رادیو زمانه > خارج از سیاست > رسانه و آزادی بيان > گزارشگران بدون مرز: افغانستان بیش از پیش پرخشونت | ||
گزارشگران بدون مرز: افغانستان بیش از پیش پرخشونتپیمان باختریسازمان گزارشگران بدون مرز، در گزارش سالانه خود از وضعیت آزادی مطبوعات در جهان، میگوید افغانستان برای دفاع از روزنامه نگاران مشکل دارد.
گزارش سالانه گزارشگران بدون مرز در مورد افغانستان، با یادآوری قتل سه روزنامهنگار افغان و راننده محلی یک خبرنگار خارجی آغاز میشود. خبرنگار ایتالیایی، در اثر یک معامله میان دولت افغانستان و طالبان آزاد شد، اما اجمل نقشبندی خبرنگار افغان و سیدآقا راننده همراهش، با فاصله توسط طالبان کشته شدند. این گزارش میگوید در سال ۲۰۰۷، حملات طالبان به روزنامهنگاران و بازداشت آنان از سوی این گروه افزایش یافت. قتل دو گزارشگر زن همانگونه که در این گزارش ذکر شده، در سال گذشته میلادی، ذکیه ذکی، مسوول و مجری یک رادیوی محلی به نام صلح، در شمال کابل به دست مردان ناشناس کشته شد، در حالی که پلیس همچون دیگر موارد مشابه، هیچگاه نتوانست عاملان این حادثه را شناسایی و بازداشت کند. شکیبا سانگه آماج، گزارشگر زن یک تلویزیون خصوصی در ولایت غزنی نیز به سرنوشت مشابه خانم ذکی دچار شد و در داخل خانهاش، هدف حمله قرار گرفت. اگرچه گروه تندرو طالبان، با فعالیت زنان در خارج از خانه مخالفند، اما در هیچکدام از دو حادثهای که سال گذشته برای زنان گزارشگر در افغانستان پیش آمد، رد پایی از این گروه مشاهده نشد. گزارشگران بدون مرز نیز میگوید که در قتل خانم ذکی، امکان دست داشتن جنگسالاران محلی و در حادثه مشابهی که برای شکیبا آماج روی داد، احتمال مشکل خانوادگی مطرح شده است. به گفته گزارشگران بدون مرز، افغانستان در سال ۲۰۰۷ همچنین شاهد چندین مورد برخورد دولتی با روزنامهنگار افغان بوده است.
دومین حکم اعدام روزنامه نگاران، بعد از طالبان سید پرویز کامبخش، دانشجوی رشته روزنامهنگاری و گزارشگر یک ماهنامه در ولایت بلخ، در ماه آبان (عقرب) امسال، به جرم تکثیر یک مطلب اینترنتی در مورد نقش زن در دین اسلام، بازداشت و سه ماه بعد، به اعدام محکوم شد. گزارشگران بدون مرز تاکید میکند که این دومین بار از زمان سقوط طالبان است که یک روزنامهنگار، به جرم توهین به دین در افغانستان به اعدام محکوم میشود. دو سال پیش از پرویز کامبخش، علی محققنسب، مدیر مسوول یک مجله در کابل نیز، با اتهام توهین به اسلام، در کابل به اعدام محکوم شد. او در مقالهای، گفته بود که هرکس باید بتواند آزادانه مذهب خود را انتخاب کند. اگرچه حکم اعدام علیه آقای محققنسب اجرا نشد و انتظار نمیرود پرویز کامبخش نیز اعدام شود؛ اما گروهها و محافل مدافع حقوق روزنامهنگاران، نگران این موضوع هستند که چنین برخوردهایی، خودسانسوری را در افغانستان افزایش دهد.
جنجال بر سر زبان فارسی این وزارت، بصیر بابی گزارشگر تلویزیون دولتی بلخ را، به علت استفاده از واژه های فارسی دانشجو، دانشکده و دانشگاه، از کار برکنار کرده و ذبیحالله فطرت، رئیس و داوود احمدی مدیر اطلاعات آن تلویزیون را مجازات کرده است. این برخورد وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان که میگوید براساس قانون اساسی، وظیفه دارد جلو کاربرد واژههای بیگانه را بگیرد، واکنشهای شدیدی در میان فرهنگیان افغانستان برانگیخته و حتی کمیسیون فرهنگی مجلس این کشور، کریم خرم وزیر اطلاعات و فرهنگ را برای ادای توضیح فراخوانده است. وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان که متولی امور رسانههاست، در کنترل اقلیت پشتو زبان این کشور است. بر اساس آمار غیررسمی، پنجاه درصد مردم افغانستان فارسی زبان هستند و بیشتر رسانه های دیداری، شنیداری و نوشتاری این کشور نیز، به زبان فارسی فعالیت میکنند. قانون اساسی افغانستان، هر دو زبان فارسی و پشتو را، زبان ملی کشور میداند. |
نظرهای خوانندگان
در این که وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان، در کنترل افرادی از اقلیت پشتو زبان این کشور است، مشکلی نیست، به شرط اینکه این اقلیت، حقوق اکثریت فارسی زبان جامعه را بپذیرد و نخواهد زبان خود را، به اکثریت جامعه تحمیل کند.
-- نامی ، Feb 16, 2008 در ساعت 05:08 PM