رادیو زمانه > خارج از سیاست > ايرانيان > «هیچ رژیمی در دنیا نیست که اصلاحپذیر نباشد» | ||
«هیچ رژیمی در دنیا نیست که اصلاحپذیر نباشد»اختر قاسمیچهارمین همایش «اتحاد جمهوریخواهان ایران» از روز جمعه، ۲۳ اکتبر تا یکشنبه، ۲۵ اکتبر در شهر کلن آلمان برگزار میشود. البته جلسهی روز یکشنبه همایش به بحثهای درون تشکیلاتی و سازماندهی درونی اتحاد جمهوریخواهان اختصاص دارد. استقبال از همایش بسیار خوب بوده است و میتوان گفت ۲۵۰ تا ۳۰۰ نفر در آن حضور یافتهاند. همچنین حضور جوانان در این همایش بسیار چشمگیر است و رنگ سبز هم در سالن جلب توجه میکند. در سه همایش پیشین اتحاد جمهوریخواهان که حضور داشتم، جوانها اصلا حضور مشخصی نداشتند. اما این بار آنها نه تنها حضور دارند بلکه در بخشی از همایش، سمینار جوانان برگزار میشود و طی آن در بارهی نقش و خواستههای جوانان در جنبش سبز ایران تبادل نظر میشود. در ارتباط با این همایش با آقایان مسعود فتحی، عضو هیأت سیاسی اتحاد جمهوریخواهان و حسن زهتاب، از اعضای شورای هماهنگی اتحاد جمهوریخواهان و همچنین خانم فاطمه حقیقتجو، فعال حقوق بشر و یکی از میهمانان سخنران این نشست، گفت و گوهایی کردهام.
خانم حقیقتجو، بحثهای مطرح شده در این همایش را چگونه میبینید؟ همچنین فعالیتهای زنان در تشکلهای خارج از کشور و تاثیر آن بر جنبشهای سیاسی مدنی ایران را چگونه ارزیابی میکنید؟ اولین سمیناری که در این همایش برگزار شد، در حوزهی تحولات سیاست خارجی و تاثیر جنبش سبز بر این تحولات بود. در این سمینار آقایان قاسمی، شریعتمداری، اسدی و همچنین من شرکت داشتیم. آقای براتی نیز ادارهی جلسه را بر عهده داشت. در این جلسه تحولات سیاست خارجی جمهوری اسلامی در طول ۳۰ سال گذشته ارزیابی شد و این که رنگ ایدئولوژیک سیاست خارجی ایران، رنگ پررنگی است. گرچه این سیاست به موقع پراگماتیسم هم بوده است. در خصوص تحولات و مذاکرات هستهای نیز تحلیلی به عمل آمد. در این تحلیل عمدهی شرکت کنندگان سمینار معتقد بودند تحولات مثبتی که در این مذاکرات صورت گرفت، برگرفته از بحران داخلی جمهوری اسلامی و جنبش سبز است. با این حال همهی آنان از آغاز مذاکرات میان گروه ۵+۱ و به ویژه آمریکا و ایران، استقبال میکنند و آن را به طور کلی مثبت ارزیابی میکنند.
در ارتباط با نقش زنان؛ بالاخره زنان بخشی از جامعهی ایرانی هستند و خوشبختانه در جلسهی امروز هم شاهد حضور فعالانهی آنان در جلسه بودیم. در سمینار اول همایش من شرکت داشتم و در سمینارهای بعدی نیز زنان حضور خواهند داشت. بنابراین زنان هم به عنوان شرکت کننده و هم به عنوان کسانی که دیدگاههایشان را بیان میکنند، مطرح هستند. در ارتباط با حضور زنان، خود اعضای اتحاد جمهوریخواهان هم میتوانند توضیح بدهند اما آنچه من شاهد بودهام، حضور پررنگ و فعال زنان است. طبیعی است که این حضور میتواند نقش مؤثری را در ایجاد و تمرین فرهنگ دمکراسی در بین فعالان سیاسی و در آیندهی ایران و نهادهای مدنی داشته باشد. همچنین حضور پررنگ زنان در این تصمیمگیریها میتواند هم تصمیمگیریها را متعادلتر کند و هم زنان را بیش از پیش وارد حوزههای سیاسی کند. آقای فتحی، ممکن است در مورد اسنادی که به همایش ارائه شده و قرار است در مورد آنها تصمیمگیری شود، توضیحی بدهید؟ یکی از اسنادی که برای همایش چهارم اتحاد جمهوریخواهان تهیه شده، قطعنامهی سیاسی است که شامل یک ارزیابی سیاسی از شرایط و همچنین قطعنامههای پیشنهادی مختلفی که از سوی کشورهای مختلف ارائه شده و بحثهای جمعآوری شده از سوی احزاب است. در ارتباط با ساختار تشکیلاتی اتحاد نیز اسنادی به همایش ارائه شده است.
اما مهمترین بخش همایش چهارم، بحث بر روی قطعنامهی سیاسی است که به برخورد ما با جنبش سبز و نقش و جایگاه ما در این جنبش اختصاص دارد. همچنین سهم ما در تقویت جنبش جاری در ایران، در تلاش این جنبش برای دمکراتیزه کردن جامعهی امروز ایران، باز کردن فضای سیاسی و گذر از روزهای سختی که بعد از انتخابات و بعد از تقلب بزرگ انتخاباتی بر جامعهی ما تحمیل شده است، بررسی خواهد شد. چشماندازهایی که اتحاد جمهوریخواهان برای خود و برای سیاستهایش در این زمینه ترسیم کرده نیز در همایش مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
آقای فتحی، فکر میکنید برگزاری چنین همایشی چه تاثیری بر رویدادهای سیاسی درون ایران خواهد داشت؟ اتحاد جمهوریخواهان در انتخابات ایران خود را جزو نیروهایی به شمار میآورد که در حد خودشان میخواهند در سرنوشت سیاسی کشور مشارکت داشته باشند. در این راستا حتی برنامهی انتخاباتی نیز ارائه داد و در آن مردم را به شرکت در انتخابات و رأی دادن به نامزدهای اصلاحطلب که از نظر ما میتوانستند در تغییر شرایط فعلی مؤثر باشند، دعوت کرد. اتحاد جمهوریخواهان امروز نیز خود را جزیی از جنبش سبز ایران میداند و این همایش هم برای تقویت این جنبش و هم به منظور تصمیمگیریهای مشخصی برای فعالیت ما در درون این جنبش هست. در واقع، تمام همایش به ارزیابی از نقش و فعالیتی که ما در رابطه با این جنبش میتوانیم انجام بدهیم اختصاص دارد.
آقای زهتاب، چه طیفهای مختلف فکری و سیاسی در این همایش شرکت کردهاند؟ خود اتحاد جمهوریخواهان ایران، همانطور که در بیانیهاش هم آمده، متشکل از طیف وسیع نیروهای سیاسی با دیدگاههای مختلف است که مخرج مشترک دیدگاههایشان اعتقاد به جمهوریای است که بر مبنای دمکراتیک بنا شده و پلورالیسم سیاسی را میپذیرد. همچنین تمام این نیروها خواهان یک جامعه مدنی، حقوق شهروندی و گذار مسالمتآمیز و تدریجی به این خواستهها هستند. خوشبختانه در جنبش امروز ایران که به تدریج شکل گرفته، این خواسته برجستهتر شده که جامعهی ایران خواهان یک جامعهی مدنی و حقوق شهروندی است و خواهان آن است که هر فردی بتواند در سرنوشت جامعهاش شرکت داشته باشد. این جنبش زمینهای را فراهم آورده که امروز طیفهای مختلف فکری مخالف استبداد که خواهان رسیدن به حقوق مدنی خود هستند، در نشست اتحاد جمهوریخواهان شرکت دارند؛ از طیفهای مختلفی با باورهای دینی و مذهبی گرفته تا کسانی که ممکن است باورهای دینی و مذهبی نداشته باشند، ولی همهی آنان به جمهوریت، به جمهوریای که پایه و اساسی برای جامعهی مدنی ایران باشد، اعتقاد دارند.
همانطور که سایر دوستان نیز اشاره کردند، یکی از مشخصههای همایش امسال شرکت طیف وسیع جوانان در این نشست است. خود این حضور پررنگ نشاندهندهی آن است که گفتمان جامعهی مدنی ایران که در گذشته مطرح بود، امروز به فعل درآمده و وارد عرصهی عمل شده و بر این مبنا جوانان نقش خود را میخواهند و خواست خود را دارند. این خواست از حقوق شهروندی هر انسانی سوای باورهای او است. امروز طیف وسیعی در این نشست حضور دارد. امیدواریم این همدلی گسترش هرچه بیشتری پیدا کند و بتواند به جامعهی ایرانی برای رسیدن به خواستههای دمکراتیک خود کمک کند. آقای فتحی، اتحاد جمهوریخواهان یکی از جریاناتی بود که خیلی صریح اعلام کرد در انتخابات شرکت خواهد کرد و از هواداران و اعضای خود نیز دعوت به شرکت در انتخابات و رأی به کاندیداهای اصلاحطلب کرده بود. امروز با توجه به شرایطی که پس از انتخابات در ایران به وجود آمده و حاکمیت یک دست شده است، فکر میکنید این حاکمیت اصلاحپذیر است؟ پیش از انتخابات در اتحاد جمهوریخواهان بحثهایی جریان داشت که در آن عدهای معتقد بودند باید به آقای کروبی رأی داد و دیگران نظرشان بر رأی دادن به آقای موسوی بود. تصمیم جمعی ما این شد که در انتخابات شرکت میکنیم و از دو کاندیدای اصلاحطلب حمایت میکنیم. هر فردی هم خود تصمیم میگیرد به کدام یک از این دو رأی بدهد. هر دوی آنها از نظر ما، حداقل تغییراتی را که لازم است، میتوانند در ایران به انجام برسانند. بنابراین دعوت به شرکت در انتخابات کردیم که به نظر من سیاست درستی بود. محصول آن هم تنوعی است که در این همایش وجود دارد و همچنین حضور جوانان در میان ما. در ارتباط با بحث اصلاحپذیر بودن، نظر من این است که هیچ رژیمی در دنیا نیست که اصلاحپذیر نباشد. این ذهنیت ما است که تصور میکند کسی که میگوید «من از جایم تکان نمیخورم»، از جایش تکان نخواهد خورد. جنبشها رژیمها را وادار میکنند که خودشان را تغییر بدهند. شرایط که تغییر کند، رژیمها هم مجبورند خود را با آن تطبیق بدهند. بنابراین، تلاش ما این است که شرایطی در ایران به وجود بیاید که مجموعهای که در قدرت است، متوجه شود غیر از او نیروهای دیگری نیز در جامعه هستند که جایگاه خود را میخواهند. |
نظرهای خوانندگان
مشکل اصلا رژیم نیست اساسا ایرانی ها هرکسی را که به قدرت می رسانند با فضای چاپلوسی که درست میکنند چنان فاسد می کنند که آن رژیم غیر قابل اصلاح میشود . ضمنا ج.ا اصلا اصلاح پذیر نیست . اصلاحات در چهارچوب رژیم فعلی ایران یک توهم است .
-- بدون نام ، Oct 24, 2009 در ساعت 01:40 PMبه باور من اتحاد جمهوری خواهان ایران نسبت به سایر جریانات سیاسی خارج از کشور پخته تر است .
-- بدون نام ، Oct 24, 2009 در ساعت 01:40 PMاما همین اتحاد جمهوری خواهان در سیاست گذاری ها پایش می لنگد و درست در بزنگاه های تاریخی سیاست نادرست اتخاذ کرده است.
برای نمونه تحریم اتتخابات ریاست جمهوری از طرف اتحاد جمهوری خواهان در سال2005 بود که آقای احمدی نژاد بر سر کار آمد .
در انتخابات ریاست جمهوری 2009 هم اتحاد جمهوری خواهان ایران بسیار دیر از خواب بیدار شد و به نظر من حضور میلیونی مردم ایران در کارزار انتخاباتی باعث شد که اتحاد جمهوری خواهان از سر در گمی به در آیند.
در اتحاد جمهوری خواهان دو گرایش عمده به چشم می خورد. گرایش اول اعتقاد دارد که مطالبه ما اصلاح و تغییرات در چهار چوب قانون اساسی است و اساسا حرکت ما در دورن نظام موجود باید باشد.
نظر فوق در مقالات آقای فرخ نگهدار و آقای هوشنگ اسدی و بخصوص از سال های پیش بطور انسجام یافته در مقالات آقای یابک امیر خسروی طرح شده است . در واقع می شود گفت معمار این خط مشی آقای امیر خسروی است.
گرایش دوم تغییرات را تمامیت جمهوری اسلامی می خواهد و اساسا حرکت خود را در چهار چوب قانون اساسی مقید نمی داند.
به باور من این گرایش فوق اگر معتقد به ایجاد تغییرات در درون نظام و صد البته با هدف تقویت جمهوریت آن و تامین حقوق ملت نباشد این دو گرایش انرژی همدیگر را خنثی خواهند کرد.
البته باید اشاره کنم که بخش قابل توجهی از نیروهای اتحاد جمهوری خواهان بسته به اوضاع احوال سیاسی ایران بین این دو گرایش در نوسان هستند.
باری به امید همگامی و هم فکری بیشتر برای اتحاد جمهوری خواهان
اردلان
قاجاریه و کره شمالی وکوبا و سودان وبرمه و جم زوری اسلامی و ...نه یک کلمه هنوز مرغ یک پا دارد
-- بدون نام ، Oct 25, 2009 در ساعت 01:40 PM