رادیو زمانه > خارج از سیاست > گزارش ویژه > شصت و هفتمین جشنوارهی فیلم ونیز | ||
شصت و هفتمین جشنوارهی فیلم ونیزنادر افراسیابیچهارشنبه، دهم شهریور ماه، شصت و هفتمین جشنوارهی فیلم ونیز افتتاح شد. امسال کوئتین تارنتینو، رییس هیأت داوران جشنوارهی ونیز است و اوست که تصمیم میگیرد، شیر طلایی نصیب چه کسی خواهد شد. چند روزی بیشتر نیست که به ایزابل روسلینی، بازیگر، مانکن و دختر اینگرید برگمن و روبرتو روسلینی اطلاع دادند که در سال آینده ریاست هیأت داوران جشنوارهی برلین را به عهده خواهد داشت. اما فعلاً ایزابل روسلینی در جشنوارهی فیلم ونیز مسئولیت اهدای شیرهای طلایی را به عهده دارد.
در شصت و هفتمین جشنوارهی فیلم ونیز ایزابل روسلینی با فیلم «تنهایی یک شاهزاده» شرکت دارد. فیلم روسلینی امید سینمای ایتالیاست. در سالهای گذشته فیلمهای ایتالیایی در جشنوارهی فیلم ونیز چندان درخششی نداشتند. امسال اما ایتالیا با «تنهایی یک شاهزاده» و سه فیلم دیگر در جشنوارهی ونیز شرکت میکند. ناظران حدس میزنند که امسال در رقابت نهایی فیلمهایی از آمریکا و ایتالیا شرکت داشته باشند. فیلمهای ایتالیایی که در جشنوارهی امسال به نمایش گذاشته میشوند از ملیگرایی و وطنپرستی نشان دارد. این موضوع به بحثهایی در ایتالیا دامن زده است.
بسیاری از فیلمهای شرکت کننده در شصت و هفتمین جشنوارهی فیلم ونیز در آمریکا تولید شدهاند. جرج کولونی، ستارهی محبوب قلبها که با حضورش بر روی فرش قرمز به هر جشنوارهای رونق میدهد، این بار در ونیز حضور نخواهد داشت. اما در عوض داستین هافمن با فیلم « Barney's Version » به ونیز آمده است. با نمایش این فیلم، جشنوارهی فیلم ونیز گشایش یافت. دارن آرونوفسکیس با فیلم « Black Swan »، یک تریلر روحی، روانی با بازی ناتالی پورتمن و وینسنت کسل از دیگر فیلمهای مطرح در جشنوارهی فیلم ونیز است. این فیلم ماجرای دسیسهچینیهای یک گروه هنری باله در نیویورک است. اگر فیلم آرونوفسکیس، امسال هم مورد توجه قرار گیرد، برای دومین بار شیر طلایی ونیز را از آن خود خواهد کرد. دو سال پیش، آرونوفسکیس با فیلم « Wrestler » جشنوارهی فیلم ونیز را به نام خود رقم زد. یکی دیگر از دلایلی که به رقابت بین فیلمهای اروپایی و آمریکایی در شصت و هفتمین جشنوارهی فیلم ونیز دامن میزند، حضور تارنتینو در رأس هیأت داوران است. به اعتبار حضور اوست که انتظار میرود برخی فیلمهای نامتعارف و جوانپسند مورد توجه قرار گیرند.
شصت و هفتمین جشنوارهی فیلم ونیز، امسال جشنوارهی بسیار جوانی است. میانگین سنی کارگردانانی که در جشنوارهی فیلم ونیز، امسال آثار خود را به نمایش میگذارند، از ۴۷ سال تجاوز نمیکند. یکی از کارگردانان جوان سوفیا کاپولا است که فقط ۳۹سال دارد. کاپولا با فیلم « Somewhere » در جشنوارهی ونیز شرکت دارد. در این فیلم مردی که زندگی بسیار ناآرامی دارد، به طور غیرمنتظره با دختر یازده سالهاش روبرو میشود. او ناگزیر میبایست شیوهی زندگیاش را به خاطر دخترش تغییر دهد و این مسأله مشکلاتی برای او بهوجود میآورد. یکی دیگر از کارگردانان جوان که از او به عنوان امید سینمای آلمان نام میبرند، توم تیکورز است که با فیلم « سه» در جشنوارهی امسال شرکت دارد. «سه» نخستین فیلم این کارگردان جوان و بااستعداد آلمانی است و موضوع آن یک رابطهی سه نفرهی عشقی است. دو زن به نامهای هانا و سیمون دوباره عاشق مردی به نام آدام می شوند. از دیگر فیلمهای مهمی که امسال در جشنوارهی فیلم ونیز شرکت دارند، میتوان از « The Tempes» که بر اساس نمایشنامهای از شکسپیر ساخته شده و فیلم اکشن جاسوسی « The Town » نام برد. کیسی افلک با مستند « I'm Still Here » در بخش غیررقابتی جشنوارهی فیلم ونیز شرکت دارد. موضوع این مستند زندگی دوست و باجناق جناب کارگردان است که زمانی بازیگر بوده اما بازیگری را رها کرده و به خوانندگی رپ روی آورده. شایعاتی هست مبنی بر اینکه کارگردان با به شرکت دادن این فیلم بیسر و ته در بخش غیررقابتی جشنواره قصد دارد هیأت داوران را دست بیندازد. شصت و هفتمین جشنوارهی فیلم ونیز تا یازدهم سپتامبر ادامه خواهد داشت. |