رادیو زمانه > خارج از سیاست > گزارش > خاموشی لوسی ابراک | ||
خاموشی لوسی ابراکاحمد سماييsamayee@web.deلوسی ابراک(Lucie Aubrac) شخصا ميل داشت که به عنوان "يک زن آزاده فرانسوی که عليه فاشيسم مبارزه کرده" شناخته شود، و نه همچون يک ابرانسان قهرمان. او در کنار فعاليتهای اجتماعیاش علاقه وافری به کوه داشت، انواع و اقسام قارچها را خوب میشناخت و در شرابشناسی نيز شم و تجربه قابل اعتنايی داشت. لوسی تا روز ۱۴ مارس که در سن ۹۴ سالگی درگذشت کماکان قبراق و باتحرک باقی مانده بود و در حالی که کيفش از روزنامهها و اعلاميههای مخفی دوران مقاومت پر بود از اين مدرسه به آن مدرسه میرفت تا تجارب دوران مبارزه عليه فاشيسم هيتلری را برای دانشآموزان بازگو کند. لوسی ابراک نقشه فرار موفقيتآميز بود ديری نپاييد که شماری از رهبران جنبش مقاومت و از جمله ريمون ساموئل به دام نيروهای آلمانی افتادند. لوسی که در ماههای آخر بارداری بود پيش " کلاوس باربی" رهبر گشتاپو در ليون که به قصاب اين شهر معروف شده بود رفت و مدعی شد که ريمون ساموئل، او را مورد تجاوز قرار داده و باردار کرده است. او از باربی تقاضا کرد تا برای حفظ حيثيت و حقوق خود و بچهاش پيش از اعدام ريمون به عقد او درآيد. باربی اين تقاضا را پذيرفت و همين، شرايط و مقدمات لازم را برای فراردادن ريمون فراهم آورد. روز ۲۱ اکتبر ۱۹۴۳ اتوموبيل حامل ريمون و زندانيان ديگر با يک اقدام ساختگی به مسير ديگری کشانده شد و لوسی و همرزمان او توانستند آنها را فرار دهند.
گشتاپو که از اين شکست خود سخت خشمناک بود پيگرد و تعقيب وسيعی را برای دستگيری ساموئلها آغاز کرد. برای گريز از اين خطر، رهبری جنبش مقاومت تصميم گرفت لوسی و همسرش را به انگلستان بفرستد. لوسی میبايست از آنجا به عنوان نماينده رسمی مقاومت به مجمع مشورتی دولت موقت در تبعيد فرانسه که مقرش در الجزاير بود برود. آميزهای از غريزه و احساس و عقل پس از آزادی فرانسه از چنگ فاشيسم لوسی ابراک به مبارزه خود ادامه داد. او به حمايت از فراخوان معروف استکهلم برای محکوميت سلاحهای اتمی برخاست، برای تحقق حقوق زنان مبارزه کرد و تلاش فشردهای را سازمان داد تا نقش زنان در جنبش مقاومت به رسميت شناخته شود. به گفته لوسی " در سالهای پس از جنگ، تا مدتها تلاش و کارزار ما در دوران مقابله با فاشيسم هيتلری قانونا نه به عنوان مقاومت، بلکه به عنوان اقدامات جنبی و کمکی شناخته میشد. گفته میشد که چون زنان با اسلحه نجگيدهاند، و يا صرفا يهوديان را پناه دادهاند و يا فعاليتاشان برای جنبش مقاومت در حد ماشيننويسی بوده است، لذا نمیتوان گفت که جزء اصلی جنبش مقاومت بودهاند. ولی خوب، ما سرانجام با تلاش و کارزار خودمان سهم زنان را به عنوان بخشی از مقاومت به کرسی نشانديم."
زنها هنوز با مسائل اساسیتری درگير بودند در دهه پنجاه لوسی با جنگ استعماری فرانسه در الجزاير و هندوچين آشکارا از در مخالفت و اعتراض درآمد و به دفاع از حق استقلال ويتنام پرداخت. او در خانه خود در پاريس ميزبان هوشی مين شد و مدتی معاون ليگ بينالمللی جقوق بشر بود. لوسی ابراک در باره خاطرات خود در جنبش مقاومت چندين کتاب نوشته است. کتاب يادداشتهای روزانه او که سال ۱۹۸۴ منتشر شد به يکی از پرخوانندهترين آثار آن سالها بدل شد و تيراژش از مرز ۵۰۰ هزار نسخه گذشت. بر اساس همين کتاب سال ۱۹۹۶ "کلود بری"، کارگردان معروف فرانسوی فيلمی ساخت که يکی از پرفروشترين فيلمهای آن سال شد. ابراک تا روزهای آخر عمر نيز به فعاليتهای اجتماعی مشغول بود و در دفاع از حقوق پناهندگان و مهاجران ِ محروم از حق اقامت تلاشهای قابل اعتنايی داشت. چپ و راست لوسی را ارج میگذارند |
نظرهای خوانندگان
خوانش درست نام این نشریه فرانسوی در زبان فارسی چنین است:«لو_پری_وی_لژ_د_فم»لو مثل (دو)پری مثل (فری=فریدون!)،لژ مثل(رنگ بژ)،د مثل (حرف د)، و فم مثل(نم).معنی آن هم:«امتیاز زنان»یا«حق زنان».ممنون از زحمات نویسنده این مقاله.
-- مازیار ، Mar 26, 2007 در ساعت 07:53 PMخانم ابراک با مسائل ایران و مقاومت آن هم آشنا بود و از آن حمایت میکرد و شخصا چندین بار با خانم مریم رجوی در فرانسه تا همین اواخر هم ملاقات کرده بود. کهولت هرگز باعث نشده بود نه از فعالیتهایش و نه از اعتقادش به مقاومت و رادیکالیسم کاسته شود
-- آناهیتا ، Mar 26, 2007 در ساعت 07:53 PM