رادیو زمانه > خارج از سیاست > موسیقی ملل > دل با دل در پاریس | ||
دل با دل در پاریسایرج ادیبزادهadibzadeh@radiozamaneh.comبههم پیوند دادن موسیقی ملتهای مختلف، در حال حاضر در دنیا برای خود جا باز کرده است.در سالهای اخیر، بهویژه هنرمندان ایرانی،تلاش کردهاند تا موسیقی سنتی ایران را با دیگر سبکهای موسیقی جهان پیوند بزنند.در ایران، کسانی مانند استاد ذالفنون و داود آزاد در راه پیوند دادن موسیقی سنتی ایران با سبکهای مختلف موسیقی در جهان فعالیت کردهاند.
کیهان کلهر، نوازندهی چیرهدست کمانچه، این ساز سنتی ایران را همراه ارکستر فیلارمونیک نیویورک و ارکستر ملی فرانسه در لیون، بهکار گرفته و هماکنون در امریکا با گروههای هندی و نیز با نوازندگان بزرگ امریکایی کار میکند.اردشیر فرح، گیتاریست مشهور ایرانی در امریکا، هارمونیهای ایرانی را با فلامینکو پیوند داده است.در پاریس، مصطفی عمیدیفرد که سازهای اصلی او تنبک و دف هستند،از نزدیک به ۲۰ سال پیش، در کنسرتهایی با ملیتهای مختلف در پاریس، شرکت داشته است. مصطفی عمیدیفرد اینبار سهتار، نی، دف و تنبک، این سازهای ایرانی را با طبلا و هارمونیم، دو ساز هندی که نوازندگان آنها امجد رعنا و نوازکاوا، از راجستان هند آمدهاند پیوند داده است. پیوند این سازهای ایرانی و هندی، در کنسرتی با نام «دل با دل» در پاریس عرضه شد؛ با حضور گروهی از ایرانیان و فرانسویهای این شهر.
در پایان این کنسرت، از مصطفی عمیدیفرد پرسیدم که پیوند سازهای ایرانی با موسیقیهای ملتهای دیگر را از چه زمانی آغاز کرده است؟ آغاز آن ۱۸ سال پیش با ونسان مل گرانژ آهنگساز فرانسوی در سوییتهای ژان سباستین باخ بود. در آنجا با پیوند ویلونسل با تنبک و دف آغاز کردم و کنسرتهایی باهم برگزار کردیم که بسیار هم موفقیتآمیز بودند.از آنجا من ایدهی رفتن به سوی هماهنگی یا تلفیق موسیقی ایرانی با موسیقیهای دیگر را آغاز کردم و کارهایی در زمینهی تلفیق با موسیقی دورهی رنسانس، موزیکهای ارمنی، ترکی، عربی و ... انجام دادم و رسیدم به گروه آخری که الان دارم.با گروه «دل با دل» هم که الان همکاری دارم، حدوداً شش ماه تمرین کردیم و تاکنون چهار پنج کنسرت برگزار کردهایم.
چرا اسم گروهتان را «دل با دل» گذاشتهاید؟ بهدلیل اینکه آقای امجد رعنا بهسراغ من آمد و گفت: کاری که تو میکنی، موسیقیای که میزنی، با دل میزنی. ابتدا ساز زنبورک را گرفت و شروع کرد به زدن. به او گفتم: چه جالب میزنی، بده به من، ببینم که من هم میتوانم بزنم؟ زنبورک را از دستش گرفتم و شروع کردم به زدن. یکباره بلند شد و گفت: کاری که تو میکنی، اصلاً برای من باور کردنی نیست … و گفت که میخواهد با من کار کند.همکاری ما با هم از همانجا آغاز شد.
در کنسرت «دل با دل» در پاریس، شعرهایی از مولوی و نیز شعرهایی از مصطفی عمیدیفرد خوانده شد. این شعر مولانا نیز از سوی حاضران در سالن بسیار مورد توجه قرار گرفت: مرده بدم، زنده شدم گریه بدم، خنده شدم |