رادیو زمانه

تاریخ انتشار مطلب: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۸۸

هیپنوتیزم درمانی و کاربردهای آن

مژگان کاهن

بر خلاف آنچه اغلب ما فکر می کنیم، هیپنوتیزم هیچ ربط مستقیمی با پدیده‌ی خواب ندارد و به هیچ وجه ما را در حالت خواب نمی برد. بلکه تغییراتی در حوضه ی آگاهی ما ایجاد می کند و باعث می شود توجه ما به یک سری عملکردهای دستگاه روانی مان معطوف شود.


در اینجا لازم می دانم بین هیپنوتیزمی که قبلا استفاده می شد و «هیپنوتیزم درمانی» تفاوت قائل شوم. هیپنوتیزمی که در انتهای قرن نوزدهم توسط فروید جوان و برهیم استفاده می‌شد، اساسش تسلط فرد توسط شخص هیپنوتیزم کننده بود و بیمار نقش منفعلی داشت. «هیپنوتیزم درمانی» که توسط میلتون اریکسون بنیان گذاری شد، اساسش بر یاری فرد در کاوش اعماق درون می‌باشد. تجربه‌ی لایه‌های عمیق ذهن به فرد یاد می‌دهد که گونه ای دیگر با خود ارتباط بر قرار کند. او فرا می گیرد به عملکرد ناخودآگاه ذهنش اعتماد کند. بدین‌گونه قادر می‌شود از قابلیت های درونی اش در جهت تغییر استفاده کند.

باید گفت که اغلب ما در زندگی روزمره مان، تجربه ی این حالت هیپنوتیک را داشته ایم. برای ما لحظاتی پیش می‌آید که چنان غرق در انجام کار و یا فکر کردن به چیزی هستیم که ارتباطمان برای لحظاتی با پدیده هایی که در اطرافمان می گذرد، قطع می شود. تجربه‌ی این حالت هیپنوتیک به ما امکان دسترسی راحت‌تر به توانایی های کشف نشده‌مان را می دهد که یکی از مهم ترینشان، قابلیت خود درمانیست.


بیشتر تئوری های روانشناسی بر این باورند که اغلب مشکلات فردی و ارتباطی ما، ریشه در ناخودآگاه دارند. در ناخودآگاه ما اطلاعاتی ذخیره شده که بسیاری از ابعاد زندگی ما را در کنترل خود دارند. مثال بارز آن، یک سری رفتارها و عادت های غلط خانوادگی و فرهنگی هستند. این عادات، چنان جزو جدایی ناپذیر ما شده اند که در اغلب انتخاب های زندگی مان خود را بر ما تحمیل می کنند. هیپنوتیزم درمانی، ناخودآگاه فرد را دعوت به شکستن این عادت های نادرست و جای‌گزینی آن‌ها با ایده هایی که با ارزش‌های او بیشتر تطابق دارند، می کند. هی‍پنوتیزم درمانی برای مداوا و بهبود ناراحتی‌هایی چون اضطراب، فوبی، افسردگی، مشکلات جنسی و غیره مورد استفاده قرار می گیرد. تجربه نشان داده است، که با یاری از این تکنیک می توان توانایی های فیزیکی، روانی و فکری افراد را افزایش داد. در افرادی که خاطرات وحشتبار گذشته شان (در اثر وقایعی مثل جنگ یا تجاوز) سیستم روحی شان را مختل کرده است، استفاده از هیپنوتیزم درمانی می تواند در بهبودی فرد کمک موثری باشد. این روش در افزایش حافظه ی اشخاص و آماده کردن آن ها برای آزمون های مهم نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

Share/Save/Bookmark

نظرهای خوانندگان

خانم کاهن - آیا می توان به همه کسانی که هیپنوتیزم انجام می دهند اعتماد کرد؟؟‌شنیده ام که مهارت روانکاو یا روانپزشک بسیار مهم است. درضمن می توانم خواهش کنم آدرس وب سایتتان را برایمان بفرستید؟

-- N ، Mar 23, 2009 در ساعت 04:00 PM

ye soall
harchi bishtar tamrin selfhypnotism kardam asar bakhshi oon baram kamtar shod ,chera? yani be mizan relaxation kamtari residam

-- rosa ، Mar 23, 2009 در ساعت 04:00 PM

در ارتبط با هیپنوتیزم نکته ای که تذکرش مهم است این است که افرادی نیز از آن به عنوان نمایش استفاده می کنند. یعنی اینکه هیپنوتیزم در دسترس کسانی قرار گرفته است که متخصص نیستند.
وقتی از روان درمانی با هیپنوتیزم صحبت به عمل می آید به این مفهوم است که فرد نه تنها باید روانشناس یا روانپزشک باشد بلکه باید دارای تخصصی در زمینه هیپنوتیزم درمانی نیز باشد.
لازم به تذکر است که برخی از پزشکان و متخصصین بیهوشی نیز از هیپنوتیزم بجای داروی بیهوشی برای جراحی بدون درد بهره می جویند.
پیروز باشید. مژگان کاهن
آدرس ایمیل من :
mojgankahen44@yahoo.fr

-- مژگان کاهن ، Mar 24, 2009 در ساعت 04:00 PM

شکا یت من از خا نم مژگان ناکافی بودن طرح موضوع میباشد. درک مطلب احتیاج عمیغی به روشن شدن و بررسی انچه تحصیل میشود را دارد و یا اینکه من استثنا هستم. به هر حال شما مورد احترام و علاقه من هستید. متشکرم.

-- Abbas ، Mar 25, 2009 در ساعت 04:00 PM

سلام وخسته نباشيد لطفا اين علم رو به ما ياد بديد

-- ديبا ، Mar 30, 2009 در ساعت 04:00 PM

سلام.در مورد دوره های خود هیب نوتیزمی نظرتان چیه؟ چطوری درست یاد بگیریم .یک مدت حالم خیلی بد بود .حافظهام خیلی ضعیف شده.ترم قبل در هیچ کدوم از درس هایم 10 هم نگرفتم.با این حال که همه من را تیز هوش میشناسن اگه راه حلی هست بگید.میشه وقت ویزیت یا مکالمه به من بدید

-- حسن سلطان زاده ، Apr 2, 2009 در ساعت 04:00 PM

باسلام من دارم درباره تقويت عزت نفي با هيپنوتيزم تحقيق مي كنم نياز به اطلاعات دارم متشكرم

-- بدون نام ، May 14, 2009 در ساعت 04:00 PM