گفتوگو با احمد قابل، پژوهشگر دینی
«حتی با تلسکوپ هم ماه قابل رویت نبود»
مریم محمدی
تعیین تاریخ دقیق عید فطر در ایران، یعنی دیده شدن هلال ماه نو که نشانهی پایان ماه رمضان است، همه ساله در ایران محل بحث و گفتوگو است. این اختلاف در مورد آغاز ماه رمضان هم هست، اما بحث پایان آن، به معنای بزرگترین عید مسلمانان، اهمیت بیشتری دارد.
امسال نیز مانند هر سال، یا شاید هم بر بستر وضعیت سیاسی جاری که اختلافات بین علما را نیز موجب شده است، این چالش ابعاد بزرگتری یافته است. به نوعی که دفتر رهبری، دیشب حلول ماه را اعلام کرده و امروز عید فطر اعلام شده است و آیتالله خامنهای نماز عید فطر را رسما به جای آورد.
این درحالی است که بسیاری از مراجع سرشناس ایران اعلام کردهاند که ماه رؤیت نشده است و عید فطر فردا میباشد. از جمله، بر روی سایتهای رسمی آیتالله صانعی و آیتالله منتظری این مساله قید شده است.
با توجه به این که روزه داشتن در روز عید فطر، مانند روزهخواری پیش از موعد، نزد مسلمانان گناه محسوب میشود، امسال مردم ایران با یک مشکل شرعی مواجه هستند.
اما منشاء این اختلاف همیشگی در کجاست؟ با آقای احمد قابل، اسلام شناس، در بارهی این پرسش و عید فطر امسال، صحبت کردهام:
حداقل تا اذان صبح امروز که من داشتم دقت میکردم و لااقل، چهرههای سرشناس مراجع که من خودم زنگ زدم و یا دوستان تماس گرفتهاند، اعلام کردهاند که ماه رؤیت نشده است. مراجعی مانند آیتالله منتظری، آیتالله صانعی، آقای صافی، آقای وحید خراسانی تا آنجایی که من اطلاع دارم، رؤیت ماه را اعلام نکردهاند.
در این اختلاف نظر، مراجعی نیستند که اعلام کرده باشند ماه رؤیت شده است؟
به استثنای خود حکومت، نشنیدهام مرجع دیگری اعلام کرده باشد که ماه رؤیت شده است. جالب است که خود آقایان هم ساعت دو بعدازظهر در تلویزیون، از طریق همان ستاد استحلال مقام رهبری اعلام کردند ماه در افق ایران، قابل رؤیت نیست.
در افق ایران قرار نمیگرفت، یا دیده نمیشد؟ تعبیر آن به لحاظ علمی چگونه است؟
به لحاظ علمی هم ماه اصلا در افق ایران قرار نمیگرفت. یعنی به هیچ عنوان در ایران، قابل رؤیت نبود.
در مناطق جنوبیتر نزدیک به خط استوا و نیمکرهی جنوبی زمین، دیشب میتوانستند ماه را ببینند. در جنوب آفریقا، آفریقای جنوبی و کشورهای نزدیک به آفریقای جنوبی و همچنین در دوسوم از امریکای لاتین، ماه با چشم سر قابل رؤیت بوده است.
فقط در منطقهی جنوب غرب آسیا، در جنوب عمان، یمن و جنوب عربستان (مناطق مکه و جده) نیز ماه فقط با تلسکوپهای قوی قابل رؤیت بوده است، اما با چشم سر که آقایان ملاک قرار میدهند، ابداً، در هیچ یک از مناطق آسیا، قابل رؤیت نبوده است.
حال نمیدانم با این که این آقایان خودشان اعلام میکنند ملاک پایان ماه رمضان، رؤیت ماه است، چگونه آن را اعلام میکنند.
احمد قابل، اسلام شناس
به لحاظ تقویمی چطور؟
بله، اگر به لحاظ تولد ماه بخواهد اعلام شود، ماه پریشب در ساعت ده و چهل و چهار دقیقه به وقت ایران، متولد شده و دیشب، شب دوم ماه حساب میشده. به لحاظ بحثهای نجومی و اصل خود تولد ماه که از مقارنهی ماه به این سو، اعلام میکنند که ماه جدید و ماه نو آغاز شده، همین الان که دارم با شما صحبت میکنم، بیش از سی و چند ساعت از تولدش گذشته است.
ولی بحث رؤیتپذیری است که آقایان ملاک را حلول ماه، آن هم با چشم غیرمسلح میدانند و در ایران ابداًّ، نه با چشم مسلح، نه با تلسکوپ، به هیچ عنوان، دیشب قابل رؤیت نبوده است.
ولی رسماً، اعلام شده و تعداد زیادی از مردم هم پذیرفتهاند و عید گرفتهاند.
خُب، اعلام میکنند! ما عادت کردهایم در کشورمان، خبرهایی را که واقعیت ندارد، بیشتر میگویند (با خنده)، این هم یکی از آنها!.
چرا چنین اختلافی میان علم نجوم و احکام فقهی و شرعی وجود دارد؟ این آیا تولید اشکال نمیکند؟
در مبانی فقهیمان، یعنی در روایات، رویکردی که نسبت به نظر منجمان داریم، دو گونه است. به این معنا که منجمینی که در زمان پیغمبر و در زمان ائمه، یعنی در قرن اول و دوم اسلام بودهاند، منجمینی نبودند که با استفاده از ابزار علمی اظهارنظر کنند.
بعضیها حتا اصلا منجم نبودند، اما خودشان را به عنوان منجم معرفی میکردند و بیشتر ایام نحس را پیشگویی میکردند. این که مثلا، این روز بد یا خوب است. ادعاهای گزاف و خرافات در بین این منجمین بیشتر وجود داشت تا حقیقت.
چون حقیقت با خرافات آلوده شده بود، وقتی کسی از ائمه سؤال میکرد که منجمین چنین و یا چنان پیشبینی میکنند، ائمه در پاسخ، گاهی آنها را به این عنوان که خرافات زیاد است، پرهیز میدادند و میگفتند نمیشود به اینها اعتماد کرد. یا میگفتند که اینها برای شما یقین حاصل نمیکند.
ولی همینجا در بین این جوابها، بعضی روایات به راحتی میگوید که «به قول اینها اعتماد بشود، اگر برای شما علم و اطمینان بیاورد».
ولی علمایی که الان هستند، با مسالهی یقین و علم، چگونه برخورد میکنند؟
الان هم فقها در رسالههایشان دارند که با این که قول منجمین حجت نیست، ولی اگر برای کسی علم ایجاد کند که واقعا ماه شروع شده، او باید به علمش عمل کند. یعنی به عنوان این که الان آغاز ماه است، به آن عمل کند.
در این صورت، شما به عنوان دینداری که به علم اعتقاد دارید، چگونه با این مساله برخورد میکنید؟ یعنی شخصاً، عید فطر را کی برگزار کردید یا برگزار میکنید؟
من مبنای آغاز ماه را همان تولد ماه میدانم. به همین لحاظ، بدون این که اعلام کنم و سرو صدایی راه بیاندازم، دیروز به عنوان عید، افطار کردم. به خاطر این که پریشب، از ساعت ده و چهل و چهار دقیقه به وقت ایران و ساعت شانزده و اندی، به وقت بینالمللی، ماه متولد شده است.
|
نظرهای خوانندگان
اولاً تحت هیچ شرایطی در روز شنبه ماه پس از غروب خورشید از آسمان نیمکرۀ شمالی قابل رؤیت نبوده است.
ثانیاً حکم به استهلال پیش از غروب خورشید به صرف رؤیت هلال با تلسکوپهای ویژه یک بدعت به نظر می رسد.
حال پرسش این است که چرا آقای خامنه ای با چنین بدعتی برخلاف اجماع مراجع تقلید شیعه "حکم" به رؤیت کرده و با در اختیار داشتن انحصاری رسانه ها و قدرت تعطیل و عدم تعطیل دلخواه مراکز دولتی موجب شده است که تقریباً همۀ روزه گیران شیعۀ ایرانی مجبور شوند یکشنبه را بخطا عید بگیرند و احتمالاً روزۀ خود را بشکنند و روز دوشنبه که عید واقعی بوده است به سر کار بروند.
برای مشاهدۀ نظر علمی در بارۀ امکان ناپذیری رؤیت هلال در غروب شنبه به نشانی زیر رجوع شود:
http://nojumnews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=419
-- Ali ، Sep 21, 2009 در ساعت 11:50 AMدر زیر بخش آخر مقالۀ نویسنده نقل می شود
"در کشور عزیزمان ایران محاسبات نشان می دهد وضعیت مداری و مختصات ماه به صورتی است که در مناطق شمالی هلال ماه زودتر از خورشید غروب کرده و طبیعی است که امکان رویت هرگز وجود نخواهد داشت ، در مناطق مرکزی و جنوبی هلال ماه تقریبا همزمان با خورشید غروب می کندو در منتها الیه جنوب کشورمان در جزائر همیشگی خلیج فارس هلال ماه در بهترین نقطه 11 دقیقه بعد از غروب خورشید غروب خواهد کرد این هلال در زمان غروب خورشید در بهترین مکان 1.5 درجه از افق ارتفاع خواهد داشت که نه تنها با چشم غیر مسلح به هیچ عنوانی قابل رویت نیست بلکه با قویترین ابزار موجود نیز نمی توان در زمان غروب خورشید این هلال را رویت کرد نور بسیار شدید خورشید و نزدیکی هلال ماه به خورشید مانع از رویت این هلال حتی با ابزار می گردد لذا با توجه به توضیحاتی که داده شد می توان نتیجه گرفت طبق محاسبات هلال ماه رمضان 29 روزه نیست ، تنها امکان اینکه بتوان هلال ماه رمضان را 29 روزه به پایان برد این است که با توجه به شفاف بودن اسمان در بالای سر (سمت الراس) نسبت به افق احتمال رویت هلال ماه در روز محتمل است و اگر چنین اتفاقی صورت پذیرد و هلال ماه در روز با ابزار های اپتیکی بسار قوی رویت شود ان وقت بحث فقهی پیش امده و ممکن است با توجه به فتاوای جدید رمضان امسال 29 روزه پایان پذیرد ولی همانطور که توضیح داده شد اگر ملاک در زمان غروب خورشید باشد لزوما می بایستی رمضان امسال را 30 روزه دانست."
http://helalemah.ir/index.aspx?_Page=5&_Id=498&_Lt=No&_Rt=No
من با ملاک رویت پذیری ماه دوشنبه را عید گرفتم اما این گزارش که توسط تیم حرفهای و کاملاً علمی (مستقل از اینکه عید چه روزی اعلام خواهد شد و فقط گزارش رویت ماه است) نشان میدهد که در طول روز با استفاده از تلسکوپ ماه رویت شده است. ای کاش این گزارش به جای اینکه به دفتر رهبری فرستاده شود اعلام عمومی میشد.
-- sarbehava ، Sep 21, 2009 در ساعت 11:50 AM