رادیو زمانه > خارج از سیاست > رسانه > ۱۰ اندیشهای که مسیر تاریخ را عوض کرد | ||
۱۰ اندیشهای که مسیر تاریخ را عوض کردترجمه: مجتبا پورمحسنmojtaba@radiozamaneh.comنشریه گاردین بخشی دارد به نام تاپ تن (Top 10) که در آن چهرههاس سرشناس ۱۰ کتاب یا موسیقی یا فیلم و یا اندیشهی برتر یا بدتر را در زمینهای مشخص انتخاب کنند. یکی از این موارد، انتخاب ۱۰ اندیشهی تاریخ است. سه گزارشگر گاردین در گفت و گو با اساتید دانشگاه، ۱۰ اندیشهای که مسیر تاریخ را عوض کردهاند، به بحث گذاشتهاند.
فلسفهی افلاطوندر گفت و گو با انجی هابز، استاد فلسفه در دانشگاه واردیک افلاطون اعتقاد داشت که همهی آدمها میخواهند به سعادت برسند و فلسفه راهی است برای فهمیدن اینکه چطور میتوان سعادتمند شد. فلسفهی او در زمان خودش نظم جدیدی را پیشنهاد میکرد. یکی از رادیکالترین افکار او، برابر انگاشتن سعادت و خوشبختی با هارمونی درونی روان انسانهاست. اگر به اشعار هومر و دیگر شاعران یونانی که قبل از او زندگی میکردند، نگاه کنید؛ متوجه میشوید که پیش از افلاطون، خوشبختی مسالهی بیرونی بود و نه ذهنی. افلاطون گفت که عدالت و فضیلت در حقیقت در باطن ماست و در روح ما جا دارد. ایدهی او پس از آن توسط مسیحیان بسط داده شد که نتیجهاش مفهوم «آگاهی» بود. این ایده، یکی از مهمترین جریانات در تاریخ اخلاق و مذهب غرب است که تاثیر قابل توجهای بر گسترش مسیحیت گذاشت.
نظریهی مرکزیت خورشید در جهان (کوپرنیکی)در گفت و گو با رابرت مسی، عضو انجمن سلطنتی ستاره شناسی اگرچه گالیله اولین کسی نبود که گفت زمین به دور خورشید میچرخد (حتا کوپرنیک هم اولین نفر نبود، طبق اسناد موجود، ستاره شناسی یونانی به نام آریستاکوس ۱۲۰۰ سال پیش از گالیله، این نظریه را مطرح کرده بود) اما کشف او به تئوری گردش زمین به دور خورشید، سندیت بخشید. نظریه او پایههای اثباتی قدرتمندی داشت. او لکههای روی خورشید را کشف کرد و یکی از اولین افرادی بود که به وجود ماههایی در سیارهی مشتری پی برد. این یافتهها نشان داد که زمین، تنها مرکز جهان نیست. او همچنین متوجه شد که کهکشان راه شیری، صرفاً یک مرکز تابش ندارد، بلکه متشکل از ستارگان متعددی است. اینها بزرگترین دستاوردهای عرصهی ستاره شناسی است. مهمترین کاری که گالیله انجام داد گشودن راه اندیشهی کنکاش علمی در ستارگان با تلسکوپ و توانایی دیدن چیزهایی است که با چشم غیر مسلح نمیتوان دید.
نظریه گرانش عمومیدر گفت و گو با مارتین ریز، پروفسور کیهان شناسی و فیزیک نجومی و استاد دانشگاه کمبریج تئوری نیوتن، اولین سند برای اثبات این فرض بود که ریاضیات میتواند در فهم جهان طبیعی نقش داشته باشد. مفهوم نظم جهان (اینکه جهان تابع قواعد ریاضی است) در فرهنگ قرن هجدهم بسیار مهم بوده، نظریهی جاذبهی نیوتن هنوز هم اساس برنامههایی است که هدفشان فرستادن کاوشگران فضایی به سیارههاست.
میاندیشم، پس هستمدر گفت و گو با جان کاتینگهام، پروفسور رشتهی فلسفه در دانشگاه ریدینگ و همکار گروه «یاران دکارت» کمبریج دکارت با اعلام «میاندیشم، پس هستم»، موضوع اندیشیدن را در موضوع اصلی کنکاش قرار داد. او به جای آغاز بحث وجودی از فیزیک و جهان طبیعت، به سراغ اهمیت اندیشهی فردی رفت و بین ذهن و ماده تفاوت قائل شد: محدودهی علم که قابل اندازهگیری است و بخشی از واقعیت که نمیتوان آن را به علم تعمیم دارد. این بخش اندیشه و آگاهی نام دارد. دکارت را به درستی پدر فلسفهی مدرن دانستهاند. دیدگاه او دربارهی اندیشه و آگاهی که آن را خارج از حوزهی علم قرار داد، ایدهی بسیار مهمی بود که هنوز هم به آن میپردازیم. تفکر دکارت، امکان مطالعهی جدی دربارهی ادراک و روانشناسی را فراهم آورد.
اقتصاد آزاد آدام اسمیتدر گفت و گو با جوزف استیگلیتز، برنده جایزهی نوبل اقتصاد در سال ۲۰۰۱ ایدهی بزرگ اقتصاد آدام اسمیت، یا یکی از لایههای آن، این بود که اگر افراد، شخصاً تمایل داشته باشند، توسط دست نامرئی به خیر عمومی میرسند. این نظریه، انقلابی در عرصههای اقتصادی بود. چون میگفت که برای تامین رفاه عمومی، نیازی به یک دیکتاتور خیرخواه نیست، بلکه فقط تجارت میتواند این هدف را محقق کند. تئوری اسمیت زمینهساز تاچرسیم و ایدههایی است که بانک جهانی در اختیار کشورهای در حال توسعه قرار میدهد. همچنین در لابه لای سیاستهای بوش هم میتوان تاثیر افکار اسمیت را دید. اما نظریهی آدام اسمیت لایهی دومی هم دارد که فعالان اقتصاد آزاد کمتر دربارهاش حرف میزنند. این لایه از افکار اسمیت بر لزوم مداخلهی دولتها در بعضی از زمینهها تاکید میکند. اگر چه ایدهی «دست نامرئی» حالا دیگر اعتبارش را از دست داده است، اما همچنان تاثیرات بد و خوب زیادی دارد.به کمک ایدهی اسمیت، ما قدرت تجارت را درک میکنیم اما کمرنگ شدن مرزهای تجارت، با هجوم سوبسیدهای کشاورزیبه کشورهای درحال توسعه همراه بوده است که در نتیجهی آن، ظرفیتهای کشاورزی در این کشورها نابوده شده و خط وقوع خشکسالی افزایش یافته است.
جنبش آزادی زناندر گفت و گو با لین سگال، پروفسور روانشناسی و مطالعات جنسیتی در دانشگاه برکبک «احقاق حقوق زنان» (۱۹۷۲) بسیار مهم است چون نشان میدهد که زنها همیشه یک پای تفکر رادیکال و اندیشههای آزادیخواهانه بودهاند. مری ولستونکرافت، منتقد همهی ایدههایی بود که به زعم او، مفاهیم زنانه را تحقیر میکرد. تا پایان قرن نوزدهم، زنان درگیر رادیکالیسم ولستونکرافت بودند(او اعتقاد داشت که زنان هم مثل مردان باید زندگی آزادانه را انتخاب کنند.) اما ظهور موج دوم فیمینستی، تا دههی ۱۹۶۰ طول کشید تا زنان بار دیگر به اندیشههای ولستونکرافت باز گردند. سالهای زیادی طول کشید تا این ایده در کل جهان گسترش یابد. ولی فکر میکنم اگر ولستونکرافت هم نبود، کس دیگری پیدا میشد که این ایده را مطرح کند. او نقش مهمی داشت اما در مورد این ایده خاص، معتقد نیستم که تکچهرهها مسیر تاریخ را عوض کردهاند.
تحلیلِ مارکسیستی از کاپیتالیسمدر گفت و گو با تونی بن، نویسنده و سیاستمدار این تحلیل مارکس، اهمیت زیادی دارد، چرا که توسعهی کاپیتالیسم در جهان مدرن را مورد مطالعه قرار داد. به گفتهی مارکس، تضاد اصلی در جهان بین نژادها و جنسیتها اتفاق نمیافتد، بلکه تضاد اصلی بین ۹۵ درصد کسانی که ثروت جهان را تولید میکنند، با پنج درصدی است که مالک آن همه ثروت هستند. تحلیل او دربارهی منشا قدرت، به وضوح نشان میدهد که مردمی که استثمار میشوند، خود در شکلگیری آن نقش دارند. او بهترین توضیح را دربارهی آنچه در زمان خودش در جریان بود ارایه داد، تحلیلی که حتا در مورد وضعیت امروز هم صادق است. اگرچه کاپیتالیسم امروز قویتر از هر زمانی است، اما مردم دارند میفهمند که منشاء قضیه کجاست. برای مثال او به مردم کمک کرد که بفهمند آمریکا، برای به دست آوردن نفت به عراق حمله کرد. و قضاوت اخلاقی او را فراموش نکنید، هر کسی میتواند کتابی دربارهی کاپیتالیسم نوشته باشد، اما او گفت این اشتباه است. من فکر میکنم اندیشههای مارکس، ارتباط تنگاتنگی با دموکراسی دارد. استالین با تحریف اندیشههای مارکس، به توجیه دیکتاتوری خود پرداخت. اما به خاطر آن نمیتوان مارکس را مقصر دانست. همانطور که تفتیش عقاید کلیساهای اسپانیا (در قرن نوزدهم) ربطی به عیسی مسیح ندارد، استالین هم قرابتی با مارکس ندارد.
نظریهی ناخودآگاهدر گفت و گو با سوسی اورباک، روانکاو و پروفسور در رشتهی جامعه شناسی در مدرسهی اقتصاد لندن فروید دربارهی این مساله تحقیق کرد که رفتار انسان، توسط ناخودآگاه شکل میگیرد و به واسطهی آن، فرد به سمت انجام اعمالی میرود که شاید در خود آگاه فرد لزومی بر انجامش نیست یا احساس نمیشود که خود فرد علاقهای به انجامش داشته باشد. فروید، اولین کسی بود که گفت اگر به انسانها اجازه دهیم در یک محیطی حرف بزنند، در خوابها و لغزشهای زبانی خود چیزهایی را کشف میکنند که بسیار پیچیدهتر و مهمتر از ماجرایی است که دربارهاش صحبت میکنند. او این فکر را مطرح کرد که ما میتوانیم در ارتباط با دیگران کنجکاو باشیم، او ارتباط شخصیت با ذهن خود و ذهن دیگران را موضوع مطالعه قرار داد. تقریباً هر چیزی که ما دربارهی داستانهای عاشقانه، هنر، فرهنگ، سینما، مشکلات جنسیتی میفهمیم، به نوعی لحظهی فرویدی ربط پیدا میکند، لحظهای که در آن ما متوجه میشویم که پیچیدهتر از چیزی هستیم که فکرش را میکنیم. حالا همهی ما پسافرویدی هستیم. ما معتقدیم که احساسات، بخش انتقادی چیزی است که فرد را بر میانگیزاند. حالا دیگر تمام بحثهای مبتنی بر نژادپرستی بیاعتبار شدهاند.
نظریه نسبیتدر گفت و گو با پروفسور برایان کاکس نظریهی انیشتین به طور کل جهان را تغییر داد. شاید در نگاه اول به چشم نیاید اما نسبیت، نظریه بسیار محکمی است. نظریه نسبیت میگوید همچنان که چیزی به نام زمان جهانی وجود ندارد و اگر در یک جای مشخص صدای تیک تیک ساعت را بشنوید، صدای تیک تیک در مکانی دیگر، سرعتی متفاوت دارد؛ بنابراین همه چیز غیرقطعی و مبهم است. و البته این نظریه بنیاد همهی نظریههای مدرنی است که دربارهی عملکرد جهان ارایه شده است: مغناطیس، تراشههای سیلیکونی، ترانزیستورها و... همه نظریههایی است که بر پایهی نظریهی نسبیت مطرح شدهاند. بدون نسبیت، ما نمیتوانیم نگاه مدرنی به جهانی که هم اکنون در آن زندگی میکنیم، داشته باشیم. برای مثال، سیستم جی پی اس (جهتیاب ماهوارهای) بسیار شگفتانگیز است، چون بر اساس اندازهگیری تاخیر زمانی بین حرکت ماشین شما و حرکت ماهوارهها برمدار خود، عمل میکند.
وب جهانگستردر گفت و گو با پروفسور جان ناوتون، استاد دانشگاه اوپن در کمتر از دو دهه، فضای جهانی اینترنت از صفر به صدها و بلیون صفحه (هیچکس نمیداند چقدر!) رسید و به هر فردی امکان داد که ناشر یا گوینده باشد. فضای جهانی اینترنت، موزهی لوور را به لپتاپهای شما آورد و حفظ رازها و چیزهای محرمانه را بسیار بسیار دشوار ساخت. تیم برنرزلی، کسی که در سالهای ۱۹۸۹-۹۰ به تنهایی فضای جهانی اینترنت را خلق کرد، گوتنبرگ زمان ماست. گوتنبرگ دستگاه چاپ با حروف متحرک را در سال ۱۴۵۵ اختراع کرد و به اصلاحطلبی دینی کمک کرد، اتوریتهی کلیسای کاتولیک را زیر سوال برد و امکان پیشرفت علوم مدرن را فراهم ساخت و جهان را شکل داد. وب، فضا و دستاوردی مثالزدنی است. تلاش برای برآورد اهمیت بلند مدت وب مثل تلاش برای پیشبینی تاثیر اختراع دستگاه چاپ است. کافیست ۳۰۰ سال به عقب برگردیم تا اهمیت این دو را درک کنیم. منبع: Blue sky thinking: 10 ideas that changed the course of history |
نظرهای خوانندگان
پس داروین چی؟ یعنی نظریه تکامل جزء ده اندیشه برتر انقلابی بشر نیست؟
-- بهمن ، Jun 30, 2008 در ساعت 04:33 PMجای آقای داروین خالی است که پایه های دین را لرزاند. از این تاثیرگذارتر؟!
-- بهاره ، Jun 30, 2008 در ساعت 04:33 PMفكر مي كنم نيچه و فلسفه اش فراموش شده است!
-- محمد حسين ، Jun 30, 2008 در ساعت 04:33 PMفلسفهء نسبي گرايانه، وقتي كه حقيقتي وجود ندارد!
آه
-- دريا ، Jun 30, 2008 در ساعت 04:33 PMجدا كه جالب بود
ممنون
http://1anahid.blogfa.com/
جای چارلز داروین (تئوریسین تکامل طبیعی) و همچنین کاشفان اصول وراثت (مندل) و ساختار DNA (واتسون و کریک) خالی ست. بیولوژی و علوم ملکولی امروز بدون تکامل و ژنتیک مفهومی ندارند و شناخت ساختار DNA است که انقلاب ژنتیک و بیوتکنولوژی نوین را باعث شده.
-- آرش ، Jun 30, 2008 در ساعت 04:33 PMسلام. لطفا عکسهای مطلب رو دوباره کنترل کنید. برای یک عکس دو اسم متفاوت گذاشته اید: گالیله و ادم اسمیت.
-- علیرضا ، Jun 30, 2008 در ساعت 04:33 PMاز بابت مطلب سپاسگزارم.
جای خالی حضرت محمد ، ارسطو و داروین مشهوداست. می توان آنها زا جایگزین افلاطون ،آدام اسمیت ومری ولستونکرافت نمود
-- kamran ، Jun 30, 2008 در ساعت 04:33 PMپس امام خمینی چی؟
-- uvthk ، Jun 30, 2008 در ساعت 04:33 PMسلام
-- احمد ، Jun 30, 2008 در ساعت 04:33 PMبه گمان من نیز جای داروین پر خالیست.
فکر میکنم این مقاله گاردین یک سویه نوشته شده.جالبه فقط اندیشمندان غربی عنوان شده اند.اگر نگارنده حداقل با فلسفه اسلامی آشنایی داشت می دانست "من می اندیشم پس هستم در مقابل اندیشه های شیخ الرییس ابن سینا رنگ می بازد
-- مصطفی ، Jul 1, 2008 در ساعت 04:33 PMpass man chi??
-- bol bol ، Jul 1, 2008 در ساعت 04:33 PMای بابا پس معجزه هزاره سوم احمدی نژاد چی؟
-- علی ، Jul 1, 2008 در ساعت 04:33 PMtaze nesbiate enistain ham dar barare man long mindazad!
-- farshad ، Jul 1, 2008 در ساعت 04:33 PMجالب بود. در مطلب زیر عنوان گالیله نوشته شده است:
نظریه او پایههای اثباتی قدرتمندی داشت. او لکههای روی خورشید را کشف کرد و یکی از اولین افرادی بود که به وجود ماههایی در سیارهی مشتری پی برد.
ماه خودش یک کره است. بهتر بود می نوشتید اقمار مشتری را کشف کرد.
-- بهار ، Jul 1, 2008 در ساعت 04:33 PMبا احترام
بهار
به نظرم داوينچی هم جايي در اين ليست دارد، شايد در رتبه دوم يا سوم!
-- امير حسين جديدي نژاد ، Jul 1, 2008 در ساعت 04:33 PMبی تردید جای نیچه در این فهرست خالی است. او بود که گفت خدا مرده است واینک می بینیم که واقعا خدای ادیان از جهان ما رخت بربسته است .
-- حسرت ، Jul 1, 2008 در ساعت 04:33 PMكاملا يكسويه و جهت دار است. از كاشف حركت جوهري و مبدع حكمت متعاليه و بكمال اعلا رساننده فلسفه اولي و پرچمدار جاودان خرد نامي نيامده است.
-- امير فوزي ، Jul 1, 2008 در ساعت 04:33 PMاين كساني كه اينجا فهرست شدند به نظرم فهرست معتبري است. البته بايد اشاره كرد كه تمام افراد (به جز فرويد) بر پايه افراد مهمتري شكل گرفتند كه البته تاثيرات اجتماعي كمتري نسبت به اين فهرست داشته اند. تاثيرات آن افراد پايه اي به واسطه همين آدمهاي اين فهرست بوده . كساني مثل سوفسطاييان يوناني، هگل، داروين و مانند اينها
-- سعيد ، Jul 1, 2008 در ساعت 04:33 PMمنبع کو؟
زمانه: اگر روی کلمه منبع کلیک کنید، به منبع میرسید
-- رفیع زاده ، Jul 1, 2008 در ساعت 04:33 PMبرادران لومیر.
-- احسان ، Jul 1, 2008 در ساعت 04:33 PMاختراع دوربین فیلم برداری و به دنبال آن دوربین تصویر برداری تاثیر عمیقی بر قرن بیستم گذاشت.
هر چند نام تيم برنرزلي با هوشمندي در اين فهرست قرار گرفته است اما به نظر من هم جاي داروين خالي است.
در ضمن اين جمله به نظرم ايراد دارد:"این یافتهها نشان داد که زمین، تنها مرکز جهان نیست." يعني زمين يكي از مراكز جهان است؟
-- ماني جاوبد ، Jul 1, 2008 در ساعت 04:33 PMبن لادن و ملا عمر را من نمی تونم درین لیست ببینم ، آیا فراموش شدن یا اینکه عمدآ از لیست انداختین بیرون ها ؟
-- میر ، Jul 2, 2008 در ساعت 04:33 PMاقای امیر فوزی ، لطفأ بفرمائید منظورتان از كاشف حركت جوهري و مبدع حكمت متعاليه و بكمال اعلا رساننده فلسفه اولي و پرچمدار جاودان خرد ، چه کسی و یا چه چیزیست؟!.
-- داوید ، Jul 2, 2008 در ساعت 04:33 PMمتشکر میشوم،
داوید.
اگر جاي يك نفر خالي باشد بي شك "گاندي" اسنت
-- سعيد ، Jul 2, 2008 در ساعت 04:33 PMدر ضمن عكس گاليله را اشتباه گذاشتيد.
وقتی نام امام خمینی در لیستی نباشد . آن لیست به هیچ دردی نمیخورد .
-- غلامحسین ، Jul 2, 2008 در ساعت 04:33 PMغیر از این است که اندیشه انقلابی امام تمام قرن بیستم را تکان داد .
حالا که هر کی هر چی می خواد می گه بذارین منم یه چیزایی بگم. اولاً نمی دونم چرا بعضی ها گیر دادن به داروین؟ ثانیاً اونی که گفته "این ها فلسفه ی اسلامی را نمی شناختند که بدانند من فکر می کنم دکارت در مقابل اندیشه ی ابن سینا رنگ می بازه" حتماً چیز زیادی در مورد فلسفه ی غربی و اصولاً فلسفه های دیگر نمی دونه. ثالثاً اونها لیست خودشان رو دادند، شما هم اگر قبول ندارید لیست خودتون رو دربیارید. شاید دوست داشته باشین مثلاً ده اندیشه ی تأثیرگذار دنیا را اینطوری لیست کنید: ابن سینا، ملاصدرا،امام خمینی(؟)، کوروش کبیر، مصدّق، ملا یحزقل، احمدی نژاد، مطهری، محمد علی کلی، چارلی چاپلین.
-- مهرداد ، Jul 2, 2008 در ساعت 04:33 PMمجتبا چرا اسم سعید کمالی دهقان و خودت توی این لیست نیست؟ من الان به روزنامه گاردین اعتراض می کنم.
-- آزاده ، Jul 2, 2008 در ساعت 04:33 PMپوپر
-- بدون نام ، Jul 2, 2008 در ساعت 04:33 PMنيچه
-- سام نيك ، Jul 2, 2008 در ساعت 04:33 PMنيچه
نيچه
.
.
چطور نيچه را جا انداختند.
اولین اندیشه ،اندیشه داروین بود که بنیان وجهان بینی دینی را زیر سوال برد و باعث تحول در دنیای علم شد
-- زهرا ، Jul 3, 2008 در ساعت 04:33 PMمن پیشنهاد می کنم از نظریه های هیتلر و استالین و باقی این دوستان خل و دیوانه هم استفاده بشه بد نیست چون هنوز طرفدار دارن.
-- پیام ، Jul 5, 2008 در ساعت 04:33 PMاين آدام اسميت و گاليله دوقلو نبودن ;-)
-- بدون نام ، Jul 5, 2008 در ساعت 04:33 PMچطور دکتر احمدی نژاد تو این لیست نیستند؟
-- بدون نام ، Jul 5, 2008 در ساعت 04:33 PMكريستف كلمب هم مي توانست جايي در اين فهرست داشته باشد البته نه به بهاي خط زدن نام اينشتين!
-- پيام ، Jul 5, 2008 در ساعت 04:33 PMدر لیست دیگری که دیده بودم، پیامبر اسلام در صدر لیست قرار داشت.
-- عرفان ، Jul 6, 2008 در ساعت 04:33 PMاین ایست کاملا درست است و جای هیچ یک از جادوگر های 1400سال پیش خالی نیست.
-- Arsalan ، Jul 6, 2008 در ساعت 04:33 PMجالی شگفتی است که نام دکتر سروش عزیز در این میان ذکر نشده است!!!
-- امید ، Jul 6, 2008 در ساعت 04:33 PMامام خمینی >داروین>نیچه>افلاطون
-- علی اکبر ، Jul 6, 2008 در ساعت 04:33 PMبه نظر من 2 تا شخصیت جاشون خیلی خالیه
-- امید ، Jul 6, 2008 در ساعت 04:33 PM1- داوینچی
2- دکتر احمدی نژاد (معجزه قرن)
من هم معتقدم اگر قرار است کسانی که تاثیرات جهانی داشتند بیاید و حتما این لیست ده نفره باشد، بی گمان باید نام ملاصدرا و نظریه حرکت جوهری او و امام خمینی در این لیست باشد.
-- بدون نام ، Jul 11, 2008 در ساعت 04:33 PMاما درباره داروین یا نیچه چندان موافق نیستم مگر اینکه لیست را بلند تر بکنیم. اما یک فرد دیگر که نبود آن جای تعجب دارد کانت است.
مارکس و بقیه هم نتیجه و پیامد کانت بودند. اینها نگاه عمیق فلسفی نمی توانند به عالم بیندازند وگرنه می دیدند که غرب پس از کانت کلا کانتی است و کانت در همه شئون عالم غرب حضوری موثر و بنیادین اگرچه نامحسوس دارد.
درباره ابن سینا هم می شود گفت که از خیلی از این غربی ها که در لیست ذکر شده موثر تر بوده است. این قدر ناشناس ها در پزشکی فلسفه و علوم دیگر از بوعلی و به طور کلی از مسلمان ها تاثیر پذیرفته اند اما کتمان می کنند. ابن سینا حق بسیار بزرگی بر خود غربی ها دارد.
به نظر من کشف قانون جاذبه جز تاثیر گذارترین ها تو تاریخ علم بشره که جاش خالیه
-- رضا ، Jul 12, 2008 در ساعت 04:33 PMجالب بود مرسي
-- امير ، Jul 14, 2008 در ساعت 04:33 PMاز شوخ طبعي دوستان خوش ذوق واقعا لذت بردم .
-- جلال ، Jul 14, 2008 در ساعت 04:33 PMبا تعدادي از عزيزان هم موافقم كه گفته اند اين ليست ليستي نيست كه مورد اتفاق جامعه علمي يا فلسفي يا جامعه شناسي و روانشناسي باشد .
علت هم آن است كه گرد آورنده آن يك ژورنال است و كار هم در حد ژورناليستي ارائه شده است .به نظر مي رسد گرد آورنده فقط از دم دست ترين آدمهايي كه مي شناسد براي تهيه اين فهرست استفاده كرده باشد .و بي ترديد اگر در زمينه هاي متنوع اين بحث به نظر سنجي از متخصصان هر زمينه رجوع شود نتايج ديگري بدست مي آيد .سخني هم با دوستاني كه مي گويند جاي وطني ها خالي است دارم . عزيزان تريبون دست اوناست . فعلا دنيا دنياي آنهاست درست گفته باشند يا نه ما پشت تريبون نيستيم . جايي براي خودمان باز نكرده ايم . صدايشان به گوش ما ميرسد و مورد توجه همه ما هم قرار مي گيرد. اگر شما يك ليست از بهترينها درست كني همين راديو زمانه رقبت پخشش را دارد ؟يا اگر داشته باشد من يكي واقعا آنرا مي خوانم . تو مي تواني حركت جوهري براي عامه جوانها طوري توضيح بدي كه بفهمند .زبانت فكرت تحيليلت چيزي نيست كه در مقابل توانايي آنها براي موارد مشابه دوام بياورد . كار كرده اند عزيز .
اقای امیر فوزی ، لطفأ بفرمائید منظورتان از كاشف حركت جوهري و مبدع حكمت متعاليه و بكمال اعلا رساننده فلسفه اولي و پرچمدار جاودان خرد ، چه کسی و یا چه چیزیست؟!.
متشکر میشوم،
داوید.
-- داوید ، Jul 2, 2008 در ساعت 04:33 PM
100% منظورشون صدراالمتالهین شیرازی هست .
-- آیدا ، Jul 14, 2008 در ساعت 04:33 PMبه نظرن آدمایی که کشف بزگی داشتند یا نظریه ای داشتند انسانهای بزرگی هستند اما بزرگ ترو مهم تر از اونا کسایی هستند که تونستند ثبات و صلح جهان رو با اینهمه تغییرات حفظ کنند .
ممنون عالی بود.
-- فریدون ، Jul 14, 2008 در ساعت 04:33 PMجای کوروش کبیر و فردوسی بزرگ به واقع خالی است.
ضمن تشکر از درج این خبر ، به نظر من یکی از عادات ما اینست که خودمان کمتر می نویسیم و اثری به جا می گذاریم و همینکه یکی هم پیدا شد یه چیزی نوشت ایراد می گیریم ، به قول یکی از دوستان خب ما هم بنویسیم چه کسی جلوی ما رو گرفته ؟!بپذریم یکی از اشکالات بزرگ ما مستندسازی است.
-- مهران ، Jul 15, 2008 در ساعت 04:33 PMنظريه هاي آقاي احمدي نزاد در كنفرانس فائو براي بيرون رفتن جهان از فقر و گرسنگي را هم بنويسيد
-- اريا ، Jul 16, 2008 در ساعت 04:33 PMmamnoonam babate matalebetoon vali manam fekr mikonam ke in asatid kheili be vatanparast hastan yani yejoorayi falasafe va andishmandane gharbio nemibinan
-- jafari.fateme_19@yahoo.com ، Jul 17, 2008 در ساعت 04:33 PMچرا رازي رو كه الكل رو كشف كرد نمي گيد هم تو پزشكي و هم اينهمه مست تو دنيا گمونم اين شخص بيشتر روي تغيير مسير زندگي تو دنيا نقش داره و ضمنا هيتلر كه باعث شد دنيا شكلش عوض بشه و بيل گيتس كه مسير زندگي همه رو عوض كرده فكر ميكنيد چند نفر تو دنيا ويندوز رو استفاده ميكنن
-- بابك ، Jul 20, 2008 در ساعت 04:33 PMkhasteh nabashid be nazar man bod az hame inha vaghan jay kasi ke hadaghal bin ma irani ha bozorgtrain tahavol ro bevojod avord bary taghid didemon be masael mola nasredin bod ke jash dar in list khali hast va bad mosalaman mojezeh bozorg gharn ahmadi nejad.
-- ***** ، Jul 22, 2008 در ساعت 04:33 PMبه نظر منم جای ابن سینا و رازی هم تو عرصه دارو سازی و پزشکی خالیه ... یا اگه ایرانی نمی خواین دیسکوریدوس یونانی تو داروسازی یا بقراط تو پزشکی ...
جالینوس هم به نوبه ی خودش انقلاب کرد با ساختن داروهای ترکیبی .
جالب بود .
-- زهرا ، Jul 22, 2008 در ساعت 04:33 PMمقایسه کردن همیشه کاری عبث و بیهوده بوده است. شیطان بخاطر یک مقایسه ساده (بین خاک و آتش) سقوط کرد. ای کاش ما آدم ها سعی می کردیم بدون مقایسه کردن و بدون قضاوت، از دستارودهای ابنای بشر بهره مند می شدیم.
-- مهرداد ، Jul 27, 2008 در ساعت 04:33 PMجای پلنگ صورتی، تنها پلنگ صورتی جهان، و تام و جری که دنیای کودکان رو متحول کردن خالیه!!
-- بدون نام ، Aug 5, 2008 در ساعت 04:33 PMبا سلام
-- جواد رضوانی جلال ، Aug 12, 2008 در ساعت 04:33 PMمطلب جالبی بود
به نظر من جای بیل گیتس خیلی خالیه!
جای چالز بابیچ مخترع کامپیوتر بسیار خالیست.
-- نیاز ، Aug 17, 2008 در ساعت 04:33 PMیک لحظه دنیای بی کامپیوتر رو تصور کنید.
بزرگان مذهبی هم با اینکه تاثیرشون رو دوست ندارم ولی بدون شک تاثیر عمیقی روی تمدن بشری، احساسات و روابطشون گذاشته که به نظر من از تاثیر اختراعات و اکتشافات علمی بسیار بیشتره.
مهم نیست ما چقدر امکانات داریم، مهم اینه که دنیا رو چطور می بینیم...
فکر می کنم جای بسیاری شخصیت ها خالیست مانند ابن سینا ،مولانا،تولستوی ،ادیسون وچندتای دیگر
-- جواد ادبیار ، Aug 23, 2010 در ساعت 04:33 PM