رادیو زمانه > خارج از سیاست > تحولات ایران > «من را ببخش پدر که قدرات را ندانستم» | ||
«من را ببخش پدر که قدرات را ندانستم»مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comخبر درگذشت آیتالله منتظری، با وجود سابقهی بیماری و کهولت سن او، ایرانیان را غافلگیر کرده است. در این باره، ابتدا با خانم اعظم طالقانی، دختر آیتالله طالقانی که در جادهی تهران - قم، به سمت خانهی آیتالله منتظری در حرکت بودند و سپس با خانم شیرین عبادی، حقوقدان و برندهی جایزهی صلح نوبل که اینک در خارج از کشور به سر میبرد، گفتوگوهایی انجام دادهام.
خانم طالقانی، خبر فوت آیتالله منتظری را قطعاً دریافت کردهاید. آیا اطلاع بیشتری دارید؟ با خانوادهی ایشان تماسی داشتهاید؟ من الان در جاده هستم و به سمت قم میروم. ساعت ۹ صبح دوشنبه، از مقابل منزل ایشان تشییع جنازه است. شما عازم قم هستید؛ آنجا خواهید ماند و در مراسم شرکت میکنید؟ باید ببینم؛ نمیدانم چه پیش خواهد آمد. اما الان دارم میروم که ایشان را ببینم. هنوز ایشان را از منزل خارج نکردهاند و تا تشییع جنازه در منزل خواهد ماند. میروم که ایشان را ببینم. جایش نزد ما خیلی خالی خواهد بود. شناخت شما از شخصیت ایشان چگونه است؟ «آقا» بعد از پدرم برای ما امیدی بود؛ امید ملت ایران بود. مرد شجاعی بود و هرجا به حق میرسید، با صراحت آنجا که به حق رسیده بود و فکر میکرد به صحیح رسیده و برهان قاطعی پیدا کرده است، نظرش را اعلام میکرد و نگران نبود چه کسی بد یا خوشاش میآید. مصلحت جویی، سیاسیکاری و اینگونه مسائل در شخصیت ایشان نبود. انسان شفافی بود و بار مشکلات مردم و دغدغهی مردم را داشت، مسائل مردم را میفهمید، نگران مردم بود. ایشان از همان ابتدا، برای خیلی از مسائل سنگ به سینه زد و خیلی هم زجر کشید و خیلی آزار دید. شاید بارها بعضیها میخواستند او را نابود کنند و از بین ببرند، اما نتوانستند. عمرش به این بود که در قید حیات باشد، جنبش سبز را هم ببیند و نظراتش را در مورد مسائل مختلف و این حرکت سبز بدهد. مطمئناً روحاش شاد است و مطمئنایم که ایشان در محضر حضرت حق، موفق، سربلند و راحت است؛ از این نگرانیها، از این مصیبتها، از این مشکلات، از این سختیهایی که همه با آن درگیر هستیم. بالأخره ما را تنها گذاشت و رفت. گویا مراسمی در گوشه و کنار شهر برای ایشان برگزار شده است. اطلاعی از این برنامهها دارید؟ بله، شنیدم که در نجفآباد هم درگیری شده است. چرا درگیری؟ مردم جلوی منزل پدری ایشان جمع شدهاند. مأمورین آمدهاند و از مردم خواستهاند که پراکنده شوند. مردم هم در هر حال عزادار هستند. الان از لحاظ عاطفی باید مراعات مردم را بکنند، چون یک رابطهی عاطفی میان ایشان و مردم پیوند خورده است. اگر بخواهند به آن توجه نکنند، مشکلات زیاد میشود. عقلانیت حکم میکند که در این شرایط، این عاطفه و محبت را بفهمیم و با آرامش و درایت با آن برخورد کنیم.
در محافل دانشجویی نیز مراسمی برگزار شده و گویا مراسمی نیز خواهد بود. فکر میکنید برگزارکنندگان مراسم باید چه کنند که آرامش حفظ شود یا برخوردی پیش نیاید؟ آنچه به نظر من میرسد، اجتماع دانشجویان خودبهخود شکوهمند است و خود دانشجویان خیلیخیلی وارد و دانا هستند و با عقلانیت کامل میتوانند مراسم را برگزار کنند. من باید از آنها یاد بگیرم، باید آموزههایی از آنها داشته باشم. ولی با همهی اینها توصیه میکنم در کنترل برنامهها موفق باشند انشالله و دقت کنند که سوءاستفادهای از این برنامهها نشود که بخواهند از این طریق جلوی برگزاری برنامههای یادبود ایشان را بگیرند. اشارهی شما دقیقاً به چه مواردی است؟ آرامششان را حفظ کنند. به هر حال در اینگونه مراسم، گاهی شعارهایی داده میشود که خود این شعارها تشنج ایجاد میکند. در این شرایط، مخصوصاً در مراسم ایشان، باید از این مسائل پرهیز کنیم و آنچه را ایشان عمل کرد، رفتار کرد و گفت و مصیبتاش را هم کشید، قدر بدانیم. خانم طالقانی شما به رفتار و شخصیت آیتالله منتظری و تأثیرات ایشان بر جامعه اشاره کردید. فکر میکنید مهمترین تأثیری که ایشان بر جامعهی ایرانی گذاشتند، چه بود؟ راه بسیار شفافی را پیش روی ما گذاشت. رفتار ایشان، آموزههایی بود؛ بهخصوص برای کسانی که فکر میکردند همهی افرادی که از علما، روحانیون و مراجع هستند، مصلحتجو، ریاکار و سیاسی کار هستند؛ ایشان ثابت کرد که خلاف این است. مسلمان، مؤمن و کسی که عالم دینی است، باید شفاف و راستگو و صادق باشد. مخصوصاً با مردم باید صداقت داشته باشد. با خانم شیرین عبادی گفتوگو میکنم: خانم عبادی، شما مسلماً این خبر را شنیدهاید. چگونه با آن مواجه شدید؟ درگذشت آزادهی بزرگوار، پدر مهربان ملت ایران، حضرت آیتالله العظمی حسینعلی منتطری را به همهی مردم ایران تسلیت میگویم. این مسأله فقط محدود به خانوادهی ایشان نمیشود. زیرا که آن شادروان تمام ملت ایران را چون فرزند دوست میداشت. فکر میکنید برای ادای احترام به ایشان، برگزاری مراسم یا سوگواری برای ایشان، چه اقداماتی انجام میشود یا باید انجام شود؟ طبیعی است که مهمترین کاری که پیروان، مقلدین و فرزندان واقعی آن شادروان که ملت ایران هستند، باید انجام بدهند، ادامه دادن راه اوست. راه آیتالله منتظری چه بود؟ با ستمگر مبارزه کنید، اما به طریق مسالمتآمیز! یک عمر زحمت کشید، شاگرد تربیت کرد که به آنها یاد بدهد: «سکوت هر مظلوم، یاری رساندن است به ظالم. با ظالم بستیزید، ظلم را بیان کنید و دست به خشونت نزنید.» این درسی بود که ما از پدر واقعی حقوق بشر در ایران فرا گرفتیم. امیدوارم که شاگردان او این درس را فراموش نکنند. از سوی حقوقدانان یا کانون مدافعان حقوق بشر در ایران، بیانیهای منتشر شده است و یا قرار است که منتشر شود؟ از سوی کانون مدافعان حقوق بشر، مانند کلیهی اقشار و پیروان ایشان، مراسمی برای بزرگداشت برپا خواهد شد و ما در کلیهی مراسمی که بیت آن مرحوم اعلام کنند، شرکت میکنیم. اطلاعیهای هم از سوی کانون مدافعان حقوق بشر و هم شخصاً از طرف من منتشرشده است. در این اطلاعیه که سوگنامهای است، اشارهای میکنم به این که قدر ایشان را تا زنده بودند، شاگردان آنطور که باید و شاید ندانستند. خانم عبادی، شما خیلی هم متأثر هستید. در آغاز گفتوگویمان هم صحبت کردن برایتان دشوار بود. ممکن است خطی از این سوگنامه را برایمان بخوانید؟ من را ببخش پدر که قدرت را ندانستم... |
نظرهای خوانندگان
hameh melat azadi khah iran az dar gozash ayatollah montazeri moteaser shodehand
-- بدون نام ، Dec 22, 2009 در ساعت 12:58 PMنامت تا ابد زنده خواهد بود بدر خوب وازادیخواه.
-- m ، Dec 22, 2009 در ساعت 12:58 PM