رادیو زمانه > خارج از سیاست > فرهنگ و هنر > "بشارت" لئوناردو داوینچی در ژاپن | ||
"بشارت" لئوناردو داوینچی در ژاپنبيژن روحانیبرای شنیدن فایل صوتی «اینجا» را کلیک کنید. ماجرای امانت دادن تابلو "بشارت"، اثر لئوناردو داوینچی از موزه اوفیتزی(Uffizi) شهر فلورانس به شهر توکیوی ژاپن، بحثهای گستردهای را در میان علاقهمندان آثار هنری و میراث فرهنگی برانگیخت. رییس موزه اوفیتزی از جمله مخالفان این انتقال بود. "آنتونیو ناتالی" که تا آخرین لحظات مراقب کوچکترین نکات ایمنی و فنی بود، نخواست در لحظه برداشته شدن این تابلو از روی دیوارهای موزه اوفیتزی حضور داشته باشد و این صحنه را نگاه کند.
در عین حال عدهای از مخالفان با تجمع در برابر موزه اوفیتزی مخالفت خود را با انتقال این اثر هنری نشان دادند. سناتور پائولو آماتو، از حزب "زنده باد ایتالیا"، با زنجیر کردن خود به یکی از ستون های موزه، خواستار آن شد که دولت از این اقدام خود صرف نظر کند. تابلو بشارت به ابعاد ۹۸ در ۱۲۷ سانتیمتر بین سال های ۱۴۷۲ و ۱۴۷۵ خلق شدهاست. در این تابلو، جبرییل به مریم مژده یا بشارت این را می دهد که از سوی خداوند برای به دنیا آوردن مسیح انتخاب شدهاست.
تا سال ۱۸۶۷ نقاش این تابلو ناشناس بود، اما پس از آن که در این سال از یک صومعه به موزه اوفیتزی انتقال داده شد، کارشناسان هنری با بررسیهای خود توانستند این نکته را ثابت کنند که این نقاشی اثر لئوناردو است و به دوران جوانی و سنین بیست سالگی او تعلق دارد. تابلو بشارت قرار است در توکیو و در نمایشگاهی به نام "ذهن لئوناردو" به نمایش گذاشته شود.
ترس از آسیب و خالی ماندن موزه از اثر مشهورش از آن جایی که این تابلو به مدت سه ماه در ژاپن میماند، مخالفان بر این نکته تاکید میکنند که نمیخواهند برای مدتی طولانی یکی از آثار ارزشمند و بسیار مشهور این موزه از آن خارج شود و به این ترتیب بازدیدکنندگانی که برای دیدن موزه میایند موفق به دیدن این اثر نشوند. اما در عین حال موافقان بحث انتقال آثار هنری این دلایل را کافی نمیدانند. در مورد حفاظت و امنیت این بحث مطرح است که حوادث پیشبینی نشده حتا در محل اصلی نگهداری هر اثر هنری نیز ممکن است به وقوع بپیوندد. در ضمن برای برگزاری چنین نمایشگاهی از مدتها پیش برنامهریزی شده و امکانات لازم برای انتقال و نگهداری اثر به طور دقیق بررسی و کنترل میشود.
تبادل فرهنگی و جذب مخاطب بیشتر از آن مهمتر آن است که موزهها با قرض دادن آثار خود، باعث میشوند تا توجه بیشتری به آنان جلب شود و به این ترتیب اشتیاق برای دیدن سایر اشياء موزه افزایش پیدا کند. وزیر میراث فرهنگی ایتالیا، مخالفت با این تبادل فرهنگی را باعث مخدوش شدن چهره ایتالیا رد خارج از مرزها نامید.
ذهن لئوناردو برای جابهجایی تابلو را درون محفظهای با سه لایهی محافظ چوبی، آلومینیومی و پلیاستر قرار دادند و کل آن را دوباره در محفظهای چوبی گذاشتند. همچنین داخل جعبهها طوری عایقبندی شده که هیچگونه تغییرات دما به داخل آن نفوذ نکند. جعبهها به سنسورهایی مجهز هستند که کوچکترین تغییرات دما، رطوبت و شوکهای مکانیکی حساس هستند. تابلو در حال حاضر به سلامت به توکیو رسیدهاست و در محل نمایش خود، داخل یک محفظه شیشهای و آلومینیومی قرار گرفتهاست. نمایشگاه "ذهن لئوناردو" روز دوشنبه با حضور روتللی، وزیر میراث فرهنگی ایتالیا در توکیو افتتاح خواهد شد. |