رادیو زمانه > خارج از سیاست > همسايگان > «هدف، جدایی مردم هلمند از طالبان است» | ||
«هدف، جدایی مردم هلمند از طالبان است»ایرج ادیبزادهadibzadeh@radiozamaneh.comاز بامداد روز شنبه ۲۴ بهمن بزرگترین حملهی نظامی علیه طالبان در افغانستان، بعد از اعزام نیروهای تازهنفس نظامی آمریکا به این کشور آغاز شده است.
این بزرگترین یورش نظامی علیه طالبان با شرکت بیش از ۱۵ هزار تن از نیروهای ناتو و ارتش افغانستان در یک عملیات تهاجمی مشترک در منطقهی مارجه در جنوب این کشور است. نخستین خبرها حاکی از کشته شدن دستکم هشت تن از افراد طالبان است. یک سخنگوی نیروهای آمریکایی از مقاومت کم طالبان در عملیات مشترک در ساعتهای اولیهی بامداد امروز خبر داد. رهبران طالبان نیز اعلام کردهاند که نیروهایشان تا آخرین لحظات در برابر این حمله مقاومت خواهند کرد. برای بررسی بیشتر این خبرها، با ژنرال ظاهر عظیمی، سخنگوی وزارت دفاع افغانستان در کابل تماس گرفتم.
آقای عظیمی، هدف این عملیات بیرون راندن طالبان از مارجه، جایی که از زمان سقوط طالبان به مرکز تجمع این نیروها مبدل شده و دولت افغانستان ظاهرا هیچ کنترلی بر آن نداشته، اعلام شده است. به نظر میرسد که این یک استراتژی دنبالهدار خواهد بود. هدف این است که دولت افغانستان کنترل هلمند را در دست بگیرد؟ هدف جدا ساختن مردمان ساکن منطقه از وحشتافکنان است و همانطور که اشاره کردید، استراتژیای است که ادامه دارد. بعد از جداسازی، هدف تامین امنیت مستمر و دوامدار و ایجاد توسعه است. توسعه در عرصههای مختلف از جمله حکومتداری خوب، بازسازی، ایجاد سیستم اداری سالم، پیشرفت اقتصادی، تامین روابط دوامدار با مردم و عرصههای دیگری که برای تحکیم و توسعهی حاکمیت ضروری است. بیشتر ساکنان شهر ۱۲۵هزار نفری مارجه، پیشتر منطقه را ترک کردهاند. فکر میکنید آن منطقه اکنون به یک مکان جنگی کامل میان نیروهای مشترک و طالبان تبدیل شده باشد؟ به آن صورت نیست. ما تا کنون مقاومت جدیای در مقابل خود ندیدهایم. هرچند که نمیتوانیم بگوییم بدون جنگ پیش میرویم. اما مقاومتها بسیار سطحی بوده است. ما از صبح پیشروی خوبی داشتهایم و به اهداف اولیهی خود دست یافتهایم. تلفاتی نداشتهایم.
آنطور که گفته میشود، دهها تن از نیروهای دشمن در مسیرهای مختلف تلف شدهاند. اما هنوز گزارشها دقیق نیستند و نمیتوانیم آمار دقیقی اعلام کنیم. دو ولایت هلمند و قندهار محل استقرار اصلی نیروهای طالبان هستند. شهر مارجه به دلیل کشت خشخاش و تهیهی مواد مخدر، به عنوان منبع اصلی مالی طالبان اهمیت فراوانی برای آنان دارد. فکر میکنید آنها به آسانی این منطقه را ترک کنند؟ چارهای نیست. چون نیروهای طالبان تا کنون در برابر عملیاتی با این حد از قدرت و تکنولوژی بالا روبرو نبودهاند. لذا امکان مقاومت برای آنان وجود ندارند. فکر میکنید این حملات از منطقهی هلمند تا جاهای دیگر و به خصوص تا منطقهی قندهار ادامه پیدا کند. این عملیات برای مدت یک ماه برنامهریزی شده است. این مدت میتواند تمدید شود و یا در صورت ضرورت سریعتر به پایان برسد. آقای عظیمی، در یک زمان گفته شد که دولت میخواهد با طالبان صلح کند و در همان زمان یورش گسترده و جنگ آغاز شده است. در این مورد چه پاسخی دارید؟ این عملیات بستری فراهم میکند برای کسانی که میخواهند با دولت همکاری کنند. یعنی سیاست صلح با طالبان همچنان ادامه خواهد یافت؟ حتما. |