رادیو زمانه > خارج از سیاست > گفت و گو > تبریک کرزای به احمدینژاد برای جلب همکاری بود | ||
تبریک کرزای به احمدینژاد برای جلب همکاری بودپژمان اکبرزادهpejman@radiozamaneh.comدر ارتباط با انتخابات جنجال برانگیز در افغانستان، مقامات ایرانی واکنشهای ضد و نقیضی نشان دادند. در شرایطی که چندی پیش سفیر ایران در کابل، از تخلف در انتخابات این کشور صحبت کرده بود، امروز حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت امور خارجهی ایران، گفت که ایران نتایج انتخابات افغانستان را میپذیرد. در گفتگویی با آقای مصطفی دانش، کارشناس مسایل ایران، پاکستان و افغانستان، از دلایل این چرخش موضع پرسیدم:
جمهوری اسلامی، به خصوص دولت آقای احمدینژاد، به سه دلیل میخواهد نتایج انتخابات افغانستان را به رسمیت بشناسد: دلیل اول این که رژیم ایران میخواهد اینگونه مطرح کند که اپوزیسیون در هر جای دنیا، نتایج انتخابات را نمیپذیرد و میخواهد به جنبشهای عظیمی دست بزند. وگرنه آنچه در ایران اتفاق افتاده است، تقلب نبوده و اپوزیسیون در هر کشوری چنین کاری را خواهد کرد. دلیل دوم که به نظر من، خیلی مهم است و باید به آن اشاره کرد، این است که رژیم آقای احمدینژاد میخواهد آوانسهای زیادی به کشورهای امریکا و اروپا که در آنجا ارتش دارند، بدهد و این گونه مطرح کند که ایران به عنوان کشوری بانفوذ در منطقه، نتایج انتخابات افغانستان را به رسمیت میپذیرد و از جنبشی که میتواند بحران به وجود بیاورد و ارتشهای کشورهای بزرگ را به خطر بیاندازد، جلوگیری میکند. علت سوم این است که جمهوری اسلامی با این کار، میخواهد جلوی جنبش عظیمی را در افغانستان بگیرد. جنبشی که میتواند در ایران نفوذ کند، منبع الهام جنبش ایران بشود و تحرک تازهای در این جنبش بر علیه جمهوری اسلامی و به خصوص بر علیه آقای احمدینژاد به وجود بیاورد. آیا این موضوع میتواند با تبریک حامد کرزای به آقای احمدینژاد، بابت رسیدن به ریاست جمهوری دوبارهی ایشان، مرتبط باشد؟ آقای کرزای معتقد بود باید انتخاب شود و تمام کوشش و ترفندهای سیاسیاش به این خاطر بود که بتواند در انتخابات پیروز شود. او قبل از انتخابات، رهبران ملیتهای دیگر را به خود جلب کرد و از جمله ژنرال دوستم را میخواهد به عنوان رییس ستاد برگزیند و از طریق او تمام قبایل ترکمن و ازبک را به سمت خود کشاند.
او همچنین توانست با طرفداری از آقای فهیم که وزیر سابق دفاع خود او بود، بخش زیادی از ملت تاجیک را به نفع خود، به انتخابات بکشاند. توسط کریم خلیلی نیز که معاون او و از هزارهها است، بخش زیادی از هزارهها را به طرف خود جلب کرد. آقای کرزای توانست با اینگونه کلکهای سیاسی، افرادی مانند سید منصور نادری که رییس فرقهی اسماعیلیه در شمال افغانستان است و ازطریق او تعداد زیادی از اسماعلیهها را به انتخابات بکشاند و از آرای آنها به نفع خود استفاده کند. کرزای با تبریک گفتن به احمدینژاد، خواهان این بود که رژیم ایران با رژیم افغانستان همکاری کند و تلاش کند که جنبش عظیمی در این کشور به وجود نیاید. آقای عبدالله عبدالله پیش از این نیز اعلام کرده بود که جنبشی که در افغانستان به وجود خواهد آمد، جنبش آبی خواهد بود. طبیعتا کوشش آقای کرزای این بود که کشور بزرگی مثل ایران، جلوی چنین جنبشی در افغانستان را بتواند بگیرد. آقای دانش، مدتی پیش سفیر ایران در کابل، موضع کاملا متفاوتی را اتخاذ کرده و از تخلفات انتخاباتی در افغانستان گفته بود. چنین چرخشی در موضع ایران را چگونه میبینید؟ باید این را در نظر بگیریم که در افغانستان نمیتوانیم از انتخاباتی به شیوهی غرب صحبت کنیم. طبیعتا تقلبها و اعمال نفوذهای زیادی در انتخابات این کشور رخ میدهد که به نظام قبیلهای حاکم بر آنجا برمیگردد. باید به این مطلب توجه کرد که در مناطق جنوب و شرق افغانستان که بیش از چهل درصد مردم پشتون زندگی میکنند، این رؤسای قبایل، خانها و جنگسالاران هستند که در انتخابات نفوذ میکنند و نقش مهمی در سرنوشت آن بازی میکنند. مثالی میزنم؛ رییس یک خانوادهی بزرگ به حوزهی انتخاباتی میرود، لیست کاندیداها را میگیرد و به خانه میبرد و افراد خانواده که بیش از صد نفرند، این لیست را در خانه امضا میکنند. خود این نشان دهندهی نفوذی عظیم و تقلب در انتخابات است.
بنابراین، انتخابات به شیوهی غرب در این کشور وجود ندارد و اگر سفیر ایران چنین مطالبی را مطرح کرده است، بعدها متوجه شدهاند که این شیوه را نه تنها کشورهای اروپایی و امریکا پذیرفتهاند، بلکه در افغانستان راه دیگری نیز وجود ندارد. چرا که نظام، نطامی قبیلهای است، از صدها سال به این سو، همیشه همینطور بوده است و کشورهای اروپایی و امریکا نیز نمیتوانند جلوی این شیوه را بگیرند. در دو کشور همسایهی ایران و افغانستان، انتخابات ریاست جمهوری و رییس جمهور شدن آقای کرزای و آقای احمدینژاد، با جنجال بسیاری همراه بوده است. فکر میکنید این شرایط چقدر در مسایل فردای خاورمیانه تاثیر خواهد گذاشت؟ آنچه که در ایران و افغانستان گذشته است و به خصوص جنبش عظیمی که در ایران به وجود آمده است، جنبشی که دولت احمدینژاد و رژیم جمهوری اسلامی جلوی آن را نمیتواند بگیرد، نفوذ عظیمی در منطقه خواهد داشت و حتا میتواند در انتخابات افغانستان و سرنوشت مردم این کشور نفوذ داشته باشد. اگر جنبشی مانند جنبش ایران، در افغانستان به وجود بیاید و عبدالله عبدالله که اعلام کرده است، در انتخابات تقلب شده، او نتایج انتخابات را نخواهد پذیرفت و صحبت از جنبش آبی میکند، بتواند جنبش عظیمی را به وجود بیاورد، طبیعی است که دو جنبش عظیم در این دو کشور، در سرنوشت کشورهای دیگر و سیاست داخلی دیگر کشورهای منطقه، به خصوص پاکستان و مناطق خلیج فارس، تاثیر عظیمی خواهد داشت. تاثیری که از آن صحبت میکنید، به چه شکل عمل میکند؟ آن چه که مهم است، تفکر آزادیخواهی و دمکراسی طلبی است که در این دو کشور دارد رشد پیدا میکند. در ایران با آمدن سه میلیون مردم آگاه و جوانان آگاه به خیابانها که به تقلب در انتخابات معترض بودند و خواهان آن هستند که آقای احمدینژاد عقبنشینی کند یا استعفا کند و انتخابات دوباره برگزار شود، طرز فکر عظیمی است که میتواند در سراسر منطقه نفوذ کند و اثر خود را بگذارد. اگر چنین جنبشی در افغانستان نیز به وجود بیاید و تفکر دمکراسی و آزادیخواهی در این کشور پیشرفت کند، دو جنبش عظیم دمکراسی طلبی و آزادی خواهی در منطقه میتوانند در کشورهای دیگر نقش مهمی را بازی کنند. |
نظرهای خوانندگان
ایرانی های بزرگوار و با سواد با سه هزار سال تمدن وووووو لطفن ننویسد کرزای اسم این بنده خدا کرزی است درست؟
-- امید ، Sep 11, 2009 در ساعت 06:00 PM