رادیو زمانه > خارج از سیاست > حقوق بشر > «احکام اعدامها فقط برای ایجاد رعب و وحشت است» | ||
«احکام اعدامها فقط برای ایجاد رعب و وحشت است»مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comدر پی محاکمات اخیر در دادگاه متهمان حوادث مرتبط با انتخابات ریاست جمهوری، صدور دستکم پنج حکم اعدام برای متهمان نگرانی و در عین حال حیرت افکار عمومی را برانگیخته است. به گزارش سایتها و رسانههای مرتبط با حقوق بشر، از جمله «هرانا»، تا کنون برای ناصر عبدالحسینی، آرش رحمانیپور، محمد رضا علیزمانی، حامد روحینژاد و داوود فردبچه اردبیلی، حکم اعدام صادر شده است. در این زمینه و نیز در خصوص پروندهی آرش رحمانیپور ۱۹ ساله، یکی از این محکومین به اعدام با نسرین ستوده، وکیل مدافع وی گفت و گو کردهام.
خانم ستوده از پرونده آقای رحمانیپور چه اطلاعات جدیدی دارید؟ علیرغم تلاشهای چهار ماههی گذشتهی من برای گرفتن اجازهی ملاقات با موکل ۱۹ سالهام، آقای آرش رحمانیپور و اعلام وکالت در پروندهی او، به دلیل ممانعت شعبهی ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی و جلوگیری از ورودم به دادگاه، تا کنون موفق به گرفتن اجازهی ملاقات با او نشدهام. پس چگونه وکالت شما رسمیت پیدا کرده و امضا شده است؟ هفتهی گذشته در مراجعهای که به زندان اوین داشتم علیرغم این که دادیار ناظر زندان اجازهی ملاقات من با موکلام را کتبا صادر کرد مسئولین زندان مجددا از دیدار من با آقای رحمانیپور ممانعت به عمل آوردند. ولی وکالتنامه را از من گرفتند تا به امضای آقای رحمانیپور برسانند. آقای رحمانیپور در تماس تلفنی با خانوادهی خود اعلام کرده است که این وکالتنامه را امضا کرده است. از آن زمان نیز تا کنون سه بار به زندان اوین مراجعه کردهام تا وکالتنامهی متعلق به خودم را دریافت کنم، اما زندان اوین از تسلیم آن به من خودداری میکند. موکل شما را بر اساس اعترافاتی در دادگاههای علنی به اعدام محکوم کردهاند. اما الان این مساله مورد اعتراض خانوادهی ایشان است. ممکن است در این مورد توضیحی بدهید؟ آقای آرش رحمانیپور به اتهام عضویت در انجمن پادشاهی در فرودین ماه امسال به اتفاق خواهر باردار خویش بازداشت میشود. خواهر وی پس از مدتی با قرار منع تعقیب آزاد شد. اما آقای رحمانیپور همچنان در بازداشت نگاه داشته شد. تا این که پدر آرش آقای رحمانیپور در دادگاههای نمایشیای که توسط شعبهی ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی تشکیل شده بود موفق میشود به جلسهی دادگاه وارد شود و به پسرش بگوید که وکیل او من هستم و از وی میخواهد تقاضای استمحال کند تا من بتوانم وارد دادگاه شوم و از ایشان دفاع کنم. اما به محض این که پدر آقای رحمانیپور این را به پسرش میگوید، مأموران اطلاعات پدر را تهدید میکنند که یا برود و پسرش را وادار به اقرار در جلسهی دادگاه کند یا همانجا بازداشت میشود. اما آن تخفیف داده نمیشود! اما پدر با کمال تعجب بعد از مدتی از طریق وکیل تسخیری آقای آرش رحمانیپور مطلع میشود که برای پسر ۱۹ سالهاش، حکم اعدام صادر شده است. من از همینجا اعلام میکنم: این حکم به دلیل عدم رعایت تشریفات دادرسی که مهمترین آنها که من از آن اطلاع کامل دارم، عدم دسترسی وکیل به پرونده و عدم دسترسی متهم به وکیل خود بوده است، فاقد اعتبار است و دستکم باید در مرحلهی فعلی که حکم بدوی علیه موکلام صادر شده، به من اجازه داده شود تا عادلانه و منصفانه از موکل خودم دفاع کنم.
صدور حکم اعدام در چنین مواردی به نظر کمی بیسابقه میآید. اما در این پروندهها تا کنون چندین حکم اعدام صادر شده است. به نظر شما این موضوع نشان از نگاه مشخصی در امر قضا است؟ تفسیر شما از این مساله چیست؟ تا کنون دست کم پنج حکم اعدام صادر شده که به اطلاع عمومی نیز رسیده است. به نظر میرسد، صدور پشت سرهم چنین احکامی با هدفی جز ایجاد رعب و وحشت در فضای جامعه نباشد. آنطور که گفتید موکل شما آقای آرش رحمانیپور در فروردین ماه دستگیر شده است. چگونه ایشان در محاکمات دستگیر شدگان مربوط به حوادث اخیر حضور داشت؟ غیر از موکل من دستکم دو مورد دیگر در فروردین ماه امسال، یعنی دو ماه پیش از برگزاری انتخابات بازداشت شدهاند. اما این که چرا این عده به دادگاه معترضین به نتایج انتخابات آورده میشوند و تحت فشار از آنان اقرار گرفته میشود که با کمک کشورهای خارجی، قصد ایجاد اغتشاش داشتهاند و همچنین احکام اعدام آنان در میان احکام معترضین به انتخابات صادر میشود و گفته میشود که اینها هم نوعی معترض به نتایج انتخابات بودهاند همه جای سؤال و ابهام در پرونده دارد. نکتهی آخر اینکه تا امروز به من اجازه ندادهاند پروندهی موکلم را مطالعه کنم. |
نظرهای خوانندگان
در زبان فارسی، مانند انگلیسی و بر عکس عربی یا آلمانی، صفت تابع موصوف نیست. یعنی مثلا اگر موصوف جمع باشد، صفت جمع بسته نمیشود:
-- reza ، Oct 21, 2009 در ساعت 01:13 PMپسر خوب: پسر های خوب. "پسر های خوب ها" غلط است.
به همین ترتیب احکام اعدام صحیح است نه احکام اعدام ها! (حتا بهتر است بگوییم حکم های اعدام)
یادمان باشد كه ما وارث این زبان هستیم و نگهبان آن. کاش کمی بیشتر زبان مادریمان را یاد بگیریم.
من باید اضافه و تصحیح کنم كه:
-- reza ، Oct 22, 2009 در ساعت 01:13 PM"احکام اعدام" صفت و موصوف نیست مثل "پسر خوب" بلکه اضافه ی وصفی است. اما از همان قانون كه در بالا گفتم تبعیت میکند:
زنگ تفریح: زنگ های تفریح. "زنگ های تفریح ها" غلط است.
این قانون البته برای اضافه ملکی صدق نمیکند: برگ درخت، برگهای (یک) درخت، برگهای درختها همه صحیح است.
البته در برخی گویش ها (مثل شیرازی) صفت هم جمع بسته میشود: "علی آقا، از اون نونای خوبا به من بده."