رادیو زمانه > خارج از سیاست > مسایل ایران > لغو امتیاز ۹ نشریه، خلاف قوانین موجود است | ||
لغو امتیاز ۹ نشریه، خلاف قوانین موجود استحسین علویروز یکشنبه ۲۶ اسفندماه، ۹ نشریه در ایران به حکم هیات نظارت بر مطبوعات لغو امتیاز شدند. در گفتوگو با عیسی سحرخیز (عضو شورای مرکزی انجمن دفاع از آزادی مطبوعات) پرسیدم که آیا دلایل لغو امتیاز جمعی ۹ نشریه در شرایط پایان انتخابات مجلس هشتم، میتواند دلایلی سیاسی باشد؟
من فکر میکنم این مساله را نباید به بحث انتخابات و مسایل سیاسی ارتباط داد. چون عمدهی این نشریات، فارغ از نشریهای که به ظاهر به دلیل مساله قومیتها بسته شده و من حجم مسایل سیاسی و انتخاباتیاش را اطلاع ندارم و طبیعتاً به این صورت نباید باشد؛ دیگران نشریاتی هستند که در گروه نشریات عامهپسند در واقع قابل ارزیابی هستند. غیر از «دنیای تصویر» که یک نشریهی تخصصی سینماییست و سابقهی بسیار زیادی هم دارد و گردانندگان آن هم کسانی هستند که حرفهشان این کار است، چه از لحاظ سینمایینویسی و چه از لحاظ تولید فیلم و اتفاقاً اگر اشتباه نکنم، در همین جشنواره هم دستاندرکارانشان در تهیه و تولید و این فیلمها نقش داشتند. به هرحال لغو امتیاز این نشریات به معنای پایان انتشار فعلی آنهاست. آیا مرحلهی بعدی وجود دارد برای تجدیدنظر در این حکم؟ ولی این کاری که کردهاند در واقع حکم اعدام نشریه را صادر کردهاند، آنهم در شرایطی که ضوابط قانون اساسی در آن رعایت نمیشود. یعنی حکم را صادر کردهاند در جایی که امکان دفاع برای مدیران آن نشریه وجود نداشته باشد، یعنی در جایی که به یک معنا دادگاهی تشکیل شده، ولی هیات منصفهای وجود نداشته و همینطور در واقع دادگاهی علنی نبوده است. اینها خلاف ضوابط قانون اساسی و حتا خلاف قانون مطبوعات هست. فرق هم نمیکند که الان دیگر این را به دادگاه بفرستند یا نفرستند. شاید مدیر مسوول ترجیح دهد که نشریهاش به آنجا نرسد، چون میداند که امکان بازگشت برایش وجود ندارد. در واقع یک راه وجود دارد، و آن شکایت به دیوان عالی کشور است و میشود این پرونده نه در وضعیت سیاسی اکنون، بلکه بعداً، اگر تحولی ایجاد بشود، افراد پیگیرش بشوند و حکم را در واقع لغو بکنند. این مسالهای است که در دوران اصلاحات ما با موارد زیادی مواجه بودیم. در ماههای اول یا یکی دوسال اول بسیاری از نشریات را که از طریق هیات نظارت باز هم همین گروه و همینها بسته بودند، آن زمان وقتی به دادگاه رفت، امکان بازگشتاش وجود داشت تا کارشان را انجام بدهند. من خاطرم هست که روزنامهی جهان اسلام همین وضعیت را داشت و نشریهای که آن موقع آقای کرباسچی تحت عنوان «دوچرخه» منتشر میکردند، همین وضعیت را داشت و بعداً احکام دیوان باعث شد که موردی که برای لغو امتیاز و عدم انتشار آنها وجود داشت، منتفی بشود. با توجه به اینکه لغو امتیاز این نشریات جمع دیگری از روزنامهنگاران را در ایران بدون شغل خواهد کرد، چه اقدامی از طرف نهادهای مدافع مطبوعات و روزنامهنگاران بهویژه انجمن دفاع از آزادی مطبوعات و انجمن صنفی روزنامهنگاران در این زمینه میسر است؟ |
نظرهای خوانندگان
اينجا ايران است.قوانين موجود کدام است؟ خلاف فوانين کدام است؟ سي سال گذشته است و هنوز متوجه نشده ايد با چه کساني طرفيد.افسوس!
-- مهاجر ، Mar 19, 2008 در ساعت 07:48 PM