رادیو زمانه > خارج از سیاست > فرهنگ و جامعه > مارتین قدیس و قطار فانوسها در آلمان | ||
مارتین قدیس و قطار فانوسها در آلمان
یکی از منظرههای جالب توجهی که در این شبهای ماه نوامبر در شهرهای مختلف آلمان نظر هر رهگذری را به خود جلب میکند و او را به ایستادن و تماشا وا میدارد دستههای مختلف مردم و به خصوص بچههایی است که در یک ستون، فانوس به دست و ترانه به لب، گرد کوچه پس کوچههای شهر میچرخند و با طنین صدای کودکانه و لطیف خود میخوانند: فانوس، فانوس من با فانوسم میروم سنت مارتین نجات میبخشد از باد و بوران در این روزهای ماه نوامبر مردم آلمان و نیز بخشی از اتریشیها "روز مارتین" را گرامی میدارند. او در ۴۰ سالگی میسیونر شده و در سال ۳۷۱ میلادی به درجه اسقفی شهر تورز فرانسه نائل میشود. در این باره نیز حکایت کردهاند که در زمان انتخاب اسقف جدید، مارتین که علاقهای به کسب مقام و منصب نداشت و سعی میکرد خود را در معرض پستها و مقامات دنیوی قرار ندهد، برای احتراز از انتخاب شدن خود را در آغلی مخفی کرد اما مسئولان کلیسا او را یافتند و به خاطر شدت ایمانش او را به مقام اسقفی منصوب کردند؛ مقامی که ۳۰ سال برای او دوام یافت و در طول این مدت همواره مورد علاقه و محبت مردم بود.
مردم آلمان هر ساله در ماه نوامبر با مراسمی که به قطارمارتین، راهپیمایی مارتین یا قطار فانوس معروف است یاد او را گرامی میدارند. در مراسم روز مارتین که بیشتر از سوی مهد کودکها و مدارس سازماندهی میشود با غروب آفتاب هر یک از بچهها یک شمع یا فانوس در دست میگیرند و در مهد کودک یا مدرسه خود جمع میشوند و در حالیکه پدرها و مادرها در حیاط به گفتگو مشغولند، معلم ها و مربی ها ساعتی داستان سنت مارتین را برای بچهها واگویه می کنند. پس از آن همه بچهها در یک ستون به صف شده و در حالی که همگی با هم یکی از ترانههای مربوط به مارتین را میخوانند در کوچههای شهر به راهپیمایی می پردازند.
بزرگترها هم از پشت سر آنها را مشایعت میکنند. در پایان این راهپیمایی آتشی بر پا میشود و با نمایش اهدا نیمه شنل مارتین به فقیر، با تکهای نان از حاضران در ضیافت مارتین پذیرایی میشود. نکته دومی که دراین باره گفتهاند آن است که ماه نوامبرمصادف با پایان فصل برداشت محصول و در واقع پایان سال کاری کشاورزان و نیز آغاز فصل سرما است. در دورانهای گذشته با شروع فصل سرما دو عنصر نور و گرما برای کشاورزان اهمیت فوق العاده و حیاتی پیدا میکرده است. دو نماد فانوس و آتش هم در مراسم قطار مارتین استعارهای است از اهمیت مارتین قدیس برای حیات معنوی انسانها، اهمیتی چون نور و گرما برای زندگی در فصل سرما. پیشترها روز مارتین ،هم زمان جشن پایان فصل درو و شکرگزاری برداشت محصول هم بوده است. درآن زمان فقرا و نیز کارگران کم درآمد فرصت می یافته اند که از انعام نجیب زادگادن واشراف برخوردار شوند و از گوشه سفره رنگین آنها قرصی نان برگیرند و شاید تقسیم تکه های نان در آخر مراسم قطار فانوس به این مسئله اشاره داشته باشد. در گذشته هم چنین روز مارتین شروع رسمی فصل زمستان هم محسوب می شده است اما امروزه جشن مارتین اعلام آغاز غیر رسمی فصل خرید کریسمس در آلمان است و از این تاریخ است که مغازه ها اجناس مربوط به سال جدید ، به خصوص تزئینات ویژه آن را عرضه کرده و حضور متراکم و پرتکاپوی مردم در مراکز شهرها و فروشگاه ها که نشان از آمدن سال نو دارد نیز به طور محسوسی به چشم می خورد. نکته دیگری که در مورد روز مارتین گفتنی است آن که مارتین لوتر (۱۵۴۶ - ۴۸۳ م)، اصلاحگر نظام دینی پروتستان و رفرمیست نظام کهن مسیحیت نیز در تاریخ ۱۰ نوامبر به دنیا آمده و نیز سالها بعد، بر اساس اعتقادات نوین دینی، در همین ماه مجددا غسل تعمید داده شده است وعدهای مراسم روز مارتین را گرامی داشت مارتین لوتر و خدمات او به مسیحیت نیز میدانند و میگویند: "ما این روز را با نان اصلاحات (دینی) و قطار فانوس جشن میگیریم"، وعدهای نیز کاغذهای رنگی به کار رفته در محفظه کاغذی بعضی فانوسها در این مراسم را نماد اصلاحات دینی مارتین لوتر میدانند. |