رادیو زمانه > خارج از سیاست > ایران > دو شرط خاتمی برای حضور در انتخابات | ||
دو شرط خاتمی برای حضور در انتخاباتمحمد خاتمی شرایط خود برای حضور در انتخابات سال آینده ریاست جمهوری ایران را اعلام کرد. «تفاهم با ملت بر سر خواستههایشان» و «امکان عملی شدن برنامهها»، دو شرط اساسی آقای خاتمی برای حضور در انتخابات است که امروز شنبه از سوی وی اعلام شد. وبسایت بنیاد باران، به نقل از آقای خاتمی گزارش داد: «اگر واقعاً امكان اجراي برنامهها وجود نداشته باشد و موانعي بر سر راه قرار گيرند، ارائه بهترين و كاملترين برنامه به مردم نيز به منزله اغوا و فريب مردم است.» وی هیچ اشارهای به این موانع نکرده است. آقای خاتمی که در سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۴دو دوره ریاست جمهوری ایران را بر عهده داشت، برنامههایی برای اصلاح برخی سیاستهای کلان جمهوری اسلامی را مطرح کرد، اما موفق به اجرای آنها نشد. با این حال برخی از تحلیلگران اصلاحطلب در همان سالها با طرح ایده «حاکمیت دوگانه» اعلام کردند که مهمترین مانع در اجرای برنامههای آقای خاتمی،نقش کمرنگ رئیس جمهور در قانون اساسی و ساختار قدرت و قرار داشتن همه اختیارات در دست رهبر جمهوری اسلامی است.
به گفته آقای خاتمی «قطعاً اگر شرايط بر همان منوال باشد، بسياري از برنامهها فرصت و مجال اجرايي شدن نخواهند يافت.» رئیس جمهوری سابق ایران که در هفتههای اخیر انتقاداتی متوجه عملکرد دولت نهم کرده است، باردیگر با انتقاد از برخی سیاستها و مواضع دولتمردان، گفت: «اين روزها شاهد ارائه برخي وعدهها و آمارهاي اشتباه و غلط از مراجع رسمي هستيم.» آقای خاتمی افزود: «متأسفانه در مقابل، هر كس كه حقايق را بر زبان آورد عامل و مرعوب بيگانه معرفي ميشود و افترا زدن و تخريب افراد به رويهاي معمول بدل شده است.» وی همچنین اظهار داشت: «متأسفانه امروز شاهديم كه اين تصميمگيريهاي غلط و هزينههاي بيهوده، فايده معرفي ميشوند.» رئیس بنیاد باران گفت که «متاسفانه دروغگویی، گفتمان اصلی بخشهایی از جامعه شده است که از ایشان جز صداقت نباید انتظاری داشت.» دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، ۲۲ خردادماه سال آینده برگزار خواهد شد. محمد خاتمی تاکنون دعوت برخی احزاب و شخصیتهای سیاسی و فرهنگی برای حضور در انتخابات را نپذیرفته است. برخی اصلاحطلبان در ایران امید دارند که با حضور خاتمی در عرصه انتخابات، بتوانند رقابت تنگاتنگی را با نامزد محافظهکاران داشته باشند. در جبهه اصلاحطلبان حکومت، در حال حاضر جدیترین گزینهها برای حضور در انتخابات مهدی کروبی، محمد خاتمی و عبدالله نوری هستند. در جبهه محافظهکاران نیز از محمود احمدینژاد، علی لاریجانی، محمدباقر قالیباف و غلامعلی حداد عادل نام برده میشود. براساس یک رویه سیاسی در ایران، بسیاری از نامزدهای انتخاباتی برای در امان ماندن از تخریبها، ترجیح میدهند در فاصله کوتاهی تا آغاز انتخابات، اعلام حضور کنند. خاتمی پیشتر اعلام کرده بود در صورتی که مردم از وی بخواهند، در انتخابات حضور خواهد یافت. در همین رابطه: • ابراز نگرانی خاتمی از گسترش بیتفاوتیها • واکنش خاتمی به شعارهای تند علیه اسرائیل • حمله مشاور احمدینژاد به خاتمی |
نظرهای خوانندگان
نامزدی همزمان سه اصلاح طلب اشتباه بزرگی است. بهتر است خاتمی و نوری برای شکستن آرا احمدی نژاد نامزد شوند و کروبی به نفع این دو یا یکی از آن ها در آخرین روزهای شروع انتخابات کنار برود. همزمان باید روی پروژه ی بلند مدت کوچک کردن رهبر و اختیارات او به نفع ریاست جمهوری کار شود.
-- پارسا ، Oct 4, 2008 در ساعت 06:09 PMآفرین! بازی جالبی داره شروع میشه! من کیم که بخوام نصیحت کنم ولی به خاتمی توصیه می کنم که پاشو تو این بازی نزاره. اینها همه بازی تا مردم رو پای صندوق بیارند. من که رای می دم چه کسایی مثل مسعود بهنود بگن رای بدین چه کسایی مثل نوری زاده بگن رای ندین . چون نمیخوام دوباره مثل 4سال پیش بشه
-- امیر ، Oct 4, 2008 در ساعت 06:09 PMراستی یادم رفت بگم. مگه خاتمی رو تایید صلاحیت می کنند با اون افتضاحی که بار اورده؟؟
-- امیر ، Oct 4, 2008 در ساعت 06:09 PMاگه رد صلاحیت نشه باید تو صلاحیته هیئت تایید صلاحیت شک کرد
تبریک به ملت برای انتخابات "مشروطه". لفافه گویی اقای خاتمی همچنان ادامه دارد. اگر ۸ سال قبلی بی اثر بود چرا باید دوباره ملت گول وعده های ایشان را بخورد؟؟
-- بدون نام ، Oct 4, 2008 در ساعت 06:09 PMاگر دو کار مهم کند من به او رای میدهم:
-- سعید ، Oct 5, 2008 در ساعت 06:09 PM1- هر کسی در هر تخصصی است در ادارات دولتی در همان رشته تخصصی خود کار کند
2- هر کسی که میخواهد در یک سازمان به مقام بالاتری برسد مراحل پایینتر را طی کند و یک جوان یا یکی از اقوام به یکباره مدیر نشود(و یکسری گرید را طی کند حتی اگر با استعداد بود و حتی اگر چرب زبان و حتی اگر ...)
خانه از پای بست ویران است خواجه در بند نقش ایوان است مشکل مردم ایران با تمامیت این حکومت ارتجاعی هست بودن یا نبودن خامی یا احمدی نژاد تنها شیوه مبازه را تغییر میدهد اما نه امدن ختمی قندی در دل ایرانیان اب میکند نه ادامه ریاست احمدی نژاد هراسی هست البته که توجیه گران این رژیم مثل بهنود و یا دلالی مثل امیر احمدی از حالا به فکر تحمیق مردم و توجیه فواید محبوبشان بر چهار پایه لنگ قدرت در این رژیم هستند,
-- م. مصدق ، Oct 5, 2008 در ساعت 06:09 PMبا تمام ارادتي كه به جناب خاتمي دارم بايد گفت خواسته هاي ملت و ميزان امكان عملي شدن برنامه ها، هردو در شرايط فعلي اموري مشخص هستند مگر اينكه از بالا تغييري در شرايط حاصل شود كه بعيد است بنابراين بهتر است آقاي خاتمي وجهه خوب خود را نزد ملت حفظ كرده و از كانديداتوري صرفنظر نمايد.
-- بدون نام ، Oct 5, 2008 در ساعت 06:09 PMجهت درست شدن این مملکت چهار پیش شرط لازم است1-ازادی واقعی احزاب2-ازادی واقعی رسانه ها 2-وجود قوه قضائی واقعی4-حضور هیئت منصفه واقعی جهت کنترل قوه قضائیه وحضور هیئت منصفه واقعی درشکایات مربوط به رسانه ها.. لازم بذکر است که ما در این کشور همه ابزار لیبرال دمکراسی را مثل انتخابات.روزنامه.حزب هیئت منصفه مطبوعات.مجلس. وغیروه را داریم منتها بصورت کاریکاتورش را داریم.هر کس که بخواهد روی کار بیاید باید ابتدا در جهت رسیدن باین ابزار واقعی لیبرال دمکراسی اقدام نماید باید بدانیم که بدون این پیش شرط ها روز بروز اوضاع ما بد تر شده و امکان پیشرفت وجود ندارد. چه با خاتمی چه با احمدی نژاد اش همان اش و کاسه همان..
-- حسن ، Oct 5, 2008 در ساعت 06:09 PMدر جواب امیر باید بگم اگه خاتمی ردصلاحیت بشه در "جمهوریت" نظام شک نمیکنم!
-- میلاد ، Oct 5, 2008 در ساعت 06:09 PMمطمئن میشم!!!
۵۲ روز زندان و هزار و یک دردسر بعد از ۱۸ تیر همه و همه، از خاتمی بیشتر هر کسی تو این دنیا متنفرم ولی بازم بهش رأی میدم چون که چارهای نیست. نباید باز احساساتی تصمیم بگیریم. تحمل خاتمی بهتر از جنگ است.
-- x ، Oct 5, 2008 در ساعت 06:09 PMوقتي راديكالترين جناح جمهوري اسلامي حاضر است با شخصي مثل امير احمدي براي رابطه با آمريكا كنار بيايد با فردي مانند آقاي خاتمي هركز مشكل نخواهد داشت .
-- فرهاد-فرياد ، Oct 5, 2008 در ساعت 06:09 PMهمانطور كه قيلا هم كقته ام با آمدن اوباما در آمريكا خاتمي هم خود را نامزد خواهد كرد به نظر مي رسد نظر سنجي هاي اخير آمريكا حضور اوباما را در كاخ سفيد افزايش داده به همين دليل آقاي خاتمي كه رئيس جمهوري را تداركاتجي ميدانست مجددا هوس كرده به سر كار بيايد اما فقط با شرطهائي كه خود حكومتيان از آن سر در مي آورند .
خیلی جالبه! یک تناقض آشکار ..اگر می خواهید وضعیت مثل چهار سال گذشته نباشد . و آقای خاتمی هم کاندید نشود پس به چه کسی باید رای داد تا مثل چهار سال گذشته نشود؟!
-- بدون نام ، Oct 5, 2008 در ساعت 06:09 PMسخنان اخیر آقای خاتمی نشان میدهد که ایشان متوجه ضعیف عملکردشان در گذشته شده اند و این خیلی نکته مثبتی است به نظر من آقای خاتمی بهترین گزینه هستند و من به عنوان یک شهروند ایرانی به ایشان می گویم با سخنان اخیرتان نشان داده اید که صدای مردم را شنیده اید پس درنگ جایز نیست و اگر احیانا شمارا رد صلاحیت کنند خودشان را رسوا کرده اندو در واقع نشان داده اند که 22 میلیون ایرانی را که به شما رای داده اند را آدمهای مفتضح می دانند! پس بیایید و از دشمنان توقع درک و پذیرش سخنانتان را نداشته باشید بلکه این حضور مجدد شما در صحنه و مطمئنا آرای میلیونی مردم به شماست
که نشان می دهد با شما
تفاهم دارندو شما را به عنوان یک فرد درست کار می شناسند صلاحیت شما قبلا توسط مردم ایران تایید شده است پس هیئت تایید صلاحیت دیگر چه صیغه ایست؟!
بهنظر بنده مشکل از ساختار ضعیف اصلاحطلبان فعلی است نه از خاتمی. خاتمی هرچقدر هم ضعیف و محافظهکار اما دارد حرفهای جدیدی میزند در حیطهی سؤال از اختیارات ریاست جمهوری و اینکه اصلاً قرار است چه کنیم. اما محافظهکاری بدنهی اصلاحطلبان به حدیست که چنین شروطی را مهم نمیداند و تنها به ترس عمومی از احمدینژاد و خرابتر نشدن وضع (که واقعاً وقتی برنامهای نیست و تضمین اجراییای وجود ندارد چه دلیلی دارد بدتر از این هم نشود؟) بسنده میکند. بهنظر من باید دور و بر خاتمی از افراد چاپلوس و قدرتطلب خالی شود و روی همین شروط بهصورت جدی بحث شود. مخالفین چپ خاتمی متأسفانه تمام واقعیت را نمیبینند.
-- اشکان ، Oct 5, 2008 در ساعت 06:09 PMآن 8 سال آن چنان هم بی اثر نبود. حتی فضایی که اکنون در جامعه وجود دارد از قبل از آن 8 سال باز تر است. منظور دوستمان از بی اثر بودن را نمی فهمم. بی اثر بودن چه برنامه ای؟ اصلاح کامل نظام؟ بر افتادنش؟ آزادی؟ اینها کار رئیس جمهور نیست. هر چه از "بی اثر" بودن مد نظر دارید با ادامه ی کار احمدی نژاد هم محقق نمی شود. محقق شدن آن مگر در بستر دوره ای دیگر با خاتمی ممکن شود. مهم نیست که خاتمی کیست و چه هدفی دارد و چقدر موفق بوده یا خواهد بود. مهم اینست که هر راه عاقلانه ای که برای نجات ایران مد نظر داریم (که انقلاب و شورش و حمله آمریکا البته جزو آنها نیست) با آمدن خاتمی امکانپذیر تر است. باقی کار را نه از رئیس جمهور جمهوری اسلامی که از خودمان باید انتظار داشته باشیم.
-- فرهت ، Oct 5, 2008 در ساعت 06:09 PMThe impotent Khatami should stay out of the Iranian politics.
-- بدون نام ، Oct 5, 2008 در ساعت 06:09 PM«تفاهم با ملت بر سر خواستههایشان»؟؟؟
-- احسان ، Oct 5, 2008 در ساعت 06:09 PMخودش داره اعتراف میکنه که دفعه ی قبل تفاهم با ملت نداشته. از مردم رای گرفته رفته با رهبر تفاهم کرده. یعنی داره راست میگه این بار؟
من که فکر نمیکنم خاتمی اینکاره باشه و بتونه!
توی گزینه های فعلی فقط عبداله نوری پتانسیل چنین کاری رو دارد. خاتمی یه بار ملت رو رنگ کرده , کافیه.
کافیست این جمله در روزنامه شما چاپ بشه : آقای احمدی نژاد اشتباهات بارزی نداشتند فقط چند سال فراموش کردنند انسان روحست نه جسم
-- یوس ، Oct 6, 2008 در ساعت 06:09 PM