نمایش مجموعه هنری فرجام در دوبیبیژن روحانیrohani@radiozamaneh.comمسافران نوروزی دوبی امسال بخت آن را خواهند داشت که با بخشی از آثار هنری مجموعه کمنظیر فرجام برای اولین بار آشنا شوند. از روز بیست و یکم اسفندماه (یازدهم مارس) مرکز تجارت جهانی دوبی میزبان مجموعهای از هنرهای اسلامی است که بخش عمده آن به هنرهای ایرانی اختصاص یافته است.
مجموعه فرجام مجموعهای است خصوصی و با شهرت جهانی که با تلاشهای فردی دکتر فرهاد فرجام در طی چند دهه گذشته جمعآوری شده و شامل آثار هنری منحصر به فرد از هنرهای اسلامی و همچنین هنر معاصر ایران و جهان است. مراسم افتتاح این نمایشگاه ارزشمند با حضور وزیر فرهنگ امارات متحده عربی، سفیران کشورهای ایران، بریتانیا، آمریکا، فرانسه و همچنین هنرمندان برجسته ایرانی مانند آیدین آغداشلو، عباس کیارستمی، محمد احصایی و فرهاد مشیری برگزار شد.
این برای اولین بار است که مجموعه هنری فرجام بخشی از گنجینه خود را به روی عموم میگشاید. نمایشگاه به چهار بخش مختلف تقسیم شده و شامل آثاری از سده اول هجری تا سده هفتم، از سده هفتم تا دهم، از سده دهم تا دوازدهم و در نهایت سده سیزدهم هجری است. بیش از یکصد و شصت اثر هنری و تاریخی در این مجموعه به نمایش گذاشته شدهاند. امیر آروند، کارشناس حفاظت از میراث فرهنگی و از دستاندرکاران برگزاری نمایشگاه در مورد خصوصیات این آثار میگوید: تنوع اشیاء بسیار زیاد است. از کتابهای خطی و قرآن و مینیاتور گرفته تا اشیاء فلزی، چوبی و نقاشیهای لاکی و همچنین تزیینات معماری مانند کاشیکاری. آثار شاخص و برجسته در نمایشگاه زیاد است اما اگر بخواهم به یکی از آنها اشاره کنم میتوان از قدیمیترین نسخه شناخته شده «ذخیره خوارزمشاهی» نام برد.
قدمت این نسخه به نمایش درآمده، پنجاه سال از نسخه موجود در کتابخانه ملی ایران نیز بیشتر است و بنابراین این نسخه از نظر تاریخی بسیار با اهمیت است. همچنین مینیاتورهای زیادی از دورههای تیموری و صفوی و نیز بخشی از قرآن مشهور بایسنقری به نمایش درآمدهاند. کاسههای مینایی دوره سامانی و سلجوقی و همچنین تاجی که در نپال و توسط مسلمانان هند ساخته شده از دیگر آثار نمایشگاه است. این آثار هم از نظر تاریخی و هم از نظر هنری دارای ارزش زیادی هستند.
مجموعه فرجام با حمایتهای بنیاد حافظ اکنون بخشی از آثار خود را به نمایش گذاشته است. هدف بنیاد حافظ که از سال ۲۰۰۸ تأسیس شده، حمایت از فعالیتهای فرهنگی و هنری در خاورمیانه و به ویژه در ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس است. این بنیاد همچنین از گسترش آموزش در میان هنرمندان، دانشجویان، پژوهشگران و مجموعهداران هنری و برگزاری نمایشگاه به طور عمده در خاورمیانه و ایران حمایت میکند. نمایشگاههایی که آثار دوران اسلامی فرجام یکی از آنهاست. امیر آروند به نحوه خرید قانونی آثار و روشهای علمی و پیشرفته نگهداری از آنها اشاره میکند: مجموعه فرجام در طول بیست و پنج تا سی سال به تدریج و توسط دکتر فرهاد فرجام و به دلیل علاقه شخصی او به هنر و فرهنگ ایران جمعآوری شده است. نکته بسیار مهمی که در این مجموعه وجود دارد آن است که تمام آثاری که هم در این نمایشگاه ارائه شدهاند و هم در خود مجموعه وجود دارند از حراجیها و گالریهای معروف خریداری شدهاند که از این نظر همه آنها قانونی محسوب میشوند.
نکتهای که در مورد خیلی از اشیاء در مجموعههای مشابه صدق نمیکند. در حقیقت آقای فرجام سعی میکند آثار هنری ایران را که در حراجیها و کشورهای مختلف پراکنده میشود و به فروش میرود، به نحوی در یک جا جمع کند. بخش دیگر کار به غیر از جمعآوری اشیاء، شناسایی و مستندسازی این آثار است که از تأسیس بانک اطلاعات کامپیوتری و عکاسی و کارشناسی شروع میشود و به بحث نگهداری اشیاء در شرایطی که از نظر نور و حرارت و رطوبت استاندارد باشد میرسد.
در عین حال مرمت و بازسازی اشیایی که نیاز به مرمت دارند نیز مورد توجه قرار دارد. یعنی در کل میتوان گفت یک مجموعه بزرگی است که دائماً در این زمینه کار میکند. تا پیش از گشایش نمایشگاه اخیر به روی عموم، آثار مجموعه به صورت خصوصی نگهداری میشدند، اما با اختصاص فضایی در مرکز تجارت جهانی دوبی به مجموعه فرجام، پس از این نمایشگاههای موضوعی مختلفی از آثار این مجموعه به نمایش درخواهند آمد. این کارشناس حفاظت از آثار تاریخی ضمن توصیف مشخصات این مجموعه به هدف دیگری نیز اشاره میکند: هدف نهایی آن است که در صورت امکان یک یا چند موزه در ایران یا کشورهای دیگر تأسیس شود. چون به عنوان مثال مجموعه هنر معاصر فرجام در همین لحظه حدود چند هزار اثر هنری از هنرمندان و نقاشان معاصر ایران دارد و کمتر موزهای در ایران است که چنین تعداد آثاری از دوره معاصر را در اختیار داشته باشد.
در حالی که در بسیاری کشورهای جهان مجموعههای خصوصی با کمک علاقهمندان و افراد صاحب سرمایه و هنرشناس شکل میگیرد و از کمکهای قانونی و حمایتهای دولتی نیز برخوردار میشود، در ایران هنوز نحوه ایجاد موزههای خصوصی و دایر کردن گنجینههای شخصی با ابهام روبهروست و همین امر باعث شده تا علیرغم وجود علاقهمندان در این زمینه تاکنون اقدامی موثر در این جهت صورت نگرفته باشد.
مجموعه فرجام تنها یکی از مجموعههایی است که قابلیت آن را دارد تا به موزه یا موزههایی خصوصی تبدیل شود. آروند در خصوص تنوع آثار موجود در مجموعه میگوید: به خاطر گستردگی این مجموعه عملاً امکان تأسیس موزههای مختلفی از آثار آن وجود دارد. در بخش هنرهای اسلامی فقط آثار خطاطی موجود در آن توانایی تشکیل یک موزه مستقل را دارد. همچنین امکان برگزاری نمایشگاههای موضوعی مختلف مانند مینیاتور یا بررسی سیر هنر ایران و جهان اسلام یا موضوعات دیگر وجود دارد. گستردگی تاریخی و موضوعی مجموعه امکان انتخابهای مختلفی از میان آثار آن را فراهم میکند. نمایشگاه آثار هنر اسلامی مجموعه فرجام تا یازدهم ماه جولای در مرکز تجارت جهانی دوبی برپا خواهد بود. |
نظرهای خوانندگان
با تشکر از پوشش خبری شما و عرض خسته نباشید به همه دست اندرکاران این مجموعه به خصوص استاد آغداشلو و جناب آروند. این مجموعه یکی از دیدنیترین اماکن دبی میباشد که بنده دیدن آن را به تمام هم میهنانم توصیه میکنم.
-- رضا مجد ، Mar 16, 2009 در ساعت 07:17 PMمحل نگهداری مجموعه فرجام در چه کشوری است؟
-- مهدی ، Mar 16, 2009 در ساعت 07:17 PM----------
محل نگهداری در دوبی است. روحانی
Dame hammehe dast andar karan garm
-- بدون نام ، Mar 29, 2009 در ساعت 07:17 PM