رادیو زمانه > خارج از سیاست > نجوم > یک عمر با آرتور سی کلارک | ||
یک عمر با آرتور سی کلارک«دایناسورها به این سبب نابود شدند که قادر به تطبیق با محیط دگرگون شده خویش نبودند. ما نیز ناپدید میشویم اگر به محیط خود که هماکنون مجهز به فضاپیما، رایانه و سلاح هستهای است، خو نگیریم.»
دنیای نجوم پهنهی بسیار گستردهای است که در دامان خود و در گذر اعصار و زمان منجمان و دانشمندان بسیاری را پرورانده است. متفکرانی از تمامی زمینهها و تمامی سرزمینها همچون ابن سینا که در عین حکیم بودن، اولین رصدکنندهی گذر زهره در برابر خورشید بوده است؛ خواجه نصیرالدین طوسی، غیاث الدین کاشانی از ایران، گالیله اخترشناس بزرگ ایتالیایی و مخترع و سازندهی اولین تلسکوپ، ویلیام هرشل و خواهرش کارولین هرشل از بزرگترین منجمان بریتانیایی، ادموند هالی کاشف ستارهی دنبالهدار هالی و ... در این پهنهی وسیع و در عصر حاضر اخترشناسان، دانشمندان، متفکران و نویسندگان نجومی بزرگی چون آیزاک آسیموف، فرانک دریک، کارل ساگان، چارلز بولتون و استفان هاوکینگ پرورش یافتهاند.
از دیگر منجمان و متفکران و نویسندگان امروز دنیای نجوم «سر آرتور چارلز کلارک» (Sir Arthur Charles Clarke) مشهور به «آرتور سی کلارک» و از تأثیرگذارترین اندیشمندان نجوم معاصر است. آرتور سی کلارک مخترع، دانشمند، متفکر و نویسنده، شانزدهم دسامبر سال ۱۹۱۷ میلادی در منطقهی ماینهد (Mine Head) واقع در سامرست (Somerset) انگلستان متولد شد. از دوران کودکی به نجوم و خواندن مجلات قدیمی علمی آمریکایی علاقه داشت. بعد از پشت سر گذاشتن دوران مدرسه به دلیل هزینهی بالای تحصیل در دانشگاه مجبور شد تا به عنوان حسابرس در پانسیونی مشغول به کار شود. او در طول جنگ جهانی دوم مسئول رادار نیروی هوایی سلطنتی انگلستان بود و بیشتر زمان خدمت سربازی خود را در رادار GCA بریتانیا گذراند. پس از آن در رشتهی فیزیک و ریاضیات از دانشگاه کینگز (Kings) لندن فارغالتحصیل شد و مدال درجهی یک این رشته را دریافت کرد. کلارک به عضویت آکادمی اخترشناسان و مجمع اخترشناسان سلطنتی انگلستان در آمد و مدتی ریاست «مجمع بین سیارات بریتانیا» (British Interplanetary Society) را بر عهده داشت. سر چارلز کلارک صاحب هفت مدرک دکترای افتخاری در رشتههای مختلف علوم تجربی است.
کلارک علاوه بر نوشتن داستانهای تخیلی، دست توانایی در نوشتن مقالات و کتابهای علمی دارد. ایدهی ماهوارههای مخابراتی اولین بار توسط او مطرح شد. او پس از جنگ جهانی دوم، طی مقالهای با محاسبهی دقیق نشان داد که اگر سه ماهواره در ارتفاع ۳۶ هزار کیلومتری زمین قرار گیرند، میتوانند تمام سطح کرهی زمین را تحت پوشش خود قرار داده و امر مخابرات از هر نقطهی زمین به نقطهی دیگر را به راحتی انجام دهد. این نظریه زمانی مطرح شد که موشکها حتی قادر نبودند به مدارهای ارتفاع پایین دست یابند و اصولاً پرتاب ماهواره یک رؤیا به شمار میرفت. به افتخار او امروزه این مدار را «مدار کلارک» مینامند. او داستانهای مشهوری چون «۲۰۰۱ یک اودیسهی فضایی» (که اثر سینمایی موفقی به همین نام و به کارگردانی استنلی کوبریک از آن ساخته شد) میعاد با راما، پایان کودکی، ریشتر ۱۰ و چشمههای بهشت را به رشتهی تحریر در آورده است.
قالب داستانهای کلارک، به خصوص اودیسهها، قالبی اساطیری و نمادین است و دارای ایهامی است که تنها میتواند از ذهنی پیشرس نسبت به وقایع آینده نشأت گیرد. به نظر میآید که بیان کلارک برگرفته از عرفان شرقی است. کلارک از سال ۱۹۵۶ در سریلانکا (با نام سابق سیلان) زندگی میکند و در حال حاضر هم شهروند سریلانکا و هم تبعهی بریتانیا محسوب میشود. او علاقهی زیادی به غواصی داشته است و در این جزیرهی استوایی میتوانست هر سال، آن طور که دوست داشت، در اعماق اقیانوس گردش کند. کلارک یک مدرسهی آموزش غواصی در سریلانکا تأسیس کرد که در سونامی سال ۲۰۰۴ اقیانوس هند ویران شد؛ اما دوباره بازسازی گردید. سریلانکا همچنین الهامبخش کلارک در نوشتن کتاب چشمههای بهشت بود که در آن ایدهی آسانسور فضایی را ارائه کرد. به عقیدهی کلارک این آسانسور فضایی است که در آینده یادآور نام او خواهد بود و نه ماهوارههای مخابراتی. پس از انتشار اثر «۲۰۰۱ یک اودیسهی فضایی» فنآوری ساخت موشکها به خصوص موشکهای آپولو تحت تأثیر قرار گرفت؛ به طوری که اتاق کنترل موشک «آپولو ۱۳» اودیسه نام گرفت.
در سال ۱۹۸۶ کلارک «جایزهی آرتور سی کلارک» را بنیان نهاد و هزینهی آن را که در ابتدا هزار پاوند بود، تقبل کرد. این جایزه به بهترین اثر علمی - تخیلی منتشر شده در بریتانیا در یک سال گذشته تعلق میگیرد. از سال ۲۰۰۱ مبلغ جایزه به مقدار عدد سال در تقویم میلادی انگلستان (یعنی ۲۰۰۱ پاوند در سال ۲۰۰۱ و ۲۰۰۷ پاوند در سال ۲۰۰۷) افزایش یافت. در سال ۱۹۸۸ مشخص شد که کلارک به «سندروم بازگشت فلج اطفال» مبتلاست و از آن پس مجبور است بیشتر اوقات با صندلی چرخدار حرکت کند. در سال ۲۰۰۰ مقام شوالیه به کلارک اعطا شد؛ ولی شرایط جسمانی اجازهی سفر به لندن و دریافت نشان از ملکه را به او نداد. این نشان در مراسمی توسط قائممقام پادشاهی بریتانیا در جشنی در سریلانکا به او اعطا شد. در چهاردهم نوامبر سال ۲۰۰۵ نیز جایزهی لانکابیمانای (Lankabhimanya) که مهمترین جایزهی غیرنظامی سریلانکاست، به دلیل کمکهای او به علوم و فنآوری و وفاداریاش به کشور به او اعطا شد. او همچنین آخرین عضو بازمانده از مجموعهای است که «بزرگان سهگانهی علمی - تخیلی» نامیده میشد. دو عضو دیگر این مجموعه «رابرت ا هاینلین» و «آیزاک آسیموف» بودند. سیارکی به احترام و یادبود او به نام سیارک «۴۹۲۳ کلارک» نامگذاری گردیده است. به گفتهی خود کلارک انجمن بینالمللی ستاره شناسی به دلیل اینکه سیارک شمارهی ۲۰۰۱ را به آلبرت انیشتین اختصاص داده بود، این سیارک را به نام کلارک نام نهاد.
همچنین یک گونه از دایناسورهای سراتوپسین (Ceratopsian) که در استرالیا کشف شد، به نام او نامگذاری گردید. کلارک دربارهی دایناسورش شعری به مضمون زیر سروده است: کلارک مشغول نوشتن کتابی به اسم« آخرین معادله» است. او سه قانون مشهور دارد که به قوانین کلارک معروفند:
برخی از آثار کلارک عبارتند از:
آرتور سی کلارک، فردا یکشنبه شانزدهم دسامبر، ۹۰ سالگی خود را در سریلانکا جشن میگیرد. همچنین به دلیل پاسداشت علمی و ادبی او، در سراسر جهان مراسمی به این مناسبت برپا خواهد شد. در ایران و به همت «ماهنامهی نجوم» و با همکاری «سازمان فضایی ایران» و برنامهی تلویزیونی «آسمان شب» و «آکادمی فانتزی» ویژهبرنامهای در روز پنجشنبه ۲۲ آذر از ساعت ۱۵ الی ۱۸ در فرهنگسرای هنر (ارسباران) برگزار شد. در این برنامه سخنرانان به بررسی ابعاد و جلوههای گوناگون زندگی و آثار کلارک پرداختند. منابع: |
نظرهای خوانندگان
يكي از مهمترين خدمات امثال كلارك ، كه جايش در كشور ما خالي است، عمومي كردن پيچيده ترين مفاهيم علمي در قالب داستان است.
-- افشين ، Dec 15, 2007 در ساعت 04:28 PMمقاله اي در مورد سر آرتور سي كلارك و تعدادی از داستانهای کوتاه او در وبلاگ داستانهای علمی تخیلی
http://science-fiction.blogsky.com
-- sepehr radmanesh ، Dec 16, 2007 در ساعت 04:28 PMhttp://science-fiction.blogsky.com/
?PostID=4
خدايش بيامرزاد. سومي هم رفت...
-- هادي ناصري ، Mar 19, 2008 در ساعت 04:28 PMبا تشکر می خواستم لطف کرده و از طریق ایمیل به من بگویید چگونه میتوانم مجموعه راما را تهیه کنم.
-- حسین یعقوبی ، Jul 25, 2008 در ساعت 04:28 PMبا سلام
من به اندیشه های آقای سی کلارک علاقه مند شده ام
دوست دارم همه کتابهایش را داشته ومطالعه کنم ولی هیچ جا نیافتم
اما از آنجای که جوینده یابنده است این تیر را هم می زنم ممکن است به هدف برسد
با تشکر:مینا
-- مینا ، Nov 14, 2008 در ساعت 04:28 PM