رادیو زمانه > خارج از سیاست > محیط زیست > هدف احداث «جادهی ابر» تجاری است، نه عمرانی | ||
هدف احداث «جادهی ابر» تجاری است، نه عمرانیمینو صابریminoo.saberi@radiozamaneh.comصحبتهای اخیر دکتر محمدیزاده، رئیس سازمان محیط زیست، حاکی از آن بود که تلاشهای فعالان محیط زیست و علاقهمندان طبیعت برای جلوگیری از احداث جاده در دل جنگل ابر بینتیجه ماند و بهزودی این جاده ساخته خواهد شد.
جنگل ابر یکی از مناطق بسیار زیبای طبیعت ایران در استان سمنان است که در مسير جاده شاهرود به آزادشهر استان گلستان و در روستای ابر قرار دارد . با دکتر ناصر کرمی، در این باره گفتوگو کردم:
در خبرها آمده بود جادهای که قرار است از جنگل ابر عبور کند بهزودی ساخته خواهد شد. ابتدا توضیح بفرمایید ویژهگیهای جنگل ابر چیست و چرا فعالان محیط زیست روی این موضوع حساساند؟ جنگل ابر یکی چشماندازهای کمنظیر و متفاوت طبیعت ایران است. محدودهی بزرگی است مرکب از پارک ملی گلستان، منطقهی حفاظت شدهی جهاننما، پارک ملی خارتوران، منطقهی خوشییلاق و همین جنگل ابر که مجموعهای درست کردهاند که شاید غنیترین زیستگاه طبیعی در ایران باشد. جنگل ابر یکی از مهمترین مناطقی است که تنوع زیستی کشور ایران را برمیتابد. شاید بخشی از اینها به تنهایی با پارک ملی «یلو استون» در آمریکا قابل مقایسه باشد. متاسفانه این مجموعه از همه طرف در طی ۱۰۰ سال گذشته با تخریب، آسیب، لطمه و تصرف روبرو بوده و این منطقه خرد خرد لطمههایی دیده است. یکی از آخرین مناطقی که تا همین ۱۰/۱۵ سال پیش کمتر آسیب دیده بود؛ همین جنگل ابر بود. منطقهای بسیار زیبا که توسط رسانهها معرفی شد و الان به یکی از مقاصد طبیعتگردان ایران تبدیل شده است. شاید کمتر طبیعتگردی هست که تابستان هوس نکند یک شب به کمپینگ جنگل ابر برود. اهمیتاش از نظر جغرافیایی یکی این است که آنجا ستیغی دارد که وقتی روی آن قرار میگیرید؛ سمت راستتان یکی از انبوهترین جنگلها است که مه شدید و ابر میبینید. درست مثل اینکه وارد یک جنگل منطقهی سردسیر، مثل جنگلهای مشهور کانادا شدهاید.
همانجا که ایستادهاید، سمت چپتان را که نگاه کنید یکی از مخوفترین بیابانهای دنیا گسترده شده است. این تلاقی دو اقلیم متفاوت در یک ناحیه؛ از نظر جغرافیایی چشمانداز کمنظیری ایجاد کرده و بههر حال از نظر زیستمحیطی هم کل آن منطقه (از نظر تنوع زیستی) منطقهی مهمی است. نمونهی آن اینکه کوچکترین پستاندار دنیا؛ مگسخوار کوچک آنجا زندگی میکند. اولین باری که بحث جادهسازی در جنگل ابر مطرح شد چه زمانی بود؟ اولین بار از دو سال پیش شروع شد و بلافاصله واکنش طرفداران محیطزیست را برانگیخت. ابتدا خود ما هم نمیدانستیم که منظورشان از جادهی ابر چیست. تصور میکردیم میخواهند شرایط همین جادهی موجود شاهرود - آزادشهر را بهتر کنند. گرچه جادهی مناسبی است! بعد مطلع شدیم که جاده قرار است از دل جنگل ابر بگذرد.
ضرورت ساخت این جاده چیست؟ بحثی به عنوان توجیه زیستمحیطی داریم که مغایر با هنجارهای محیط زیست است؛ این به کنار. ساخت این جاده حتی توجیه اقتصادی هم ندارد! به موازات همین جاده؛ جادهی شاهرود به آزادشهر را داریم که اگر ساکنین شهرستان علیآباد کتول بخواهند رفت و آمد کنند از همین جاده میتوانند عبور کنند. اینها میگویند جادهای که قرار است ساخته شود حدود ۳۰/۴۰ کیلومتر کوتاهتر از جادهی فعلی است. میخواهند جادهی جدیدی را با تونل و پل در جادهی کوهستانی و نیز از دل جنگل بگذارنند که در یک فاصلهی ۱۴۰ کیلومتری؛ مسیر ۴۰ کیلومتر کوتاهتر باشد. جادههایی داریم که جادههای مرگبار و پر ترددیهستند اما وزارت راه هیچوقت سراغ آنها نرفته است. نمونهاش جادهی خرمآباد به اندیمشک که به جادهی مرگ مشهور است. سراغ آن نرفتند ولی جادهی آزادشهر به شاهرود جادهی مناسبی است. یعنی از مسیر مناسبی عبور کرده و کیفیت بهتری دارد. جادهی خیلی پر ترددی هم نیست. این موضوع همیشه محل تردید بوده چون جادهای که توجیه اقتصادی ندارد، توجیه فنی هم ندارد. مطلقآ نه ارزیابی زیستمحیطی دارد و نه توجیه فنی. جادهای است که اصلآ ضرورت احداثش از نظر اقتصادی، فنی، زیستمحیطی حس نمیشود. به همین خاطر همیشه این بدگمانی بهصورت خیلی جدی وجود داشته است. چون نمونههای مشابهی هم بوده که نه فقط با احداث جاده؛ گاه با پراکندن شایعهی احداث جاده در یک منطقهی پرت ارزش افزودهی آنجا را اضافه میکنند!
اراضیای که کشاورزی، مرتعی و یا جنگلی است، اما در تملک اشخاص قرار داشته و قیمت پائینی دارد؛ بهصورت انبوه توسط افرادی خریداری میشود. بعد این افراد یک فشار پوپولیستی، برای تصویب احداث جاده در آن منطقه به دولت وارد میکنند. سپس قیمت این اراضی افزایش پیدا میکند و زمینهی تغییر کاربری آن اراضی میشود. پروژههای متعدد اینگونه داشتهایم. مثلآ جادهی گرماب دربه لار. این جاده هیچوقت قرار نبوده ساخته شود؛ منتهی فقط با شایعهاش انبوهی ویلا و مجتمعهای توریستی سر بر آورد. فقط با این بحث که بهزودی اینجا جاده ساخته میشود و شما اگر در اراضی مرتعی و کوهستانی ویلا بسازید؛ رفت و آمدتان راحت میشود. همیشه این بدگمانی وجود داشته که این جاده یک پروژهی تجاری است. یک پروژهی راه و عمران نیست. پروژهای است که بهانهی لازم برای فروش اراضی، تغییر کاربری و ارزش قیمت آنها را برای عدهی معدودی ایجاد میکند. ساخت این جاده تا چه حد به محیط زیست منطقه آسیب میرساند؟ منطقهی جنگل ابر و مناطق پیرامون آن از نظر تنوع زیستی و چشماندازهای جغرافیایی؛ یکی از مناطق کمنظیر ایران است. همیشه در این طرحها؛ در بحث توسعهی اکوتوریست در ایران؛ یکی از نخستین مناطقی که برای بحث سرمایهگذاری، بحث جذب توریست جذابیت داشته این جنگل بوده است.
شاید ۱۰/۱۵ سال پیش کسی آنجا را نمیشناخت ولی اگر روزهای آخر هفته بروید میبینید در شب مردم با دهها اتوبوس و اتومبیل آمدهاند آنجا اطراق کردهاند. یک بحث محیطزیست و یک بحث توریسم داریم. یک بحث احداث جاده و یکی هم امکانی که برای تغییر کاربری ایجاد میکند. تغییر کاربری اراضی قطعآ چنان استرس شدیدی به منطقه وارد خواهد کرد که قطعآ در کمتر از ۱۰ سال به دگرگونی کامل چشمانداز محیطی و طبیعی آنجا منجر خواهد شد. بحث حیاتوحشی که از آنجا عبور میکند، همواره نادیده گرفته میشود. زمانی که جادهای احداث شود، انگار یک مسلسل روبروی محیط اطراف گذاشتهاید و هرچه محیط زنده در اطراف وجود دارد را مرتب به تیربار میبندید.
در مورد بحث توریسم؛ استرس رفت و آمد و تراکم شدیدی در آنجا ایجاد میشود. به اراضی زمینهی تغییر کاربری داده و بخش عمدهای که جذابیت منطقه بهعنوان یک قطب اکوتوریستی را به وجود آورده، از بین میبرد. منطقهای که میتوانست یک منبع عظیم سرمایهگذاری اقتصادی باشد! متاسفانه مردم محلی مجاب نشده و آموزش ندیدهاند که حال به دنبال این هستید که جاده ساخته شود. بعد هم ارزش زمینتان بالا برود و زمین را تکهتکه کنید و بفروشید. اگر این جاده ساخته نشود و بهجای آن سرمایهگذاری اکوتوریستی انجام شود، به یک منبع درآمد پایدار در همهی طول تاریخ دست پیدا میکنید. نه اینکه شما یکبار زمین را بفروشی و تمام شود و فقط یک انسان متمول که از دوردست میآید، از این سرمایه بهرهمند شود. همان مسائلی که در کندلوس و کلاردشت و امثال آن رخ داده است. الان کلاردشتیهای قدیمی بسیار پشیماناند که زمینهایشان را تکهتکه کردند و به تهرانیها فروختند. میگویند اگر ما این کار را نکرده بودیم الآن میتوانستیم هتل و مجموعه توریستی بزنیم. همین بلا بر سر جنگل نیز میآید. یعنی با احداث این جاده هم چشمانداز طبیعیاش تخریب میشود و هم موقعیت اکوتوریستیاش از بین میرود. آیا امیدی برای جلوگیری از اجرای این طرح هست؟ با این مصاحبهی اخیر که مدیر سازمان محیطزیست انجام داد باید بگویم نه. به هر حال سنبهی مدعیان احداث این جاده خیلی پر زورتر از طرفداران محیط زیست بود! ما خیلی سعی کردیم ولی متاسفانه موفق نشدیم. اینهمه کاری که رسانهها و طرفداران محیط زیست کرده و متاسفانه موفق نشدند. تصور میکنم این جاده ساخته خواهد شد و ۱۰ سال دیگر؛ جنگل ابر آن چیزی نیست که اکنون میبینیم. |