رادیو زمانه > خارج از سیاست > مشروطه > مشروطه ایرانی در دانشگاه مریلند آمریکا | ||
مشروطه ایرانی در دانشگاه مریلند آمریکاهمایش بینالمللی "انقلاب مشروطیت ایران و چشماندازهای جهانی آن"، در معروفترین دانشگاه ایالت مریلند آمریکا به پایان رسید. این مراسم، همچنین مصادف بود با صدمین سالگرد انقلاب مشروطیت ایران. به همین مناسبت، مرکز مطالعات فارسی این دانشگاه، به مدیریت پرفسور احمد کریمی حکاک با همکاری کانون وکلای ایرانی در امریکا، این کنفراس چهار روزه را اداره و حمایت کرد. بسیاری تاریخدانان و محققان، انقلاب مشروطه ایران را یکی از عمدهترین نقاط عطف در سرنوشت خاورمیانه برای تغییر مسیر آن از جهان سنتی به سمت دنیای مدرن میدانند. این رخداد در مرداد 1285 خورشیدی، برابر با سال1906 میلادی در ایران روی داد، اما بحثهای سیاسی و اجتماعی و مطالعات علمی درباره چگونگی، تبعات، نتایج و ناکامیهای آن همچنان بین اهل نظر رواج دارد. در این کنفرانس تعدادی از فعالان فرهنگی و شخصیتهای علمی، به ویژه شماری از سرشناسترین کسانی که در مورد انقلاب مشروطیت مطالعات متمرکزی داشتهاند، سخنرانی کردند. مراسم معرفی و گشایش این کنفراس پنج شنبه شب و سخنرانیها ساعت هشت و نیم صبح جمعه شروع شد؛ با خوشآمدگویی جین جیمز اف هاریز، از دانشکدهی هنر و علوم انسانی، پروفسور مایکل لانگ، رئیس دپارتمان زبان، ادبیات و فرهنگ و دکتر کریمی حکاک. بخش نخست این برنامه را دکتر احسان یارشاطر، مدیر دانشنامه بزرگ "ایرانیکا" اداره کرد؛ با عنوان "انقلاب مشروطیت ایران: سابقهی یکصد ساله". سخنران بعدی سمینار "انقلاب مشروطیت ایران و چشماندازهای جهانی آن"، اروند آبراهامیان بود از برانچ کالج نیویورک، که در مورد رابطه انقلاب مشروطیت با ایران کنونی سخن گفت؛ با عنوان "انقلاب 1906 در سال 2006". سپس دکتر ژانت آفاری، تاریخدان نامی ایرانی و استاد دانشگاه پوردو، درباره "دموکراسی و ناسیونالیسم در ایران و موانع دموکراسی در ایران قرن بیستم" صحبت کرد. وی در نخسیتن کتاب خود با عنوان "مشروطیت"، به "دخالت قدرتهای خارجی و عوامل بیرونی برای پانگرفتن دموکراسی در ایران" پرداخته است؛ او معتقد است بحثهای نخستین دموکراسی با ورود قشون خارجی به ایران در سالهای 1908 و 1911 متوقف شد. هرچند عدهای در مخالفت با "تئوری توطئه" کاملا با خانم آفاری موافق نیستند، وی در حال تدوین کتابی دیگر است در همین باره.
نخستین سخنرانی بعد از ظهر جمعه را نویسنده و محقق، دکتر عباس میلانی، رئیس بخش مطالعات ایرانی دانشگاه استندفورد کرد با سرخط "محمدرضا شاه پهلوی، مشروطهخواهی و مدرنیته؛ یک تاریخ معذب". کتاب "معمای هویدا" میلانی، از پرفروشترین و جنجال برانگیزترین نقدهایی است که بر تاریخ معصر ایران نوشته شده و به زبانهای مختلف، از جمله انگلیسی و فارسی در آمده است. سپس نگین نبوی از دانشگاه نیویورک در مورد "مدرنیته، مطبوعات و افکار عمومی ایران در دوره مشروطیت" سخن گفت.
هاله، ترکیبی از اشعار مولوی، فروغ فرخزاد و دیگران شاعران را به دو زبان فارسی و انگلیسی، با ریتم نوحههای مذهبی رایج در دهه گذشته و دوره جنگ ایران اجرا کرد؛ کاری که مخاطبان حاضر را بین شگفتی و تحسین سرگردان نگاه میداشت. نوحهسراییهای آشنایی که بسیاری از آن متنفر هم هستند و مداحانی چون آقای کویتی پور آن را در ایران میخوانند، تبدیل شد به آواز دختری جوان در آمریکا؛ اما حتی او هم هنگام خواندن سینه میزد.
پس از خانم مظفری، سیروس امیرمکری، عضو کانون وکلای ایرانی امریکا، اما در جایگاه یک محقق مستقل صحبت کرد؛ با موضوع "توزیع قدرت، مشروطیت و بحرانهای سیاسی". فرزین وحدت، از کالج وسار، اما در مورد "بحث مذهبی بین آیتاللهها نائینی و نوری بر سر مشروطهگرایی و مدرنیته" سخن گفت. پانل عصر روز شنبه را دکتر حورا یاوری، استاد دانشگاه کلمبیا اداره کرد. در این بخش از همایش، فیلم "زرین" نمایش داده شد، به کارگردانی شیرین نشاط و بازیگری خود شهرنوش پارسی پور در نقش مدیر یک روسپیخانه در تهران قدیم. از دیگر سخنرانان کنفرانس انقلاب مشرطه در دانشگاه مریلند، تورج اتابکی، از موسسه بینالمللی تاریخ اجتماعی از هلند بود؛ با مطلب "جنبش مشروطیت در ایران و وابستهگیهای آن به سرزمینهای شمال دریای خزر". و لیمان استبینز، از دانشگاه شیکاگو، با مقالهی "بریتانیا و انقلاب مشروطه در بوشهر. همچنین توماس ام. ریکز، پژوهشگر مستقل، دربارهی "مسیونرهای پرسبیتری امریکایی در انقلاب تبریز، 1906 تا 1911 ؛ موقعیت بین المللی انقلاب مشروطهی ایران" صحبت کرد. و سرانجام فرزین وجدانی، از دانشگاه ییل رشته سخنرانیهای همایش بینالمللی "انقلاب مشروطیت ایران و چشماندازهای جهانی آن"، را در دانشگاه مریلند آمریکا به پایان رساند؛ با طرح این پرسش که "آیا میتوان رابطه دولتهای عثمانی و ایرانی در دورهی استبداد صغیر را یک مورد همکاری فراملی خواند؟" در کنار سالن کنفرانس، نمایشگاه عکسهای ارزشمند و نادری از دوران قاجار و مشروطه، و همچنین کتابهای سخنرانان در همین رابطه، برقرار بود. ماه منیر رحیمی |