رادیو زمانه > خارج از سیاست > موسیقی ایرانی > مرتضی محجوبی و نوای مینیاتوری | ||
مرتضی محجوبی و نوای مینیاتوریمحمود خوشناماشاره: در هفتههای پیش، به آنها که ستون فقرات برنامهی «گلها» را میساختند و حضورشان برای دوام و استمرار برنامه ضروری بود، اشاره کردیم. حال میپردازیم به برخی از هنرمندانی که از نخستین روزها با برنامهی «گلها» همکاری داشتند و ساختهها و نواختههایشان بهطور مستمر بر جاذبه و اعتبار این برنامه میافزود.
ابوالحسن صبا، آموزگار بزرگ موسیقی، اگرچه در نخستین برنامههای «گلها» شرکت داشت، ولی عمرش دوام نیاورد و یکیدوسالی پس از آغاز کار آن، به سرای باقی شتافت. پس از او باید از زمرهی نخستینها، از احمد عبادی، حسین تهرانی، لطفالله مجد، رضا ورزنده، حسن کسایی و مرتضی محجوبی یاد کرد. در این میان، محجوبی از این بابت مقام برتر پیدا میکند که علاوه بر شیوهی مخملی پیانونوازی، ذوق و قریحهای غریب در آهنگسازی سنتی داشت. در کنار مثلث خالقی، رهی و بنان، مربعی در «گلها» بهوجود آمد با عضویت محجوبی، رهی، مرضیه و بنان که کارش از نظر کمیت بر مثلث اول پیشی میگرفت. بیهیچ گزافه، دوسوم از آهنگهای «گلهای جاویدان» و «رنگارنگ»، بهویژه در سالهای نخستین، حاصل همکاری این مربع است. مرتضی محجوبی در سال ۱۲۷۹ خورشیدی در خانوادهای هنردوست در تهران زاده شد. پدرش نی مینواخت و مادرش با پیانو آشنایی داشت. همین آشنایی مادر، مرتضی را از خردسالی شیفتهی پیانو ساخت. پدر و مادر او را به شاگردی حسینخان هنگآفرین فرستادند تا نزد او با مقدمات موسیقی ملی آشنا شود. او پس از آن نزد محمود مُفخم که خود پس از تار به پیانو روی آورده و به مهارت رسیده بود، به فراگیری پیانونوازی پرداخت. چندی بعد پدر مرتضی کافهای در خیابان لالهزار بنیاد کرد و پسرانش مرتضی و رضا ارکستر کوچکی برای کار در کافه بهوجود آوردند.
در مهارت مرتضی، همین بس که در نوجوانی در کنسرتی که هنرمندانی چون مفخم و اسماعیلزاده و حاجیخان ضربی در «سینما فاروس» خیابان لالهزار ترتیب داده بودند، شرکت جسته بود. میگویند نواختههای مرتضی آنچنان وجد و جذبهای آفریده که عارف قزوینی که در کنسرت حضور داشته، بهپا خواسته و به خواندن پرداخته است. مرتضیخان به خوبی از شیوهی استاد خود محمود مفخم پیروی میکرد. ریزهای او روی پیانو که میراث تارنوازی استادش بود، ظرافتهای بسیار داشت. او تا بنیاد برنامهی «گلها» به شیوههای قدمایی مینواخت، ولی در محدودهی برنامهی «گلها» ابتکاراتی در نواختن بهکار بست که بهمرور از ویژگیهای کار او شد. ریزهای او روی پیانو، بهنوعی مینیاتور میماند و قطع و وصلهای مخملی ملودیهای فیالبداههی او با ذات موسیقی سنتی سازگاری داشت. در یک کلام، پیانو که پیش از او دارای شناسنامهی ایرانی شده بود، به همت او با سنتهای دنیای تازه نیز بهخوبی آشنایی پیدا کرد. از میان ۲۲ تصنیفی که از مرتضی محجوبی ضبط و پخش شدهاند، اینها شهرت بیشتری یافتهاند: نوای نی، کاروان، من از روز ازل، من بیدل و چه شبها. غلامحسین بنان و مرضیه، خوانندگان عمدهی آفریدههای او بودند. میگویند متن تصنیفهایی از او بهجامانده که به خط ابتکاری خود، شبیه نوعی سیاق نوشته شدهاند. باید کسی همتی کند و آنها را به خط بینالمللی برگرداند و تنظیم و تدوین کند. مرتضی محجوبی، از قضای روزگار، در همان سالی که داوود پیرنیا سرپرستی «گلها» را رها کرد، یعنی در سال ۱۳۴۴، در ۶۵ سالگی چشم از جهان فروپوشید. |
نظرهای خوانندگان
مقاله ی دکتر خوشنام عالی بود .
-- مهرداد ، Jul 5, 2010 در ساعت 11:53 PMعکس الصاقی بیشتر به آیت اله صانعی شبیه است تا به محجوبی .
من سال ها پیش در ایران برنامه ای از"گلها"را بیاد مرتضی خان محجوبی شنیده ام،که فوق العاده زیبا بود. ای کاش برای تجلیل از وی،آن برنامه در اختیار عموم قرار می گرفت.
-- parviz mahmoodi ، Jul 5, 2010 در ساعت 11:53 PMاز مطالب مطرح شده توسط دکتر محمود خوشنام مثل همیشه لذت بردم. درود بر شما
-- م صدری ، Aug 29, 2010 در ساعت 11:53 PM