رادیو زمانه > خارج از سیاست > فستيوال فيلم > «زنان در کفن»؛ برندهی جایزهی «سینما برای صلح» | ||
«زنان در کفن»؛ برندهی جایزهی «سینما برای صلح»پژمان اکبرزادهpejman@radiozamaneh.com«زنان در کفن» فیلمی است مستند، ساختهی محمد رضا کاظمی و فرید حائرینژاد. این فیلم به مسائل حقوق بشر و بهویژه حقوق زنان در ایران میپردازد و بهطور ویژه تلاشهای چند فعال حقوق زنان در تهران، خصوصاً شادی صدر را دنبال میکند.
همراه با شادی صدر، این وکیل و فعال سرشناس ایرانی، با وضعیت قربانیان قوانین نابرابر در سیستم قضایی ایران نسبت به زنان، آشنا میشویم. در بخش اصلی فیلم روی موضوع سنگسار در ایران تمرکز میشود. «زنان در کفن» به زبان فارسی و با زیرنویس انگلیسی چند ماه پیش در جشنوارهی فیلمهای مستند آمستردام«ایدفا» همچنین در وزارت خارجهی هلند و پارلمان کانادا به نمایش درآمد.
در نهایت، این مستند ۷۳ دقیقهای روز دوشنبه ۱۵ فوریه، برندهی جایزهی نهمین دورهی «سینما برای صلح» در برلین شد. با فرید حائرینژاد، یکی از کارگردانهای این فیلم که در مراسم شب گذشته در «کنسرت هاوس» برلین حضور داشته، گفتوگو کردم و از جزییات برنامهی دیشب پرسیدم: برنامهی فرش قرمز بود و چهرههای مهم سینمایی و سیاسی آلمان از مدعوین آن بودند. چند وزیر سابق آلمان در آن شرکت داشتند و چهرههای سینمایی هالیوودی در آن زیاد بودند. افرادی مانند آقای دیکاپریو، کریستوفر لی و همچنین آقای میخاییل گارباچف از شرکت کنندگان در این مراسم بودند. آقای گارباچف و دیکاپریو از سخنرانان مراسم بودند.
فرید حائرینژاد: یکی از کارهای یک فیلمساز و به خصوص مستندساز این است که جامعه را نسبت به یک سری مسائل آگاهتر میکند؛ مسائلی که شاید دیده نمیشوند و یا با عمق کمتری به آنها پرداخته میشود. این است که مستندساز به مسائل عمق میبخشد و آنها را به جامعه میشناساند
در مجموع این که سیاست و سینما به نوعی با هم مخلوط شده بود، جو جالبی را به وجود آورده بود و کمتر به مسائل سرگرم کنندهی هالیوودی پرداخته میشد و فوکوس مراسم بیشتر روی مسائل انسانی و حقوق بشر قرار داشت. فیلمهایی هم که در این مراسم شرکت داده شده بودند و کاندیدا یا دریافت کنندهی جوایز این مراسم میشدند، فیلمهایی از این دست بودند. فیلمهایی که شاید در برنامههای معمولی هالیوودی دیده نمیشوند و کمتر در دید و نظر افراد قرار دارند ولی فیلمهای باارزشی هستند که به مسائل اجتماعی و حقوق انسانی میپردازند. در سخنرانیها چه مسائلی مطرح شد؟ ساختن فیلم خیلی سخت است و کسانی که در این عرصه پا میگذارند، متوجه این مساله هستند که برای ساخت فیلم نیاز به صرف هزینهی زیادی دارند. «سینما برای صلح» و جمعیتهایی از این دست، شرایطی را فراهم میکنند و کمک میکنند که کارگردانها و تهیه کنندهها بتوانند به فیلمهای اینچنینی که ممکن است بازدهی مالی کمتری داشته باشد، بپردازند. یا این که بتوانند به شکلی کمکهزینهی کارشان را تهیه کنند. این است که تمرکز اصلی سخنرانیها هم روی این مساله بود که سینمایی که شاید هالیوودی و سرگرم کننده نیست، سینمایی که به مسائل مهم انسانی میپردازد، باید وجود داشته باشد و همانطور که از اسم این مراسم برمیآید، بیشتر روی صلح، انسان و انسانیت تاکید میشد. دریافت این جایزه برای سینماگران و فعالیتهایشان از چه جنبهای اهمیت دارد؟ هر جایزهای در درجهی اول قدردانی از آن افراد و از آن کار است و نشان میدهد آن فیلم و کاری که ساخته شده چقدر مهم است. همچنین به طور طبیعی باعث میشود که سازندگان چنین فیلمهایی بیشتر شناخته شوند. درهای بیشتری بر رویشان باز شود و بتوانند هم کارشان را ادامه بدهند و هم کاری را که انجام دادهاند، بشناسانند.
این مسالهی خیلی مهمی است و نمیتوان گفت که فقط به فیلمهایی پرداخته شود که مثلا به جشنوارهی کن راه پیدا میکنند. البته آن هم به جای خود بسیار خوب و ارزشمند است. ولی فیلمهایی هم هستند که شاید بار سرگرمیشان کمتر باشد، اما مسائلی که مطرح میکنند مسائل مهمی هستند. شاید فیلم به نوعی سنگین باشد، ولی بههرحال اهمیت دارد. همانطور که گفتم، چنین جوایزی درهای بیشتری برروی فیلمساز و برروی خود فیلم باز میکند و همینطور راهی است برای شناساندن مسائل مطرح شده در فیلم به جهانیان. مسالهی اصلی هم در حقیقت همین است.
یکی از کارهای یک فیلمساز و به خصوص مستندساز این است که جامعه را نسبت به یک سری مسائل آگاهتر میکند؛ مسائلی که شاید دیده نمیشوند و یا با عمق کمتری به آنها پرداخته میشود. این است که مستندساز به مسائل عمق میبخشد و آنها را به جامعه میشناساند.
در میان سه فیلمی که جایزه به آنها اهدا شده، دو فیلم ایرانی هستند. تاثیر وقایع اخیر ایران را در این موضوع چگونه میبینید؟ در هر حال تاثیر داشته است. امروز جامعهی جهانی به مسائل ایران بیشتر توجه دارد که به نوبهی خود مثبت و مهم است. اما با قاطعیت نمیتوانم بگویم که آیا مسائل ایران به مطرح شدن این فیلمها کمک کرد یا خیر. چون هیچکدام از این فیلمها ربط مستقیمی با رویدادهای اخیر ایران ندارند. این فیلم تا حدی به مسائل قضایی ایران میپردازد اما باز هم ارتباط مستقیمی با داستانهای اخیری که به وجود آمده است، ندارد. یکی از فیلمها مستند است؛ کاری که ما کردیم. دیگری هم فیلم داستانی. موضوع فیلم ما به مسائل مربوط به عدالت قضایی برمیگردد و از این جهت جایزه را به ما دادند و فکر میکنم، گذشته از مسائلی که در ایران میگذرد، جا داشت که این فیلم دستکم کاندیدای چنین جایزهای بشود. چه برنامهای برای این فیلم دارید؟ آیا تصمیم دارید آن را منتشر کنید؟ فیلم را در آیندهی نزدیک منتشر خواهیم کرد. در حال حاضر فیلم دارد تور فستیوال خود را میگذراند که نزدیکترین آن فستیوال «وان ورلد» (One World) است که از ۱۰ مارس در پراگ برگزار میشود و فستیوال بسیار مهمی هم هست. از آنجا هم به مونترال، لاهه، تورنتو، ژنو و چند فستیوال دیگر خواهیم رفت. بعد از اتمام این فستیوالها به تولید وسیع برمیگردیم. پروژههایتان را روی سینما در زمینهی مسائل حقوق بشر ایران ادامه میدهید؟ یا این که این پروژهای بود که سوژهی آن به ذهنتان رسید و دیگر تمام شده است؟ نه مسائل حقوق بشر در ایران متاسفانه بسیارند. دلام میخواست این مسائل نبودند و لزومی نداشت که آدم بخواهد این همه در مورد آن فیلم بسازد و یا راجع به ساخت فیلم در این زمینه فکر کند. اما الان در فکر ساختن چنین فیلمهایی هستم، چند سوژه هم دارم و امیدوارم که بتوانم یکی از این پروژهها را بهدست بگیرم و ادامه بدهم. |
نظرهای خوانندگان
امیدوارم این فیلم از طریق تلویزیون بی بی سی یا وی. او. ای. برای مردم داخل ایران هم پخش شود که با چای و گاز پیک نیکی برن اعدام تماشا کنن!
-- Babak ، Feb 19, 2010 در ساعت 07:02 PMآیا کسی اطلاع داره این فیلم از چه طریقی میشه تهیه کرد؟
-- mehrnoosh ، Feb 19, 2010 در ساعت 07:02 PMزنده باد اسلام
-- بدون نام ، Mar 8, 2010 در ساعت 07:02 PM