخش دیگری از قطع منابع درآمدی ایران است. بسیاری از تحلیلگران و مخالفان دولت و همچنین خانم شیرین عبادی، برندهی جایزهی صلح نوبل، معتقدند که تحریمهای تازه فقط به مردم ایران آسیب بیشتری وارد میکند و همچنین جو سرکوب مخالفان و معترضین ایران توسط حاکمیت را شدت میبخشد. ارزیابی شما در این زمینه چیست؟ برای حل مشکل اتمی با ایران، به هر صورت باید راهی وجود داشته باشد. اگر کسی با تحریمها مخالفت میکند، باید راهحل دیگری ارائه بدهد. راهحلی که ارائه میشود، تحریم سیاسی ایران است. معنای تحریم سیاسی هم این است که سفرای این کشورها از ایران فراخوانده شوند، هیچ گفتوگویی با جمهوری اسلامی انجام نگیرد و رژیم ایران در مجامع بینالمللی تقبیح شود. اما از سوی دیگر، این قطع روابط دست حکومت را باز میکند که درست آن کاری را که نباید انجام بدهد، در خفا پیگیری کند. این هم راه حلی نیست. به همین دلیل، گرچه قابل فهم است که هر ایرانی دلسوزی نگران آن است که وضعیت معیشتی هموطنانش هر روز بدتر بشود، اما در هر صورت راه حل نمیتواند، راه حلی باشد که دو یا سه سال وضع زندگی مردم را بینتیجه خراب کند. راهحل باید نتیجهبخش باشد. من شخصا فکر میکنم که بریدن منابع درآمدی، حتی کوتاه مدت و برای سه ماه هم که باشد، که یکی از آنها قطع خرید نفت است، میتواند کارساز باشد. البته خود این مسأله نیاز به زمینهسازی دارد. ذخیرههای نفتی و احتیاجات نفتی کشورهای بزرگ، باید قبلاً تأمین شده باشد که این ذخیرهها به موقع به بازار برده شده و جلوی بالا رفتن قیمت نفت گرفته شود؛ که کار بسیار سختی است. مورد دیگر فشار سیاسی و حقوق بشری است که بسیار کارساز خواهد بود. بهخصوص در شرایطی که امروز حکومت در آن قرار دارد، حمایت بینالمللی نهادهای شهروندی در تمامی کشورهای اروپا و امریکا و حمایت علنی روشنفکران، نویسندگان و سیاستمداران از حرکت اعتراضی مردم ایران، بسیار مؤثر خواهد شد. به نظر من، گسترش این حرکات، کارسازتر از تحریمهایی باشد که فقط قیمت نیازهای روزانهی مردم را بالا میبرد. |
نظرهای خوانندگان
من شخصا فکر میکنم که بریدن منابع درآمدی، حتی کوتاه مدت و برای سه ماه هم که باشد، که یکی از آنها قطع خرید نفت است، میتواند کارساز باشد.
ما ایرانیان کسانی که جملات بالا را سر میدهند چیزی جز دشمن قسم خورده ایرانی نمی دانیم و گه تمام بچه های ایرانی را بخورد این مردک گوساله و مزدور می دهیم. مرگ بر دشمنان ایران و مزدوران صهیونیسم
-- بدون نام ، Dec 13, 2009 در ساعت 09:24 PM