رادیو زمانه

تاریخ انتشار مطلب: ۶ آبان ۱۳۸۹

خاطرات یک روزنامه‌نگار اسیر

دانیله ماستروجاکومو، روزنامه‌نگار ایتالیایی که در سال ۲۰۰۷ توسط ستیزه‌جویان ‌طالبان در افغانستان ربوده شد، اکنون خاطرات خود از آن دوران را با نام «روزهای ترس» (I giorni della paura) منتشر کرده است.

به گزارش رسانه‌های غربی دانیله ماستروجاکومو، روزنامه‌نگار ایتالیایی که در سال ۲۰۰۷ توسط طالبان ربوده شد و در مجموع ۱۵ روز در اسارت طالبان بود، خاطرات خود را با نام «روزهای ترس» در ایتالیا و همزمان در چند کشور غربی از جمله در آلمان و فرانسه منتشر کرده است.


این روزنامه‌نگار ایتالیایی در هفتم مارس ۲۰۰۷ وقتی از سوی روزنامه رپوبلیکا به افغانستان اعزام شد که با یکی از رهبران طالبان مصاحبه کند، همراه با راننده و مترجم‌اش به گروگان گرفته شد. این حادثه در آن زمان بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های غربی داشت و مدتی خبرساز بود.


ماستروجاکومو در کتاب‌اش گزارش می‌دهد که ستیزه‌جویان طالبان بسیار باانگیزه و در همان حال فوق‌العاده متعصب بودند. او می‌گوید آب و نانی را که در سفره داشتند با من قسمت می‌کردند و با این حال دقیقه‌ای بعد در حالی‌که فریاد الله اکبر سر می‌دادند، مرا شکنجه می‌کردند و آزارم می‌دادند.

دانیله ماستروجاکومو: ۱۵ روز اسارت مرا چنان متحول کرد که انگار ۱۵ سال بر من گذشته است

او می‌نویسد: «این ۱۵ روز مرا چنان متحول کرد که انگار ۱۵ سال در اسارت ستیزه‌جویان طالبان بودم.»

دانیله ماستروجاکومو که از خبرنگاران کارآزموده جنگی است در این کتاب به‌روشنی و با دقت رویدادها را وصف می‌‌کند و در همان حال می‌تواند خواننده را از نظر عاطفی تحت تأثیر نوشته‌اش قرار دهد. او بارها به روحیه ستیزه‌جویان طالبان اشاره می‌کند و می‌نویسد آن‌ها با وجود آن‌که می‌دانستند هر لحظه ممکن است جان خود را از دست دهند، اما همیشه خندان و پرحرف بودند و در همان حال می‌توانستند فوق‌العاده خشن و بی‌رحم باشند.


این روزنامه‌نگار ایتالیایی و همراهان‌اش هر روز ناگزیر می‌شدند مخفیگاه خود را تغییر دهند. ماستروجاکومو با دقتی ستودنی، وصف دقیقی از طبیعت افغانستان و مشکلات زیستی طالبان در سنگرها، غارها و گودال‌ها به‌دست می‌دهد. او بدون هیچ دشمنی و کینه‌ای گزارش می‌دهد و قضاوت نمی‌کند.

در طول اسارت دانیله ماستروجاکومو، در حالی‌که دولت ایتالیا مشغول مذاکراتی با ستیزه‌جویان طالبان بود، آن‌ها حکم اعدام روزنامه‌نگار ایتالیایی و همراهان‌اش را صادر کرده بودند. ستیزه‌حویان طالبان مقابل دیدگان وی راننده‌اش را اعدام کردند.

پس از مذاکراتی طولانی در تاریخ ۲۰ مارس ۲۰۰۷ دولت ایتالیا پنج ستیزه‌جوی طالبان را آزاد کرد و در ازای آن دانیله ماستروجاکومو آزادی‌اش را به‌دست آورد. در آن زمان آمریکا و آلمان به مذاکرات ایتالیا با ستیزه‌جویان طالبان به شدت اعتراض کردند.

با وجود تظاهرات مردمی برای آزادی اجمل نقشبندی، مترجم افغانی، این تلاش‌ها بی‌ثمر ماند و طالبان او را اعدام کردند. درآن زمان برخی نهادهای حقوق بشر و رسانه‌ها به بی‌تفاوتی دولت‌های اروپایی نسبت به سرنوشت اجمل نقشبندی اعتراض کردند.

Share/Save/Bookmark