رادیو زمانه > خارج از سیاست > انتخابات > سونامی احمدینژاد، حربهی حامیانش یا اصلاحطلبها؟ | ||
سونامی احمدینژاد، حربهی حامیانش یا اصلاحطلبها؟مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comدر فضای انتخابات ایران چه میگذرد؟ آمارهای متفاوتی حاکی از صعود یا نزول موقعیت نامزدهای انتخابات منتشر میشود که شاید هیچکدام را نتوان به تأکید، به نهادهای مستقل منتسب دانست. در روند شتابان تبلیغات نامزدهای انتخاباتی، موجی از ضد تبلیغات را نیز علیه نامزدهای مختلف میتوان مشاهده کرد. از جمله شایعهی بروز «سونامی احمدینژاد» که در اساماسها، فعالترین بخش تبلیغاتی میان ایرانیان، انعکاس پیدا کرده بود، یکی از این ضد تبلیغات را بیان یا افشا میکرد. «سونامی احمدینژاد» صرفنظر از اینکه واقعیت داشته باشد یا نه، چیست؟ در ارتباط با این حرکت و پیام جدید، با آقای عیسی سحرخیز، روزنامهنگار و تحلیلگر سیاسی در تهران؛ شهاب طباطبایی، عضو شورای مرکزی حزب مشارکت و رییس ستاد ۸۸، حامیان محمد خاتمی که اینک از میرحسین موسوی حمایت میکند و همینطور سه از تن از شهروندان در تهران و شهرستانها، گفت و گو کردهام.
آقای سحرخیز دربارهی این خبر میگویند: شاید بشود گفت در عمر چند سالهای که اساماس مطرح شده، من این حجم اساماس نگرفته بودم. این اساماسها حاوی این پیام بودند: «احمدینژاد میخواهد با سونامی که ایجاد میکند، موج سبز آقای موسوی را کنار بگذارد.» سایتهای شناختهای شدهای مانند «فارس» سردمدار این مسأله بودند و سایتهای خبریای هم که این روزها مثل قارچ سربر میآورند، به عنوان منابع این خبر ذکر میشدند. در اساماسها مطرح میشد که «میخواهند از عکسهای خانوادگی آقای موسوی منتشر کنند» که طبیعتاً، اشاره به عکسهای دورهی دانشجویی خانم زهرا رهنورد است… که بیحجاب بودند… البته، به موازات آن، این بحث را هم مطرح کردهاند که این حرکت از طریق فضاسازی خود اصلاحطلبها و کمیتهی معروف «ایکس» میخواهد صورت بگیرد. اصولگراها این بحث را مطرح کردهاند؟ بله، از یک طرف خودشان مطرح کردهاند که این عکسها منتشر خواهد شد و از سوی دیگر، طرح میکنند که این حربه از سوی خود اصلاحطلبها به کار گرفته شده است.
اصطلاحی که اصولگرایان قبل از این به آن «خودزنی» گفتند؟ بله، همینطور است و کمیتهی معروف ایکس را هم که معلوم نیست چیست و اسم آن معمولاً در این فضاها به میان میآید، طرح کردند که اینها (اصلاحطلبها) میخواهند یک جنگ روانی راه بیاندازند. با توجه به اینکه خانم رهنورد بارها در مورد زندگی خصوصیشان صحبت کردهاند و این مسایل را جامعه میداند، فکر میکنید این حرکت منجر به کاهش آرای آقای موسوی میشود و یا تأثیر منفی بر موقعیت ایشان میگذارد؟ پیش از آن، مسأله این است که آیا این فضاسازی میتواند ایشان را از صحنهی انتخابات کنار بگذارد یا نه. سوال من هم همین است… اینکه آیا در آرا تأثیر میگذارد یا نه، بحث دوم است. الان مسأله این است که میتوان حدس زد به دلیل اینکه موجی ایجاد شده و استقبال از آقای موسوی بالا رفته است، طرف مقابل میخواهد از این حربهی غیراسلامی و غیرانسانی استفاده کند که شاید آقای موسوی کنار برود. منظورتان از طرف مقابل چه کسی یا چه نیرویی است؟ هماکنون در مجموع چهار نامزد، هر دو نامزد اصلاحطلب با موج فزایندهی افزایش طرفدار مواجه هستند. از یک سو، وضعیت این دو نفر دارد خوب میشود و از سوی دیگر وضعیت آقای احمدینژاد دارد بد میشود. پس بحث بر سر رقابت بین اصلاحطلبان نیست، بلکه آقای احمدینژاد شکست را در چشمانداز خود میبیند و حامیان وی میخواهند به هر تختهپارهای متوصل شوند تا شاید از این وضعیت نجات پیدا کنند. آیا چنین حرکتی به این دلیل نیست که اصولگرایان فکر میکنند طیفهایی از اصولگراها ممکن است به آقای موسوی رأی بدهند و در صورت نبود آقای موسوی در صحنه، رأی آنان متوجه آقای کروبی نخواهد شد بلکه به سوی اصولگراها و طبعاً، آقای احمدینژاد برمیگردد؟ مسلماً، اینطور است. در حال حاضر نه تنها بحث آقای موسوی مطرح است، بلکه در فضایی که خود آقای احمدینژاد شروع کرده است، حمله به آقای هاشمی هم در این اساماسها مطرح میشود و به این عنوان که آقای هاشمی دارد از آقای موسوی حمایت میکند، دارند موجی را ایجاد میکنند. در اساماسهای جدید این موارد هم آمده بود که: «میخواهند به تشخیص مصلحت نظام بروند و در آنجا اعتراض کنند» یا «تجمع بسیجیها در حمایت از آقای احمدینژاد را میخواهند برگزار کنند.» احتمالی را که میگویید اصولگرایان در پی آن هستند (کنار رفتن آقای موسوی در اثر فشارهای روانی)، تا چه حد ممکن میبینید؟ باور من این است که این بار آقای موسوی کنار نمیرود. چرا که اگر برود مورد این اتهام قرار میگیرد که ایشان آمده، عاملی برای کنار رفتن آقای خاتمی بوده و الان هم خودش کنار میرود و فضای اصلاحطلبها را واگذار میکند. پس آقای موسوی میماند. در جامعهای مثل ایران وقتی کسی مورد ظلم قرار میگیرد و مظلوم میشود، از حمایت مردم برخوردار خواهد شد. بر اساس این فرهنگ موج دیگر تبلیغاتی اصولگراها این است که این حرکت را «کمیتهی ایکس» دارد انجام میدهد که آقای موسوی مظلوم جلوه کند و آرای او بالا برود. در حقیقت اصولگراها دارند از یک شمشیر دولبه استفاده میکنند.
آقای شهاب طباطبایی، مسئول ستاد ۸۸، از اعضای شورای مرکزی حزب مشارکت میگوید: «سونامی احمدینژاد» یک بار اتفاق افتاد و آن هم به این خاطر بود که مردم سابقهی روشنی از آقای احمدینژاد نداشتند. تکرار چنین اتفاقی بعید است. در حال حاضر، رأی آقای مهندس موسوی در تهران و اکثر مراکز استانها، از آقای احمدینژاد جلو افتاده است. همهی این حرکات هم نتیجهی عکس خواهد داد. پس شما چنین حرکتی را در جهت تخریب آقای موسوی موثر نمیدانید. همینطور است؟ تخریبهای متعددی شروع شده است. به نظر من، هرچه این تخریبها شدت میگیرد و بیشتر میشود، نشانهی ضعف و وقوف این دوستان به شکست محتملی است که ده روز دیگر میخورند. بحث جدیدی را شروع کردهاند که: «قرار است آقای موسوی از مناظره کنار بکشد و مناظره نکند.» اتفاقاً، این موضوعی است که از آن طرف، ما شنیدهایم که آقای احمدینژاد و تیمش، میخواهند به هر نحو ممکن این مناظره را برهم بزنند. به هرحال، نعل وارونه زدن در این کشور یک سنت دیرینه است که این دوستان هم به این سنت دیرینه روی آوردهاند. هر آنچه خودشان میخواهند انجام بدهند، با شایعات به رقیبشان منتسب میکنند. آقای سحرخیز نیز میگفتند که در نظر دارند همین اقدام انتشار عکسها را به حامیان خود آقای موسوی نسبت بدهند تا اینکه مظلومنمایی شود و آرای ایشان بالاتر برود. نظر شما چیست؟ همیشه همینطور بوده است. یعنی اقتدارگرایان هرکاری که انجام میدادند و هر تنش و درگیری که در جامعه بهوجود میآوردند، به حامیان آقای خاتمی و آقای خاتمی و دور و بریهای او منتسب میکردند. حتا شاهد بودیم که قتلهای زنجیرهای و حادثهی کوی دانشگاه را هم که مسببین آن بخشی از اقتدارگرایان بودند، در مصاحبههای مختلف منتسب کردند. اما مردم تفاوتهایی قایل هستند؛ کسانی را که عقل و منطق بر رفتار و گفتارشان حاکم است، میبینند و با دیگرانی که عقل و منطق را کنار گذاشتهاند، مقایسه میکنند. یکی از شهروندان تهرانی که این اساماسها را دریافت کرده، معتقد است که این روش همهی اصولگرایان نیست. وی میگوید: آقای شریعتمداری چند روز پیش در سرمقالهی کیهان، موج سبز موسوی، پارچه و روسری سبز سر کردن خانمها و نوار سبز بستن جوانها را با جنگ «نهروا» مقایسه کرد که در آن دشمنان علی، قرآن را بر سر نیزه کردند و گفته بود که اینان نیز مانند دشمنان علی معدوم میشوند، از ریشه کنده میشوند و… آقای توکلی این حرفهای آقای شریعتمداری را محکوم کرده و جواب تندی به وی داده است، با این مضمون که: «بیفایده بودن این حرفها قبلاً هم ثابت شده و همین حرفها باعث شد که خاتمی به جای ناطق نوری روی کار بیاید. زمانی که در دفاع از ناطق نوری این کارها را کردید، باعث شد اصلاحطلبها هشت سال روی کار بیایند.» به هر حال آقای توکلی این گونه برخوردها را به شدت رد کرد. الان هم بعید است چنین چیزی، نتیجهی مثبت داشته باشد. یعنی معتقد هستید که اگر واقعیت هم داشته باشد، در موقعیت آقای موسوی تأثیری نخواهد گذاشت؟ این تبلیغات به هر شکلی که انجام شود، نمیتواند به ضرر موسوی باشد. چون طیفی که الان دارد به شدت برای آقای موسوی تبلیغ میکند و میخواهد رأی بدهد، طیفی است که دورهی قبل رأی نداده است. یعنی، تیپهایی هستند که عمدتاً، این مسایل برایشان مهم نیست و به خاطر اینکه احمدینژاد روی کار نیاید، میخواهند رأی بدهند. مسألهشان فقط این است که احمدینژاد این بار روی کار نیاید.
اوژان، دانشجوی رشتهی عمران در قزوین میگوید: شاید پخش تصویر بیحجاب مثلاً، همسر آقای احمدینژاد تأثیری روی این قضیه بگذارد، چون طرفدارها و موج رأیدهندگان آقای احمدینژاد کسانی هستند که خیلی روی این مسایل حساس هستند. ولی فکر نمیکنم در مورد موسوی اینطور باشد. طرفداران میرحسین موسوی قشر روشن جامعه هستند و پخش کردن تصویر بیحجاب یکی از اعضای خانوادهی وی نمیتواند تأثیر خیلی زیادی در میزان رأی او داشته باشد. بالای شصت درصد دخترهای جوانی که دستبند سبز بستهاند و طرفدار موسوی هستند، اول به خاطر گیر دادن به حجابشان و گشت ارشاد و دوم به خاطر مسایل اجتماعی دیگر است که به طرف آقای موسوی رفتهاند. حداقل در مورد خانمها میتوان این را گفت، حتا اگر در مورد خیلی از آقایان اینطور نباشد. سحر، دانشجوی دانشگاه تهران معتقد است: چون اکثر طرفدارهای آقای موسوی اقشار جوان و قشر تحصیلکرده و روشن جامعه هستند و با افکار آقای احمدینژاد هم مخالفاند، فکر نمیکنم روی این مسایل تعصبی داشته باشند. با این کار، بیشتر دارند خودشان را خراب میکنند. اگر آقای احمدینژاد بخواهد این کار را بکند، ضعف خود را در مقابل آقای موسوی نشان میدهد. آقای احمدینژاد با افکاری که دارد و گشت ارشاد و مسایل دیگری که پیش آورده، باعث شده که جوانها نسبت به او خیلی بدبین باشند. خیلی از موقعیتهای اجتماعیاش را هم به همین دلیل از دست داده است. پس شما هم معتقدید که اگر این کار هم صورت بگیرد، تأثیری در میزان محبوبیت آقای موسوی نخواهد داشت؟ به نظر من، اگر این عکسها پخش شود، شاید محبوبیت وی بیشتر هم بشود. خیلی از خانوادهها که سالهای قبل هم پای صندوقها نمیرفتند و طالب آزادی هستند، ممکن است با دیدن این عکسها، پای صندوقهای رأی بیایند. |
نظرهای خوانندگان
آقای احمدی نژاد را دست کم نگیریم. ایشان میدونند که تنخا راه برنده شدن در این انتخابات شرکت حداقلی مردم یعنی باید مردم دلسرد بشند و الان هم استراتژی ایشون همینه ایشون با به لجن کشیدن همه نظام میخواهند در حقیقت نشون بدهند که این نظام شدیدا فاسد و اصلاح شدنی نیست . من فکر کنم تمام سعیش در مناظره دیشب همین بود و تا حدودی هم موفق شد. این ادم تشنه قدرته و مطما باشید هر کاری میکنه که سر کا بمونه ما ایرانیها برای اینکه دوباره چهار تحقیر و ذلت تحمل نکنیم چاره ای جز جلوگیری از انتخاب مجدد آقای احمدی نژاد نداریم
-- ارمان ، Jun 4, 2009 در ساعت 02:00 PMتمام این خیمه شب بازیها برای حفظ نظام است و موسوی و احمدی و غیره وغیره برای یاجوج و ماجوج نظام (رفسنجانی و خامنه ای) اسامی و مهره های بازی بیش نیستند. در این اظهار نظر داد نها و سرد وگرم شدنها چهار سال دیگر خواهد گذشت چه با سو نامی و چه یا هر نامی. دریغا از جهلی که همانا خطرناک تر از ویروس خوکی در جامعه مان شیوع پیدا کرده است.
-- بدون نام ، Jun 4, 2009 در ساعت 02:00 PMفیلم انتخابات احمدی نژاد را که امشب پخش شد دیدم به بهترین شیوه با مخاطبان کم فقیر ومحروم و متوسط جامعه ارتباط برقرار می کرد.
شکی نیست که احمدی نژاد از شیوه های انتخاباتی غربی به بهترین وجهی استفاده می کند.
بر خلاف انان که معتقدند وی در مورد نام بردن افراد در مناظره با موسوی ، کار درستی نکرد.
اتفاقا در غرب در مناظره برگهایی از نقاظ ضعف حریف را رو می کنند که اثرات مخربی در بین کسانی که هنوز مردد هستند دارد. مناظره شب قبل به ضرر اردوی موسوی تمام شده است .
احمدی نژاد حتما به دوردوم خواهد رفت .
حضور زهرا رهنورد به عنوان ریاست دانشگاه الزهرا درحالیکه فاقد مدارک علمی و سابقه بوده است یک شکست برای موسوی تلقی می شود.
احمدی نژاد بخوبی و سازماندهی شده در این مدت کار کرده و می کند.
احمدی نژاد در دوره قبل در ضدیت مردم با رفسنجانی به ریاست جمهوری رسید و شرایط سیاسی ایران و منطقه راتا حدود زیادی تحت تاثیر قرار داد.
این بار 3 نفر رقیب با سابقه و سران جمهوری اسلامی علیه وی ائتلاف کرده اند .
و تبلیغ منفی احمدی نژاد نشان از جدی بودن عزم برای عدم رای احمدی نژاد هست.
حمله به هاشمی که عقبه ستاد مخالفت با احمدی نژاد هست که پا روی شاهرگ حیاتی رفسنجان یعنی بخشی از قراردادهای نفتی هست ، گذاشته است . اختلافات را جدی تر کرده است .
من فکر می کنم بسیاری از اقشار از نام بردن اقا زاده ها خوشحال شوند و بطور حسی در کنار احمدی نژاد قرار بگیرند.
بنظر می اید جناح مخالف نتوانسته اند در مناظرات احمدی نژاد را مغلوب کنند .
مطبوعات و سازمانهای آمار گیری هم به طور مستقل در ایران وجود ندارند که مانند کاناداو آمریکا ، نتیجه مناطره را اعلام کنند.
روزنا مه نگار
-- سعید سلطانپور ، Jun 5, 2009 در ساعت 02:00 PMکانادا
سعید سلطانپور
هموطن بدون نام!
-- خرداد هزار و سیصد هشتاد و هشت ، Jun 5, 2009 در ساعت 02:00 PMبرای پاسخ به شما باید اول ببینیم از کدام دسته یا گروه هستید. از دو حال خارج نیست. یا مخالف رژیم هستید (که خود اینگونه ادعا می کنید) یا خیر. اگر مخالف رژیم هستید پیشنهاد می کنم نظر بزرگانی چون فرخ نگهدار، مسعود بهنود، ابراهیم یزدی، عباس میلانی، عزت الله سحابی، و حتی علیرضا نوریزاده را بخوانید. مطمئنا" آنها هم بیشتر از شما مخالفند و هم بیشتر از شما تحقیق کرده اند. اگر شک دارید بروید ببینید اینها که گفتم که بودند و که هستند.
اگر مخالف رژیم نیستید هم که معلوم است دارید در جهت مشارکت حداقلی مردم تلاش می کنید تا احمدی نژاد به پیروزی برسد.
برای اینکه کار شما و دوستان دیگر آسان شود به وبلاگ ما سر بزنید. سخن بزرگان داخل و خارج از کشور را جمع آوری کرده ایم: khordad1388.wordpress.com
سلام .به گمانم مهمترین مورد در این مناظره افشا نام اقای هاشمی رفسنجانی و پسرانش بود اگر احمدی نژاد راست بگوید اقای هاشمی و پسران باید بازداشت و محاکمه شوند و باید به شجاعت اقای احمدی نژاد تبریک گفت واگر این سخنان کذب باشد در اینصوت این اقای احمدی نژاد است که باید مورد پیگرد قرار گیرد و محاکمه و رسوا شود.
-- ساسان ، Jun 5, 2009 در ساعت 02:00 PMهر رای یی که به احمدی نژاد ندهیم یک سیلی به گوش حسین شریعتمداری است و هر رای یی که به موسوی بدهیم 2 سیلی به گوش او. درست است که قیافه ی شریعت مداری و احمدی نژاد به ابن ملجم می ماند ولی مغزشان مثل امرعاص فکر می کند.
-- علی ، Jun 5, 2009 در ساعت 02:00 PM