رادیو زمانه > خارج از سیاست > دیپلماسی > مشکلات لابی کردن برای ایران | ||
مشکلات لابی کردن برای ایراننیکآهنگ کوثرnikan@radiozamaneh.comانتشار مطلب روزنامهی واشنگتن تایمز در بارهی «نایاک» یا «شورای ملی امریکاییهای ایرانی تبار»، همچنان یکی از مباحث پر سر و صدای محافل سیاسی امریکا است. در بارهی مشکلات لابی کردن و یا بحث در بارهی مسائل مرتبط با ایران، با دکتر هوشنگ امیراحمدی، رییس و بنیانگذار «شورای امریکاییان و ایرانیان» گفتو گو کردهام. دکتر امیراحمدی بر خلاف تریتا پارسی، شهروند امریکا است و با بسیاری از مشکلاتی که یک ایرانی فعال در امریکا روبروست، مواجه نخواهد بود.
از دکتر امیراحمدی در بارهی مشکلات لابی کردن برای ایران پرسیدم؛ حتی اگر موضوعی در رابطه با ایران باشد و هیچ ارتباطی نیز با دولت ایران نداشته باشیم: لابی کردن برای دولت جمهوری اسلامی که در لیست کشورهای حامی تروریسم قرار دارد، در امریکا غیرقانونی است. باید مسیر مشخصی را طی کرد تا آن را قانونی کرد و این مسیر بسیار بسیار مشکل است. اولین کاری که باید کرد و فقط مربوط به ایران نیست، کسی که میخواهد برای هر کشوری لابی کند، باید حتما در وزارت دادگستری امریکا ثبت نام کند. در مورد کشورهایی مانند ایران، علاوه بر ثبت نام در وزارت دادگستری، باید در سازمانهای امنیتی کشور نیز مانند Homeland Security امریکا ثبتنام کرد که بتوانند ببینند لابی دارد چکار میکند. شرایط بسیار مشکلی دارد و باید هر ماه گزارش داد که دقیقاً چه فعالیتهایی انجام شده یا نشده و این گونه مسائل. به هرحال آسان نیست. کار بسیار مشکلی است و ابتداییترین شرطش آن است که هر کسی که میخواهد لابی کند، باید در وزارت دادگستری ثبت نام کرده باشد و همانطور که گفتم، در مورد ایران، علاوه بر این وزارتخانه باید در سازمانهای امنیتی از جمله Homeland Security ثبتنام کند و اگر این کار را نکند، غیرقانونی است. گفته میشود، برخی از مؤسساتی که مجوز لابیگری ندارند، تا ۲۰درصد فعالیتشان میتواند متوجه لابی کردن باشد. آیا ادارهی مالیات امریکا میتواند فشار بیشتری بر روی چنین نهادهایی وارد کند و نظارت بیشتری داشته باشد؟ برای نمونه، نایاک مدعی است که ۲۰درصد فعالیتهایش میتواند لابیگری باشد. آیا این مشکلی نیز برای ایران ایجاد خواهد کرد؟ بستگی دارد که آن سازمان چه نوع سازمانی باشد. در این کشور انواع و اقسام سازمان داریم. شرکتهای غیرانتفاعی متفاوتی وجود دارند. مثلا شورای خود ما، از نوع شورایی است که این سازمانها، سازمانهایی غیرانتفاعی هستند و میتوانند بعد از تقاضا از ادارهی مالیات کشور، کسب اجازه و تصویب این اداره، پولی را که برای فعالیتهایشان از مردم میگیرند، از مالیات معاف کنند. ولی خود این سازمانها چون معافیت مالیاتی دارند، نمیتوانند لابی کنند. مگر این که به سازمان مالیات امریکا اعلام کرده باشند که میخواهند درصدی از فعالیتهایشان را که حداکثر ۲۰درصد میتواند باشد، لابی کنند. در آن صورت، برای ۲۰درصد از پولی که از شهروندان و سازمانها و شرکتهای مختلف میگیرند، معافیت مالیاتی ندارند و بابت آن ۲۰درصد باید مالیات پرداخت کنند. معنای این قانون آن است که سازمان شما یا هر سازمان دیگری، برای فعالیت لابی معافیت مالیاتی ندارد. اگر شما هم لابی کنید و هم از معافیت مالیاتی استفاده کنید، حتماً غیرقانونی عمل کردهاید که مجازات خیلی سنگینی نیز دارد.
اگر شما در رأس نهادی باشید که امریکایی – ایرانی است ولی خودتان امریکایی نباشید، با چه مشکلاتی میتوانید روبرو شوید؟ از این منظر که قوانین سختی نیز در قبال ایران و معاملات مالی با شهروندان ایرانی وجود دارد. شما اگر امریکایی نباشید، از حقوق شهروندی نمیتوانید استفاده کنید. یکی از ابتداییترین حقوق شهروندی، رأی دادن یا رأی گرفتن است. یکی دیگر از حقوق شهروندی این است که شما در بخش سیاسی جامعه فعال بشوید. شما اگر خارجی باشید، هیچکدام از این کارها را نمیتوانید انجام دهید. اگر کارت سبز داشته باشید، یعنی ساکن دائمی کشور باشید، به شما اجازهی کار میدهند و یک سری حقوق دیگر نیز شامل شما میشود. بر سر یک سری مسائل، نمیشود در مورد شما تبعیض قایل شد. اما در مجموع، چون شهروند نیستید، حقوق شهروندی شامل شما نمیشود و نمیتوانید فعالیتهایی را داشته باشید که یک شهروند میتواند انجام میدهد. اتهاماتی که در روزهای اخیر بر «نایاک» وارد آمده، با وجود این که اثبات نشده است، آیا میتواند مشکلی برای مؤسسات و نهادهایی که خواهان رفع سوءتفاهم تاریخی میان ایران و امریکا هستند، از جمله نهاد شما، ایجاد کند؟ بستگی دارد که نتیجه این حملات چه باشد. اگر آن سازمان، مؤسسه و یا فردی که مورد حمله است، متهم شود و بعد اتهامش در دادگاه نیز ثابت و محکوم شود، طبیعی است که روی فعالیت ایرانیها در مجموع، تأثیر منفی خواهد داشت. هر موقع اتفاقات این چنینی در امریکا میافتد، ضربهای است به اجتماع کوچک امریکاییهای ایرانیتبار. به همین دلیل نیز باید خیلی مواظب بود؛ با احتیاط جلو رفت و حتماً در چهارچوب قانون کار کرد و هیچ بهانهای را نباید به دست کسی داد که بخواهد صدمه بزند. به هرحال ایران دشمنهای زیادی دارد و در دعوا نیز حلوا پخش نمیکنند. بدیهی است اگر کسی بخواهد در این کشور برای منافع ایران فعالیت کند، باید در چهارچوب قانون این کار را بکند. یعنی هم باید به عنوان لابی ثبتنام کند و هم این که باید تمام مقررات و قوانین این کشور را موبهمو اجرا کند. کوچکترین خطایی در این رابطه، میتواند همه چیز را از هم بپاشد و صدمهی زیادی برای حرکتهای مردمی و مخصوصاً ایرانی - امریکایی داشته باشد. |